Real Madrid - Valencia
Beharangozó La Liga Raulitás  

Az első hazai bajnoki

Sergio Ramos WhatsApp-jából származó beszélgetés:

Én: Hola Cris!
Cris: Hola Sergio! Mi van veled?
Én: Áh, szörnyű. A két kopasz annyi edzést tart, hogy már a stoplis is visszeres, alig tudok együtt lenni Pilarral meg a kölkökkel. Pár hete ahogy hazaérek, bealszom. Két hete nem is kufircoltunk az asszonnyal. Tegnap a piámba rakott egy löket speedet és viagrát, hátha lesz valami.
Cris: Jó éjszaka lehetett 😉
Én: Áhh. Csak gyorsabban aludtam el állva, elestem a konyhában és betört a járólap.
Cris: Fuhh, az szar lehetett, de vágom miről beszélsz, bár én rájöttem, hogy hogy lehet átbaszni a rendszert.
Én: Mesélj!!!!!!!!
Cris: Emlékszel, Barcelonában kiszórt az a kis rigógyerek. Akkor eszembe jutott, hogy Madridban a kölkökkel nézhetem a meccset. De ha meglököm a köcsögöt, akkor nem kell menni veletek mindenhova, hanem otthon lehetek az ikrekkel, nézhetem a Vidi meccset. A többit már te is tudod…
Én: Te egy zseni vagy baszoooood! Foglalj helyet a Valencia ellen. Viszek sört.

Roni és a família. Na ugye, hogy jobb így, mint ott lent izzadni?

A többit meg tudjátok. Ronaldo és a Kapitány hiányában (?) várjuk a meccset a Valencia ellen. Nézzük mit várhatunk a denevérek ellen!

História

Nézzünk bele az ellenfél történelmébe, hiszen van mit nézni. A klubot 1919-ben alapították, azóta pedig Spanyolország egyik legsikeresebb csapatává nőtte ki magát a két gigász után. Első bajnoki címükre pedig 22 évet kellett várni, amit később 2 követett ebben az évtizedben. A következő bajnoki aranyat egy bizonyos Alfredo Di Stefanóval a padjukon nyerték 1971-ben. A korszak legismertebb játékosa talán az argentin Mario Kempes, aki két egymást követő szezonban lett a bajnokság legeredményesebb játékosa. A 80-as években adósságproblémák közepette esett ki a csapat a másodosztályba, ahonnan Don Alfredo kormányozta vissza őket. A kilencvenes években olyan klasszisok fordultak meg a csapatnál, mint Zubizarreta, Mijatovic vagy Romario, míg a kispadon Luis Aragones és Jorge Valdano is csücsült. Történetük egyik legnagyobb sikere a 2000-ben és 2001-ben megvívott két BL-döntő. Az elsőn, Párizsban szeretett csapatunk múlta felül őket 3-0 arányban, 2001-ben pedig a bőrnadrágos osztag verte meg őket 5-4 arányban büntetőpárbajban. A sorsdöntő büntetőt az a Mauricio Pellegrino hagyta ki, aki tavaly Theót és Llorentét edzette az Alavesnél. Akkoriban olyan játékosok voltak a Los Che tagjai, mint Canizares, Gerard, Farinós, Mendieta, Angulo, Aimar, Ayala vagy épp Claudio Lopez.

2001-ben a Pincér váltotta Raúl Héctor Cúpert a padon. A szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett a csapat, amit 2004-ben meg is ismételtek. Ehhez kellett a Real Madrid balf@szsága is, ugyanis 8 pontnyi előnyt adtak le, elvesztették az utolsó öt meccset, és végül a bajnoki címet is.
Ezután kezdődött a valenciai klub hanyatlása, mely az elmúlt 2-3 szezonra tetőzött. A 2000-es évek végére több, mint 400 millió eurós tartozást halmozott fel, ezért 2010-ben David Villa és David Silva, 2011-ben pedig Juan Mata távozott a csapattól jelentős eurómilliókért. 2014-ben egy szingapúri üzletember – Peter Lim – vásárolta meg a csapatot. Így került a csapat közelébe jó barátja, Jorge Mendes, és vele jó néhány ügyfele: az edző Nuno Santos, a katalánok kedvence, Andre Gomes, illetve az akkoriban a Real Madriddal is összeboronált Enzo Perez. 2015-ben a BL csoportkörben való kiesés után az edző lemondott és helyére érkezett az elmúlt évek egyik legrosszabb La Liga-edzője: Gary Neville. Félelmetes, 25%-os győzelmi mutatója 12 meccs erejéig tartotta a kispadon. A tavalyi szezont négy vereséggel nyitották, ami az angolt helyettesítő Paco Ayestarán munkájába került. Őt 3 hónapig Cesare Prandelli váltotta, aki 2016 végén mondott fel a meg nem kapott átigazolások miatt, majd őt követte a sportigazgató egy héttel később. A tavalyi szezont a 17. helyen fejezték be. A nyárnak új elnökkel (Anil Murthy), sportigazgatóval (Mateu Alemany) és edzővel (Marcelino García Toral) vágtak neki.

Lim csábosan néz

Lehet-e idén újra tényező a Valencia?

A nyár folyamán egyértelműen erősödtek a tavalyi szezonhoz képest. Zaza most már végleg a csapat játékosa, a tizenegyesölő Diego Alvest Neto váltotta a Juve padjáról, illetve Maksimovic érkezett a védelembe. Múlt hét péntektől felpörögtek az események a Turia partján: 11 millióért jött Gabriel Paulista az Arsenalból, ezen a héten pedig kölcsönadták ugyan egyik legjobbjukat (Joao Cancelo) az Internek, de helyette (szintén kölcsönben) érkezett Murillo és – az egykor a Real Madriddal is összeboronált – Kondogbia. Még érkezhet Lucas Perez szintén az Arsenalból, illetve Guedes Párizsból, ha nem kell a Monacónak Mbappéért cserébe. Távozott a két említetten kívül Enzo Perez, Bakkali, Negredo és a cserekapus Ryan.
Az első fordulóban a tavalyhoz képest jelentősen meggyengült Las Palmas ellen játszottak. Marcelino akkor 4-4-2-ben küldte fel csapatát, és a hírek szerint ezt tervezi egész szezonra, azonban az igazolások fényében lehet, hogy változtat ezen a mai mérkőzésen. A szigetlakók ellen nem domináltak, de a jól záró védelemmel és Zaza egy villanásával (meg a csapat sok kihagyott helyzetével) 1-0-ra nyertek.
A mai meccsen is egy védekező felfogásban felküldött csapatot várok tőlük, amiből megpróbálnak majd kontrákkal a védelmünk mögé kerülni.
És hogy a rész témájául szolgáló nyitókérdést is feszegessem egy kicsit: lehet. Kicsit bővebben: Marcelino jó edző, ezt bizonyította már a Villarrealnál is, de ez minden bizonnyal nem lesz elég. Az új vezetőség részéről sokkal professzionálisabb és tudatosabb csapatépítésre lesz szükség, mert amit az elmúlt években csinált a régi, annál egy 12 éves kissrác jobban tolja Fifában meg Football Managerben. Az irány jónak tűnik mindenesetre.

Szeretett Csapatunk

A hétközi hakni (gyors összefoglaló annak, aki nem látta – én se –: Ronaldo még mindig tud lőni, Ramos és Marcelo meg felemelhették az indokolatlanul bazi nagy kupát) után a csapat feltehetőleg visszatér a szokásosabb összeállításához, bár a Mestert ismerve biztos lesz valami csalafintaság a kezdőben, hogy még közelebb kerüljek a tippverseny utolsó helyéhez. A Bernabéu-kupán ugyanis a második sor játszott, kiegészítve a bevezetőben bemutatott két észlénnyel. A csapat számára az ilyen meccsek (mármint ami ma este lesz, nem a szerdai) rendkívül fontosak, hiszen az ilyen európai kupákra törő csapatok elleni meccseken szoktunk pontokat hullajtani, és ezt most nem kéne. A legnagyobb riválisaink közül egy máris megtette, míg a másiknál jelenleg egy 170 centis argentin srácon múlik minden, szóval az ottani esetleges botlásokat ki kell használnunk, hogy minél nagyobb előnnyel vághassunk neki a tavaszi hajrának.

A tavalyi szezonban mindkét meccsen a hazai csapat nyert 2-1-re, az elmúlt 10 évben pedig főleg madridi győzelmek voltak, számos döntetlen mellett, de az utolsó szezon, amikor mindkét meccsen a királyiak nyertek a 2010-11-es volt. Veszélyes ellenfélről van tehát szó, de bárkit képes megverni a csapat. A legfrissebb hírek szerint Varane nem edzett a csapattal, Vallejo pedig biztosan nem játszhat, így Nacho alkalmi társat kaphat a védelemben, amennyiben a francia nem játszhat. Természetesen nem lehet ott a pályán Európa legjobb védője és támadója sem, így a tippelőknek nehéz feladatuk lesz ma (este 20:30-ig lehet leadni a tippeket). Bízzunk Zidane-ban és a csapat játékában, illetve az éledezni látszó Bale-Benzema duóban. A meccs 22:15-kor kezdődik a Sport1 közvetítésében. Reméljük, nem késik le a meccs elejét, hiszen a mérkőzés előtt adják át a bajnoki trófeát a Bernabéu népe előtt. Hala Madrid!

TIPPELDE! Ha már kitöltötted a második fordulóra, ne küldd be újra, mert az elsőt vesszük figyelembe. Ha még nem töltötted ki... akkor gyorsan-gyorsan, mert 20:30-kor zárul az űrlap!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!