Összefoglaló helyett… (Numancia-Real Madrid)

A mérkőzésnél sokkal érdekesebb volt megélnem a szurkolói reakciókat. Már azokét, akik vették a fáradtságot és munkanap után/vizsgaidőszakban azzal töltötték drága idejüket, hogy a Real Madrid idegenbeli meccsét figyelték. 

A kommentmezőben poénból beírtam 0-2-nél, hogy ez magabiztos győzelem.

0-3-nál pedig azt, hogy ez már erődemonstráció.

Remélem, mindenkinek átment az irónia… 

Több írást is olvastam a meccs után magyar és angol oldalakról egyaránt. Természetesen a győzelmet nem szabad értéktelennek tekinteni, mert egyszerűen nem az. A játékot, a koncepciót kell külön kezelni az eredménytől. Szerencsére sok helyen visszaköszönt az a vélemény, amely a mi szerzői gárdánk sajátja is: célt tévesztett, vezető nélküli, koncepciótlan a jelenlegi gárda.

Szeretem hangoztatni, hogy a Real Madrid – mint bármely más csapat – alakul. Fejlődik, stagnál, visszaesik. Ez így természetes. Ezekre számos szurkolói reakció érkezik. Ez is természetes. Ami nem természetes – profi körökben – az az, hogy bár az erőforrás és szakértelem meg van a mélyreható, szerteágazó vizsgálatokra, és azok alapján a javító szándékú lépések meghozatalára, mégsem történik semmi.

Látjuk, hogy a szezon eleji törés (CR 5 meccsel eltiltása) után a csapat nem azonnal, de hipersebességgel zuhant meg. S nem tud talpra állni belőle. Egy lefele tartó örvényt láthatunk hetek-hónapok óta.

Tudom, hogy sokan gondolják úgy, mint én: az igazi fokmérő a BL és a bajnoki cím. A történelmet megfigyelve a CdR azután lett fontos a gárdának (Mourinhónak és onnan a csapatnak is), hogy a CsodaBarca megfogant és életre kelt Pep alatt. Az Európai- és Spanyol Szuperkupákra alapozás közben esnek be a csapatok, nem veszik komolyan őket. A Klub VB-n pedig… nos, azon az a ciki, ha nem a BL-győztes nyer. Emlékezzetek a Chelsea égésére… Ugye, hogy ugye. Ezzel azt akartam körvonalazni, hogy csak a nagyon igénytelenek és nagyon vakszerelemmel szurkolókat lehet elkápráztatni mondjuk a decemberben nyert kupával és a nyári két serleggel. Mert az igazi prioritás máshol van. Ám ezzel természetesen nem állítom, hogy nem kell megnyerni minden kupát, amit megnyerhet a csapat. Csak kezeljük helyén a dolgokat, értékeljük és értelmezzük a maguk fontosságában az eseményeket.

Norma előbb a szerkesztői chatben, majd a kommentmezőben is leírta az alábbi gondolatot (és mivel mi ketten gyakran ugyan olyan véleménnyel vagyunk az eseményekről, így értelemszerű, hogy most is azonosulok a mondandóval):

"És ez a legszarabb az egészben, hogy ilyen és ehhez hasonló konklúziókat fognak a nagyokosok (meg a szurkolók nagy része) levonni, és ez alapján fognak dönteni egyes játékosok sorsairól." - norma_va

Mert kicsit a meccsről is beszélve, ha nincs koncepció, amely akár egy meccsre, akár egy zsúfolt időszakra, akár fél-, vagy egész szezonra meg van tervezve, akkor a világ legjobbjai sem tudnak tudásukhoz mérten teljesíteni. Be lehet pakolni egy random felállásba a játékosokat, de ha ez a random felállás csak egy meccsen használatos, s más esetekben más a felállás, vagy sok játékos más poszton játszik máskor, akkor nézhetetlen f.s lesz csak az eredmény. Mint a Fuenlabrada ellen. Mint tegnap.

S itt ér össze a fenti két gondolatmenet. Nem tudom nagylelkűen a takaró alá bújtatni a teljesítményt a megnyert kupák csillogása miatt. Egyszerűen nem. S látjátok, nem a BL-t, meg a bajnoki serleget hoztam fel. Azokat imádtuk, azokat elismertük. Azok fontosak. Ha a mögöttünk hagyott hónapokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy sok fájdalmas meccs mellett egy Klub VB-cím érkezett. A spanyol 3. és 2. osztály szintjén focizó csapatokat megverve…

Ne kelljen már elviselnem és elfogadnom az elképzelés nélküli játékot.

Ne kelljen már elfogadnom, hogy nem fejlődnek a játékosok szezonon belül (khm… Carvajal még mintha vissza is fejlődne…).

Ne kelljen már elfogadnom, hogy a nyári érkezők nem kapnak érdemleges játékperceket. Figyelj: nem azt írtam, hogy játékperceket. Hanem ezt: érdemleges játékperceket.

Saját sztori, egész friss: tegnap volt az első teremfocink. Ez ilyen haveri foci. Mivel elmúlt az ünnepi időszak, várható volt, hogy sok ritkán látott arc az újévi lendület miatt meg fog érkezni a pályára. Úgy is volt. 20 ember. Fasza. Ebből aztán egy intergalaktikus üléssorozat után 2 állandó kapus mellett 3*6 fős csapatokat alkottunk (2 perc vagy 10 gól alapon… vagy fordítva???). Igen, jól gondolod: ocsmány, élvezhetetlen volt a játék. A rendes körülmények között 5+1-ben játszó, egymás játékát jól ismerő csapattársak megkeveredtek, alig volt terület és esetleges volt a játék. Pedig nem vagyunk botlábúak*. 

*De.

Viszont a két eset (a mi maszlagunk és Zidane 2 havonta felrakott kezdője) ugyanazt az élvezhetetlen dolgot eredményezte.

Zidane ott ment félre, hogy a szezon elején nem cserélt hamarabb, nem rakta le egy-egy játékosát padra, hogy Ceba, Kova, Llorente, Theo, Mayoral szépen, kimérten egyre több játékpercet pakoljanak a lábaikba.

Nem tudom, mit lehet tenni most, szezon közepén. Azért nem, mert most már borzasztó eredménykényszerben van ZZ. A bajnokság minden nyilatkozata ellenére is oda van, ám nyerni kell a meccseket. A Kupát legkésőbb a következő körben már komolya(bba)n kell venni, ami azt idézheti elő, hogy a tegnapi kezdők nagy része újra bérletet vált a kispadra. A BL-ben pedig az idei év egyik gyilkos támadógépezete vár ránk (a másik a Citeh). Ebben a zavaros helyzetben pedig azt érezzük sokan, hogy a Vezető, Zidane nem tudja, hogyan kellene lépnie, hogy szervezett, magabiztos, céltudatos csapattá alakítsa a mostani gárdát.

Azt írtam a Beharangba, hogy “Mi pedig elvitázunk a most ennyi kellett vs de hol a saját játékunk kérdéskörön.”. Marhára nem örülök, hogy tényleg így alakult a dolog. Jobban szeretnék egy pozitív stílusjegyekkel bíró, önbizalommal játszó, egyéni szinten is jó teljesítményt nyújtó csapatot nézni.

A meccsről a legérdekesebb adat ez: Bale madridi pályafutásának 2. büntetőjét lőhette (tizi-párbajok nem ide tartoznak). Az elsőt még 2015. január 24-én, a Cordoba ellen értékesítette.

Ha valakinek hiányozna a mérkőzés elemzése, annak őszinte válaszom annyi: ezt a kezdőt és ezt a játékot felesleges elemezni. Egyik sem lesz tartós Zidane alatt.

Ám akinek magas a fájdalomküszöbe, vagy épp szereti, ha fáj, annak itt egy videó:

 

Zárásként pedig egy valamire emlékeztetném magunkat és ha tehetném, a csapatot is:

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!