Valencia - Real Madrid nyitókép
Beharangozó Spanyol Szuperkupa Sultan  

Kell nekünk ez a Kupa?

Egyszer, 2017-ben már elvitte a kontinensről a Spanyol Szuperkupát a szövetség, akkor Marokkóban kapott helyet az összecsapás. Komoly kasszasiker volt, és eddig tartott, míg ezt felturbózva átgondolták és eladták újra sokkal drágábban. A jó spanyol futballra van kereslet, főleg Szaúd-Arábiában, és főleg akkor, ha élcsapatok játszanak egymás ellen. S, ha már így, akkor ne egy meccs legyen, hanem mindjárt három! A Valencia – Real Madrid lesz az első!

Valencia - Real Madrid stadion

Szerencsére azt elég jól összerakták, hogy ugye itt egyetlen kupáért megy a harc, és meglehetősen hülyén nézne ki, ha a 3. helyért is lenne meccs. (Mint, amikor a rendőr bronzot nyer a matek versenyen, ahol 5×5-ös kérdésnél 28-cal lesz harmadik.) Szóval az idei négyesnek (csütörtökön a másik elődöntő az Atleti – Barca lesz) egy meccset kell biztosan teljesíteni, majd a két győztesnek vasárnap még egyet.

Találtak egy olyan hetet a naptárban, amikor „csak” Copa del Rey meccsek mennek, így a négy Szuperkupa résztvevő nem kerül meccshátrányba a bajnokságban. A CdR meccset meg majd bepótolják. Ott lazább a naptár úgyis, tekintve, hogy a lebonyolítás egymeccses lett, nincsenek már visszavágók.

Külön köszönet illeti a szövetséget, hogy eszükbe jutott a szerződésben kikötni, hogy nők is bemehessenek a stadionba mindenféle szankció nélkül – arrafelé ez nem triviális. Innen már csak egy nagyobb ugrás a nők szavazati joga, vagy a jogosítvány megszerzésének lehetősége.

Valencia - Real Madrid stadion

A helyszín a Dzsiddában található King Abdullah Sports City, mely 62.000 néző befogadására képes. (A stadion portáját a +966 56 714 1499 telefonszámon érhetitek el. Ezt azért jó tudni.) Előzetesen arról szóltak a hírek, hogy nem nagyon fogynak a jegyek, a hétvégén viszont már azt jelentette a rendező, hogy a Barca meccsre minden jegy elkelt, és a Real összecsapására se marad már sok eladatlanul. Azt azért el tudjuk képzelni, ha Szaúd-Arábiában azt szeretnék, hogy ne legyen üres szék, akkor nem lesz. Az viszont tény, hogy eddig a klubon keresztül mindössze 50 jegyet igényeltek az Atleti szurkolók. Nekik a klub a belépőt állja… Szóval az anyaországi érdeklődés nem túl jelentős. Igazából az várható, hogy a nemzetközi viszonylatban is tömeges arab szurkolótáborral rendelkező Madrid, illetve Barca fanok töltik majd meg a stadiont a meccseken, minden valószínűség szerint a két gigász érezheti majd magát hazai pályán.

Valencia - Real Madrid stadion

Ez azért is lehet tényező, mert a Valencia a szezonban otthon, a saját tábora előtt igen erős, de saját stadionján kívül már nem szerepel olyan fényesen. 10 idegenbeli La Liga meccsükből mindössze 3 alkalommal tudtak győzni, viszont 4-szer kikaptak. Aki leírja kommentben, hogy hányszor játszottak akkor döntetlent, annak a szerkesztőség fizeti a nevezését a Diego Costa hasonmás versenyre. Talán a sörét is, de ez már nem biztos.

Ennél is makacsabb tény, hogy egyenes kieséses küzdelemben, legyen az egy, vagy kétmeccses, utoljára 21 évvel ezelőtt, az 1998/99-es szezonban tudta kiütni a Valencia a Hiddink vezette Madridot. (Az a 6-os mondjuk nem volt szép.) Azóta nyert a Madrid BL döntőben 3-0-ra, a CdR-ben egyszer 5-1-es, utána 3-1-es összesítéssel ütöttük őket, és 2008-ban éppen Spanyol Szuperkupát is nyert a habfehér frankóbérenc alakulat a denevéresek ellen. Azt pedig tudjuk, hogy a statisztika nem hazudik. Ennyi. Itt be is fejezhetném a beharangozót, de többiek lecsesznének, ha nem írnék a Madridról.

Valencia - Real Madrid Zidane

Nálunk amúgy semmi különös, most szerencsére csak 4-en sérültek olyan jelentéktelen alakok, mint Benzema, Bale, Asensio és Hazard. Kit érdekel, Zidane is megmondta, mindig az a 11 a Real Madrid, aki kifut a gyepre. A sok nyafogással csak elrontanánk ezt a fasza beharangozót. Egyébként is a Barcánál Valverde úgy döntött, hogy Ter Stegent hagyja otthon, hogy komoly vezetésre tegyen szert a „Hogyan b.sszunk ki a csapatunkkal, úgy, hogy pihentetésnek tűnjön” versenyben. (Állítólag valami régebbi kisebb panaszát fogja kipihenni a német.)

Hogy a mérleg másik serpenyőjébe is kerüljön valami, a Valencia spanyol válogatott csatára, Rodrigo szintén kihagyni kényszerül a meccset sérülés miatt.

Valencia - Real Madrid edzés

Nálunk a 4 sérülttel kiesett az egyik legnagyobb „Barca-ölő” spanyol ígéretünk, továbbá a leggyorsabb pacink, valamint a leggólerősebb franciánk, nem utolsó sorban a legkreatívabb belga játékosunk. De erre én – látva a Zidane által nevezett hátvédek veretes sorát: Carvajal, Militao, Ramos, Varane, Nacho, Marcelo, Odriozola és Mendy -, azt tudom mondani, amit Allegri is súgott a segítőjének a Real – Juve BL döntő előtt: „Kivédekezzük, ..zdmeg!” Érzitek ti is, hogy ezt kellett volna címnek adnom, de most már nem megyek vissza a tetejére!

De semmi pánik, Zidane knows, már a Getafe ellen ezt gyakoroltuk, gyönyörű védő gólokkal fogjuk az ellenfelet a sírás határára sodorni. Celades átkozni fogja a percet, mikor először kinyitotta a valdebebasi edzőközpont nyikorgó vaskapuját! Meg azt, amikor utoljára becsukta. Ráadásul Varane mellé felsorakozhat ezúttal Ramos is, szinte látom, ahogy leginkább egymással harcolnak majd a jobb fejelési pozícióért.

Reménykedhetünk továbbá középpályás átlövésekben, akár Valverde, Casemiro, vagy Modric képes erre.

Sőt, ha már Valencia, retteghet az ellenfelünk Courtois felfutásaitól is. Égimeszelő kapusunk, lefejel mindenkit, mint teknőtlen béka a földiepret!

Hogy a „csatáraink” mit fognak csinálni, azt nem tudom. Zidane helyében nem biztos, hogy csatárt egyáltalán felraknék a pályára, Benzema, Bale és Hazard hiányában csak zavarnák a többieket indokolatlan mozgásukkal. Más vélemények szerint ez Jovic meccse lesz. Ok, legyen úgy! Azért ideszúrnám az adatot, hogy a Madrid góljainak egyharmadát Benzema rúgta az idényben. További nem keveset előkészített.

Ha megnézzük, hogy melyik gárdának „kell” leginkább a kupa, azt rögtön megállapítanám, hogy a Madridnak a legkevésbé. Az Atletico és a Valencia, nem biztos, hogy ilyen közel jut bármilyen másik kupához az idényben, vitán felül áll, hogy örömmel vinnék haza a Spanyol Szuperkupát. A Barca meg egy pontvesztésen a Liga utolsótól, és egy nagyon kiegyensúlyozatlan időszakon van túl, Valverdének most nagyon jól jönne egy kis gyógyír a sebekre. Nekem nem hiányozna egy második meccs vasárnap az Atleti ellen, viszont a katalánokkal lehetne döntőzni, megnézném a két gárdát semleges helyszínen. De itt meg újra lehet a hiányzóinkra mutogatni, viszont minden bizonnyal kiderülne, mennyire fájna a Barcának Ter Stegen távol maradása.

Egy biztos, a Madrid következő La Liga meccse a Sevilla ellen lesz esedékes, ha valamit kérhetek, legalább új sérültünk ne legyen addig!

A meccsekre hozza a szövetség a VAR-t és a góltechnológiát. Hála az égnek!

A találkozót 20 órától a Digi közvetíti, hogy ne tudjam nézni! Alakulna fossá az is!

A fiúk holnap tehetnek egy lépést annak irányába, hogy megmutassák, mennyire kell nekik ez a kupa.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!