Real Madrid – Numancia (Összefoglaló)

Ha van országos egyes, akkor ez az volt. (Írtam félidőben.) Látványos meccs volt, amelyet a Numancia szerény játéktudása okozott. A mieink nyugodtan nyargalászhattak, bődületes üres területeket hagyva szabadon. Mindezt a legnagyobb biztonság mellett, mert egy-egy eladott labdánál is lehetett tudni: a vendégek képtelenek megoldani a feladatot, élni a lehetőséggel. De a meccsen nem csak ennyi történt, hanem… 

Nos, az első bő 5 percben még megpróbált valamit elérni a letámadással a Numancia. De a 10. perctől már csak egy csapat volt a pályán, amelyben a fiatalok éltek a lehetőséggel és felszabadultan, nagy kedvvel fociztak – még ha nem is hiba nélkül, de bánja kánya. Talán csak a két középhátvédünk nem igyekezett egy-az-egy elleni szitukba bonyolódni, a többiek keresték a lehetőségét ennek. Mayoral bőrt adott, Ceballos bőrt akart adni, Asensio lendületben mutatta be a testcselt. Kellemes látvány volt mind.

A jobb oldalon több alkalommal láthattuk, ahogy Dani, Lucas és Asensio a létszám-azonos játékhelyzetet hogyan játssza ki: a végére Lucasnak tere és ideje volt beadni a labdát. Ehhez pedig annyi kellett, hogy a háromszögek közben egyikük a box irányába mozgott és csak ezzel elmozgatta a védőket, akik szabadon hagyták az oldal- és alapvonal felé mozgó Vazquezt. Már elsőre is feltűnő kombináció volt – mert ilyeneket nem látunk a “Nagyoktól”, másodjára pedig a labdafelhozatalnál ezt vártam a srácoktól. Nem is kellett csalódnom. A háromszögelést a tizenhatos előterében is többször megindították a srácok, de az első félidőben még nem jött össze tökéletesen. Ám sokkal inkább ezt nézzük, mint az (n+1)-edik beadást, ugye?

Külön élmény volt Llorente labda nélküli mozgását figyelni. Állandóan mozgásban volt. Nem egy brazil tank, na. A labdát a mozgékonysága, fordulékonysága és technikája miatt fedezi kiválóan. Igaz, hogy egy gyengébb ellenfél volt a pályán, de ne vegyük el tőle, hogy uralta a pályát, tudta, hogy mikor hova kell helyezkedni. S ha néha lemaradt volna, a ebessége miatt behozta a hátrányt. Folyékonyabb vele a játék, mint Casemiróval. A brazilnak is meg vannak a saját skilljei (pl. piros lap nélkül hoz le szezonokat úgy, hogy mindig, de mindig a határon billeg), de a fiatal spanyol a gyorsabb játékátmenetet (támadásból védekezés és fordítva) és a kis területen való kreatív megoldásokat egyszerűen jobban tudná segíteni. Sír a szívem, de nyugodtan írhatom a többi szerző nevében is, hogy sír a szívünk Llorente kezdőtagsága miatt.

Ó, igen. Ne felejtsük el, hogy kaptunk egy gólt a félidő végén. Ebben semmi meglepő nincs, Zidane alatt az a csoda, ha nem kapunk gólt egy meccsen. Nem rosszindulatból írom; a statisztika velem van.  😉

ReAlantos:

Mivel így a meccs után, éjféltájt (sőt, után) már nincs agyam saját gondolataimat a rendelkezésetekre bocsátani, így inkább a szerkesztői chatben leírtakból szemezgetnék nektek (lila lenni ReAlantos).

Először Theo került a figyelem középpontjába:

Majd következett az a helyzet, amikor Ceballos alapvonaltól visszapasszolt labdáját Nacho ellőtte Lucas elől:

Majd egy ritka egyetértés két szerkesztő között (amely amúgy is ritka, kettejük közt pedig csodaszámba megy  :mrgreen: ):

Néhány nem feltétlenül összefüggő gondolatfoszlány:

Végül a csikócsapat beskatulyázása:

Csak egy gondolat a végére tőlem: a középpályánk nagy dolgokra predesztinál minket, a többi csapatész meg ezt próbálja ellensúlyozni.

Sultan:

Ahogy a fentebbi szakaszban is idézi ReAlantos a szerkesztőségi csetből, számomra megerősítést nyert, hogy ha a fiatalokat önmagában dobja be Zidane, akkor ez kevés. Nincs még akkora önbizalom, nincs még meg a meccsrutin, nincs meg az összhang. Ugyanezt kértem számon Zidane-on a legutóbbi összefoglalómban. Nyilván úgy gondolta a miszter, hogy egy Numencia ellen itthon nehogymá’ kevés legyen a juvenil, pláne, ha 3-0-ról indulunk, és ebben azért igaza is volt. Most is úgy gondolom, hogy a megelőző szezonban is úgy tudott időnként nagyon jól játszani elől Asensio, Morata vagy Lucas Vazquez, hogy mögöttük Kroos és Modric osztogatott és Casemiro szűrt. A teljes csapatot nem lehet lecserélni jelenleg, mert ez így nem működik. A legnagyobb bajom továbbra is az, hogy ez így, ebben a formában, nem a fiatalok beépítése, hanem azok elszeparálása a (Zidane szerint nem lézető) “A” csapattól. Értem én, hogy most a Villarreal jön (egyébként nagyon rossz passzban vannak), és oda kell tartalékolni, csak eszünkbe se jusson az ilyen meccseket a fiatalok beépítésének gondolni. Ez a tapasztaltabb játékosok pihentetése.

Ezen a kupameccsen Nacho és Carvajal jelentette a “tapasztalatot”, és láss csodát, Carvajal beadásából jött a vezetés.  Nagyon kellett volna középpályára is egy “oszlop”, vagy kettő, és akkor egészen más képe lett volna a találkozónak. De ha valamikor, akkor most megtehette Zidane, hogy így álljunk fel. Remélem a kívánt előny megmutatkozik majd a pihent játékosok jóvoltából a hétvégén!

A másik vonatkozás, melyre szeretném felhívni a figyelmet, egy új elem a Zidane kommunikációjában. Azt tudta mondani, hogy “Mindaddig bízom a rendszerben és a keretben, amíg el nem küldenek!” Ugye nem csak én hallom ki ebből, hogy hatalmas valószínűséggel megváltozott a hangnem a Real vezetőségében is. Ennek se lesz semmi pozitív hozománya. Ilyenkor szokott a mellőzött játékosok agyában dolgozni a vezérhangya, hogy hátha a következő edzőnél nem lennék ennyire mellőzött. Ez nagyon rossz folyamatokat szokott elindítani. A válság belül is eszkalálódik, és ha közbejön még pár kínos eredmény, annak az események felgyorsulása lesz a következménye.

Nem azt javasolnám Zidane-nak, hogy a könytárból már ne vegyen ki nagyon vastag spanyol könyvet, inkább azt, hogy találja meg a kulcsot ehhez a kerethez, mert a potenciál nagyon is ott van bennük. Nem tudom, hogy korbács kell nekik és/vagy cukorka, de Zidane-nak tudnia kellene.

Jose lezárja pár nyitott kérdéssel: 

Zidane szerint Mayoral lecserélése csupán taktikai okokra vezethető vissza. Emlékezzetek: 2-1-nél érkezett egy támadó helyett egy védekező középpályás a másodosztályú ellenfél ellen…. Bevált a változtatás? Szükséges volt ez?

5-1-nél tényleg Isco és Casemiro a két csere? Nem lett volna jobb a Castilla-arcokat beküldeni?

Fuenlabrada ellen a 2. meccsen, otthon, ugyanígy X lett. ZZ továbbra sem engedi el ezt a minimalista dolgot. Pedig nem működik. Mikor engedi el edzőnk ezt a felfogást?

Ti jöttök!

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • Csáti László Károly

  5 perces szünetben csak röviden: Ceballos nagyon jó volt, de összességében ez a meccs mellé, mert azt az üzenetet küldi kifelé, hogy azért nem játszanak a fiatalok, mert még egy 2. osztályú ellenfelet sem tudnak megverni…
  Ezzel Zidane magát akarta igazolni, vagy tényleg a tengeralattjáró ellen készült? Így a csikók csak keserű pirulákat nyernek…

 • Sragi

  Elég részletes lett, pedig sok érdemi dolgot nem lehet leirni erről a párharcrol.
  Továbbra is úgy érzem (statisztika) bárki tud gólt lőni nekünk legyen az 2.osztályu vagy alacsonyabb. Ez pedig nagyon nem jó.
  A masik pedig az, hogy megint a semmiből jött az egyenlítés. Egyszerűen nevetséges. Oke ez most egyéni hiba volt.
  Viszont az ellenfél miatt fájó, nem lenezve őket.
  Pozitívum is volt azért, igaz csak a 2.felidot láttam. A fiatalok hajtottak erre nem lehetett panasz es szépek voltak az osszjatekok is.
  Plusz bátran mertek 1v1-ben probalkozni. Kova hihetetlenül jó kis játékos, de Ceba sem kutya. Llorente pedig egyértelműen okosabb, mint Casemiro.
  Zz cserét meg a végén én sem értem.
  Casemiro minek. Inkább valami fiatal kellett volna.

 • Jose
  • Krityó

   Inkább ma mindenki egynapos néma dolgozást csináljon, rendesen, munkaidőt kitöltve, hasznosan. Se a blogolást, se a Real-elemzést ne erőltessük mára!
   :DDDDDDDD

  • sultan2004

   ..mindenhez IS!

   • dzsonee

    Akkor lehet hozzád fordulni ha esetlegesen prosztataproblémák merülnek fel? 🙂

  • Sragi

   Ez több információ volt így csütörtökön, mint amire szükségem lett volna…

  • Ursula

   Az lesz, mint a reklámban,hogy jön valami még durvább, amiről beszélni akartok? 🙂 Bár nem tudom, ezt lehet-e fokozni…

 • dzsonee

  Az ÖF-el egyetértek…a meccs képe/színvonala tükrözte a meccs fontosságát. Összességében nem volt rossz, kár, hogy a látottaknak (fiatalok, összjáték, akármi) semmi befolyása nem lesz a későbbi edzői döntésekre 🙁

 • jani bátyó

  Mivel a 2.-ik félidőt nem láttam (csak most az összefoglalót) :
  -%$/&)§….Vaskéz,most megint játszani fog a bajnokin….:-P
  -jól játszottak :Kova,Llorente és Asensio
  -nem is várhatom el hogy a csikók bármely ellenfél ellen jól játszanak mert nem szoktak együtt tétmeccseken játszani (nincs összeszokottság) és a nagycsapatnál is csak hébe-hóba kapnak játékperceket így van két csapat ahol játszanak de egyikben sem folyamatossan ezért semmi esélyük sem nincs egyébb taktikai feladatokat és felállásokat begyakorolni

  • Ronrics

   sajnos a 2 gól valószínűsíti a játékát, bár ZZ-nél sose tudni

 • Manócska

  Láttam már ennél jobb meccset is tőlünk, de a párharc 1. találkozójához képest, számomra ez mindenképpen élvezetesebb volt. Jó volt a pályán látni Kovacicot, Ceballost, LIorentét, stb.. Tudnék neki örülni, ha ezeket a játékosokat sokkal többet látnám játszani a bajnoki meccseken is.

 • WT14

  Úgy látom, egyre inkább hajlamosak vagyunk legyinteni egyet sok bekapott gólra, és elintézni annyival, hogy “hát, ez egyéni hiba volt”. Nem. Ne rendezzük le ennyivel, hogy oké ez most egyéni hiba volt. Az mitől oké? Őszintén, nekem már az összes faszom kivan azzal, hogy minden meccs után arról kell beszélni, hogy ki mekkorát hibázott az aktuális bekapott góloknál. Én személy szerint az ilyen egyéni hibák után picsán rúgnám az illetékeseket, és egy hétre lezavarnám őket a tarcsiba. Hovatovább, Marcelo konkrétan már elérte nálam azt a szintet, hogy leülnék vele elbeszélgetni arról, hogyan képzeli el a jövőjét a csapatban, mert ő már benzemai ‘magasságokban’ jár a szezont tekintve, csak persze a franciát könnyebben megtaláljuk. De megnyugtatok mindenkit, Marcelo szezonbeli teljesítménye is ugyanakkora nagy nulla.
  Amit José leírt tegnap, hogy feltolt szélsőhátvédekkel játszunk, az teljes egészében áll, viszont ennyi egyéni hibát ez sem igazol. Ha pedig a tudatos taktika része az, hogy a szélsőhátvédek labdavesztéskor konkrétan egy másik országban járnak, úgy Zidane-nak jár a tripla faszkorbács. A széleken rendre akkora területek nyílnak, hogy egy megye 2-es csapat is végig tudja vinni gólig. Emlékezzünk a Celta elleni 1. gólra, de szinte minden meccsre jut egy ilyen. Ez nem tudom milyen edzői elgondolás, de nekem a hideg futkos a hátamon ettől. Itt már nem is arról van szó, hogy a két szélsőhátvéd felfut a támadással (ez lenne a normális), hanem sokszor fent várják a labdákat gyakorlatilag a leshatáron, mint a klasszik szélsők. Mögöttük meg akkora űr van, hogy csoda hogy nem jelenik meg az Enterprise, hogy felfedezze. Ha ez taktika, akkor a legrosszabb, amit életemben láttam tartósan a csapattól.

  • Jose

   exactly. Case build-upban való használhatatlansága (hátulról nem tud építkezést indítani, ezért ZZ ilyenkor előreküldi, Kroos pedig visszamozog mélységbe, hogy elinduljon valami, ám Case sajnos nem tud sem üres területet megtalálni, sem védőt elmozgatni magával – a kettő összefügg ám -, ezért konkrétan ha mi támadunk és Case előrébb lép, a minőségibb ellenfelektől senki nem veszi fel a mozgását, annyira veszélytelen.

   cserébe labdavesztésnél loholnia kell vissza (kroos nem tud, fizikailag képtelen rá, csak kocogni tud). korábban ennyire nem tolta fel a brazilt és annak így volt ideje időben (de szíp ez így 😀 ) kiérni adott szélre.

   Sajnos teccik vagy sem, ilyen apró részletekből tevődik össze egy csapat játéka, az amit látunk. Vagy nem, mert 10-ből 8 szurkoló (nem elítélendően, csak azért, hogy tudjuk ezt is:) még mindig a labda útját követi és a többség (labda nélküli csapattársak) mozgását eközben (érthető okokból nem).

   Szval… alapokig kell visszanyúlni. Nem az u8-ra gondolok, hanem egy olyan támaszt nyújtó alakzatra – védekezés és az abból való build-up folyamat eleje – amelyet mindenki vakon tud. Na, hát ez az, amit nem szezon közben szoktak begyakorolni. 😀 vagyis 🙁

   • Jose

    hülye zárójelek

   • Sragi

    Case kb már Khedira szintű magasságokban jár néha.
    Én megint leirom de Kanté-t az evtized hülyesége volt nem leigazolni…
    Case alkalmatlan bármiféle eszjatekra.
    Tamadasban emberhatrany sajnos. Ha meg felmegy akkor meg visszazarni sem fog. Kroos fent marad, szernecstlen Modric alig ér vissza.
    Marci, Dani fent marad. Gyakorlatilag van hogy az ellen 4vs2-ben hozza labdát ránk egy kontrabol vagy a szélek fele indítva (főleg Marcelo)
    Ad egy ívelt labdát ahova kivalt valamelyik középső védő. Mire visszazar mindenki 2-3 passzbol zörög a hálónk. Nem tudok olyan meccset mondani idén ahol akármelyik jött ment csapat ne rúgna így golt nekünk.
    Katasztrófa. ZZ egyik nagyhibaja a sok közül, hogy Casemiro-hoz ragaszkodik. Ami tavaly többnyire működött az idén már abszolút nem. Persze nem azt mondom hogy nincs az az ellenfél vagy normális taktika ahol ne lenne hasznos, de Zidane egyszerűen képtelen kitalalni. Tavaly sem ment neki..

   • WT14

    Az a nagy baj, amivel te is kezdted, hogy Casemiro build-upokban használhatatlan. Már pedig az ő posztja az egyik legfontosabb poszt a modern futballban, és így gyakorlatilag vesztünk egy egész embert támadásépítésben, legalábbis egy felet mindenképp. Meg lehet nézni, a többi topcsapatban mind olyan emberek játsszák ezt a posztot, akik tudnak focizni és ami még fontosabb, helyezkedni. Casemiro mit tud? Ütközni, azt is sokszor birka módon, mert általában csak a labdát kergeti. Komolyabb ellenfél simán ki tudja pár jó passzal csalogatni a pozíciójából. Az ő szerepeltetése pedig kihat a támadásépítésekre, mert kevés az opció. Nézzünk meg egy Busquetset a Barcában, akire az egész játékuk épül. Mennyivel kevesebb opciója lenne Messitől Suarezen át a szélsőhátvédeknek, ha ő nem lenne ott? Na, nálunk ez van, mert egy támadásban használhatatlan ember játszik rendre. És ami gond támadásban, az gond védekezésben is. 4-3-3-ban még ímmel-ámmal működött a szélső védekezés, amikor Béla és néha CR hajlandók voltak visszajönni az oldalukon, de ez a 4-3-1-2-szerűség Iscóval középen már más tészta, mert ahogy szintén leírtad, Kroos és Modric nem elegendők ahhoz, hogy lezárják a széleket. Azt meg látjuk, hol tartózkodnak a wingbackek labdavesztéskor. Sajnos túlságosan komplex a probléma, de az biztos, hogy egy jelentős része abban áll, hogy nincs klasszis, Real-szintű emberünk Casemiro posztján. Persze Zidane megtilthatná neki, hogy átlépje a félpályát, akkor legalább tudna biztosítani középen, illetve ki tudna zárni a szélekre. Igazából nem is értem, miért nem él ezzel.

    • Sragi

     Ez egy kurva jo kérdés, mármint, hogy miért nem tiltja meg ZZ neki, hogy fent kolbaszoljon. Oke annyit észre vettem már, hogy van amikor Kroos es Modric is a szélek fele huzodik ki. Kázmér meg fellep a helyükre.
     Viszont amikor meg van a labdavesztes. Kroos kocog. Casemiro meg hiába fut vissza nem fog odaerni sajnos.
     Marcelo meg kb az ellenfél alapvonalanal helyezkedik.
     Ok modern futball wing back stb..
     De ez így ultra gáz. Akkor legalább lenne picit fél oldalas a csapat vagy nem tudom.
     De kész eletveszely az egész rendszer.

    • Jose

     Épp ezért keseregtem a posztban Llorente miatt, aki nem klasszis, de sokkal többet ért a labda nélküli mozgásból, mint a brazil. :/

     • WT14

      Nem klasszis, de lehetne idővel. Xabi Alonso se volt 20 évesen világsztár. Majd eladjuk szarér’, és jó esetben visszavehetjük 80 milláért, ha valahol kiteljesedik.

     • Jose

      Casemiro is azért került vissza hozzánk, mert jól nyomta a Portóban. Amely 433-ban játszott 😀

     • Sragi

      ZZ: What the fuck is 433??

    • carlos06

     Igen,lenyegeben ennyi. Casemiro olyan szinten fellett hypolva,h egyszercsak kirobbanthatatlan elem lett a kezdobol. Csapatszintu vedekezes nelkul védekezésben se hasznos, tamadasban meg eladja amit neha behoz a konyhára. Isco-Kroos-Modric-Casemiro negyesbol egyedul Modric tud stabilan visszazarni. Casemironak es Kroosnak,ha szerencseje van akkor betud avatkozni, Isco meg annyira kötetlenül jatszik,h a többieknek kellene lereagalni allandoan a helyezkedeset mikor labdat veszítünk,ami sosem konnyu. Na es meg hozzávesszük CR-t es Benzemat, plussz a ket szelso vedot aki szinte csatar… Ez a rendszer csak akkor mukodik,ha nagyon fittek,motivaltak es hihetetlen koncentraltak/elesek vagyunk. Amennyiben valamelyik elem hiányzik mar rosszabb jatekot latunk vmilyen iranyba (pontatlansag a kapu elott,labdaeladasbol kontra, masodik felidei buktak),ha pedig mindharom,akkor pontosan ezt a gőzölgő valamit.
     Ameddig nincs onbizalom,nincs golvago nyilvan mas rendszer kellene, biztosabb vedekezes, kozeppalya tultoltese. Igazabol a PSG ellen alapbol nincs mas valasztasunk akkora a sebessegbeli folenyuk, h mindenképp csak a jatek lassitasaval, tempo kontrollalasaval lehet eselyunk.

     • Sragi

      ZZ be is fogja tolni a busz mint tavaly a Bayern ellen idegenben.

  • dzsonee

   Csak annyit akarok hozzátenni, hogy szomorúa bólogatok a hozzászólásokat olvasva 🙁 Pedig én nem is vagyok az eperfa lombja.

 • Péter Balázs

  Most komolyan ne sírjon az ember? Mi itt a pozitívum?
  Zidane nyilatkozata egy röhej: “Elégedetten távozom, ahogy a játékosaim is”??????? Elégedett? Mivel?
  Sajnos hatalmas problémák lehetnek a háttérben. Hol van egy nyugodt meccs? Hol van egy sima 4-5 gólos siker? Csak az nem rúg nekünk gólt, aki nem akar. Sajnos élvezhetetlen lett a csapat játéka, és folyamatosan megaláznak minket saját stadionunkban. Olyanok vagyunk, mint egy megrogyott bokszoló, akit az edzője mindig visszalök a ringbe, csak közben semmilyen utasítást nem ad neki.

  • Sragi

   A védelem megszervezese tavaly sem volt éppen ZZ erőssége. Viszont itt olyan szintű egyéni hibák vannak plusz fejben is óriási gondok vannak. Nincs megszerveze a védelem rendesen, pontosabban egy támadás utáni labdavesztes után nem zár vissza senki csak ímmel-ámmal.

  • sultan2004

   Ha lehet tovább elemezni a kommunikációt, akkor egyértelműen mélyülnek az ellentétek ZZ és a vezetőség (Perez) között. A mai nap hozadéka, hogy Icardit megint Real közeli források is belengették, miközben ZZ még mindig ott tart, hogy neki nem kell senki. Plusz megjelent Pochettino neve, aki nyáron váltja Zidane-t.

 • norma_va

  Még kosaras koromban beneveztünk a bajnoksággal párhuzamosan területi tornára, ahol amatőr felnőtt csapatok ellen játszottunk. Részben azért, hogy szokjuk a fizikális játékot – mi tinikként a sörhasú apukák ellen. Egyik meccsen bedobott engem az edző irányítóba 4 fiatalabb játékos mellé, akik nem voltak tagjai a mi csapatunknak. A gondolat az volt, hogy szokják az éles mérkőzéseket, de legyen mellettük egy rutinos játékos, aki az egyesület koroszrályos csapatának a meghatározó tagja. Aztán ő sérült volt, úgyhogy engem rakott be. Az eredmény az volt, hogy katasztrófálisan játszottunk. Amíg a szokásos csapattársakkal már mozdulatokból megértettük egymást, úgy ebben a helyzetben úgy se sikerült, ha kiabáltam nekik mit akarok tőlük. Pedig tehetségesek voltak. Többen közülünk 18 éves korukra a felnőtt keretbe is bekerültek és játszottak nb2-es mérkőzéseken. Szval csak azt akarom mondani, hogy személyes tapasztalatból tudom azt, hogy a rotálás és a fiatalok beépítése a csapatba nem úgy működik, hogy pár rutinos játékos mellé beraksz egy rakat fiatal, tapasztalatlan játékost. Hanem pont fordítva. Ha Zidane be akarná építeni Cebát, Llorentét és a többieket, akkor a bajnokságban megadná nekik a lehetőséget – és nem csak 10 percekre. Jobb esetben. Zidane ezzel tisztában van, miért is ne tudná? Ha én tizenévesen megtapasztaltam egy vidéki kisvárosban, akkor ezt ő is pontosan tudja. Zidane nem bízik bennük, nem akarja beépíteni őket. Néha bedobja őket a látszat miatt, de ennek pontosan 0 hatása van mindenre. A bukott szezon után nyáron tűzoltás lesz. A megszokott galaktikus fajtából. És nem a BBC valamely tagja(i) helyett fognak jönni, hanem a mellőzött fiatalok helyére.

  • Sragi

   Ne legyen igazad.. Inkább a jól lakott óvodásokat kellene elkuldeni.. (BBC)
   Valahogy úgy érzem ZZ fél a fiataloktól vagy is attól, hogy a nagy nevek mit szólnának ahhoz ha nem jatszhatnanak annyit.
   Nekem úgy tűnik, hogy a francia beszari.
   Na meg persze szerelmes Benzemaba..

   • WT14

    Pedig nekem is ugyanez a sejtésem. Ronaldo és Benzema nem lesznek elküldve. Benzema talán, de csakis akkor, ha Zidane-t meneszti Perez. De még akkor se hiszem, mert CR ragaszkodik a kis pajtijához. CR pedig szinte biztos hogy maradni fog, ami azzal jár, hogy akárki lesz is az edző, a támadásoknak ugyanúgy ő fog állni a középpontjában. Ami pedig azzal jár, hogy nem igazolhatunk potenciális kihívót, vagyis klasszis csatárt. Az egyik poszt alatt Cruyffista barcásként leírta, hogy ő tartana egy Isco-Asensio-Kane támadótriótól. Amivel egyet is értek, szerintem ez a trió működőképes volna karácsonyfában, persze megfelelő kp-val mögöttük. Persze az angol helyére ki-ki odaképzelheti Salah-t, Icardit, vagy bárkit, akit megfelelőnek gondol az elérhető piacról, de szerintem Kane is van az a szint, hogy egyedüli ékként beválna, ha az ő befejezéseire épülnének fel a támadások. Ha Eriksen, Alli és Son ennyi gólt rúgat vele, miért ne tudna ugyanennyit Isco, Kroos és Modric? Spanyolhonban is ugyanúgy 7×2 méteres a kapu, és itt se keményebbek a védők, mint a PL-ben. De ameddig CR itt lesz, és a középpontban lesz, addig az életben nem fogunk értelmes góllövőt igazolni. És akkor valószínűleg Benzema is marad, mert ők olyan jól megvannak együtt, egyem a kis szívüket. A csapat pedig szopórolleren marad a következő szezonban is.

    • Sragi

     Persze a gyökerétől kellene a problémát megszüntetni. Aztán,hogy ki jön csatárba édes mindegy ,működne a dolog. (mármint a karifa)

    • Ronrics

     Ha a közönség kikezdi Cr-t akkor nem fog maradni és erre jó esély van.
     Szerintem még idén elmegy.

 • Ronrics

  Alább azt vesézik a hozzáértők, hogy Case mennyire nem tud támadást szervezni, indítani, Kroos mennyire nem tud védekezni mennyire nem tud küzdeni, csak szegény Modrics meg megszakad majdnem minden meccsen.
  DE mégis miénk a világ legjobb középpályája amire olyan büszkék vagyunk.
  Érezni némi ellentmondást, nem?
  Hátul szarok vagyunk, elől jobb nem is beszélni róla, a B sor is gyenge…
  Akkor most mi van, ki a felelős mindezért?

  • Sragi

   Az pedig.Az lehetne ha értelmesen lenne használva,ha lennénk begyakorolt bulid up-ok támadásban és megfelelő csapatszintű védekezés. A keret igen is alkalmas lenne. A többi ZZ-n múlik. PÁL is megmondta a begyakorolt automatizmusok nagyon fontosak. Na itt olyant nem nagyon kell keresni,mármint csapatszinten biztos nem.
   Egyéni képességek adottak ,de csapatsportról van szó így nem elég ,nem mindig elég! Tavaly még többnyire működött pár egyén villanása miatt. Idén ez totál kialudt. Nulla,fing,zeró,nyista.. Elöl meg gólok sincsenek ,hátul meg csak kapunk. Komplex az egész én sem tudom mi a szar lehet igazából.

  • WT14

   Őszintén, én se értem hogy tavasszal ugyanez a hármas hogyan működött annyira jól a fontos meccseken. Amiben a világ fölött álltunk, azok a nyomás alatti labdakihozatalok voltak, emlékszem, milyen jól ment a kipasszolgatás az Atleti, Bayern, Juve letámadása ellen. Csóri Juvéval a 2. félidőben úgy cicázott a csapat, hogy öröm volt nézni. Valahogy a nagy meccseken jobban érezték egymást a srácok, a tavaszi bajnokikon meg sokszor játszott James, Asensio, vagy Kova, akiknek szintén jól ment. A fontos meccseken egyszerre játszott nagy formában Kroos, Modric és Isco, és Case is hasznos volt. CR elöl kegyetlenül beverte a helyzeteket, sokszor a nehezebbeket is. Ezen kívül Dani és Marcelo is klasszis szinten tolták. Ez pedig elég is volt a kupákhoz, amiket ugye tavasszal osztanak. Jól sikerült a formaidőzítés, mert ősszel sokszor ugyanilyen szarok voltunk, csak épp volt mindig valaki, aki bevert egy győztes gólt. Most nincs.

   • FrancIsco

    Dani és Marcelo nem klasszis szinten tolták, hanem extraklasszis szinten. Egymással versenyeztek a gólpasszok, kulcspasszok adásában, ezért is működött olyan jól a szélső nélküli gyémánt

  • Sasu

   Ez a középpálya nagyon hatékonyan tudja kihozni a labdát, forgatni a csapatot, üres területet létrehozni és odajuttatni a labdát. Ha van szélsōjáték, akkor egy meccs alatt számtalan helyzet alakul ki ebbōl, amit ha van csatár, be is lövünk elōbb-utóbb. Közben pedig a középpályán alig vesztünk labdát, és mivel a három középpályás nem megy fel túlságosan, mindig vissza tud zárni a védelem.

   • Sragi

    Csak idén egyik sincs meg 😀 Plusz a kondi sem az igazi.

    • Sasu

     Sajnos nincs.

  • FrancIsco

   Elöl a B sor is gyenge…
   A tisztánlátás kedvéért ez a CR-Benzin duó a jelenlegi formájuk miatt?:)

   • Ronrics

    HA Bale megfelelő kiszolgálást kap még bőven javíthat a helyzetünkön.
    Mondjuk ahhoz az is kéne, hogy ne sérüljön le, és valóban megkapja a kellő támogatást.

    • ReAlantos

     Éppen a sérülékenysége miatt nem lehet rá építeni sajnos.

     • Ronrics

      bizakodjunk!

 • dracox

  Közben a barca leigazolta a kolumbiai védőt 12misiert. Y.Mina

 • Jose

  Lee szerepében a holtfáradt – de az esti teremfocira ébredő erőre lelő – Jose:
  https://www.youtube.com/watch?v=5bRqB-s_d4Y

  • sultan2004

   Ez pont a napokban került elém.
   Ákossal már nehezen tudok bármit kezdeni a poitikai szerepvállalása miatt, de ez jó.

   • WT14

    Én a politikai szerepvállalása nélkül se tudtam…

    • LeeTaiPo

     Egyetértek, nekem Ákos sehogy se jött be. Szerintem beképzelt sznob. Én meg csak külföldi sznob zenéket hallgatok 😀
     https://www.youtube.com/watch?v=rYpsoEKA6pE

     • ReAlantos

      Egyre több embertől hallom ezt, hogy nem szereti Ákost sem a zenéje, sem a közéleti szerepe miatt.
      Mivel utóbbit nem követem (valami “nőies-szülős” botrány rémlik, de azon kívül semmit nem tudok), ezért maradok a régebbi számainál, amiket én szeretek (Hello, Dúdolni halkan, Keresem az utam, Keresd meg a lányt, meg a Bonanzás sláger, a Valami véget ért). Az újak közül az Érintő és a Tengermoraj egész jó, a többi meg hallgathatatlan számomra. De a régiek nagy kedvenceim a mai napig.

      Mindettől függetlenül
      https://index.hu/kultur/zene/fesztival/2012/08/09/akos_dalszoveggenerator/
      ez még mindig nagyon adja.:D

     • LeeTaiPo

      Bocs, de engem ő tulajdonképpen soha nem fogott meg, sőt az sincs meg vele, mint pl. Eminemmel, hogy nem szeretem, de elismerem. Szerintem legfeljebb jó iparosnak mondható, így viszont nagyon taszít ez a művész attitűdje. És ezt a politikától függetlenül, a kezdetektől így érzem.
      Mondjuk ugyanúgy nem szeretem Hobót se. Őt konkrétan kóklernek tartom.

     • ReAlantos

      Ezért nem kell bocsánatot kérned.:) Neked ez a véleményed, ez van. Hobót sosem hallgattam, így róla nem tudok véleményt megfogalmazni. Ákost viszont sokat hallgattam, és nem egy időszakon segített át a zenéje, és a belehallott értelmezés. Ettől függetlenül lehet, hogy csak egy jó iparos.

     • ofrnkie

      én pedig au contraire, gimiben egyszer volt egy hobo-est ahol faludy “villon-fordításait” adta elő és tök jó volt.
      de ákost én sem hallgatom, a politikától teljesen függetlenül nem a stílusom

     • Ronrics

      A hsz- d első részét értem és osztom is./ha számít valamit egyáltalán..:)/,
      de Hobó tekintetében a kóklert nem tartom helytállónak, annak ellenére, hogy Ő saját magát bevallottan bohócnak tekinti /ami ugyan más mint a kókler, de akkor is – vannak jó dolgai pl. a Vadászat nem jött be Neked? Nem rossz a zene a szöveg meg príma szvsz./

     • LeeTaiPo

      Megjelenésekor végighallgattam, de hogy őszinte legyek, annyira nem. Akkor még nem voltam annyira zenebuzi, mint most, de már akkor is elég sok ismert dallamot kihallottam belőle. És akkor még ezt nem is tudtam 😀
      https://www.youtube.com/watch?v=LPpSh1CkLLI
      De Hobo személyiségével is bajaim vannak. Ha megnézed az Extázis 7-től 10-ig ahogy szerepel, elég sok mindent megmutat. Ahogy Jaggerre hivatkozik, ahogy táncol, mind azt mutatta nekem, hogy ki akar tűnni, ami végül sikerült is neki. De ez a Lady Gaga attitűd: nem az a legfontosabb, hogy milyen a zeném, hanem az, hogy híres, ismert legyek. Nem azért adok elő Faludy-t, mert annyira szeretem, hanem hogy lássák, mekkora művész vagyok.
      Legalábbis én ezt érzem ki belőle.

     • Ronrics

      igen, de mindegyik ki akar tűnni ugye – és legalább nem gyenge “alanyokat” választott segítségül…::))
      Yardbirds miatt meg van bocsátva..:))

     • LeeTaiPo

      Ugye milyen jó így a 3:20-as blues 😀

     • Ronrics

      végül is Hobó nekem csak a periférián volt-van.
      A kóklert tartottam-tartom kicsit erősnek – ezután aprólékosabb leszek az irányába…
      a 3:20 bluest nem is ismertem eddig./hiába vannak művelt és kevésbé művelt foci,- zenebuzik- csakhogy ne Neked kelljen leírni…::))
      A Rolling mellett tán a Yardbirds volt a második kedvenc, de akkor nagyon-nagyon sokan voltak…
      Sajnos a maiakat nem ismerem.
      Vagy nincs is mit sajnálni?

     • LeeTaiPo

      Biztos van, csak nehezebb talán megtalálni őket. Én találtam néhányat, akik egész jól nyomják.
      Ezt meg csak úgy:
      https://www.youtube.com/watch?v=-nmPdUiT5ks
      Jó is, ha valakinek ilyen vokalistái vannak 🙂

     • Ronrics

      ez bizonyára ismerős
      https://www.youtube.com/watch?v=EkaKwXddT_I
      mindig remekül énekeltek

     • LeeTaiPo

      Nekem is ez az egyik kedvencem tőlük 🙂

 • angus

  A mindig jól értesült Daily Express szerint Icardi már át is ment az orvosin, és érkezik januárban.

  • FrancIsco

   Icardi semmilyen távon nem lenne megoldás. Most kivételesen megy neki, mert megtalálták, hogy tudják a legjobban kiszolgálni, se egyébként borzasztóan közepszerű.
   Ennél egyébként is drasztikusabb változások kellenének mind a rendszerben, mind a játékosállomány támadó szekciójában.

 • Jose

  Tegnap szóba került Sötét Vödör. Én is szeretnék értelmesen hozzápakolni a témához… https://uploads.disquscdn.com/images/afa56749fa57e52a0ea966cb8841bb06c2f7446d4c013ac9ba19c90d9843d492.jpg

  • dzsonee

   A vicc az hogy ezzel a hozzászólásoddal értelmesebbé is tetted a tegnapi társalgást 🙂

   • ReAlantos

    A Rambo-Vader párharcban én akkor is Vaderre szavazok. Most gondold el, a karifa tetején ki lenne nekünk jobb? Aki számolatlanul lövi a bogyókat minden irányba, vagy aki amint megkapja, az erővel beirányítja a jobb ficakba, miközben a kapust is fojtogatja kicsit? 😀

    • dzsonee

     Persze, az eszem nekem is ezt mondja, de mivel idealista vagyok és szeretném hogy mindig a jó győzedelmeskedjen ezért Rambonak szurkolok 🙂
     .
     .
     .
     .
     Nem is vagyok idealista egyébként, de akkor is 🙂

     • ReAlantos

      Egy Anakinban még kiegyeznék, de Rambo semmiképp. Itt van nekünk Ronya, ő pont olyan, mint Rambo, egy erőhasználóra viszont nagy szükség lenne most.:D

     • dzsonee

      Azért Rambo még 50 évesen is hazavágta az ellent, CR viszont már 30 fölött kezd szegény megkopni 🙁 Ettől függetlenül ül a hasonlat, már csak egy erőhasználót kell keresni gyorsan a csapatba 🙂

     • ReAlantos

      Most azért erősen elgondolkodtam egy fantasy Real Madridon, amiben Flash és a Kengyelfutó gyalogkakukk a szélsőhátvéd, a Bestia (X-Men) és Kolosszus a két középhátvéd, Nyúlánk professzor a kapus, a középpályán Jean Grey és dr. Strange szervezi a játékot, Hulk a vkp, a támadó középpályás Vasember, a csatárok pedig Vader és Legolas.
      Ha van fém a labdában, akkor játszhat Magneto is.:D

     • dzsonee

      😀 Magnetot meghagynám az ellenfélnek, legyen benne valami izgi is! És hogy stílszerű legyen, a kispadra Yodát vagy X professzor-t raknám…

     • Jose

      Nem szabad kihagyni: Sparrow kapitányt, Drebin hadnagyot és Mr. Beant!

     • LeeTaiPo

      Ugye nem erre a Flash-re gondoltál?
      https://media.giphy.com/media/OocLVILtd7ybm/giphy.gif

     • ReAlantos

      Nem, hanem Barry Allenre.:)
      Bár, ha a verdájával van, ő is jöhet.:D

     • LeeTaiPo
 • MrPaul

  Amúgy ti nem láttok összefüggést Pepe távozása és a védelemben fellelhető fejetlenség között? 10 éve itt volt már, szerintem védőmunkában a legjobbunk volt és igazi vezér. Idén lehet kicsit sok Ramos aránylag sok hiányzása(és ha van, akkor sem tündököl) és az elmúlt évtized madirid védelmeinek másik oszlopának a távozása. A védelemnél szerintem alapvetően ez, és a a Marci-Dani duó katasztrofális formája a fő ok.

  • ReAlantos

   Szerintem a Marci-Dani duó vesszőfutása nagyobb probléma. Középen négy klasszis játékosunk van, akik közül védelmi taktikusság tekintetében talán még Ramos a legkevésbé erős (ő ezt más skillekkel ellensúlyozza). Az összeszokatlanság persze lehet probléma, de ez a csapat többi táján is megmutatkozik.

   Ellenben a szélsőhátvéd posztra csak “nyeretlen kétéveseink” vannak az említett páros helyére, így ők agyon vannak használva, miközben ronggyá kéne szaladniuk az ellenfelet.

   • dzsonee

    Ettől függetlenül azzal egyetértek, hogy Pepe távozása is hozzátette a magáét.

    • ReAlantos

     Ezt én sem tagadtam, de nem tartom olyan meghatározó problémának, mint a szh.-helyzetet.

   • MrPaul

    Nekem nem is feltétlen a minőséggel van bajom, mivel a Ramos-Nacho-Varane triót bármelyik meccsen nyugodt szívvel látom a keződben, Vallejo meg elvileg mocsok tehetséges. Inkább az, hogy akármennyire is profik, kell vezető. És azt a szerepet se Varane, se Nacho nem tudja beteljesíteni. Ez az aspektus lehet kicsit ilyen megfoghatatlan humbug, és én is csak másodlagos gondnak tartom, de attól még elég jelentősnek.

    • Sragi

     Pepe nagyon rutinos volt és képes volt megszervezni a védekezést.
     Jol olvasta a játékot szerintem, plusz előre fele sem volt ügyetlen.

    • ReAlantos

     Nem állítom, hogy nincs igazad, mert nem tudok egyértelmű ellenérvet megfogalmazni. De én mind Nachón, mind Carvajalon, mind pedig Varane-on látok a jó vezérekre utaló jeleket. (Utóbbi a francia válogatottban nem egyszer volt már csk, pedig még csak 24, és nem rossz benne).

  • norma_va

   Cannavaro, Carvalho és Pepe szvsz az elmúlt szűk 2 évtized legjobb védői voltak nálunk. Mindenki más minimum egy polccal lejjebb helyezkedik/helyezkedett.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Valaki ha megértette (igazán), elmagyarázhatná.
  Fizetem a sört.
  https://gizmodo.com/two-experiments-show-fourth-spatial-dimension-effect-1821739488

  • ReAlantos

   Nem értettem meg a cikket, de a sörre vevő vagyok.:)

   • Sragi

    A sör ide is jöhet azt értem 🙂

   • Cornelius Scipio Africanus

    Hát majd, ha pösti khöcsög leszek, lehet róla szó 🙂

    • ReAlantos

     Tervben van? (Most ezt sörtől függetlenül kérdezem.:D )

     • Cornelius Scipio Africanus

      igen, de majd szólok, ha összejött 🙂 nyáron esedékes lehet ha úgy alakul az élet

  • dzsonee

   Bár még nem olvastam végig, nekem az jön le hogy van néhány fizikus akit senki nem hív meg sörre.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Kétértelmű (vagy még több 🙂 ) ez számomra. Hogy érted?

    • dzsonee

     Előbb fejtsd meg a cikket 🙂 egyébként nem akartam kétértelmű lenni, simán csak hogy ha lenne kivel sörözniük nem agyalnának hülyeségek felett 🙂

     • Cornelius Scipio Africanus

      Én őszintén irigylem a fizikusokat, matematikusokat. Még az “egyszerűeket” is. Természetesen nem úgy, hogy belegebedek az irigységbe, vagy hogy elcserélném az életem velük (senkivel sem 😀 ). Hanem birtokukban van olyan tudás, melyet személy szerint irigylek (jelenleg).

      Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a matematika valami analitikus “szar”, pedig absztrakt mód gondolni igen nagy kreativitást igényel. Az ilyen szintű felfedezések, bizonyítások meg aztán főleg.

      Nem véletlen szól nem egy Einsteintől származó idézet a kreativitás fontosságáról. Maga a matematika is művészet valahol, csak kevesen veszik a fáradtságot, hogy mögé lássanak és megértsék. Nem mondom, hogy értem, vagy magas művelője lennék a témának (sajnos). Inkább csak érdekel/vonz, és csodálom azokat, akik igazán mélyen megértik ezt.

      Jah és itt van Lee. Még hogy nem isznak sört a matematikusok. 😀

     • LeeTaiPo

      Aljas rágalom 😀

     • dzsonee

      borozol?

     • LeeTaiPo

      Is 😀

     • dzsonee

      🙂 Én alkalmazott matematikusként (mármint nem úgy alkalmazott, hogy van munkám) szintén meg tudom erősíteni, hogy vannak matematikusok/fizikusok akik járnak sörre…és igen, fontos az absztrakt gondolkodás és a kreativitás is, ezt is alá tudom támasztani. Viszont van az a szint, ahol a nem zseni ember (lásd én) már elveszti a fonalat és ez a cikk egyelőre úgy tünik túl van ezen a szinten 🙂

     • Cornelius Scipio Africanus

      Alkalmazott matematikus vagy? :O (tudom mit jelent a fogalom 😀 ) Gondolom pénzügy-matematika specializációval, ha tippelnem kéne.

      Ó, remélem egyszer veled is megihatok egy sört akkor :)))
      (nem csak a matematika miatt 😉 )

     • dzsonee

      olyasféle, igen 🙂 A sör meg nagyon remélem hogy majd összejön! Sörözni mindig jó, hát még ha jó a társaság 😀

     • Cornelius Scipio Africanus

      Ez vagány 🙂 Remélem én is, hogy összejön 🙂
      Ha nagyfalusi leszek, akkor szólok és megjetjük 😉

     • dzsonee

      Ahhoz először nekem is el kell jutnom Budapestre, de előbb-utóbb összehozzuk 🙂

     • dzsonee

      Vagyis hogy konkrétabb legyek, mivel nem Magyarországon élek, ezért majd akkor tudok sörre menni, ha Budapest felé visz a munka mondjuk szolgálati útra 🙂

  • trafoka

   Én is olvastam de egyenlőre nem nagyon érem, valszeg ezért nem vagyok fizikus 😀 Ugyanez volt anno a fény hullám/részecske/időben visszafelé mozog dologgal is, de kellő utánajárás után (asszem…) sikerült felfognom. Pedig nagyonis érdekel a téma, úgyhogy utána fogok nézni, és ha sikerül úgy megértenem hogy az értelmesen át is tudjam adni majd gondolok rád 🙂

 • skory92

  https://uploads.disquscdn.com/images/85b7923109419363a1461bae6ee2a7727628605951616da9ce2e6383cdd16747.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/8dfc40ca1630e0d0497a27fbdc4665e748c0ae6fbb428fe739d62bcd7bd0bd8a.jpg

  Én nem hiszem el, hogy nincs valaki, aki ezerszer jobban ért a focihoz, és ezt nem nézi meg. Ugyanúgy a középpályán ugyanúgy kinyílik az a baromi nagy üres terület, és én még csak most kezdtem el tudatosan figyelni, már egy rakás meccseteken feltűnt (mindkettő a gól előtti indítás).

  • ReAlantos

   Na, pont ott kéne lennie a

   a, védekező középpályásnak,
   b, a helyére visszazáró középső középpályásnak,
   c, a helyére visszazáró valamelyik szélsőhátvédnek,
   d, ezek random kombinációja.

   Akkora üres terület van a játékban, mint legutóbb akkor, amikor James még stabil kezdő volt Kroos és Modric előtt, és nem volt vkp. A két szem szegény középhátvéd meg tegyen csodát.

  • Sragi

   Erről beszéltünk 😀
   Marcelo valahol fent van, Kroos szintén sétál vissza 😀 Casemironak kellene valahol ottlenni, ahol a Celta játékos várja üresen a labdát. Achraf fent de legalabb az ő oldalan ott van Nacho.

   • skory92

    Igen. Ez már hónapok óta szúrja a szemem. Így nagyon sebezhetőek vagytok kontrajátékra, akár pontatlan passzok után is. Ami nem jó, mert a spanyol kiscsapatok nagyobb része még otthon is simán beáll, ha egy real vagy egy bárcá’ megy hozzájuk. Valakinek fixen ott kéne maradnia. Nem hiszem el, hogy ezt szakértők nem elemzik ki és karikázzák be ugyanígy.

    • Sragi

     En sem bírom elhinni amúgy.
     Tavaly is ez volt de ott többet rugtunk mint amennyit kaptunk.
     Na jo ez túlzás, de azért stabilabb volt a védekezés.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Khedira jelenléte okozott hasonló űrt. Ilyen mikor nincs taktika vagy nem megfelelő emberek vannak a pályán nulla instrukcióval. Ezért kapja az ívet Zidane néha – teljesen jogosan.

   Egy gigaposztban ezeket mind be lehetne mutatni. De megértem a szerzőket hogy nincs idejük ezt összeszedni. Brutál meló lenne.

   De azért máshol is van ilyen, de valószínüleg nem kap ekkora hangsúlyt vagy ritkábban is fordul elő.

   Ha ezek a hibák maradnak akkor 3gy komolyabb csapat rendesen büntetni fog.
   Amúgy Emery munkáját hogy dicsérjem érdemes visszanézni a PSG – Barca meccset mert ott is szinte tökéletesen ráment LE okozta hibákra. Ezért is fosok hogy Párizsban ha nem figyel a Real akkor csúnya pofon lehet belőle. Emery nagyon jó taktikus még a 6-1 ellenére is. Persze a PSG se tökèletes.

   Zidane-nak fel kellene használni a a maradék időt hogy az ilyen eszetlen hibákat kijavítsa.

   Amúgy jó meglátás, grat!

   • Sragi

    Kehdira miatt +200 😀

 • ofrnkie

  sziasztok, sajnos tegnap sem láttam a meccset, mert ritkán van ilyen – de nem fért bele. ennek ellenére újra és újra olvasom különböző kommentekben, hogy a szélsőhátvédek így meg úgy, meg a marca lehozza, hogyha nem hibázott volna carvajal meg marcelo, úgy egy helyen lennénk a barcelonával – természetesen csak pontszám szerint. erre én azt tudom mondani, mint a kapusunknak, egy 7:1es vesztes kispályás meccs után, hogy “hogyha nem szoptál volna be 7 gólt, akkor most nyertünk volna.”
  Ezért szeretnék erről kicsit elmélkedni, márminthogy a taktikáknak előnyei és hátrányai. a szélső hátvédek támadó felhasználása során a csapat mentesülhet attól, hogy támadó szélsőket is használjon, és inkább növelheti a kontrollt a középpálya felett, vagy beszúrhat +1 csatárt. a hátránya pedig az, hogy, ekkor szophatjuk a kontrákat, a szélek üresek, egy apró labdavesztés is végzetes lehet – na és, mivel nincs támadó szélső, sokkal jobban rá van utalva a csapat, hogy a csatárok rúgják be a helyzeteket, mert ha másokak kell folyamatosan segíteni, úgy üres helyek keletkeznek a pályán. Ezen az egészen akkor is gondolkodtam, amikor a kis szabadidőmben leültem a football manager savem elé, és megnéztem a saját csapatom játékát, és a csatárposzt valamelyest minőségibb feljavításával minden sokkal jobb lett, iszonyúan sok meccset hozott. Az én csapatom kiscsapat nagy célokkal, így meglehetősen szűken próbálom őket játszani, természetesen ugyanúgy, mint a Madrid – támadó szélsőkkel, akik megkapják a kontroll alatt tartott középpályáról a labdát, beadják, indítanak – vagy akár visszateszik az időközben felhígult középre. Egy szóval, hasonló taktikával állok fel, mint a Madrid, csak mondjuk nem kifejezett VKPval, hanem egy labdaszerző KKval jellemzően.
  A piros négyzet jelöli, hogy honnan jöttek a gólpasszok a kapott góljaimhoz, a Madrid mindenféleképpen egy “control” felfogásban áll fel minden egyes csapattal szemben, úgy ahogy még ez – az életnél jóval lebutítottabb – a játék írja, az egésznek a kontratámadás a veszélye.
  Végül bal oldalon jelöltem a csapatom alapstatisztikáit, jellemzően nincsenek kilengések, így átlagolva lehet számolni. Azt látjuk, hogy a kb. 1 kapott gól / meccs, ami a Madridnál és az én fiktív csapatomban is megvan egyáltalán nem sok, egyszerűen ennek bele kell férnie. Ahol nyilvánvaló az egész probléma, az a lőtt gólok száma. Ha a Sevilla-elleni, a tendenciába kicsit sem illő meccsünket nem vesszük figyelembe, úgy 16 meccsen lőttünk 27 gólt. 1,68 gól meccsenként az 1 kapotthoz képest jelenti azt, ami indokolhatja a szarzuhanyt, ami jelenleg fennáll. Mármint tudom, hogy nyilvánvaló ez a probléma sokaknak, de mégis folyamat azt látom mindenhol, hogy “a csapat szarul játszik” a “szélsőkről kapjuk a gólokat sorban”, “jó hogy CR nincs formában, de játszik valaki jól? vegyék át a szerepét!” stb

  tl;dr: a szélsőkről ebben a rendszerben mindig kapunk majd gólt, szal nem ők a hibásak, hanem gólt kéne rúgni gyerekek. avagy “a Ronaldotól/a Benzemától megkérdezitek, hova a p.csába rugdalja hetente a labdákat, a meccslabdákat? Nem, és megint az lesz, hogy Zidane és a stábja bukott ember. NA ezért nem idegeskedem” ZZ https://uploads.disquscdn.com/images/b60385530278439047d59cbb518f34c162f5112a1fc1d91d0125e9c91ee0e973.jpg

  • Sragi

   Hu ezt nagyon alaposan osszeraktad 🙂
   Nyilvan ha lőtt gólok számát vizsgáljuk kurva gyenge az idei performansz. A helyzetek megvannak csak nincs aki berugja őket…
   Lentebb írtam, hogy tavaly is ez volt lőjunk többet, mint amennyit kapunk.
   Na idén ez kurvara nem megy. Ennek fényében kellene Z-nek vtoztatnia valamit.. Szóval azért hibas ő ebben.
   Persze a balfasz Benzema meg CR helyett nem lőheti be a ziccereket..

  • Raulitás

   Mou ilyen szempontból jobban megtalalta a taktikai balanszt (plot twist) azzal, hogy Marcit engedte támadni (már amikor), a spártai viszont hátul maradt a vedokkel. Így mindig volt hátul 3 ember + Xabi, annyi pedig elég hogy megfogjuk a kontrakat. Ezzel szemben most mindkét szelsohatved wing backet játszik, Kázmér is sokszor (fölöslegesen) fellép, és a Ramos Varane párosnak is vannak megindulásai. Igy jó esetben van 3 ember hátul, rossz esetben 1. Szóval ezt se varrnam én se csak Dani és Marci nyakába, hanem komplett csapatszintű hiba

   • ofrnkie

    igazad van, tehát ha hiba akkor csapatszintű, de én épp azt próbálom mondani, hogy szerintem ez nem feltétlen hiba, hanem a taktika folyománya – s ez a taktika sikeres is lehetne, ha a támadószekció hozná az elvárt számokat

    • Sragi

     Egyrészt másrészt pedig kellene az a bizonyos egyensúly amit Carlo megszalottan keresett.
     Szerintem már akkor javulna az egész ha Casemiro nem csatangolna előre. Eleve nem értem minek megy fel? Okes létszám fölényes szituációk kialakitasa… Csak hogy ő kurvara nem az a zsugás fajta, mint Isco.
     Szóval nyugodtan maradhatna hatul.
     A masik pedig az, hogy ha Carvajal es Marcelo jobb formában lenne eleve ez is javítana a helyzeten. Plusz ott is felvaltva mennenek fel a tamadasokkal vagy legalább az egyik visszább maradna picit.
     En tényleg nem értek hozzá csak próbálom ésszerűen végig gondolni amit leirtal es amit a srácok szoktak elemezni.

    • norma_va

     Attól, hogy a támadóink berúgják a helyzeteinket nem jelenti azt, hogy a taktika jól működik, vagy hogy nincsenek hibák. Minden gól hibából adódik, nem érdemes relativizálni. A taktika nem működik és az egyéni teljesítmények sem ütik meg az elvárható szintet. Tavaly pedig nem működött a taktika, de az egyéni teljesítmények ellensúlyozták a hiányosságokat.

     • ofrnkie

      Igazad van, lenyegeben en a rendszeren belül próbáltam értelmezni a sikertelenség okát a tavalyhoz képest.
      Azt, hogy nem érdemes relativizalni, az egy dolog, de szerintem hamis dolog a jelenlegi sikertelenseget a szelsohatvedek egyeni hibaira kenni, hiszen megfelelo egyeni teljesitmennyel a jatekosok minősége ellensulyozni tudna ZZ nyilvanvalo taktikai felkeszuletlenseget. Nem idealis, de mondjuk egy bl gyozelemre eleg

 • sultan2004
  • LeeTaiPo

   Ez a gólgyáros azért durva volt :D.

   • sultan2004
    • LeeTaiPo

     Nem volt elég Joó Gabi, még ez is???

    • ZeRo

     Ő majd megtanítja CR-nek, hogy kell egyeneset rúgni a labdába, hogy kell gólt/gólokat szerezni, az érkezésével CR visszaszerzi a sebességét, dinamikáját! Akkor jöjjön hát az a sámán!!:D

     • sultan2004

      De érted, Cé akarja kirúgni Zidane-t…

      Mikor valszeg mindkettő ki lesz b..szva a g..be!

     • ZeRo

      Mondjuk ha C a főnők, akkor az megmagyarázza miért játszik szar formában is, és miért nem lehet lecserélni. Amúgy tök egyszerű, legyen C az edző, mutassa meg, hogy mekkora király, ha már a pályán nem megy. 😀

    • Ronrics

     ha ez igaz/nem az!/ akkor kezd/ene/ érdekes lenni a közeljövő

    • morc

     Reggel még Löwöt akartuk.

     • Sragi

      Pinyő?

  • Sragi

   Ez hiányzott a mai napból 😂

  • ZeRo

   “A hír, amire a blancók szurkolói vártak: hamarosan visszatér a Real Madrid francia támadója.”
   A cikk írója nagyon nem ismer minket. 😀

   • bdyd

    meg a focit

 • ReAlantos

  Na, aki nem akar szomorkodni, az ne kapcsoljon most a digi2-re…

 • Manócska

  Ezt a párharcot hamar lerendezte a Barca. Nem sokat kellett rajta izgulni.

  • dracox

   Legalább még nagyobb nyomás van a csapatunkon. Az ősi rivális sorra hozza kisujjbol a meccseket mi meg szenvedunk, mint egy partra vetett hal a legjelentektelenebb merkozeseken is..

   • Manócska

    Amúgy a Celta Vigo ellen, sem a bajnokságban, sem a kupában (a párharc 1. meccsén) nem tudták hozni kisujjból a meccsüket. Azért is akartam megnézni tegnap, hogy hátha látok egy jó kis izgalmas összecsapást. Ez azonban már a találkozó elején kiderült, hogy nem így lesz. Már az is csoda volt hogy kibírták kapott gól nélkül a 13. percig.

    • carlos06

     Ellenunk végleg nullaztak ez erotartalekaikat,ha most talalkoznank velük mas meccs lenne, negyed ennyi futassal. Barca-Real-Barca barkinek sok zsinorban.

 • LeeTaiPo

  Na, mindenki eltűnt? Pedig még jó éjszakát akartam ezzel kívánni:
  https://www.youtube.com/watch?v=wWEQDyrbphE

 • ofrnkie

  nemtudom, megfelelő-e ide ez a cucc – de szerintem releváns, mert ugyanaz az ellenfél, mint nekünk hétvégén, első félidő highlightjai. a harmadik gól előtti gólpassz a kedvencem. (egy full back fejezi be). Igazából nagyot megy Valverde pragmatikus focija, pedig első ránézésre -vagyis számomra- nincs ebben taktikai zsenialitás, csupán iparosság, de az megfelelően.
  https://www.youtube.com/watch?v=marAZRRxLgs

  • dzsonee

   Hát, ami szép az szép. Viszont nem tudom meccsen hogy volt, de az összefoglaló alatt nem láttam egy árva Barca játékost sem a 11-es pontnál ácsorogni arra várva hogy majd befejeljen egy szélről érkező beadást. Taktika az ilyen? Ugyanmá!

   • Sragi

    Szerintem Semedo vagy Alba ha ívelni merne akkor Valverde 0-24-ben shemale pornóval bünteti őket. Mást nem tudok elképzelni.
    Egyébként Messi egy kibaszott zseni mást nem tudok mondani.

  • Jose

   Persze h van helye, ha elemzés és jó példa miatt van itt.

  • dracox

   Ezt kínzás volt végig nézni… jelenleg fényévekre vagyunk az ilyen játéktól..

  • carlos06

   A Barca taktikaja sem atomfizika jelenleg, de a legnagyobb kulonbseg,h amit ker toluk az edzo azt megvalositjak es elol valamint a kapuban hihetetlenul hatekonyak,igy nagyon egyszeru jatek tud lenni a foci. A Celta nagyon kimerult ebben a Barca-Real-Barca menetben.
   Zidane barmilyen kokler,meg továbbra se tud helyettük pontosan passzolni es helyettük berugni a helyzetet meg fegyelmezett védekezést produkalni. Meg a minimum taktikai elképzelést se valositjak most meg. Nem is tudom,h egy aprolekosan lebontott taktikával mit kezdenenek? Meddig tartana begyakorolniuk, sikerulne e? Egyáltalán elfogadnának e ilyet vagy tobb tavozo lenne? Benitez mindent kontrollalni akart, tudjuk az mennyire izlett nekik. Nem tudom meddig lesz Zidane, de nehez lesz a kerethez alkalmas edzot talalni,mert többnyire a nagy szabadsagot elvezik a sracok ami meg akkor mukodik ,ha motivaltak es jo formaban vannak.

   • Jose

    A benítez v van gaal fele precizios hadmuveletes taktika soha nem fog igazán működni a két spanyolnál. Capelloe más tészta.

    • carlos06

     Elkepzeltem a jatekosok arcat,ahogy bejelentik nekik,h Capelloval edzetek mostantól. 😀

    • ZeRo

     Capello legutolsó regnálása emlékezetes volt, úgyhogy simán bevállalnám még1x. Mármint, hogy ő legyen az edző, nem volt vele semmi kamerázni való témám. 🙂

  • angus

   azér Suarez helyzetfelismerése zseniális volt a 4. gól előtt…

  • majk

   ejha, ezt jó volt végignézni. nem bánnám már ha nekünk is jönne valami hasonló, mondjuk holnap!

  • Sragi

   Zseniális gólok ! Valverde egy kibaszott nagy fogás volt nekik,Messi a toppon ott lesz Cou meg Dembelé. Szerintem megint pár évig minden fasza lesz a szomszédban.

 • WT14

  Ma délben sorsolnak a CdR-ben. Tuti befigyel valamelyik az Atleti, Barca, Valencia hármasból.

  • Ronrics

   nem is volna baj

   • Manócska

    Szerintem sem. Teljesen mindegy hogy most esünk ki ellenük, vagy a következő körben. Ha meg esetleg jó játékkal tovább megyünk, annál jobb.

   • WT14

    Jogos, ha rövid időn belül megint szanaszét lesz verve a csapat, plusz utána jön a PSG is, az már valószínűleg tényleg változásokat fog generálni.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Zidane ha behozza a 4. helyre a csapatot akkor marad. Szerinted mi változna akkor? Most se kellett senki neki. Marad minden a régiben valószínűleg. Vagy ha megy (nem alapember, az nem fog) vki akkor helyette veszünk és ennyi. Én ebben biztos vagyok hogy ha marad ZZ ugyanígy itt lesz a BBC. Jelenleg így álunk szerintem.

     • WT14

      Én viszont abszolút nem vagyok biztos abban, hogy Zidane marad ez után a katasztrofális szezon után. Ha a PSG leszopatja a csapatot, akkor semmiképp.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Szerintem a BL duplázás miatt kapni fog még egy évet, hogy bizonyítson kijavítsa az idei évet. Viszont, hogy azt végigviszi-e az már kétséges, ha marad minden ugyan így. Az idei (2017-es) nyár is fontos lett volna, de a 2018-asra ez aztán főleg igaz.

      Nyáron okosabbak leszünk! 😉 😀

     • ofrnkie

      kicsit hülye ez a helyzet, mert alapjáraton ideális a látszat, mármint Zidane, BL duplázás, minden adja magát, hogy ez így jó legyen.
      de hát ahogy a romantikus kapcsolatokban, így talán itt is inkább csak rosszat szül a halogatás és az esélyek.
      szóval nem feltétlen lenne jó, ha jönne pl. egy-több sztárjátékos, akivel/akikkel egy közepes szezont letolnánk és folytatódna, ami van

     • Manócska

      Amúgy biztosra ezzel kapcsolatban nem nagyon mondhatunk semmit. Ancelotti esetében sem gondoltam volna, hogy azért elküldik, mert a 2. éve gyengébben sikerült. Nem kis idő eltelte után vele is megnyertük a BL-t, meg még egyéb trófeákat is. Ő is megérdemelte volna ezek után hogy maradhasson, és bizonyíthasson a 3. évében. Mégsem kapta meg erre az esélyt. Szóval én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy Zidane maradhat a következő szezonra is. Szerintem ő csak akkor fog maradni nálunk, ha esetleg a BL-ben ismét jól fogunk teljesíteni.

     • Cornelius Scipio Africanus

      ” BL-ben ismét jól fogunk teljesíteni”
      Ez mit takar a Te értelmezésedben? Ez mindenkinek mást jelenthet, ez így túl szubjektív 😀 Vagy Perez szemében jól? 😀

     • Manócska

      Az én értelmezésemben már az elődöntő odatartozik. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy Perez papánál mi számít jó teljesítménynek. Lehet hogy neki csak a döntő, vagy annak a megnyerése az.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Sokat nem is érdemes ezen filozofálgatni 🙂 Nyáron kiderül 🙂

     • Manócska

      Erről van szó. 🙂 Azonban én tényleg nagyon kíváncsi vagyok/leszek, hogy minek kell ahhoz történnie, hogy Zidane elveszítse Perez papa bizalmát.

     • Jose

      Technikailag egy kupát meg kell nyernie az adott edzőnek. Ha 0 kupa lesz, vagy elveszíti a csapatot menet közben, akkor azonnal reagál Papó.

     • WT14

      Btw, ha Zidane maradása egyben Benzike maradásával is jár, akkor részemről c’est la vie.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Te kis durci kecske 😀
      Amúgy szerintem erre van esély, hogy bekövetkezzen. Mármint, hogy marad Zidane. Mert abban biztos vagyok, hogy ha marad Yazid, akkor marad a kameraman is.

     • WT14

      De azt te is tudod hogy akkor arra még egy szezonunk rámegy. Egyszerű játék a futball: a kezdő sípszótól 11-en játsszák. Te, mint matematika-kedvelő, biztosan hamar kiszámolod, hogy ha egy csapat egy szezonon keresztül 10 emberrel áll ki 11 helyett, akkor sok esélye nem lesz bármit is nyerni 😀

     • Cornelius Scipio Africanus

      Persze én ezt megértem, és tudom is, teljesen.
      Hát… talán az összedás még megy 🙂

 • Zico

  Remélem a csapat látta a Barca meccset, pl. a második gólt, Alba egyszerű passza, miért nem tud ilyet Marcelo? pedig jobb játokosnak tartom mint Albánál. na és a harmadik gól…
  Marci mutasd meg mit tudsz.
  Villareal ellen várom 3-4 gólos győzelmet!

  • dzsonee

   Azért az a passz a 3. gól előtt nagyon ott volt. Én Kroos-tól esetleg Modrictól nagyon megörülnék egy ilyen passznak 😀

   • Zico

    úgy gondolom nekünk több olyan játékosunk van aki ilyen passzokra képes, miért nem látunk ilyet? sok elhibázott beadást azt látunk.

    • dzsonee

     Hát, ezt a focit tőlem jobban olvasók majd biztosan meg tudják indokolni, de szerintem speciel most nem nagyon van senki, aki szélről tudna indulni befelé a 16os környékén szabad területre, mert a taktikai repertoárban nincs ilyen szituáció 🙁

    • WT14

     Baromi egyszerű, szerintem legalábbis. Az ilyen passzokhoz két dolognak kell megtörténni: a fogadó játékosnak ideális területre üresbe kell mozogni, a passzolónak pedig ezt észrevenni, és odatenni a labdát a jó ütemben. Nálunk előbbi dolog általában hiányzik, mert CR és Benzema bent állnak, mint két fasz. Meg lehet nézni a két hétvégi gólt, Bélus milyen szépen bemozgott üresbe, jött is egyből a két bogyó Kroostól és Iscótól. De összességében a szezonban baromi kevés ilyen látunk.

     • ZeRo

      Szerintem is-is. Elég sokszor látom, hogy fut be adott játékosunk üres területre, de még sem megy a passz, sem Kroos, sem Modric, sem pedig Isco nem nagyon vállalkoznak ilyenekre. Néha Kroos áttolja Daninak, ami valami hasonlót eredményez, de az esetek többségében vagy nem veszik észre a lehetőséget, vagy nem akarják. Vagy passzolni nem akarnak már az oly nagyszerű támadóinknak, hisz már ők is tudják, hogy hiába. Benzema már védő segítsége nélkül is elveszíti a labdát, CR-t meg már a járókeretes, félvak nagyanyám is lefutja. így vagy úgy, de szomorú, hogy ideáig jutottunk. 🙁

 • Raulitás

  A Real Madrid idei védekezése prezentalva rengeteg gyerek által
  https://www.facebook.com/bellak.peter/posts/10156008712499860

 • Jose
  • Cornelius Scipio Africanus

   <3

   Savio mit lenyomott a 3. Guti gól előtt :)))

   • ZeRo

    Azt néztem, hogy a 3. gólt Benz úgy rúgta volna a kapusba, hogy csak úgy füstöl. Ha csak nem esik el, csak úgy spontán a fűben. 😀 Oh anyám, de szeretem a csapatomat! Nem játszunk jól, de legalább annyira szarul, hogy azon már tudok nevetni, miközben belül azért darabokra törik a szívem. T_T

    • Cornelius Scipio Africanus

     Szerintem többünkben előtört ez a képzelet 😀 Bevallom, bennem is. Főleg azután, hogy megnéztem másodszorra, és látszott milyen finom bokamozdulattal – tudatosan! – emelte/pöccintette át a kapus felett.

     • ZeRo

      Igen, látszott a tudatosság a gólban. De ez már nem divat, most már az izomból kapusba/kapu fölé a menő.

  • LeeTaiPo

   És akkor még csatár volt 🙂

 • ofrnkie

  Leganes a CdR ellenfelünk. Espanyol-Barca is lesz, én a Barcát szerettem volna ide, de sebaj

 • Zico

  ha továbbjutunk a Barca jön

  • ofrnkie

   tényleg? én azt hittem minden fordulónál külön sorsolnak

   • Zico

    tényleg újat sorsolnak, igy módositom, jöhet a Barca is

 • tib1978

  Ránk fért egy könnyebb ellenfél most a kupában. Még mindig lehet egy +2 kupás szezon, ami azért nem rossz.
  De ami lényeg, hogy a fiatalokat sokkal többet kell használni ezután és nem csak a kupában.
  Elsősorban Vallejo, Ceballos, Kovacic és Asensio játékperceit kell drasztikusan növelni.

  • Zico

   holnap 16.15-kor kezdünk, hány fiatal lesz a kezdőben?

 • Raulitás

  Kint a beharang

 • Caselele

  szerintem ez változott azóta, megszűntek kb a hosszú passzok, védekezésben meg úgy van a csapat h majd case megoldja, aztán nem mindig. pont néztem egy guti összefoglalót, és akkor eszméltem rá, hogy most kb azóta döcög a szekér amióta nincsenek mélységi passzok, csak tili-toli cselezgetés majd ostoba mód beívelés felállt védelemmel szemben.
  https://www.youtube.com/watch?v=AJBApL5rxI4