Miért ne doppingoljunk?

Mert eltilt a WADA (azaz a World Anti-Doping Agency). Jó, de szóval tényleg, miért ne? Meg miért tiltja egyáltalán ezeket? Mert jogosulatlan előnyhöz juttat, nyilván. És akkor miért nincs konstruktőrök versenye, mint a Forma-1-ben, amikor a különböző gyógyszergyártók versenyeznek, hogy kinek a cucca királyabb? Hát, mert veszélyes lehet elég könnyen. Miután ilyen szépen elbeszélgettem magammal, azt is elmondom, hogy miért.

Meg egyáltalán mi is a dopping? Egy anyag vagy módszer olyan célú használata, hogy illegális előnyt szerezzen a sportolónak. Erre készített a WADA egy listát, hogy mit nem kéne csinálni, ha valaki profi sportoló. Kezdjük is a hivatalos WADA dokumentummal (itt lehet bogarászni, ha valakit érdekel), ami a különböző dopping hatású dolgokat három nagy csoportba sorolja: az első a minden körülmények között tiltott szereket és módszereket foglalja magában (nem csak versenyzés közben); a második csoportban találhatók az olyan szerek, amelyek csak verseny alatt tiltottak; a harmadik csoportban pedig olyan szerek vannak, amelyek csak bizonyos sportokban tiltottak.

Most pedig részletesen a – a teljesség igénye nélkül – különböző csoportokról néhány szót. Ha túl érthetetlen valami, kommentben kérdezzetek, és válaszolok (ha tudok).

 1. Verseny alatt és versenyen kívül tiltott szerek
 • S0 – Nem engedélyezett anyagok: Ide tartozik minden olyan anyag, aminek nincs engedélye semmilyen államtól humán terápiás alkalmazásra,  ideértve a kísérleti fázisban lévő szereket.
 • S1 – Anabolikus anyagok: Ide tartoznak az endogén (szervezeten belül  is termelődő) és exogén (csak külső forrásból juthat be) anabolikus szteroidok. Ezeknek a szereknek a hatásai közé tartozik a szervezet fehérjeszintézisének fokozása (ezekből épülnek fel többek között az izmok is), az izomtömeg növekedése. Továbbá a csontvelő stimulálása, aminek következtében nő a vérben található ún. alakos elemek száma, amik közé tartozik a vörösvértest is, ami miatt pedig nő a vér oxigénszállító kapacitása, ami a szövetek jobb oxigénellátásához vezet, ezáltal fokozza a működésüket. Ezek miatt talán az egyik leghatékonyabb teljesítményfokozó anyagok, és kifejezetten sok is van belőlük a listán.  Emellett elég sokan buktak már le vele, de erről még később. Mellékhatásuk is van természetesen, nem is kevés. Az NDK-s súlyemelőnők bajsza, férfias álla, illetve mély hangja is ezeknek volt köszönhető (gyűjtőnevén a tünetegyüttes: maszkulinizáció) ugyanúgy, mint a férfiak heresorvadása, impotenciája, sterilitása illetve gynecomastiája is, amit manapság manboobnak hívnak.
 • S2 – Peptid hormonok, növekedési faktorok, és hasonló anyagok:
  I.) Eritropoetin (EPO) és az eritropoetin termelődését szabályozó rendszerre ható szerek: Az EPO szintén egy endogén anyag. A vesében termelődik és a vese oxigénellátása szabályozza a termelődését: ha alacsony a vesén átfolyó vér oxigéntartalma, akkor több lesz belőle, ha jó az oxigénellátás, akkor kevesebb. Ez – akár endogén, akár exogén forrásból származik – fokozza a vörösvértestek képződését, aminek az előnyeit fentebb láthattuk. Régebben próbáltak ravaszkodni, hogy az EPO, amit beadtak, az igazából bennük termelődött, csak valamiért többet  termelnek, mint az átlag, de ezt a WADA már kiküszöbölte azzal, hogy egy bizonyos vér EPO koncentráció fölött doppingnak nyilvánítja a dolgot. Mellékhatásként a vér besűrűsödése és trombózis a legveszélyesebb (illetve egy PRCA nevű tünetegyüttes, ami annyira nem érdekes, hogy elmagyarázzam).
  EPO termelődését szabályozó rendszerre ható szerek: ide tartoznak a Hypoxia-inducible factor (HIF) aktiváló szerek, és a GATA gátlók, amelyek lényegében elhitetik a szervezettel, hogy oxigénhiányos állapotban van, ami miatt nő az EPO elválasztás, és a többit már tudjátok. Az EPO-t leggyakrabban kerékpárosok és hosszútávfutók kapcsán lehet hallani, többek között Lance Armstrong bukott le ezzel (is, de erről is később).
  II.) Hormonok és hormon modulátorok:
  N
  övekedési hormon, analógjai és elválasztást serkentő anyagok: A növekedési hormon (GH) szintén egy endogén anyag (a hipofízis termeli), amely fokozza az anyagcserét és a szövetek (csontok, porcok, izmok) növekedését, a zsírok lebontását. Felnőttekben a csontok növekedését kevésbé képes befolyásolni, mint gyermekkorban, a porcokét és izmokét kifejezettebben. Felnőttkori túltermelődését akromegáliának hívjuk. Mellékhatásként ízületi- és izomfájdalmakat okozhat, illetve a pajzsmirigy alulműködését. Körülbelül két éve Peyton Manningről rebesgették elég hangosan, hogy rendszeresen élt eme szer áldásos hatásaival.
  III.) Növekedési faktorok: Konyhanyelven fogalmazva mondhatjuk, hogy a növekedési hormonok kistestvérei. Nincs olyan generális hatásuk, mint a GH-nak, de bizonyos szervekben/szövetekben kifejezett szövetnövekedést fokozó, illetve szövetregeneráló hatásuk van. Különböző típusúak vannak, amelyek vagy az eredetük után kapták a nevüket, vagy a hatásuk alapján.
 • S3 β2-receptor agonisták: a β2-receptor sok helyen van a szervezetben, azonban messze legfontosabb alkalmazása a tüdőben található. Feltehetőleg valamelyik rokonod, barátod, munkatársad is fogyaszt ilyen szert, vagy legalábbis van nála általában. Ugyanis ezeket az asthma bronchiale, azaz közismertebb nevén asztma terápiájában használjuk a mindennapokban. Az ezen a receptoron ható szerek az endogén adrenalin és noradrenalin hatását utánozzák. A β2 receptorhoz kötve ellazítják a hörgőket összehúzó izmokat, ezáltal növelik a légutak átjárhatóságát. Egy asztmás roham esetén ez életmentő, egy nem asztmás sportoló esetén dopping. Ugyanis emiatt jelentősen megnő a gázcsere hatékonysága a tüdőben, ami miatt több oxigén jut a vérbe, és innen megint csak tudjátok. Természetesen az asztmás sportolókra is gondolnak, így meg van határozva 3 szer (salbutamol, salmeterol, formoterol), mindegyikre egy maximum dózisban egységnyi időre megadva, ami még megengedett.
 • S4 – Hormonok és metabolikus modulátorok: Ide tartoznak különböző ösztrogénszármazékok, ösztrogén-receptor mudulátorok (SERM; annyi a különbség a kettő között, hogy a SERM szereknek a hatása eltér valamelyik ösztrogén receptorokon az ösztrogénétől). Ezek dopping szempontból fontos hatásai: fokozza a transzferrin nevű fehérje szintézisét, ami a vasat szállítja a vérben, ami a vörösvértest szintézishez szükséges. Enyhe anabolikus hatása is van (lásd S2 kategória). Legfontosabb mellékhatásai: nőkben karcinogén (rákkeltő), férfiakban impotenciát, sterilitást és feminizációt (elnőiesedés) okozhat.
 • S5 – Diuretikumok és fedőanyagok: A fedőanyagok olyan szerek, amelyek a vizeletben/vérben megjelenve megzavarhatják az analitikai vizsgálat pontosságát/végrehajthatóságát. A diuretikumok, azaz vizelethajtók az olyan versenysportokban számítanak, ahol a sportoló súlya kulcs valamilyen szempontból (pl. bokszolóknál a meccs előtti mérlegelés). Itt a legnagyobb veszély a kiszáradás és az elektrolitegyensúly felborulása. Ezen kívül kiválóan elő lehet segíteni vele más tiltott szerek kiürülését, hogy a delikvens ne bukjon le vele.

 

Ilyen könnyű hozzájutni az internetről. De inkább ne csináljátok.

Tiltott módszerek:

 • M1 A vérnek, illetve összetevőinek manipulációja: Ide tartozik a vér auto-, homo-, illetve heterotranszfúziója (saját vér, más humán vér, más, nem humán vér beadása) illetve bármilyen vörösvértest tartalmú készítmény használata. Szintén a megnövekedett oxigénszállító kapacitás az ok a tiltásra. Az oxigénfelvétel, -transzport és -felhasználás segítése: bármilyen hemoglobin-származék alkalmazása ugyanúgy tiltott.
 • M2 – kémiai és fizikai manipuláció: intravénás injekció (kivéve bizonyos terápiás indikációkat), illetve a minták meghamisítása.
 • M3 – Géndopping: Bármilyen nukleinsavszármazék, genetikailag módosított, vagy nem módosított sejtek használata (pl.: őssejtterápia), génmódosítás (Kína sokak szerint gyanús).
 1. Olyan szerek, amelyek tiltottak a versenyek alatt, de azon kívül nem. A verseny alatt vagy után nem lehetnek kimutathatók a vérből.
 • S6 – Stimulánsok: Ezek általánosságban olyan szerek, amelyek az adrenalin valamely receptorát izgatják közvetlenül vagy közvetve. Vannak olyanok, amelyek a receptorhoz közvetlenül kötődve serkentik a szív működését, növelik a vérnyomást, euforikus állapotot okoznak, ezekkel növelve a szervezet teljesítőképességét. Illetve vannak olyan szerek, amelyek az adrenalin, noradrenalin, szerotonin lebontását végző enzimeket (MAO-enzimek) gátolják, ezáltal fokozva az endogén anyagok hatását és így a szervezet teljesítőképességét. Mellékhatásként magas vérnyomás, szívroham, aritmia jelentkezhet, és ezek közül néhány szer addiktív lehet. Ide tartozik a kokain is, illetve a több megfázás elleni italporban megtalálható pszeudoefedrin is.
 • S7 – Narkotikumok: A morfin és származékai (többek között a heroin). Ide tartoznak a legerősebb jelenlegi fájdalomcsillapítóink. Ezen kívül kifejezetten addiktívak, euforizálnak, rontják a légzést, ami egyrészt hátrányosan hat a sportteljesítményre, másrészt pedig halálhoz vezethet túladagolás esetén légzésbénító hatása miatt. A tiltás célja a sportolók védelme, hiszen ezek a szerek jelentősen növelik az elviselhető fájdalom mértékét, ami fokozza a sérüléseknek, illetve a szövődményeknek a kockázatát, ezen kívül rontják a koncentrációkészséget, és a reflexeket.
 • S8 – Cannabinoidok: a marihuána természetes alkotóelemei, illetve ennek szintetikus módosulatai tartoznak ide. Az ok hasonló, mint a narkotikumoknál, csak enyhébbek a hatások.
 • S9 Glükokortikoidok: a glükokortikoidok (GK) a jelenlegi legjobb gyulladáscsökkentőink, ezért sportsérülések, ízületi gyulladások esetén előszeretettel alkalmazzák az orvosok különböző nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel kombinálva (NSAID) szájon át, vagy lokálisan injekció formájában. Melléhatásuk, hogy felborítják az endogén GK szintézist, és hormonális zavarokat okozhatnak, illetve növelik a vér glükóz szintjét.
 1. Olyan szerek, amelyek csak bizonyos sportokban tiltottak:
 • P1 – Béta (β)-blokkolók: Csökkentik a szív frekvenciáját és a vérnyomást. Olyan sportágakban használnák – és ilyenekben is tiltott – amelyekben ezek előnyt jelenthetnek: íjászat, lövészet, sakk, autósportok, darts…

Tehát láthatjuk, hogy elég sokféle tiltott dologról beszélünk, hiszen a sportolók orvosai kifejezetten kreatívak tudnak lenni ilyen szempontból. Ennek ellenére (vagy pont emiatt) rengeteg botrány volt az elmúlt évtizedekben, amik sokszor olyan méreteket öltöttek, ami már a sportszeretők közegéből kilépve a mindennapos beszédtémák részévé vált. Most nézzünk meg néhány esetet, illetve szert, ami gyakrabban előfordul(t).

Kezdjük rögtön a marihuánával, ami a legelterjedtebb kábítószer világszerte. Az NFL-ben bevett gyakorlat, hogy a játékosok meccsek között rágyújtanak egy-egy (höhö) cigire meccsek között. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt a sportsérülések terápiájában fontos szerepe lehet(ne), de legalitásproblémák meggátolják a szélesebb körű, hivatalos használatát. Roberto Mancini vallotta be egy interjúban, hogy karrierje alatt élt eme szerrel.

Ha már mindenki számára illegális szerek, folytassuk a kokainnal: ebből jóval nagyobb botrányok voltak a sport világában. A 70-es, 80-as évek NBA-jében több fehér csík volt a játékosok orrában, mint a pályák szélén, de az NFL sem maradt el tőle ebben sokkal, illetve NHL és MLB játékosok is ‘keveredtek gyanúba’ ezzel a szerrel. Több All-Star és Hall of Fame-be sorolt játékos is köztudottan kólázott és bukott is le vele (Lawrence Taylor, Darryl Strawberry, Bob Probert, Josh Hamilton). A foci világából a legnagyobb név Diego Maradona, 1991-ben a Napoli utolsó bajnoki meccse után kokaint találtak a vizeletében. Az ezért kapott 15 hónapos eltiltás vetett véget a karrierje érdemi részének. Egy frissebb emlék Adrian Mutu, aki 2004-ben a Chelsea játékosaként bukott meg a szerrel. Ő 7 hónapos eltiltást kapott, illetve Mourinhóék kirakták a Chelsea-ből. Az eltiltása után a Fiorentinában volt még néhány jó éve. Rajtuk kívül az ex-Spursös Jake Livermore és Mark Bosnich, korábbi MU kapus bukott le kokainnal többek között.

Térjünk rá a futballisták között talán legnépszerűbb kategóriára, az anabolikus szteroidokra. Fernando Couto, Abel Xavier, Jaap Stam és Edgar Davids mind olyan nevek, akiket nem hinném, hogy be kell mutatni bárkinek, akik az ezredforduló körül, illetve a 2000-es években követték a labdarúgás világát. Mindannyian a nandrolon nevű szerrel buktak meg, és lettek eltiltva. Egy érdekesebb eset egy bizonyos Pep Guardioláé. 2001-ben neki is nandrolon nyomait mutatták ki a vérében. Ő a fellebbezésekkel azonban sikerrel járt és 2007-ben felmentették a vád alól. Más sportokban is gyakoriak az ilyen esetek: az atlétika világából Tyson Gay 2012-es olimpiai ezüstjét vették el hasonló szer miatt. Illetve Justin Gatlin, aki kétszer is megbukott anabolikus szerekkel, neki három 2004-es olimpiai érme bánta ezt. Ben Johnson 1988-as olimpiai aranya és világrekordja is így lett elvéve, illetve a hölgyek közül Marion Jones 2000-es érme így lett visszakérve. A közelmúlt legnagyobb doppingbotrányát okozó Lance Armstrong is szteroidokkal tudta megnyerni 7 Tour de France sárga trikóját és egy olimpiai bronzát. A korábban minden idők legjobb kerékpározójának tartott amerikait a legtöbb szponzora elhagyta azóta, és már szóba sem kerül ilyen listákon.

Ha már kerékpár, térjünk rá az EPO-ra. Röviden: szinte mindenki bukott le már vele, vagy fog. Armstrong is használta egy ideig, de Franck Schleck, Jan Ullrich, Alexandre Vinokurov és még sokan mások. Kerékpársportban szokássá vált, hogy orvosokat tiltanak el és vele az egész pacientúrát. Egy ilyen orvos Michele Ferrari, akinek több kliense is felsorolódott az előbb.

A vizelethajtókkal való lebukásra a közelmúltból Deco volt a példa, akinek a furoszemid nevű diuretikumot mutatták ki a vérében 2014-ben. Egyéves eltiltást kapott, visszavonult, de a fellebbezés során újravizsgált minta alapján felmentették.

És a végére egy Real Madridhoz szorosan kötődő feltételezés. A német AMD társaság készített egy dokumentumfilmet, amiben azt állították, hogy Roberto Carlost még Brazíliában kezelte az orvosa anabolikus szteroidokkal, illetve EPO-val. Természetesen a legendás balbekk tagadta a vádakat és azóta nincs fejleménye az ügynek.

A dopping, mint az orvostudomány, a gyógyszeripar és a kábítószeripar egy folyamatosan fejlődő rendszer, ami folyamatosan megpróbálja kijátszani a szabályozásokat. A szabályozó szervek számára folyamatos kihívást jelent felismerni az új szereket és kidolgozni az analitikai módszereket a szerek gyors és pontos kimutatására. Ezen kívül nagy feladat a korábbi minták vizsgálata az azóta felismert, de már korábban is létező szerekre. Ha kérdésetek van, kérdezzetek bátran a kommentek között!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • dzsonee

  Egyrészt wow, nagyon összeszedett anyag. Amikor látom mások mennyit tudnak, érzem magam igazán hülyének.
  Másrészt számomra hihetetlen, hogy az emberekkel mit meg nem lehet tenni (akár a tudtukkal akár a nélkül) a siker és a pénz érdekében. Szomorú, hány egészséges élet ment el ilyeneken. A konditeremben ahova néha leugrom a múltkor az volt a téma, hogy a főedző volt valami izompacsirtaversenyen (mint néző), de a sok kokszostól a nézőtéren ki kellett mennie, mert állítólag úgy bűzlöttek mint a trágya.
  Utolsó, egy kérdés. Raulitás, vagy bárki…a mostani jamaikai botrányról lehet tudni valami közelebbit?
  És ha már dopping, jöjjön a klasszikus kép 🙂
  https://uploads.disquscdn.com/images/1078e3edfc9567979a9d64d8f52f9d0683ef16c17451a2ca2fe71db1307fb7b1.jpg

  • Raulitás

   Délután utánanézek a dolognak, mert lemaradtam róla eddig

   • dzsonee

    Nem tudom, lehet-e botránynak nevezni, de az idei vb-n felmerült, hogy ott is találtak visszamenőlegesen valamit a sportolók vérében/vizeletében és látványosan vissza is estek a jamaikaiak a vb-n. Ha jól emlékszem 🙂 És előre is köszi 🙂

    • Raulitás

     Ebből holnap lesz, mert most zuhantam haza, és megyek mindjárt kocertre. De nem felejtem el 😀

     • dzsonee

      Kérlek, semmi gond, nem sürgős:) kellemes szórakozást!

     • Raulitás

      Köszi. Fischer Ivánon & dö spanok lesznek

    • Raulitás

     So: a 2008-as olimpián adott mmmintákat vizsgálták újra, ha azt találtam, amire te gondolsz. Ez egy béta 2 agonista anyag (S3 kategória).

     • dzsonee

      Köszi, köszike 🙂

  • Cornelius Scipio Africanus

   Mondjuk azt bírom, hogy persze az ndk-s úszónők koxoltak, de az ország homokba dugja a fejét, ha Hosszú Katinka teljesítménye szóba kerül. Ő…áh..biztosan nem. Csak a magyar gén, az. :)))

   • Krityó

    Nos, igen. Azért van a pénzgyűjtő versenykörút, ebből finanszírozza a profi hátteret. Állítólag, nekem ezt mondták.🤔

   • dzsonee

    Azért szerintem annyi különbség mindenképpen van, hogy az ndk-s úszónők esetében már bizonyítottan tönkre tett az eszement doppingolás jónéhány életet. Hosszú esetében pedig egyelőre csak sejtjük hogy nem a jól megválasztott BigMac/sajtburesz aránynak köszönheti a sikereit. Persze nem vagyok naiv, ha egyszer bebizonyítják hogy ős is doppingol, nem leszek meglepődve.

    • Cornelius Scipio Africanus

     USA és Kína a legmodernebb cuccokat nyomják, lehet évtizedek mire megbukik valaki. Oroszoknál állam szinten kiépített rendszer volt a doppingra. Erről készült is egy dokumentumfilm, aminek a címe nem ugrik be, de pár hónapja készült el, igen nagy sikerrel. Ha érdekel visszakeresem.

     Én megnyugtatlak, az élsportban kb mindenki nyomja, főleg az atlétikában, úszásban, és mindenben ahol fontos az erő, vagy gyorsaság. Ettől függetlenül én tisztelem őket, mert embertelen meló van ebben, és nem tudom kívülről megítélni, hogy a dopping mennyire dobja meg a teljesítményüket 1-5-10%? Vagy több? Nem tudom. De annyira ki vannak tolva a határok, hogy sokszor pont ez számít az aranyhoz. Nekik meg semmi nem számít, különben miért öltek volna bele 10-15 évet? Szóval valahol megértem őket. Nem egyszerű téma ez sem. De míg lesz élsport, addig mindig lesz benne olyan ember, aki csalni fog/akar. Ez sajnos bele van kódolva az emberi génbe. Talán kiírhatatlanul. (Itt most nem DNS szintű beavatkozásra gondolok, hanem az idő során az erkölcsi normák is változnak – hála égnek. És lehet idővel a csalás is kihal. Bár ebben erősen kételkedem 😀 )

 • majk

  mondjuk aki a félidőbe rágyújt egy cigire, az elég ostoba. futni alig fog tudni. nem hogy fokozza a teljesítményét. oké egy egyetemi sportnapon belefér pár sörrel, de élsportban? áhhh
  mondjuk NFL-t nem nézek, de ott is futkároznak gondolom rendesen… Mancini meg gondolom arra gondolt, hogy pihenőnapján pöfékelt.. bár sztem annak is rossza hatása van, tüdőkapacitást pl biztos csökkenti ugyanúgy mint a bagó, tüdő meg azért nem árt a focihoz se

  • dzsonee

   Szerintem Raulitás is úgy gondolta, hogy két meccs között.
   Annyira látványosan meg szerintem nem esik vissza ettől a tüdőkapacitásuk. Jó, persze, a mértéktől is függ, de ha jól tudom Balotellinek is ajánlották az 1-2 cigit meccs előtt hogy ne boruljon el az agya meccs közben és Nainggolan is nagy bagós, mégis bír futni rendesen…

   • majk

    ja igen én olvastam félre a dolgot. mondjuk nem is belekötni akartam a gondolatmenetbe, csak úgy leírtam a véleményem. viszont ezt a Balotellis meg Naingolanos dolgot nem tudom elképzelni, hogy igaz lehet

    • dzsonee
     • dzsonee

      De nem csak focista berkekben, a teniszezőknél pl. David Ferrer vallota be, hogy néha szivesen rágyújt és anno Schumacher is bevallottan rágyújtott egy-egy futam után.

     • majk

      elvileg Mathieu is bagózott, nem is volt sosem világklasszis szerintem. lehet bagózni, csak akkor sosem leszel a legjobbak között, közbe a tehetséged lehet h megvan hozzá

     • Jose

      Ozil, wilshere.

     • majk

      Mesut…Mesut, nagy szívfájdalmam az ő karrierje is 🙁

     • dzsonee

      Gülüke lehet pont nem az aki szétfutja magát a meccseken, de Nainggolannál pont nem lehet panasz a kondijára…és bár nem top top top szint de nem kutyaütő

     • majk

      értem persze, de lehet h pont ez választja el a toptoptopól : ] nem mondom h fix, de én valahogy így látom

     • dzsonee

      Félreértés ne essék, én nem vagyok bagópárti, szerintem nem jó dolog, főleg hogy én is még helyenként küzdök vele. Csak abban akartam veled vitatkozni, hogy azért top szinten is meg lehet találni a bagósokat, még ha persze nem is olyan sűrűn. Hogy mennyire befolyásolja a karrierjüket, az már egy másik kérdés, de ez inkább komplexebb szerintem és inkább akaraterővel összefüggő pszichológiai síkban kéne boncolgatni 🙂

     • majk

      persze valószínűleg összetettebb ez ennél. én csak a saját tapasztalatomat írtam le, meg a csapattársaimét. persze egy laza eseményen el lehet bohóckodni, de pl ott is érződött, hogy kevesebbet tudtunk futni, hamarabb elfáradtunk stb. én is cigiztem egy fél évet “komolyabban” az egyetem elején és fél év után azért hagytam rá, mert a buszra futás közben elfáradtam, meg lihegtem. aztán abbahagytam és pár hét/hónap múlva újra a régi voltam. én persze nem voltam sosem élsportoló, de ha az lettem volna, szerintem elképzelhetetlen, hogy bagózással bármit el lehessen érni. az megint más, hogy néha rágyújtanak, vagy elpöffentenek egy vicces cigit, de akkor meg nem lehet rájuk mondani. hogy “bagós”

     • dzsonee

      Igen, ez egy jó kérdés, hogy mikor lehet valakit bagósnak nevezni. Nainggolannál napi 5 cigit emlegetnek. Kemény edzés mellett az azért nem olyan, mintha valaki elszív napi 15-20 szálat. Az ilyen értelemben vett bagósok tényleg tuti hogy nem tudnak érvényesülni az élsportban. Kivéve esetleg a curlinget és a snookert, ahol szegény Ali Cartert már kezelták is rákra ha jól emlékszem 🙁

     • majk

      sztem a napi 5 az már bőven bagós, én nem nagyon hiszem, hogy ez igaz lehet

     • dzsonee

      Hát, tekintettel arra hogy valószinű nem fogjuk tudni tőle személyesen megkérdezni, kár is rajta tovább rágódni…a bagón rágódást hagyjuk meg a matrózoknak 😀

     • andras14

      Igen, szegénynek hererákja volt. (mondjuk a ciginek ahhoz nem sok köze lehet)

     • dzsonee

      Ok, erre nem emlékeztem 🙂 de tudom hogy a kommentátorok beszélgettek róla, hogy nagy bagós

     • Ursula

      Állítólag Zidane is cigizett…

     • Jose

      Gyakorlatilag is.

     • majk

      gondolod, hogy dohányzott? napi szinten? rendszeresen?

     • Jose

      Igen, talán, talán.

 • Ursula

  Köszi Raulitás, ez egy nagyon érdekes téma. És persze szomorú is, hogy erről lehet egyáltalán írni. A női(?) 800 méteres síkfutás díjátadását elborzadva néztem az olimpián. Egyik kollégám nemrég nyert meg egy testépítő versenyt, ami eléggé megosztott bennünket. Amellett, hogy mindannyian elismerjük, mennyi munka van ebben, szörnyű, hogy nincs még 25 éves, de évek óta mindenféle szereket használ. Szerek alatt természetesen a barnító sprayt értem.

  • majk

   a testépítők nagyon durvák. simán beáldozzák az egészségüket, szerintem durvábban mint bárki bármilyen más sportban. már ha igaz, hogy náluk alap az impotencia meg a májtranszplantáció… biztos van a sztorikban sok színes ceruza is, de ha a töredéke igaz ezeknek a sztoriknak…

   • Ursula

    Kíváncsi vagyok, hogy ezek az emberek megbánják-e 20 év múlva, hogy ennyi mindent beszedtek, vagy akkor is úgy gondolják még, hogy megérte.

    • dzsonee

     A testépítő tesztoszteronbombák (és itt most tényleg tisztelet a kivételnek, akik nem másztak fel a szerre) 40-45 éves korukban már nem nagyon gondolnak meg semmit 🙁

     • dzsonee

      Vagy nincs már mivel, vagy nincs már kinek.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Schwarzi még él. Bár a jó ég tudja ez mennyi pénzébe került…

     • dzsonee

      De ő belül fémből van. Úgy meg könnyű.

     • majk

      amúgy tényleg durva, hogy ő még bírja… sőt, mi az hogy bírja, majd kicsattan 70évesen, pedig valószínűleg evett ezt-azt

     • Cornelius Scipio Africanus

      Megmondták “sókúra volt” 😀 Ha jól emlékszem :DDD

      Franc se tudja a sok lovét amit összekereset a haknikkal abból mennyi ment arra, hogy egészséges legyen/maradjon. Akkor még nem hiszem hogy voltak ennyire “profi” cuccok. Gyanítom ezek is fejlődtek az elmúlt 40-50 évben. Ettől függetlenül genetikai “csoda” a faszi, és embertelen melót tett bele, és örülök, hogy él még. De azért nem tartom ezt helyes útnak.

    • Manócska

     Szerintem a többségük megbánja, és nem is kell ehhez elteltelnie 10-20 évnek. Én már nem egy fiatalról hallottam, aki megbánta ezt az egészet, és mégegyszer nem kezdené el. Hiszen ezeknél a szereknél elég pár év, sőt.. hónap ahhoz, hogy kárt okozzanak az emberi szervezetben. Pl. nem véletlen hogy a szteroid tartalmú gyógyszereket is csak nagyon indokolt esetben adják az orvosok gyógyítás céljából, és a lehető leghamarabb abba is hagyják az adását.

    • Krityó

     Szerintem sokuk nem, a pillanatnyi előnyök felülírják a jövőbeni hátrányokat…

     • Manócska

      Azt mondod hogy nem bánják meg? Én azért ezt nem hiszem. Amikor elkezd a szervezetük jelezni, hogy valami nagyon nem stimmel, akkor csak belegondolnak ezek az emberek abba, hogy ez az egész nem ért annyit, hogy az egészségük teljesen tönkremenjen.

   • Csaba Kárpáti

    nem általános az impotencia meg a májtranszplantáció… ami igaz viszont, hogy 10féle szer lazán benünk van még a mucsaröcsögi arnold klásszikón induló bikinifitnessmodell pornós kategóriában is.
    Az lesz általában top akinek a szervezete bírja hosszútávon a rengeteg anyagot… amúgy a 90es évek ’00 évek eleji top testépítők szépen halnak is. 50évesen

    • majk

     akkor rosszabb a helyzet mintha egy egyszerű transzplantációval meg lehetne oldani 😀

     • Csaba Kárpáti

      A 90es években vett először olyan irányt a profi testéptíés, hogy “szörnyek” kellenek a színpadra… így most látni csak, hogy mennyire sokan meghalnak 15-20évere rá. Illetve elég sok a fiatalok között a hirtelen szívroham, ami persze aztán soha nem a koxtól van, hanem tök normális, hogy egy 25éves élsportolónak megáll a szíve… elég gáz a helyzet ja.

     • Raulitás

      A szivmegallast nem sorolnám ide feltétlenül. Nyilván sok szer mellekhatasa lehet, vagy a rosszul felepitett edzésé, de sokszor van olyan probléma, ami egy meg lévő elváltozás miatt áll be, csak közepesen megterhelő vizsgálati körülmények között nem diagnosztizálható.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Amiről Te beszélsz az nem élsport (mármint nem annyira mint a többi), így én elválasztanám a kettőt. Az élsportolók mindent megtesznek a mocskos sok meló mellett, hogy elérjék az álmukat. A koxos gyúrósok meg inkább pszichológus segítségére szorulnának. Gyanítom a 90%-a testképzavaros, vagy valami más miatt “menekült” bele az egészbe. Nem csak a nőkre károsak ezek a szétphotoshoppolt képek, hanem a férfiakra is. A testképzavar szerintem egy kortünet, hogy minden médiafelületen a tökéletes test az elfogadott. Persze sportolni meg helyesen táplálkozni már senki nem akar 😀 Pedig ha erről kisokolában már lenne szó akkor közel ennyien nem szenvednének ebben. Szerintem persze. Ez persze csak az én véleményem, de ehhez sem értek.

   • Manócska

    Te most elhatároztad hogy semmihez sem értesz? 🙂

    • Cornelius Scipio Africanus

     Nem, én beismerem őszintén, hogy semmihez nem értek (jelenleg). Inkább úgy mondom, talán valami fogalmam van pár dologról, de az se túl sok. De én ezt nem érzem hibának 😀

     • Manócska

      Nekem nem ez jön le a kommentjeidből, de Te tudod. 🙂 Szerintem túl szigorú vagy magadhoz.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Vagy csak jól adom elő magam?! 😀 Szerintem nagyon kevesen értenek valóban ahhoz amiről beszélnek. És akkor sem biztos, hogy sok ember hallgat rá. Érdekes, hogy alapvetően k*rva okosnak gondolják az emberek magukat – főleg hazánkban -, mintha mindenhez értenének 😀 Ennek persze különösebb gyűjtőhelye a kocsma :DDD Illetve bizonyos tájékozatlanság és egy adott intelligenciaszint hiánya 😀 Nah de ebbe nem megyek bele, a blogra ez abszolút nem jellemző (hála égnek), mielőtt valaki ezt így értené.

    • Krityó

     Ez ütött most! 😎

 • Sragi

  Nagyon informatív lett! Igaz nem foci, de jó néha ilyen témákat is kivesezni. Azért rendkívül durva mennyi élsportoló használ ilyen szereket.
  Egyébként van egy olyan érzésem itt csak az nem bukik le akinek “jobb” az orvosa. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a mai tempót a sportban szerek nélkül bírják.
  Nyilvan ahogy fel lett sorolva vannak nagyon durvák es kevésbé amik persze ettől még tiltottak. Az elvárasonak megkell valahogy felelni. A sikerek pedig óriási pénzt jelentenek.
  Kína, USA, Oroszok.. Szerintem 10/8 használ(t) valamit.

 • Madridista

  dikk azt mondják nem illik a drog a magyarnak

 • Madridista

  Hosszú doppingol?

 • Madridista

  hogykellüzenetettörölni:O

 • FrancIsco

  Nem tudom írták-e már, de apróbb baki:
  “Az NFL-ben bevett gyakorlat, hogy a játékosok meccsek között rágyújtanak egy-egy (höhö) cigire meccsek között.”

  Amúgy nagyon érdekes és igényes poszt lett, jó ilyeneket is olvasni néha. Gratula!:)

  • andras14

   Ebben mi a baki? Nyilván fűre gondolt.

   • FrancIsco

    A meccsek között kétszer szerepel a mondatban..

  • Raulitás

   Köszi, majd javítom ha géphez jutok 🙂

 • ofrnkie

  Nagyon jó írás, annak ellenére, hogy a kémiánál kevés dologba szartam bele jobban annak idején amikor még mindennel kellett (volna) foglalkozni, végig tök érdekfeszítő.
  Szerintem így kívülről két baj van a doppinggal:
  – mellékhatások
  – az, hogy az egyszeri hobbisportoló számára hozzáférhető cucc hamisítvány, amire észak románia-alsóban vagy egy alföldi pincében nyomják rá a made in germanyt, szóval a kívánt hatás elmarad, ellenben mellékhatások jönnek ezerrel.

  Raulitás feladata, hogy nyárig (tehát jún 21.) fejlesszen ki egy mellékhatások nélküli cuccot (amit lehetőleg nem intravénásan kell beadni) ami eltünteti a sörhasat.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Nagyon jó cikk Raúlitás! Gratulálok! És nagyon fontos, mert ahogy tapasztaltam az emberek többsége kib*szott vakon van a témát illetően. Én még mindig ott hűlök ki hogy a fehérjeporok (tökmindegy hogy szója, rizs, marha, tejsavó, növényi) az = KOX. :DDD De mikor azt mondom, hogy menjen be valaki és vegye le a babáknak készült por ételeket és nézze meg, hogy mik az összetevők, akkor majd ne vágja magát hanyatt, ha az lesz ráírva hogy tejsavófehérje…

  K*rva nagy gáz van a fejekben itthon magát a táplálkozást illetően, illetve arról, hogy a szervezetnek mire van szüksége. Nem azt mondom hogy én értek hozzá. De legalább megnéztem pár videót (no nem a nagy vegánfanoktól 😀 ) elolvastam pár hiteles cikket, és minimális fogalmam van erről. De úgy általában véve borzasztó tájékozatlanság a jellemző. Sajnos. Pedig tuti nem lenne ennyi elhízott és/vagy beteg ember, ha minimálisan képben lennének a táplálkozásról és a sportról.

  • majk

   a fehérje=kox teória zseniális 😀
   volt egy ismerősöm aki ezt nyomta kb 5 éve. aztán rájött,hogy ez baromság és azóta tömi magába … mondjuk legalább belátta, hogy hülyeségeket beszélt

   • Jose

    nekem egy volt csajom mondta azt, hogy ” a penészes sajt romlott sajt”. you know, nem a megpenészedett, hanem a nemespenészes…

    • majk

     pedig azok a legfullosabb sajtok

     • Jose

      én is ezt mondtam neki, hogy tereljem a témát: te vagy a legfullosabb csaj

     • majk

      te hazug disznó 😀

     • Jose

      pontosan! (aztán döntsd el, hogy most hazudok vagy sem)

     • Cornelius Scipio Africanus

      Ez egyszerű: mindig hazudsz :DDD
      <3 😀

     • Jose

      igaz

     • Cornelius Scipio Africanus

      Szép mentés 😉

    • Cornelius Scipio Africanus

     Miért nem mondtad hogy: igen drágám, abból készül a penicillin is…

     • Jose

      ez alap 🙂

     • Cornelius Scipio Africanus

      De inkább a nyeles aszpirint kínáltad fel…. nagy kópé vagy Te :DDD

   • Cornelius Scipio Africanus

    Mondjuk ezt csak olyan embertől hallottam, akinek zéró táplálkozási ismerete van, és/vagy soha életében nem sportolt a kötelező tesin kívül semmit. De az ilyen emberek hogy kaphattak kettest biológiából azt nem vágom. Ezért is örültem, hogy fél mondattal kitért erre Raúlitás, hogy mi (is) a fehérje szerepe. Mondjuk régen leálltam vitatkozni, de inkább már hagyom ezeket az embereket 😀 És csodálkozok, hogy képesek lélegezni is 😀 (Nem azzal van baj ha valaki nem tud valamit, hanem ha hajtogatja a baromságokat és szent meggyőződése hogy mindenki hülye rajta kívül 😀 )

  • Krityó

   Ide elég sok mindent behelyettesíthetünk, sajnos. Csak remélni tudom, hogy a HVG-reklámnak igaza lesz: A sötétség nem tart örökké!

   • Cornelius Scipio Africanus

    Persze, sok témát be lehetne helyettesíteni, de nem akartam végtelen demagóg lenni 😀

 • nasty

  Évek óta szúrok nőket, nem volt még panasz.

  • Jose

   @andreal?

   • andreal

    Nope.

 • Jose

  Navas túladagolta magát, a kövi két fordulóban off.

  • V.I.C.

   Belepi a moha a padot.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Cope szerint két hétre off: Eibar (H), Fuenlabrada (A), Girona (A), Spurs (A) & Las Palmas (H).

   Navas mellet még hétvégén nem lesz: Varane, Carvajal, Kovacic, Bale. Tuti.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Az ok pedig: Adductor muscle

    Jelentsen is bármit.

    • majk

     intravénásan szúrta a koxot a bicepszébe

    • Jose

     ez kinél ok? Navas vagy Tuti?

     • Cornelius Scipio Africanus

      Navasnak. Tutival minden baj van 🙁 Már az orvosok is lemondtak róla. Sok volt az anabol+epo kombó 🙁 Meg néha kokózott is.

     • Cornelius Scipio Africanus

      De állítólag van most egy csodálatos homeopátiás készítmény ami a keleti orvosságot ötvözi a legmodernebb sejtenergizáló önfrekvenciás csodagyógymóddal. Állítólag el kell most menni egy kutatócsapatnak a laposföld végéhez és venni egy jégmintát a nagy jégfalból, mert ott van megvagyott pivíz, amivel majd fel kell hígítani a homeopátiás csodaszert.

      ennél több faszságot nem tudtam most összehordani 😀

     • Raulitás

      Nem is pi vízből van, hanem a whitewalkerek könnyeiből (ha már jegfal)

     • Cornelius Scipio Africanus

      A kettő tökéletes elegyéből!

 • Kane GOAT

  Guardiola neve felmerült de Zizué nem? Most meglepődtem.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Friss hír: “Első profi versenyén a doppingoló bringások helyére igazolt bringás is lebukott”

  Vízhajtót szedett 😀 De az indoklás a legkirályabb :DD

  A 22 éves kerékpáros tagadja, hogy szándékosan vette volna be az általában a doppingszerek gyors kiürüléséhez használt vízhajtót. Azt mondta, az anyja szedett ilyen gyógyszert, és amikor az étkezőasztalnál kettévágta a tablettát, biztosan az ő ételébe is belepattant pár szemcse.

  Zseniális :DDDD

  http://index.hu/sport/bringa/2017/10/20/bardiani_eltiltas_harom_doppingeset/

  • Manócska

   Tényleg az. 🙂 Nemrég egy teniszezőnő is azzal védekezett a dopping vádak ellen, hogy az anyukája gyógyszerét a konyhában a fűszerek között tartották, és főzés közben biztos véletlenül beleesett az ételbe.

   • Kane GOAT

    Mentettek már fel sportolót azzal a kifogással, hogy csókolózás miatt került tiltott anyag a szervezetébe, mert a párja evett valamit. Mivel nagyon kis mennyiséget találtak az anyagból a szervezetében ezért utólag felmentették a sportolót.

    • Manócska

     Ismerős ez a történet. Egy francia teniszező is ezzel védekezett, de őt végül nem mentették fel.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Hahaha 😀 Én nem tudom miért nézik ennyire hülyének az embert :O

    • Manócska

     Azt én sem tudom. De az biztos hogy nem kis képzelőerővel vannak megáldva ezek a sportolók. 🙂

    • FrancIsco

     Sose lehet tudni amúgy. Régen én is így gondoltam, egészen addig amíg egy jó barátom meg nem bukott egy dopping teszten. Teljes mértékben kizárt, hogy fogyasztott volna az egész lényével ellenkezne, rejtély hogyan került a szervezetébe. Azóta én ezeket a kamu kifogásokat is fenntartással kezelem, persze miután megmosolyogtam őket:)

 • smatte

  Kedves Bloggerek! Lesz Tippelde összesítés a 8. forduló után? Nyakunkon a 9.:)

  • Jose

   Lesz, igen.

   • smatte

    olyan izgatott vagyok!:) köszi!

    • Manócska

     Én is izgatott vagyok, de csak azért hogy ne csússzak nagyon hátrébb. 🙂

     • ZeRo

      Én is ezért vagyok izgatott. 😀

     • Manócska

      Ja, persze. 🙂 Te nagyon izgatott lehetsz, hogy ezen a héten nem az 1.helyen végzel, hanem csak mondjuk az 5.-en. 🙂

     • ZeRo

      PONTOSAN! 🙂

   • Raulitás

    Szerintem nem neked szólt. Legalábbis a ‘kedves’ szó alapján tuti nem

    • Jose

     😀

 • Krityó

  Bravó, bravó, bravó! Ez orvosi szemmel is nagyon színvonalas írás, imádom, ha szélesítitek a látókört! 😉 Gratulálok hozzá és köszi!

 • Cornelius Scipio Africanus

  Veszprém f*szra húzta a Szögedet. 30-21.
  Valahol a messzeségbe felsír el nyúl…

 • Jose

  Tippelde eredmény a saját helyen elérhető. ☑

 • Jose

  Illetve már a Beharang is beszerkesztve. De csak holnap reggel jon.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Pár órával ezelőtt sokan a Chelsean röhögtek (Aztán valahogy megfordították a meccset), most meg az MU áll szívásra… 😀
  Érdekes hogy nagyon megindult a MU szezon elején (bár csak nagyon gyenge csapatokkal játszottak az elejln) de azóta ahogy jött a BL-ben vagy a PL-ben egy komolyabb, jobban felkészült csapat, máris döcög a szekér. Mit akarok ezzel mondani?
  Azt, hogy semmit nem kell levonni a szeptember-októberből… majd december-január körül kirajzolódnak az nagyjából reális erőviszonyok. Viszont nem is értem mit írom ezt le, ez nem egy újkeletű dolog, de valamiért sokan elfelejtik ezt.
  Persze ettől Benzema nem lesz jobb formában, nem lesz új csatárunk, és nem lesz Bale kevésbé sérülékeny. De majd akkor aggódhatunk, ha február-márciusban is ugyanezek a gondolok lesznek, és semmit nem javul a játékunk (vagyis inkább a hatékonyságunk)

  Amúgy valaki nézi a MU meccset? Érdekelne, hogy MU megint szenved mint a Pool ellen vagy csak nem jön ki a lépés?

  • johnglade

   Ha valaki azt hitte hogy Danilo-nál nem lehet rosszabb 30+ milliós hátvédigazolás, akkor az jól figyelje Lindelöf-öt.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Most belenéztem a meccsbe. Nem rossz az MU, de most legalább hajtaniuk kell 2-0 miatt, ilyen helyzetben sem voltak nagyon idén. Hogy nekik kell támadni, futni az eredmény után. Persze lehet fordítanak, benne van, mert Rashford nagyon él most is. Ügyes ez ez a gyerek, de valami hiányzik belőle szerintem (még), hogy azt mondjam, hogy kell a Realba 😀

   • Jose

    Victor Lindelöf’s first half by numbers:

    22 minutes
    1 defensive error
    0 aerial duels won
    0 interceptions
    0 tackles

 • Cornelius Scipio Africanus

  Guedes rohadt jó idén a Valenciában. Nem tudom, hogy majd hogy lesz helye a PSG-nél, de nagyon jó játékos lehet még belőle. 7 meccs 2 gól 4 gólpassz. Ráadásul ezek nem is akármilyen gólpasszok és gólok. Illetve szerintem Marcelino is jó munkát végez a Valenciában. Egy BL/EL helyre simán odaérhetnek a végén.

 • majk

  Zidane: Számomra Karim a világ legjobb kilencese
  http://penamadridista.hu/hirek/2017/10/21/zidane-szamomra-karim-a-vilag-legjobb-kilencese/
  egy kis olaj a tűzre…

 • V.I.C.

  Ez a Soler-Guedes-Zaza-Rodrigo sor nagyon durván jól tolta. Szétszedték a Sevillát, szegény Murielt sajnálom csak a túloldalról, semmi nem jön neki össze.

  • FrancIsco

   Brutálisan megy a szekér, egészen hihetetlen, hogy Zaza például már 8 gólnál jár az idei Laliba…

 • Turbo

  Ez meg mi a lószar? Tuti, hogy enélkül is nyer a Barca, de ekkora bírói tévedést ritkán lehet látni.

  • sultan2004

   Majd rúg még egy öngólt valamelyik malagai, és kész is a sorminta.

   • Turbo

    Ennek a sípmesternek (meg a segítőinek) annyi esze van, mint haja.

   • FrancIsco

    Esetleg a változatosság kedvéért egy kamutizi még belefér.

    • Turbo

     Sőt a malagai kapust, meg a két középső hátvédet is kiállíthatta volna a gólnál reklamálásért ez a vakegér.

  • V.I.C.

   Továbbra sem fog viszont lelepleződni Deulofeu totális alkalmatlansága. Én nem értem Denis Suárez mit követett el, hogy folyamat ki van hagyva, plusz Luís játékán sem érzem Valverde alatt, hogy egy fenevad volna, persze jóval többet változtatja a helyét Örnesztnél (nem ízlik neki). Umcici hátul a kulcsember, én sokkal kevesebbre tartottam anno, de kezd meggyőzni.

 • Jose

  Ha a Barca B játszana a Malaga ellen, ok is nyernének. Szóval nem értelek titeket, hát Napoli VS Inter van! És eddig kurva jó!

  • Turbo

   Én mindig a kiscsapatnak szurkolok a nagyok ellen (kivéve, ha a Real játszik).

   • Jose

    A Malaga ki fog esni. Annyira meggyengültek, hogy nem látok másra esélyt.
    Az olasz meccs továbbra is lüktető, élvezetes. 🙂

    • ofrnkie

     naa, ilyennel még viccelni sem szabad!e
     jövőre is primera mellé sül a hal és virágzanak a citromfák odalenn, más lehetőség nem jöhet számításba!

     essen ki a girona inkább 🙁

   • Nosi

    gondolom tavaly, amikor 0-0 lett úgy, hogy két szabályos gólt nem adtak meg, és két tiszta büntető is elmaradt, akkor is te voltál az első aki kritizálta a sporit. :)))))))

    • Turbo

     Ez nem kritika. Csak látok. A bíró meg vak.

     • Nosi

      a Sevillának sem adtak meg egyébként egy jogos büntetőt 1-0-nál a Valencia elleni bajnokin. Például. Nem látom a kiakadást.

      Remélem veszed a célzást.

     • Turbo

      Nem értelek. Azt a meccset nem néztem. Ezt meg igen. A játékszer elhagyta a játékteret. Szemmel láthatóan, sokkal. Ez tény. A többi meg már történelem. És ahogy már írtam, nem ezen fog múlni.

     • Jose

      Csak épp az a tragikus, hogy tavaly mi ugyanezt mondtuk, hogy nem csak a két nagy meccsen vannak bírói hibák, hanem a többi spanyol csapat meccseim is. Ti azt akkor meg se hallottatok, figyelembe se vettetek, most meg ezt az érvet veszed elő? Következetesség, hiánycikk nálatok.

      Én viszont nem fogok teret engedni a nem kellő színvonalú kommenteknek. Egyszer szólok.

      Remélem veszed a célzást.

     • Turbo

      Száz apvót.

     • Jose

      Nem tudom, férfi ember ilyenkor tisztességesen felteszi a kezet, hogy rendben. Nálatok, forduló forduló után azzal telt, hogy atyars arról írt, hogy a két csapat meccsen a bírók mennyit tévednek ide, oda. Hozta azt a blogot is, ami ezzel foglalkozik.

      Akkor is azt mondtuk, hogy nem a két csapat alakítja a bírók teljesítményét, hanem a bírók szarok spanyolban, csak épp a másik 16 csapat egymás elleni meccsét adott fordulóban nem nézi a barcas, a madridos. Ezt az ervunket senki nem értette, akarta meghallani.

      Most meg ezzel jössz. Hát mi ez, ha nem öngól? 😀 #nemminketminosit

     • Nosi

      Öhm, pont erre akartam utalni, hogy minden meccsen vannak ilyenek, és egyszer ide, egyszer meg oda tévednek, ezért felesleges ez a fajta kiakadás.

     • Nosi

      Ezért hoztam fel példának az előző meccset (vale-sev), illetve a tavaly barca-malagat.

     • Jose

      Turbo kommentjet kiakadasnak véled?

     • Nosi

      Lehet csak én érzékeltem a piszkálódást meg az odaszúrást, ha nem így van, akkor elnézést.

     • Turbo

      Ez tény nem is kérdés. Nem szúrka-piszka. Részemről most már el is engedem ezt a dolgot. Tégy Te is így. És szurkoljunk tovább a kedvenc csapatunknak!

     • Jose

      Piszkálni, szurka-piszka kell, sőt! Rivális csapat szurkoloinal ez alap. 😀 (én is írom komolyabb bírói segitsegnel, amit a Barca kap, hogy 212milliot okosan el lehet költeni :-D)
      De egy szintnél lentebb az itteni kommentelők sem mehetnek, mert nekik is csak egyszer szólok.
      Szerintem turbo fent a spori alkalmatlansága miatt írt. Nem azért, mert a sporinak a Malaga ellen kell tolnia a Barcat.

     • Jose

      A brittannian írtam pár napja, hogy a blben mindkét spanyol orias megkapja a bírók jóindulatát. Ezt igaznak tartom ma is. De fontos, hogy jóindulatrol beszélek és nem szánt szándékkal elkövetett bírói tolasrol.

     • Turbo

      Gondolom, most magadra utaltál. Mármint a kiakadás okán.

    • hófehérke

     Arra ott vagytok ti, a bírózás az hungarokatalán nemzeti sport. Kisírtátok a szemeteket, ment pár óra antimadridista hőzöngés, aztán mentetek aludni. Jóvanaz.

    • sultan2004

     Mi itt rendszeresen azt kommunikáljuk, hogy a spanyol bírói kar egy kalap fos, sokszor fújnak össze-vissza, de a bírói tévedések nagyjából kiegyenlítik egymást. Ezzel együtt engedtessék meg, hogy a saját blogunkon megemlékezzünk azokról a bíró hibákról is, melyek idén a Barcát tolják.

  • sultan2004

   Minden meglepetés eredmény attól az, ami, hogy kurvára nem azt várja az ember.

   • Jose

    Ez így igaz. Komolyabb foci élményt mégse a Barca meccsetol vártam. 🙂

    • sultan2004

     Köcsög digi. Egy olasz meccs miatt biztos nem fogok streamelni. Dolgozom, hadd menjen a La Liga a háttérben.

 • smatte

  Ezek a spanyolok sok hagymát ehetnek, hogy állandóan eltakarják a szájukat beszélgetés közben…

  • Turbo

   Vagy büdös a szájuk.

   • bdyd

    höh?

    • Turbo

     Ja.

    • Jose

     Csütörtökön fasza voltál? 😀

     • bdyd

      nemtom mi a kérdés tárgya, de biztos vagyok benne, hogy igen

     • Jose

      Norma azt mondta, uberkiraly voltál. 🙂 Aztán pályára leptel. 😀

     • bdyd

      ja hogy a szerdai csütörtök, én meg azt hittem a csütörtöki csütörtökre gondolsz. a választ tartom 😀

     • Jose

      Úristen! Tehát amikor én pénteken beszéltem normaval, az igazából csütörtök volt???

     • bdyd

      azt nem tudom, én a csütörtök-péntek közti éjjel dimenzióutazáson vettem részt

     • Jose

      😀 ki hitte volna…

  • V.I.C.

   Nem láttál még jutub videót a pályán szövegelésből összeollózva. 😀 Kész mexikói teleregény az összes, drámai kameraváltásokkal és zenével, ismétlésekkel, minden. Én megértem őket, hogy inkább takargatnak. 😀

 • Jose

  Azt amúgy nem tudnám megmagyarázni, hogy miként lehet még 0-0 az olasz meccs.

  • V.I.C.

   Túl sokat lőtt a Samp kora este, még a bajnokságról elterjedne, hogy gólgazdag mérkőzések vannak. Kell az imidzs fenntartásához hogy itt ne nagyon zörögjön a háló. 😀

   • Jose

    A samp BAZDMEG NULLSZOGBOL LOTT AZ INTERES ES A GOLVONALROL MENTETT A VEDO FEJJEL VAAAA valamit nagyon jól csinál, nagyon izmos teljesítmény eddig a klub részéről. Lehet mostanra hevertek ki Koman Vladimir eligazolasat.

    • V.I.C.

     :DDD a jó Vladimir… amikor utoljára rákerestem a török utolsónál volt vizesfiú.

     • sultan2004

      Azért a hazai futballistáknál nagyon komoly management problémák is vannak. Nagyon ritka, hogy egy magyar focista karrier szempontjából kifutja azt, ami benne van. Dzsudzsákot is beleértve.

     • Jose

      Farkas Balázs… A Dinamo Kijevben minden esélye meg volt egy komoly palyafutasra… Aztán 0.

  • Turbo

   Én meg még mindig ott tartok, hogy miként lehet 1-0 a Barca meccs. 🙂 De túl fogok lépni rajta, ha rúgnak még hármat. Ha nem, akkor nem. Ki tudja, 0,1 százalék, de benne lehet, hogy ezen múlhat valami, akármi.

 • Jose

  Az Inter olyan magabiztosan gurigazik a saját 16-osan belül a letamado hazaiaknál szemben, hogy öröm nézni. Aztan általában a kaputól 30 méterre eladják a labdát 😀

 • Cornelius Scipio Africanus

  Széljegyzet a lenti dolgokhoz.

  Ha bizonyos emberek azt az energiát, amit gyűlölködésre, utálatra, és egyéb negatív érzelmekre pazarolnak, azt értelmes dolgokra fordítanák – gondolok itt olyan dolgokra, ami az egyén fejlődését segíti előre – akkor ez a világ még ha picit is de királyabb hely lehetne. Vannak emberek, akik esküszöm többet foglalkoznak más csapattal, mint amiért elvileg rajongnak. Túl sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy most tömegesen ezen mindenki elgondolkozik akire igaz, de remélem lesz legalább egy ember, akiben picit megmozdul valami, és azt mondja: ez a gyökér mondott most valami érdekeset. Hmm…

  (Nem akarok álszent lenni, én sem kedvelek mindenkit a fociban, meg az életben sem, de túl sok energiát (már) nem fektetek abba, hogy “utálkozzam”. 1. Megváltozni a világ nem fog ettől 2. előrébb nem jutok, se én , se a világ.)

  Béke!

  • Jose

   Én egyetlen csapatot gyulolok, az Osasunat! Amúgy ebben a ködös, esős időben lehet menni gombát szedni. Én valami varázs gombara lennék vevő… 😈

   • andreal

    Várjáá…melyik volt az, amelyikkel legutóbb játszottunk? Getafe! Na én azt!

    • Jose

     Hát őket ugyan miért? Én az Osasunat azért mert hazai pályán sosem focizni akartak, hanem hentelni, gyilkolni, kínozni. Idióta felfogás.

     • andreal

      Nekem sincs más indokom 🙂

  • LeeTaiPo

   Nem mondtál 😀
   Peace, love and BBQ!
   https://www.youtube.com/watch?v=PhkJcVcE9LQ

  • V.I.C.
  • Y Nada Mas!

   sajnos ez 1-2 itteni emberkére is igaz. mondjuk akik olyanokra vetemednek, hogy “a barcelonai képmutatásról ” nevű oldalakat szerkesszenek (illetve elbasszák ezzel az nst-t is).

   • sultan2004

    Itteni? Ezt azért kétlem.

    • Y Nada Mas!

     Mármint már nem, régebben kommentelt úgy emlékszem. Hallhatóan Madridista nevű trash podcast tulajdonosa.

   • andreal

    Az nem itteni.

  • ofrnkie

   sajna valahogy úgy lett beállítva a dolog, hogy “hozzánk” kerültek a primitív wannabe stricik hozzájuk meg a primitív sírós genderfluidok, alea iacta est, örüljünk ennek a kis szigetnek itt

 • Raulitás

  Behari kint