Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Bajnokok Ligája Összefoglaló Raulitás  

Moszkvai megfázás (CSZKA Moszkva – Real Madrid összefoglaló)

A Real Madrid moszkvai vendégjátéka nem sikerült túl élvezetesre madridi oldalról. A harcos, fizikális játékot bemutató CSZKA korai gólja megpecsételte a meccs képét, és a rossz formában lévő madridi támadók miatt a végkimenetelét is. Nézzük mi is történt pontosan.

A meccs

A TV közvetítés hiánya miatt a meccsről lemaradóknak jöjjön először egy bővebb összefoglalás az eseményekről. A Real Madrid a Navas, Carvajal, Varane, Nacho, Reguilón, Kroos, Casemiro, Ceballos, Lucas, Benzema, Asensio sorral kezdett a szokásos 4-3-3-ban rajzolva. A hazaiak az Akinfejev, Becao, Csernov, Nababkin, Fernandes, Bijov, Akhmetov, Oblyakov, Dzagoev, Vlasic, Csalov sorral kezdtek. Őket 3-4-2-1-ben ábrázolták a meccs előtt.

A második percben 1943 és az idei VB után ismét csődöt mondott egy precíziós német gép az orosz földön. Kroos próbálta csuszában hazaadni jó messziről a labdát, de ez csak Vlasicig jutott, aki Varane asszisztálása mellett az alsóba lőtt. 1-0, hidegzuhany. Az elég zavarodott Real Madrid és a CSZKA is presszingel indította a meccset (a gól is ennek köszönhető). Egy hosszabb viszonylag eseménytelen periódus következett meddő vendég mezőnyfölénnyel, és gyorsan elfojtott hazai kontrákkal. A 24. percben Kroos szöglete után alakulhatott volna ki veszélyes helyzet, de a hazaiak gyorsan tisztáztak. A 36. percben Benzema tekert fölé egy szép lövéssel. 4 perccel később Reguilón beadásából Benzema fejelt kapufára. A félidő vége előtt nem sokkal a megsérülő Carvajal helyett Odriozola lépett pályára. És ennyi volt az első félidő.

Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Én is ezt éreztem

A második félidő ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Négy perccel a szünet után Asensio verte rá 22-ről, Igor bravúrral védett. Néhány kontrától eltekintve az egész félidőt a hazai kapu előtt töltötték a csapatok. Ezt a Real Madrid néha 2-2-kel, háromszögelésekkel próbálta megoldani, de főleg a tavaly őszi Zidane csapat által meghonosított b@sszuk középre, azt lesz valami lett a megoldás 1 perc gurigázás után. Az 58. percben kihasználta a maradék két cserelehetőségét JLo: Lucas és Kázmér le, Luka és Marcsa be. A két csatár vagy középen várta a beadásokat ezután, vagy Benzema kikóricált valamelyik szélre. Asensio átjött a jobb oldalra, míg a bal szélre Ceballos került ki.

A 74. percben Kroos verte rá messziről, nem sokkal mellé. 3 perccel később egy orosz lövés egy szöglet utáni kavarodásból, amit a Lord védett. A 82. percben Ceballos megpattanó lövését védte bravúrral Akinfejev. A 90. percben a berobbanó Mariano fejelte kapufára a labdát. A 95. percben Varane fejelt mellé 5 méterről egy hatalmas helyzetet. Ezután Akinfejev kihisztizett magának 2 sárga lapot 6 másodperc alatt. Helyette egy 20 éves garázsmetál együttes gitárosa lépett pályára, 98 percesre húzva ezt a szenvedést, ami végül 1-0-al ért véget.

A Real Madrid negatívumai

A szenvedés után nézzük a rosszat a rosszban.

  • A csapat legnagyobb gyengéje még mindig a felállt védelem elleni támadás. A hazai csapat konstansan 4-6 fős hátsó sort és 3-5 fős középső sort tartott fenn védekezésben, amibe sokszor még az egy szem csatár is visszalépett. Mindezt úgy megvalósítva, hogy a legelső ember is 25-30 méterre védekezik a kaputól.
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Szolidabb fal
  • Ennek feltörésére különböző opciók léteznek. Be lehet adni mélyről, ahogy azt a csapat sokszor prezentálta. Be lehet adni az alapvonal közeléből, ahova azonban le kell jutni. A védelem mögé küldött passzok nem igazán játszanak ilyen csapat ellen, így a szélen a szélsők és a felfutó szélsőhátvédek közötti 2-2-vel, esetleg egy középpályás belépésével kialakuló háromszöggel lehet ennek helyet teremteni. Ezt az opciót pedig a csapat taktikája és JLo nyírta ki.
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Nem egy kiegyensúlyozott csapatra utal
  • Kezdőként Lucas és Asensio kapott szerepet a széleken. A fenti passmapből látszik, hogy előbbit nagyon keveset, és nagyon kevesen hozták játékba Carvajalon kívül. Asensio pedig általában befelé húzott a bal szélről (és a jobbról is). Amikor pedig az alapvonal felé indult, azt legtöbbször egyedül oldotta meg, vagy visszapasszolt középre. Reguilónt aránylag kevésszer játszotta meg, ugyanúgy, ahogy a második félidőben Ceballos, akinek még kevesebb köze van a széljátékhoz, mint Asensiónak. Ennek eredményeként 5 olyan szituáció minimum volt a meccsen, amikor a tök üresen álló Reguilón helyett egy szóló vagy befele irányuló passz következett, és 3 érintésen belül elvesztettük a labdát.
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Körülbelül végtelen ideje lenne beadni
  • Emellett a Real Madrid játékosai rengeteg egyéni hibát vétettek, részben technikait, részben döntéshozatalit.  Az impotens támadójáték okozta frusztráció fölösleges lövésekben, értelmetlen beadásokban és buta elvesztett labdákban nyilvánult meg.
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
A befutó Lucas helyett nyilván rá kell lőni, ugye Kázmér?
  • A kétcsatáros játék edzésen láthatóan nem ezzel a két csatárral lett gyakorolva. Több olyan beadás volt, ahol tökéletesen ugyanúgy mozgott Benz és Marcsa. Ezzel a moszkvai balettben biztos nagy sikert arattak volna, de sajnos nem ott lépnek fel. A pályán vagy a gólszerzésben zavarták egymást, vagy senki nem volt, aki a kipattanóra mozduljon, mint Marcsa kapufája után.
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Fehér balett, másképp
  • És, hogy JLo se maradjon ki. Az összeállítás és a cserék. Benzema és Asensio meccsek óta bűnrossz formában vannak. Benz mintha elfáradt volna, és a felállt védelem elleni játék sem kedvez neki, hisz általában egyedül őrlődik több védő között. 90 helyett 30 perc alatt lehet, hogy többet tudott volna hozzátenni a játékhoz. Asensio pedig önző. De nagyon. Rengeteg szituációt egyedül akar megoldani, fölöslegesen sokat cipeli a labdát, és mindent úgy akar megjátszani, hogy abból ő jöjjön ki jól (ebben ne legyen CR utóda a Real Madridnál). Vagy Lopeteguinek, vagy egy idősebb játékosnak (Modric, Ramos vagy akár Isco) rendet kéne tenni a fejében, mert így többet árt, mint használ. Pedagógiai célzattal mindenképp padoztatnám a hétvégén.
A pozitívumok
  • Igen, ilyenek is voltak biza. Kezdjük a védekezéssel. A hazaiak nem állították nagy feladat elé a Real Madrid védelmét, de amikor volt feladat, azt rendre jól megoldotta a csapat. Kontrák során jól vették föl az embereket, és (a gólon kívül) 1 nagy hiba volt a helyezkedésben:
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
A kimozgó védelemmel ellentétes irányba mozgó támadót nem veszi föl senki, aztán meg túl sokan veszik föl, ígéretes lövőhelyzetet hagyva
  • Reguilón. A srác kiválóan mutatkozott be. Összeszokatlanságból adódó hibák még nyilván vannak a játékában, de kifejezetten jól mozgott. 80 passza a harmadik legtöbb, 6 interceptiont jegyzett, amivel toronymagasan kilóg a csapatból. Elfutásai hasznosak voltak, jó ütemben és jó irányban, emellett a helyezkedése is kifejezetten jó volt mindkét oldalon. Kétszer lemaradt a kontráról való visszazárásban, és a beadásai nem a legjobbak, de soha rosszabb ifjoncot a Real Madrid akadémiájáról.
Real Madrid - CSKA Moszkva Bajnokok Ligája
Nice job!
Edzőt kéne buktatni?

Végülis 3 meccse nem lőttünk gólt, ami utoljára Capello alatt fordult elő. Meg a BL-ben is 29 meccsen át lőttünk gólt. Ráadásul ma 24 lövésből sem sikerül. És a 24 lövés összesen 1,48 xG-t hozott, szóval a lövéseink nagyjának annyi esélye volt bemenni, mint Makónak Jeruzsálembe. Meg mennyi negatívumot írt össze Raulitás, miközben alig van pozitívum. Meg 50 gól elment. Meg van 3 jó kapusunk. Meg amúgy is minden szar. Minden IS.

Nem nagyon olvastam kommenteket se facebookon, se a blogon meccs alatt/után. De gondolom felmerült ez az ötlet. De mielőtt 3 havonta edzőt cserél a Real Madrid, nézzük meg, hogy a hibák miből erednek.

  • A védekezési elcsúszások? Örülök, hogy csak ennyi van.
  • Felállt fal elleni támadások? Tavaly is ezt csináltuk. Meg igazából majd’ 3 éven át. Itt, itt, itt, vagy itt láthattok rá példát tavalyról.
  • Rossz cserék, és kezdő? Oké, ez JLo sara.
  • Rotáció hiánya? Az alap játékosokkal sem működik olajozottan az új játék, hát még ha kicseréljük az egész csapatot.
  • Egyéni hibák, dekoncentráltság? Ezért meg a játékosokat kell seggberúgni
  • Kétcsatáros játék két igazi csatárral? Össze kell szokniuk. Roninak és Benznek 9 év után elég jól ment együtt, Marcsa meg egy hónapja van itt.

A hibák közül tulajdonképp mindre megoldást nyújthat az IDŐ. Igen, még arra is, ami JLo sara volt jelenleg. Neki is meg kell ismernie a játékosait, ki, hol, hogy teljesít. Ki kivel alkotja a legjobb párost. És a játékosoknak is meg kell szokniuk az új rendszert. Ha évek után egy másik lakásba költözöl, te is még a réginek megfelelően keresed a villanykapcsolót, pedig nem ott van. Vagy belerúgsz az új szekrénybe, mert az 3 évig nem volt ott, de már ott van. És párszor mellé fogsz nyúlni a villanykapcsolónak, és párszor szétvered a kislábujjad, mire megszokod, hogy ez már máshol van, máshogy kell csinálni.

Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű az átállás, de meg kell adni az időt az edzőnek, a csapatnak és az egyéneknek is, hogy megtanulják, hogy hol van az a szekrény amibe nem kell belerúgni, viszont a létezésével rengeteg új opciót kínál. A hétvégén folytatódik a bajnoki csörte, méghozzá szombat este 19:30-tól az Alaves otthonában. Hala Madrid!

Összefoglaló

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!