Real Madrid – Numancia (Összefoglaló)

Ha van országos egyes, akkor ez az volt. (Írtam félidőben.) Látványos meccs volt, amelyet a Numancia szerény játéktudása okozott. A mieink nyugodtan nyargalászhattak, bődületes üres területeket hagyva szabadon. Mindezt a legnagyobb biztonság mellett, mert egy-egy eladott labdánál is lehetett tudni: a vendégek képtelenek megoldani a feladatot, élni a lehetőséggel. De a meccsen nem csak ennyi történt, hanem… 

Nos, az első bő 5 percben még megpróbált valamit elérni a letámadással a Numancia. De a 10. perctől már csak egy csapat volt a pályán, amelyben a fiatalok éltek a lehetőséggel és felszabadultan, nagy kedvvel fociztak – még ha nem is hiba nélkül, de bánja kánya. Talán csak a két középhátvédünk nem igyekezett egy-az-egy elleni szitukba bonyolódni, a többiek keresték a lehetőségét ennek. Mayoral bőrt adott, Ceballos bőrt akart adni, Asensio lendületben mutatta be a testcselt. Kellemes látvány volt mind.

A jobb oldalon több alkalommal láthattuk, ahogy Dani, Lucas és Asensio a létszám-azonos játékhelyzetet hogyan játssza ki: a végére Lucasnak tere és ideje volt beadni a labdát. Ehhez pedig annyi kellett, hogy a háromszögek közben egyikük a box irányába mozgott és csak ezzel elmozgatta a védőket, akik szabadon hagyták az oldal- és alapvonal felé mozgó Vazquezt. Már elsőre is feltűnő kombináció volt – mert ilyeneket nem látunk a “Nagyoktól”, másodjára pedig a labdafelhozatalnál ezt vártam a srácoktól. Nem is kellett csalódnom. A háromszögelést a tizenhatos előterében is többször megindították a srácok, de az első félidőben még nem jött össze tökéletesen. Ám sokkal inkább ezt nézzük, mint az (n+1)-edik beadást, ugye?

Külön élmény volt Llorente labda nélküli mozgását figyelni. Állandóan mozgásban volt. Nem egy brazil tank, na. A labdát a mozgékonysága, fordulékonysága és technikája miatt fedezi kiválóan. Igaz, hogy egy gyengébb ellenfél volt a pályán, de ne vegyük el tőle, hogy uralta a pályát, tudta, hogy mikor hova kell helyezkedni. S ha néha lemaradt volna, a ebessége miatt behozta a hátrányt. Folyékonyabb vele a játék, mint Casemiróval. A brazilnak is meg vannak a saját skilljei (pl. piros lap nélkül hoz le szezonokat úgy, hogy mindig, de mindig a határon billeg), de a fiatal spanyol a gyorsabb játékátmenetet (támadásból védekezés és fordítva) és a kis területen való kreatív megoldásokat egyszerűen jobban tudná segíteni. Sír a szívem, de nyugodtan írhatom a többi szerző nevében is, hogy sír a szívünk Llorente kezdőtagsága miatt.

Ó, igen. Ne felejtsük el, hogy kaptunk egy gólt a félidő végén. Ebben semmi meglepő nincs, Zidane alatt az a csoda, ha nem kapunk gólt egy meccsen. Nem rosszindulatból írom; a statisztika velem van.  😉

ReAlantos:

Mivel így a meccs után, éjféltájt (sőt, után) már nincs agyam saját gondolataimat a rendelkezésetekre bocsátani, így inkább a szerkesztői chatben leírtakból szemezgetnék nektek (lila lenni ReAlantos).

Először Theo került a figyelem középpontjába:

Majd következett az a helyzet, amikor Ceballos alapvonaltól visszapasszolt labdáját Nacho ellőtte Lucas elől:

Majd egy ritka egyetértés két szerkesztő között (amely amúgy is ritka, kettejük közt pedig csodaszámba megy :mrgreen: ):

Néhány nem feltétlenül összefüggő gondolatfoszlány:

Végül a csikócsapat beskatulyázása:

Csak egy gondolat a végére tőlem: a középpályánk nagy dolgokra predesztinál minket, a többi csapatész meg ezt próbálja ellensúlyozni.

Sultan:

Ahogy a fentebbi szakaszban is idézi ReAlantos a szerkesztőségi csetből, számomra megerősítést nyert, hogy ha a fiatalokat önmagában dobja be Zidane, akkor ez kevés. Nincs még akkora önbizalom, nincs még meg a meccsrutin, nincs meg az összhang. Ugyanezt kértem számon Zidane-on a legutóbbi összefoglalómban. Nyilván úgy gondolta a miszter, hogy egy Numencia ellen itthon nehogymá’ kevés legyen a juvenil, pláne, ha 3-0-ról indulunk, és ebben azért igaza is volt. Most is úgy gondolom, hogy a megelőző szezonban is úgy tudott időnként nagyon jól játszani elől Asensio, Morata vagy Lucas Vazquez, hogy mögöttük Kroos és Modric osztogatott és Casemiro szűrt. A teljes csapatot nem lehet lecserélni jelenleg, mert ez így nem működik. A legnagyobb bajom továbbra is az, hogy ez így, ebben a formában, nem a fiatalok beépítése, hanem azok elszeparálása a (Zidane szerint nem lézető) “A” csapattól. Értem én, hogy most a Villarreal jön (egyébként nagyon rossz passzban vannak), és oda kell tartalékolni, csak eszünkbe se jusson az ilyen meccseket a fiatalok beépítésének gondolni. Ez a tapasztaltabb játékosok pihentetése.

Ezen a kupameccsen Nacho és Carvajal jelentette a “tapasztalatot”, és láss csodát, Carvajal beadásából jött a vezetés.  Nagyon kellett volna középpályára is egy “oszlop”, vagy kettő, és akkor egészen más képe lett volna a találkozónak. De ha valamikor, akkor most megtehette Zidane, hogy így álljunk fel. Remélem a kívánt előny megmutatkozik majd a pihent játékosok jóvoltából a hétvégén!

A másik vonatkozás, melyre szeretném felhívni a figyelmet, egy új elem a Zidane kommunikációjában. Azt tudta mondani, hogy “Mindaddig bízom a rendszerben és a keretben, amíg el nem küldenek!” Ugye nem csak én hallom ki ebből, hogy hatalmas valószínűséggel megváltozott a hangnem a Real vezetőségében is. Ennek se lesz semmi pozitív hozománya. Ilyenkor szokott a mellőzött játékosok agyában dolgozni a vezérhangya, hogy hátha a következő edzőnél nem lennék ennyire mellőzött. Ez nagyon rossz folyamatokat szokott elindítani. A válság belül is eszkalálódik, és ha közbejön még pár kínos eredmény, annak az események felgyorsulása lesz a következménye.

Nem azt javasolnám Zidane-nak, hogy a könytárból már ne vegyen ki nagyon vastag spanyol könyvet, inkább azt, hogy találja meg a kulcsot ehhez a kerethez, mert a potenciál nagyon is ott van bennük. Nem tudom, hogy korbács kell nekik és/vagy cukorka, de Zidane-nak tudnia kellene.

Jose lezárja pár nyitott kérdéssel: 

Zidane szerint Mayoral lecserélése csupán taktikai okokra vezethető vissza. Emlékezzetek: 2-1-nél érkezett egy támadó helyett egy védekező középpályás a másodosztályú ellenfél ellen…. Bevált a változtatás? Szükséges volt ez?

5-1-nél tényleg Isco és Casemiro a két csere? Nem lett volna jobb a Castilla-arcokat beküldeni?

Fuenlabrada ellen a 2. meccsen, otthon, ugyanígy X lett. ZZ továbbra sem engedi el ezt a minimalista dolgot. Pedig nem működik. Mikor engedi el edzőnk ezt a felfogást?

Ti jöttök!

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!