A Levante ellen folytatjuk a Liga kampányt

Kaptunk a megelőző hetekben egy kis ízelítőt a La Ligából, és a válogatott szünet után alig várjuk, hogy folytatódjon a spanyol pontvadászat. Türelmetlenségünk egyik oka, hogy kedvenc csapatunk máris hátrányban van, és minél hamarabb szeretnénk már a gárdát a tabella élén látni. Ehhez szombaton kora délután a Levantét kell először megverni a Bernabeuban. Lássuk, mit kell tudni az ellenfelünkről, és mi várható a mieinktől. Beharangozunk!

A Levante harapós valenciai középcsapat, mely az utóbbi 20 évben pont annyit játszott a második ligában, mint az elsőben. Fontos azonban, hogy az utóbbi 8 évből 7-et a La Ligában töltöttek. Rubival a kispadon szégyenteljes szezont hoztak le a 15/16-os évadban, és tök utolsóként estek ki 6 év első osztály után. Érkezett Juan Muñiz, és azonnal nyerték a Secundát, így a La Ligában ők az egyik feljutó csapat az idényben.

Az anyagi lehetőségei azért korlátozottak a klubnak, ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy általában kénytelen eladni azokat a játékosokat, akikért a legmagasabb ajánlatok érkeznek, így a keretben a fluktuáció elég magas.

Nem kevesebb, mint 14 játékos érkezett a keretbe az új szezonra. Hogy elhelyezzük a Levante lehetőségeit a Ligában (és ez számos kiscsapatra ugyanúgy vonatkozik), elég rávilágítani arra, hogy két legértékesebb játékosuk, akiket nyáron eladtak, lényegében alig játszott náluk. A történetük azt mutatja, hogy szinte csak, mint befektetést vették számba őket – leginkább kényszerből. Az egyik Deyverson, akit a portugál Belenensestől hoztak el 1,8M euróért 2015-ben. Egy szezont játszott náluk, megmutatták, fejlesztették, majd a következő szezonban el is engedték jó pénzért az Alavésbe, kölcsönbe. Ott is nagyon jól teljesített, CdR döntőt játszhatott a Barca ellen, majd pár hete eladták a Palmeirasnak 5M euróért. Jó üzlet volt anyagilag? Abszolút. Sportszakmailag a csapatnak nem annyira. Már egy 5 milliós játékost sem engedhetnek meg maguknak.

Juan Muñiz

Hasonló a helyzet a 23 esztendős Camarasával, aki saját nevelésük. 2014-ben került fel az első csapathoz. Két évet lehúzott a gárdában, a csapat egyik motorja volt, de őt is átengedték kölcsönbe az Alavésnek a legutolsó szezonra. (Értsd, már tavaly is a két legdrágább futballistájuk kölcsönben volt az Alavésben.) Ott is alapember volt, jól játszott, de sajnos őt sem tudták megtartani. A Betis 7 milliót ajánlott érte, és természetesen élt a lehetőséggel a Levante. Tehát a két legdrágább eladásukból 12 millió folyt be, az összes távozójuk 14 fő (sokan kölcsönbe mennek, vagy épp lejárt a kölcsönszerződésük, és mennek vissza anyaegyesületükbe), s emellett összesen 7,1 milliót költöttek 14 db érkezőre. Jellemző, hogy csak 6 emberért fizettek, a többiek ingyen jöttek, vagy kölcsönbe. Náluk nemigen képzelhető el negatív szaldó egy transzferidőszak eredőjeként. Érdekességként jegyzem meg, hogy az Újpest 22 éves macedón válogatottját, Enis Bardhit 1,5 millió euróért pont a Levante vitte el a nyáron. Bardhi azóta már meg is rúgta első La Liga gólját.

A Villarreal ellen sikerült győzni

Igyekeznek kiszúrni a tehetségeket, akiknek az ára emelkedhet és keresnek rajtuk. Nem csinálják rosszul, Vicente Iborra azóta már a Leicesterben nyomja, Arouna Koné a Wiganben, és ne feledjük, hogy Keylor Navas is tőlük érkezett a királyi gárdába. Igazán értékes játékost nem tudnak megtartani.

Szóval 14 labdarúgó cserélődött ki a Levante keretében, el lehet képzelni, hogy Juan Muñiz vezetőedzőnek nincs könnyű dolga, hogy újra összerakjon egy működő csapatot. Nagyjából minden évben ugyanez van. Igazából nem beszélhetünk csapatépítésről, a legjobbak megtartásáról, a Levante sokkal inkább egy vállalkozás, melynek profitot kell termelni, de legalábbis meg kell élnie valamiből. Kéretik ezen a szemüvegen át nézni a csapat teljesítményét.

Jelenleg hasonlóan állnak a tabellán mint a Real, 1-1 győzelem és döntetlen áll a csapat neve mellett, mondhatjuk, hogy nem kezdték rosszul a szezont. Első hazai meccsükön (még ha csak egy 88. perces büntetővel is) elkapták a Villarrealt, majd a Deport fogadták egy 2-2-vel végződött meccsen, ahol emberhátrányban harcoltak ki ismét egy büntetőt a 83. percben – azzal egyenlítettek. Ha lehet egyáltalán 2 meccs után bármit mondani, eddig egy brusztoló, kitartó, semmit fel nem adó formát mutatnak. De most először mennek idegenbe, és nem is akárhova.

Itt a Cé nélküli kezdő 11? Akár…

Ugyanez a teljesítmény (2 forduló/4 pont) a Real Madriddal kapcsolatban már más elbírálás alá esik. A Valencia elleni döntetlen, ha nem is drámai, de megmutatja, hogy bármennyire is jónak tartjuk a keretünket, bármilyen komoly potenciállal rendelkezik is a csapat, egyetlen meccs, ahol az ellenfél jó erőkből áll, és a helyzetkihasználásunk csapnivaló, máris pontvesztést okozhat. Ennek ellenére nem aggódnék a szezon miatt, úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozottabb lesz a bajnokság, egy harcos Valenciával, egy erős Sevillával, egy harapós Villarreallal, a szokásos Ticóval (az megvan, hogy Simeone 2020-ig hosszabbított nemrég?), jó baszk csapatokkal, és egy átalakuló Barcelonával. A Liga eddigi 2 fordulója alatt a 20 csapatból már csak 3 hibátlan (és ezekből az egyik a Leganés). Ez is arra enged következtetni, hogy bőven lesz alkalma a Realnak a javításra.

A válogatottban is…

Az említett válogatott szünet a kulcsjátékosaink számára összességében nem alakult rosszul. Isco lubickolt a két meccsen, 3 gólt vágott, és Ramos, valamit Asensio is kifejezetten jól teljesített. Cének kellettek a játékpercek, Dani hozta a szokásost, és végre Bale az ébredezés jeleit mutatta.  A walesi esetében kérdéses, hogy a válogatott számára fenntartott lelkesedése átültethető-e a Ligába is. Jót tehet neki, hogy a transzferablak bezárult, és talán jobban tud az előtte álló feladatokra koncentrálni, ahelyett, hogy azon agyalna, melyik PL-csapat tesz érte elfogadható ajánlatot. Egyértelműen jobb játékot várok tőle, azonban egyre több szaklap arról cikkez, hogy a mutatott teljesítménye után megkapja-e egyáltalán a bizalmat Zidane-tól? Cristiano eltiltását meg kell ragadnia Bale-nek, mint lehetőséget, mutatnia kell valamit! Ha CR7 visszatér, egy hellyel kevesebb lesz elöl, és biztosan nem egyszerűsödik le a 11-esünk helyzete. Egyetlen negatívum említhető, Dani Ceballos U21-es meccsen szenvedett nyaksérülést, amivel kórházba került, szerencsére az első komoly ijedség nem bizonyult jogosnak, már a társakkal tud edzeni.

Az orosz vb sztárjai?

Épp a válogatott szünet miatt nem lesz könnyű a Tippeldében játszók feladata, Zidane biztosan rotálni fog, s belátása szerint pihenőt kaphat egy-két kulcsember, akit a legfáradtabbnak gondol a mester. Ne feledjük, visszatérünk a heti kétmeccses rendszerhez, szerdán jön az APOEL, jövő vasárnap megyünk a Sociedadhoz, szóval máris el kell kezdeni az erő beosztását. Sajnos Varane vádlija továbbra sem jött rendbe, rá valószínűleg még nem számíthat Zidane.

Nem lepődnék meg, ha Vazquez, Kovacic, Nacho, vagy Theo Hernandez is játék lehetőséghez jutna szombaton. Navas is komoly túrát tolt, Casilla repesve várja, hogy a kapuba állhasson. A brazil különítményünk (Marcelo és Casemiro) tegnap még pihenőnapot kapott, pénteken már edzettek, de bármelyikük kimaradhat a kezdőből.

Valami bűzlik Dániában

Azt gondolom, vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy bármilyen összeállításban lépjen pályára a Madrid, joggal várható el a három pont otthon tartása.

Ha egy kicsit messzebb tekintünk, és feltételezzük a legjobbat, miszerint komolyabb sérülés nem hátráltatja a közeljövőben a játékosainkat, számomra egy nagyon pozitív kép rajzolódik ki. S ennek legfontosabb alapkövei menedzsment-vonatkozások. A Real vezetősége képes volt változtatni, képes volt hatékony választ adni a változásokra, melyek egy része az elmúlt nyáron csúcsosodott ki, miközben megmaradt a tradicionális értékek mellett, és biztosítja a folyamatosságot is. Hadd fejtsem ki egy kicsit.

Az idősebb generációt most sokkal jobban menedzseli a klub, mint pl. Raúl, vagy Casillas távozásának idején. Azt gondolom, jó példa erre CR7 szerepkörének hozzáigazítása a fizikai képességeihez. De említhetném Modric részleges tehermentesítését is: azon túl, hogy kevesebb percet kaphat (többet pihenhet), az utóbbi meccseken azt is láthattuk, hogy ha csereként friss középpályások érkeznek, akkor Modric feljebb tud tolódni, védekezésbeli feladatokat vesznek le a válláról, és kevesebb passzív mozgásigénnyel a támadásba tolják. Bizonyos szinten ugyanez figyelhető meg Marcelo esetében, amire egyébként nagyon jól rávilágít az ő maga által írt kis anyag is.

Nem zilálja szét Perez az összetartó keretet olyan igazolással, mely esetleg bérfeszültséget, vagy megosztó öltözői hangulatot teremtene. Érezhető, hogy Zidane alatt nagyon „egyben van az öltöző”, a játékosok tűzbe mennek egymásért. Leginkább ezért nem bánom Morata és James eligazolását, mert talán elsőre furcsán hangzik, de nélkülük, elégedetlen „sztárok” nélkül, egységesebb marad az öltöző.

Férfibarátság (semmi buzulás)

Szinte észrevétlenül tudnak a fiatalok felfejlődni a nagyokhoz, és kiegészítő figurákból alapemberekké válnak. A vezetőség hatékonyan valósította meg ezt a bizonyos minőségi folytonosságot, aminek egyértelmű gyümölcse Asensio, Kovacic és Vazquez, de bizonyos értelemben Isco is az. És ha a játékosmegfigyelők orra hasonlóan jó volt, akkor a háttérben felkészül Martin Ödegaard és Vinícius Junior, és még ki tudja, kik…

A magam szubjektív módján meglehetősen biztos vagyok benne, hogy a spanyol válogatott is érezhetően profitálni fog ebből az Isco-Asensio-Vazquez vonalból, és ahogy pár éve az Iniesta-Xavi-Busquets fémjelezte középpálya szállította a sikereket, úgy most a Real játékosai fogják a különbséget jelenteni. A mai modern futballban a középpálya nyeri meg a meccseket, és nem csak pozícióban és build-upban, de a gólok egy részét is képes átvállalni.

Ez a válaszom egyébként a Real keretében kételkedőknek is. Nincs klasszis csatárunk? Egyrészt Cristiano feltétlenül az! Másrészt Zidane gond nélkül felépítette azt a második hullámot, melyben Isco, Asensio, Modric vagy Casemiro és gyakorlatilag bárki odaérhet a befejezéshez. Összerakott, és egyre inkább össze is csiszol egy sokpasszos, játszó középpályát, mely felér a kapu elé. És nem, nem aggódom a Valencia elleni meccs után sem. Az egy extrém szituáció volt, egy kiugróan balszerencsés Karimmal – nem lesz több ilyen! Meggyőződésem, hogy felesleges erre a meccsre mutogatni.

Jó hangulatban várják a srácok a mérkőzést

Továbbmegyek: igenis egy Modric, egy Kroos, de Carvajal és még jobb napjain Marcelo is számtalan olyan centerezést meg tud valósítani, melyből gólok lehetnek. Panaszkodunk a beívelésekre, és ha csak ez a fegyverünk lenne, kardomba is dőlnék, de vétek lenne nem kihasználni Bale, CR, Varane, vagy Ramos fejét. Állított szituációkból is a legjobbak között van a Madrid. Cé, Asensio, Bale, vagy Ramos is eltalálja a kaput szabadrúgásból. Bizony, ezekből fog összejönni a 100-110 rúgott gólunk a La Liga szezonban.

Jó lenne ezzel a válogatottságban megfáradt, Cé nélküli kerettel is vagy 2-3 gólt ehhez a mennyiséghez hozzátenni szombaton, kora délután.

Meccs: szombat 13:00, Sport 1 TV

Madridi Tippeldénk elérhető!

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!