Getafe - Real Madrid nyitokep
Beharangozó La Liga ReAlantos  

Bienvenido, 2020! (Getafe – Real Madrid beharangozó)

Szombaton a harmadik számú madridi csapathoz látogatnak kedvenceink, hogy egy esetleges győzelemmel átmenetileg megelőzzék, és ezzel nyomás alá helyezzék a később pályára lépő katalán riválist. Getafe – Real Madrid összecsapás a bajnokság 19. fordulójából.

Üldözget a feljebb vágyó

Madrid kékebbik negyedében az elmúlt időszakban lehet ok az örömre. Tavalyelőtt a 8. helyen végeztek, tavaly pedig már a BL-indulást érő helyeket ostromolták, végül azonban csak az 5. helyre lett elég az erejük.

Idén, ha lehet, még egy fokkal magasabb üzemmódba kapcsoltak. Bár „csak” a hatodik helyen állnak a tabellán, a lemaradásuk így kb. féltávnál 9 pont az éllovas Barcelonától. És ha ez nem hangzana elég meggyőzőnek, akkor mondhatjuk azt a tényt is, hogy a Cholo-csapatot 2, az idén bombaformában futballozó Sociedadot pedig 1 pont lemaradással követik. Még a harmadik helyezett Sevilla is csak négy pontnyira van tőlük.

Ami a játékosokat illeti, három veterán spanyol csatár a Getafe vezére: Mata és Molina már az előző szezonban is kiemelkedőt nyújtottak, idén azonban Angel Rodriguez az, aki igazán szintet lépett: 17 meccsen annyi gólja van a bajnokságban (8), mint a tavalyiban összesen a 37 találkozón.

A csatárok mellett is vannak persze kiemelkedő egyéniségek. Az ex-sevillai kapus, Soria; az Angliából igazolt jobbhátvéd, Nyom; a Barcától kölcsönvett Cucurella, aki balhátvédben jeleskedik; vagy a középhátvéd Djené, akik mind fontos építőelemei a kezdőnek.

Hogy miért nem beszélek mégis többet a játékosokról?

Mert a Getafe az idei Madridhoz hasonlóan csapat. Sőt, valószínűleg az idei Madridnál is Csapatabbak. Az elmúlt két szezon eredményei is a fegyelmezett védekezést és a hatékony támadójátékot dicsérik, mintsem egy-egy játékost.

Bordalás edző az egyik legrégebben ugyanannál a csapatnál dirigáló mester, hirtelen csak Simeone ugrik be, aki hosszabb ideje van a Ticónál. Az eredmények pedig ők igazolják, mert, ahogy azt már korábban is megírtam, a Getafe erőn felül teljesített tavaly és az eggyel korábbi szezonban is. És persze idén sincs ez másképp.

Mire számítsunk tőlük?

Mindenekelőtt agresszióra, de a jó értelemben vettre. Nem (túlságosan) durvák, de harcosak, és minden egyes labdáért úgy küzdenek, mintha az az utolsó lenne. Nem állítom, hogy rengeteg meccsüket láttam idén; de amelyeket igen, azokra ez kivétel nélkül teljesül.

Másodsorban a már említett csapatszintű fegyelmezettséget.

Mégis azt mondom, hogy a találkozó esélyese a Madrid. Hogy miért is?

Egyre alattomosabban támad ridegül

A helyzet az, hogy a három legutóbbi döntetlen ellenére is egyre inkább elvonulnak a felhők Madrid fehér fele fölül. A védelem összeállt, ez már hivatalosan is kijelenthető. Nem feltétlen az emberekről beszélek most, mert Varane formája például továbbra is rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Viszont olyan fegyelem van a pályán, ami Solari rövid időszakától eltekintve legutóbb talán Ancelotti, de még inkább a portugál edzőzsenink alatt volt legutóbb.

A KFC uralja Spanyolországot, pedig nem nőtt meg a kereslet a paníros csirkék iránt. A középpálya viszont dominánsan rabolja a szurkolók szíveit.

Lassacskán Hazard is visszatér majd sérüléséből, de addig is olyan opcióink vannak a szélekre, mint Bale, Vinícius, Rodrygo, Lucas vagy Isco. Arról nem is beszélve, hogy akár egy kétcsatáros játék sem kizárt az Isco-Benzema-Jovic hármassal a gyémánt csúcsán. És akkor Jamesről még nem is beszéltünk…

Nem is szaporítanám a szót. Lényeg a lényeg, biztató a jövő, és ezt akkor is tartani fogom, ha a holnapi mérkőzésen – ne adj’ Isten – nem szerez pontot a Madrid.

Egy kis vitatéma még így a végére: előző posztunk alatt Sultan fejtette ki véleményét a középpályánk német motorjáról (utólagos engedelmeddel idéznélek):

"Alapvetően egyetértek a poszt megállapításaival, de továbbra is az van, hogy Kroos látja a kiugró csapattársat, és MÉGSEM próbálja meg megjátszani. Mert így dönt. Kockázatosnak tartja. Vagy túl sokat hezitál és utána már lesen lenne, stb. Ez nem fog soha, semmilyen statisztikába megjelenni (esetleg az enyémben, amikor húzogatom neki a strigulákat). Nyilván számít, hogy milyen szerkezetben játszik a német, de csak abból a szempontból, hogy mennyire kerül olyan pozícióba, hogy egyáltalán esélye legyen kulcspasszt adni. Én csak akkor vetem a szemére, ha ott a lábán a labda, és megint egy oldalpassz jön, és kockázatos kiugratás helyett. Nem tudom visszanézhetők-e valahol Guti statisztikái, de biztos vagyok benne, hogy nagyságrendekkel több rossz passza volt, mint Kroosnak, mert több kísérlete nem jött be. Mégis ő az asszisztkirály a szememben."

Amire én azt mertem reagálni, hogy:

"Én úgy látom, hogy Kroosnak Zidane alatt a legfőbb feladata az, hogy stabilitást adjon a csapatnak; és ezt úgy akarja elérni, hogy az ellenfél által legkevésbé ostromolt területre játssza a labdát anélkül, hogy a Madrid ezzel vesztene az addig elért építkezéséből - kicsit pongyolán, de könnyebben megérthetően fogalmazva nagyrészt oldalirányú passzokkal, lényegesen kisebbrészt előre irányúakkal, és elhanyagolható mennyiségben hátra irányúakkal. A lényeg, hogy a labda az ellenfél figyelmének központjától minél messzebb kerüljön. (Magamban el is neveztem ezt pressure-decreaser playmaker szerepkörnek, de kétlem, hogy ez megragad a mainstreamben. :D)

Szerintem éppen ebből adódik az, amit te a kockázatvállalás hiányának tudsz be nála. Én inkább a szerepköréből adódó kötöttségnek érzem.

És, igen, valószínűleg Guti az asszisztkirály, de az én szememben a német a jobb középpályás, gondolkodás nélkül."

Nektek mi a véleményetek erről? Toni hibája, hogy ennyire passzív, vagy a szerepköre követeli-e meg ezt inkább? Kommentben jelezzétek!


Keretek:

Getafe: N/A

Real Madrid:

Getafe - Real Madrid rmsquad


A mérkőzést szombat délután 4-től a Spíler2-n vagy az oldaldobozunkban elhelyezett útmutató segítségével található streamek egyikén követhetjük.

Tippelde (szombat 14:30-ig):

Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!