Galatasaray - Real Madrid nyitókép
Bajnokok Ligája Beharangozó ReAlantos  

Nem nyargal a targonca (Galatasaray – Real Madrid beharangozó)

Hej, de jó lenne azt mondani, hogy végre BL-meccs, és ezzel végre a számunkra kényelmes vizekre evezünk… Idén azonban sajnos ez nem mondható el. Olyannyira nem, hogy egy kellemetlen vereség a kiesés küszöbére sodorhat minket már a csoportkör féltávjánál. Galatasaray – Real Madrid mérkőzés a csoportkör 3. fordulójából, beharangozunk.

Válságértekezlet

Szeretem általában a csapatok, főleg az ellenfél ismertetésével kezdeni a beharangozóimat, azonban kedvenceink jelenlegi formája miatt most más kívánkozik ide.

Mégpedig az aggodalom, hogy egy újabb szezon megy a levesbe. Akár marad Zidane a szezon végéig (vagy még tovább…), akár jön valaki helyette, nem látom azt a fényt az alagút végén, amely a kiutat mutathatná. Megfáradt a kémia a játékosok között – tisztelet a ritka kivételnek -, és az edző sem képes motiválni őket. Nem látszik az a tűz, amivel sorozatban 3 BL-t is megnyert majdnem ugyanez a társaság; az újak pedig vagy nem képesek betölteni a tátongó űrt, vagy nem is kapnak lehetőséget erre.

Mindent egybevéve, van egy keretünk, ami nem alkalmas a mezőny dominálására, de egy jó taktikus még így is kihozhatna belőle egy-két kupát a szezonban. Szóval a pár éve még csili-vili versenyautónk helyett most van egy targoncánk, amire nincs meg a kellő jogosítványa ZZ-nek (a címbeli katasztrofális, erőltetett poén mellett emiatt fogalmaztam bele a targoncát).

Most valaki olyanra lenne szükség, aki képes csapatot építeni játékosokból, és Pereznek is ellent mer mondani, ha kell. Nálam az első számú jelölt e pozícióra egyértelműen Ancelotti lenne, de az ő visszatérésének maximum annyi a valószínűsége, mint a Madrid csoportelsőségének…

Galatasaray - Real Madrid Ancelotti
Amikor még ilyen nagyszerű emberek voltak a csapatnál (mint Khedira)

Szóba jöhet még Poch is, bár ő nem dolgozott még ekkora sztárokkal. És, hogy őszinte legyek, még Mourinhót is alkalmasabbnak tartom jelenleg a feladatra, mint Zidane-t. Most nem motiválni kell a srácokat (bár az utóbbi időben ebben sem jeleskedik a gall), hanem a kemény mag tökeire lépni, hogy „Ugyanmá’ tessék egy kicsit többet melózni!”.

Most, hogy kiadtam a lelkem bánatát, térjünk rá az aktuális mérkőzésre!

Az ellenfél

A Galatasaray csapata régi jó ismerős, nyolcadszor fogunk játszani ellenük. Az eddigi mérleg meglepően kiegyensúlyozott, hét meccsből négy Madrid- és három török siker (ebbe most beleszámoltam a 2000-es, hosszabbításban elbukott UEFA Szuperkupát is).

A kellemetlen emlékek mellett kellemesek is lehetnek róluk, hiszen a legutóbbi alkalommal a Décima évében találkoztunk velük a csoportban, és nyertünk előbb idegenben 1-6-ra, majd otthon 4-1-re. Abban az évben ráadásul olyan nevek szerepeltek a törököknél, mint például Didier Drogba vagy Wesley Sneijder. De említhetném még Felipe Melót, Emmanuel Ebouét is.

Galatasaray - Real Madrid stars
Azért ezt a hármast sok csapat szívesen látta volna

Abból a csapatból mindössze a kapus, az uruguayi Muslera maradt hírmondónak. És most nincsenek akkora nevek a csapatban. Illetve de, Falcao ott van, de az ő játéka ezen a meccsen igencsak kétséges. Rajta kívül Feghouli, Seri, Lemina (ő is kérdéses a meccsen), N’Zonzi, Andone és Babel neve cseng jól. Azonban ők idén – velünk ellentétben – CSAPATként játszanak. Mutatja ezt az is, hogy a PSG csak egyetlen góllal tudott jobb lenni náluk.

Amiben viszont bízhatunk, hogy a győzelmek terén igencsak hadilábon állnak idén. A bajnokságban nyolc meccsből mindössze hármat sikerült behúzniuk, a BL-ben pedig hozzánk hasonlóan egy ponttal állnak. Mindkét csapat volt már jobb formában az utóbbi években.

Fun fact: a kapus mellett az edző is ugyanaz, mint öt éve, a helyi legenda Fatih Terim. Ő közben volt a török válogatottnál is, de a szíve visszahúzta a Galatához.

Madrid felé kacsintva

Sokat nem tudok azon kívül elmondani, amit az aggodalmak alatt már kiveséztem. Az egyik, amit igen, az az, hogy az utazó keretből kimaradt Modric, Bale és Vazquez is. A mallorcai fiaskó után kíváncsi vagyok, hogy Zidane milyen kezdőt rak fel a pályára, de túl nagy csodát azért ne várjunk. Tippelde híján merek tippelni egy gálakezdőt, amiben Bale-t James, Modricot pedig Valverde pótolja.

A teljes keret:

  • Kapusok: Courtois, Areola, Altube
  • Védők(?): Carvajal, Militao, Ramos, Varane, Marcelo, Odriozola, Mendy
  • Középpályások: Kroos, Casemiro, Valverde, James, Isco
  • Támadók: Hazard, Benzema, Jovic, Brahim, Vinicius, Rodrygo

Őszintén megvallom azt is, nem tudom, minek örülnék jobban. Ha kikapunk, akkor szinte biztosan búcsúzunk a BL-től, ami a tavalyi korai kiesés után már tendenciát jelentene, ez pedig (reményeim szerint) komolyabb változásokat hozna magával. Hajlandó vagyok azt is megkockáztatni, hogy ez esetben ZZ szerintem nem élné meg az elhalasztott Clásicót vezetőedzőként.

Azonban a gyermeki szurkolás mindig is bennem volt, bennem van és bennem is lesz, így nem tudnék teljes szívemből a Madrid ellen drukkolni. Egy esetleges győzelem még a targoncát is mozgásba lendíthetné, bár ez igen meglepő lenne.

A döntetlen talán a legrosszabb opció, mert az egy kicsit elfedné a problémákat, de majdnem ugyanannyira biztossá válna a kiesés.

Összegzés

Nem túl jók az előjelek, és akkor finoman fogalmaztam. Nem igazán van jó eredmény most itt nekünk, csak rossz és kevésbé rossz. Bízzunk benne, hogy a fiúk a kevésbé rosszat érik el, és belendül végre a madridi munkagép.

A mérkőzés este 9-től látható majd az M4-en.

Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!