Bajnokok Ligája Merengues Zizou  

Miért nem működött a 4-4-2? – avagy Real Madrid vs. Bayern München

Ez egy rövid taktikai áttekintő lesz a meccs pár fontosabb elemét terítékre véve. Külön Cornelius kommentelőnk kérésére.

Minden formációnak megvan a maga gyengepontja, egy terület, amelyet kevesbé ér el vagy tud levédeni egy együttes. Többnyire a támadó csapat ezt a területet célozza meg, ezt legtöbbszőr úgy vehetjük észre, hogy preferálja az ellenfél azt a részt támadásai során. Vagy sok ízben sikerül ott feltörni a védelmet és helyzetet kialakítani. A 4-4-2-nek ez tipikusan a két csapát melletti szélső területek azok, amik ideális esetben nyitottak a labdás számára. Faja kolléga egyik cikkében remekül illusztrálta, hogy melyik területről is van szó. 

Atletico Madridnál is sokszor láthatjuk, hogy a két támadó a pálya középső területén tartózkodik a labda nélküli szakaszban, annak érdekében, hogy védje azt a területet és a szélre kényszerítse az ellenfelet. A szélen pedig a kevesebb hely adta előnyök révén szervezettséggel sikerülhet semlegesíteni a veszélyt. Ideális esetben így működne helyesen a 4-4-2 védekező fázisban. A Real Madrid ugyanezt a felállást alkalmazta a Bayern elleni visszavágón. Nem mondok meglepetést, de Zidane ezzel a széleket kívánta levédekezni. Csakhogy nem, az Atleticónál majdhogynem tanvkönyi mintát vette át. Ugyanis nálunk a két csatár, Cristiano és Karim semmiképp nem végzett olyan minőségű munkát a védekezés során, mint azt a formáció és az alkalom igényelné (vagy a Ticónál szokás). Bár visszazártak és olykor még egészen aktívak voltak, de ez így is messze volt a szükségestől. A két csatár védekezése márpedig kulcsfontosságú, mert ellensúlyozni tudja a 4-4-2 létszámbeli hátrányát a középső területen. Mindez azért fontos, mert megválaszolja, hogy miért tudott veszélyt kialakítani középen a Bayern München. 

Bizonyos esetekben a bajor együttes horizontálisan ketté tudta szakítani a Real középpályáját és hatalmas üres területet nyitni. Méghozzá az emberközpontú, illetve emberfogó védekezést kihasználva. Jupp remekül használta ki azt a tényt, hogy ebben az esetben nagyobb hatással van a támadó csapat játékosainak helyezkedése a védekezőiére. Ha mégnézzük a lenti képet akkor láthatjátok, hogy középen hektárok állnak rendelkezésre a majdhogynem egyedül kószáló James számára. Ha megnézitek, a hazaiak középpályája kétfelé szakadt. A pálya túlfelén Asensio és Kroos tartózkodik Müller és Tolisso miatt. Míg a közelebbin Kovacic és Modric – utóbbi pont nem látszik a képen. Észlelhetitek, hogy Benzema letámad, csakhogy mire odaér és tényleges nyomást tudna kifejteni, addigra Thiago már be tudta célozni Jamest. A kulcs és egyben a szituáció zsenialitása – számomra – Ribéry helyzete és mozgása. Mivel ő szélről befelé húzódva már nem Modric felelőssége, hogy kövesse és őrizze, hanem Kovacic figyelmét vonta magára, amivel lehetőséget adott Jamesnek, hogy feljebb lépjen és az üres területen, teljesen szabadon vehesse át a labdát. Nyilván utána már kivált rá Kovacic, de lépéselőnyben lesz James. Plusz figyelmetekbe ajánlom, hogy Thiago pontosan arról azon a területen tartózkodott és indította el a passzt, amiről fentebb beszéltem és mutattam. 

Még egy hasonló szituációt szeretnék megmutatni. Ismét Ribery húzódik beljebb, csak most a labda is nála van. James pedig egészen magas pozicióban tartózkodik Kovacic mellett/mögött. Tulajdonképpen egyszerű a szituáció. Adott két támadó játékos – egyiknél a labda -, és adott két védő. A feladat a fehérmezesek számára, hogy elosszák az embereket és levédekezzék a szituációt. Két lehetőség van. Vagy Kovacic lép ki a labdásra és Modric megy beljebb, hogy átvegye Jamest vagy Mateo marad a helyén és Luka vált ki a labdásra. Bár Modric is kiléphetett volna, de végül Kova mozog el a labda felé. Csakhogy mielőtt odaérne Riberyhez, a fedezőárnyékból kimozgó Jamesnek továbbítja a labdát. Ennyivel át is van játszva a középpálya. Ami dühítő lehet a Real szurkolók számára, hogy ezt szervezéssel, felkészítéssel valószínűleg jobban kezelhető lett volna. Modricot lehetne hibáztatni, hogy nem lépett ki határozottan vagy nem ismerte fel a szituációt, hogy át kell vennie Jamest. De azt gondolom ez nem a játékos hibája, hogy nem jött rá, hanem az edzőé. Ugyanis neki kellett volna jobban megszerveznie a védekezést, mert bár az esetek 80-90%-ban elegendő (ez csak a Real esetében igaz), ha nagy körvonalakban van csak felvázolva és nagyrészt inkább a játékosokra, illetve azok képességeire van bízva a helyzetek megoldása, de nem mindig. Amúgy is megfigyelhető volt, a hazai oldalon, hogy sokszor cselekedtek a játékosok saját belátásuk szerint. Gyakran kényszerültek arra, hogy a hiányosságokat, a hézagokat, a lyukakat nagy energiabefektetéssel orvosolják gyorsan. Emiatt jutottak többen arra a következtetésre, hogy a királyi gárda hero-védekezést folytat, azaz ad hoc jelleggel kellett valakinek tüzet oltania.

Aztán itt egy másik mozzanat, amikor nagy szükség lett volna a két támadónk közreműködésére. Bár amikor nagy fölényben volt a vendég gárda, akkor mindig visszamentek egészen mélyen a saját térfélre Ronaldóék, de nem voltak túl aktívak. Márpedig az alábbi képen egészen sokat jelentett volna, ha úgynevezett backward pressinget, azaz hátrafelé irányuló letámadást alkalmaznak. Mivel ezzel kényelmetlenebb helyzetbe hozták volna a piros mezeseket. Ennek hiányában az egy oldalra csoportosuló vendégek simán területet találnak a teljesen eltolódó Real védelemben. Két lehetőségük is van. Vagy az ismét befelé helyezkedő Riberyt választhatják vagy a partvonal mellett üresen helyezkedő Alabát. 

Ha pedig már Alaba és Ribery is szóbajött, akkor érdemes megemlíteni, hogy kettejük tevékenysége a balszélen sok problémát okozott a habfehér gárdának. Alaba rendkívül aktív közreműködése révén Lucasnak Modric segítségére kellett támaszkodnia, és még így is nehezen boldogultak. Ugyanis gyors, dinamikus mozgásuk és helycseréjük révén folyamatosan lépéselőnyben voltak a bajorok. 

Pár José által vágott szituáció erre.

 

Aztán, hogy a Real támadásairól is essen némi szó. A Bayern a 4-1-4-1-es formációt szűken vette fel, tehát a pálya szélein a fullbackek, Marcelo és Lucas többnyire szabadon voltak. Ennek is volt köszönhető Benzema első gólja.

Itt van José tálalásában a teljes helyzet.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!