Beharangozó La Liga Sultan  

Első az utolsóhoz*

A szezon 32. fordulójában a Real Madrid a hétvége zárómeccsén Barcelonába látogat. A katalán főváros második számú csapata, az Espanyol lesz az ellenfél, mely jelenleg a legutolsó, 20. helyen várja a szebb jövőt. Azt a szebb jövőt, melyet már Abelardo nélkül képzelnek el, hisz menesztették a vezetőedzőt. Ahogy Zidane fogalmazott a sajtótájékoztatón, nem lehet megjósolni, hogy ez jó, vagy rossz hatással lesz a találkozóra.

A számok, melyeket leendő ellenfelünkkel kapcsolatosan fel lehet emlegetni, nem túl szépek. A Ligában 8 forduló óta nyeretlenek, de az évadban is mindössze 5 győzelmet számlálnak 31 forduló alatt. Jelenleg 8 pontra vannak a bennmaradást jelentő 17. helytől – saját véleményem az, hogy menthetetlenek. Olyan csapatokat kellene megelőzniük, mint a Celta, az Eibar, vagy az Alavés (az első kettővel még játszanak is ráadásul), de ebben a versenyfutásban a Leganés és a Mallorca is előlük indul. Ráadásul a sorsolásuk is nehéz. Madrid, Barca, Sociedad, Valencia… Nem fogadnék az Espanyol bennmaradására!

DE! Tudjuk, hogy az edzőváltás gyakran sokszorozza meg egy csapat erejét, így azt sem lehet kizárni, hogy keményebb este vár majd Zidane fiaira, mint azt a legtöbben várnánk. 7 fordulóval a vége előtt még nem reménytelen a helyzet, viszont ha a kulcsjátékosok egy része már azon agyal, hol játszik majd jövőre, és meg ne sérüljön egy lehetséges transzfer előtt, az nem a csapat érdekeit szolgálja.

A hátra lévő meccseken Rufete vezényli majd a csapatot, aki természetesen lelkesítő szavakkal köszönt be, de nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég. Az előjeleket figyelembe véve egy nem túl acélos Espanyolt várok. Az ottani állapotokról elmondhat valamit az a tény is, hogy Abelardo csütörtökön hosszabbított, majd szombaton kirúgták. Ha utalást kell tennem a volt madridi játékosokkal kapcsolatos átokra, pont elég, hogy Diego Lopez fog a kapuban állni.

A Madrid háza táján pozitív a kép. Az újraindulás óta nem volt pontvesztés, míg a nagy rivális Barcelona már két döntetlen után 4 pontot elszórt. Lépéselőnyben vagyunk.

Íme a Real Madrid kerete:

Kret
Keret

A sérültlistán továbbra is három futballista szerepel: Nacho, Lucas Vazquez és Jovic.  Mendy és Modric sárgalapok miatt kénytelen kihagyni ezt a meccset, ezzel párhuzamosan Zidane két fiatal védőt is behívott a Castillából. Nagyon remélem, legalább egyiküket látni fogjuk játszani – mert az azt jelentené, hogy eldőlt a meccs. A keret érdekessége a benevezett 8 támadó.  Közülük kettő, Brahim és Mariano nem volt még kezdő az idényben. Gyere Zidane, lepj meg bennünket!

Nem fog! Benzemát nem hagyja ki, Hazard is kezdhet ismét, így a várható 4-3-3-ban még egy támadónak van kiadó hely. Az én tippem Rodrygo, de majd meglátjuk. Hátul Marcelo helye borítékolható, és Zidane-t ismerve a Varane, Ramos, Carvajal sor fog Courtois előtt feszíteni. Középen Kroos helye tűnik biztosnak, és a pihent, eltiltásából visszatérő Casemiro kezdetésére fel lehet tenni házat, anyóst, mindent. A harmadik ember kiléte kérdéses, megérzésem ezúttal: Isco.

A stat fanatikusok számára néhány érdekesség. Azon meg sem lepődünk, hogy az újrakezdés óta négyféle kezdőt rakott fel Zidane. Azóta 21 játékos kapott lehetőséget, de csak 16 kezdőként. Így a cserék miatt már pontosan 15 féle felállásban játszott a gárda. 😉 Eddig 5 játékos van, aki minden meccsen kezdett: Benzema, Carvajal, Courtois, Ramos és Varane. De csak Courtois és Varane mondhatja el magáról, hogy minden meccset végig játszott. Ennyit segíthettem a Tippeldéseknek…

Nem lehet elmenni szó nélkül a friss pletykák mellett (mondjuk, annál talán már többről van szó), miszerint Achraf Hakimi nem a Madridban folytatja pályafutását. A hírek szerint a City és az Inter futott érte versenyt. A licitet 60 M € körüli összeggel megnyerte a manchesteri klub, viszont Hakimi nem szeretne oda menni, így valószínűleg be kell érni Pereznek 40+5 M €-val, amit az Inter fog kipengetni érte. Első reakcióm a felháborodás volt, de a valószínűsíthető tranzakció egyébként nem rugaszkodik el nagyon a Zidane által képviselt vonaltól. Inkább bízik a tapasztalt, rutinosabb játékosokban, sem mint a fiatal tehetségekben.

Viszont olvasva a spanyol bennfentesek kommentjeit, kissé árnyaltabb a kép. Egy kissé sértődött, és nagyon kemény feltételeket szabó futballista képe rajzolódik ki, aki kevés kompromisszummal érkezett a tárgyalásokra. Sem Perez, sem Zidane nem az a fazon, aki szeretné, hagyná, hogy diktáljanak neki. Így Hakimi megy a Serie A-ba, és az a vonatkozás, hogy nincs visszavásárlási opció a feltételek közt, arra utal, hogy a viszony végérvényesen megváltozott a két fél között. Úgy tűnik, a Realnak sem kell egy követelőző Hakimi. Engedjük el… Sajnálatos, mert szinte tényként kezeltük, hogy jövőre ő játssza be nálunk a jobb oldalt, mert a fejlődése a Dortmundban megkérdőjelezhetetlen volt. Ezek után viszont biztosan jön valaki Carvajal mellé, mögé, ha nem Odriozola lesz az, akkor Zidane igazolni fog!

Azzal együtt, hogy sokat szidjuk a Madrid játékos politikáját, úgy tűnik, hogy a mini versenyből mégis a fehérek jönnek ki jobban. A Barca, soraiban a világ legjobb játékosával, 27 pontot vesztett az idén, és játéka távol van a magabiztostól. Míg a katalánok a bajnokságban voltak szinte egyeduralkodók, addig a Madrid a BL-ben alkotott maradandót. A két korszakos, nagy spanyol csapat átalakul, és ez egyik oldalon sem megy hiba nélkül. De, ahogy mostanában a két csapat játékát nézzük, mégis a Madrid felé billen a mérleg nyelve. Egyre közelebb kerül Zidane csapata ahhoz, hogy ezt a furcsa, vírusszünettel tarkított bajnokságot behúzza. Ehhez most az is elégnek tűnik, ha kevesebbet hibázik, mint a Barcelona. Rég lehetett ilyen kevés ponttal bajnokságot nyerni. Az oda vezető úton most az Espanyolt kell két vállra fektetni.

(* címhez: a forduló előtt volt első a Real Madrid)

Tippeljetek! Ezúttal 20:30-ig lesz nyitva a fogadó!

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!