real-atletico
La Liga Összefoglaló ReAlantos  

Gól nélkül nehéz nyerni (Real-Atletico)

Szombat este a Bernabeu gyepén fogadta kedvenc csapatunk a legnagyobb városi riválist. Bár gólt sajnos nem láthattunk, izgalmakban így sem volt hiány. Miért alakult így a Real-Atletico mérkőzés, és mit lehet ebből következtetésként levonni? Összefoglalunk!

Kezdjük az elején!

Már a meccskeretünkben is érdekességeket lehet felfedezni: Marcelo hiányában csak öt hátvédet jelölt Lopetegui. Ebből egy az a Reguilón volt, akit tapasztalt harcosnak erős túlzás lenne nevezni. Így ráadásul szinte borítékolható volt, hogy melyik négyes kezd hátul, ami némi előnyt adhatott Simeonénak és együttesének.

real-atletico

A 19 fős keretbe ellenben három kapus is befért, ezen azért gondolkodjunk el, mi értelme is van…

Lényegében az egyetlen kérdés ezután az maradt, hogy a kapuban Courtois vagy Navas kezd-e. Isco hiányában ugyanis szerintem kevesen gondolták, hogy nem a Casemiro, Modric, Kroos, Bale, Benzema, Asensio hatos kezd elöl.

Aztán, amikor kiderültek a kezdők, megtudtuk, hogy a belga óriás áll a vasak közé. Illetve azt is megtudtuk, hogy nem tévedtünk, amikor kevésnek gondoltuk a variációs lehetőségeket. Mind a védelem, mind pedig az első hatos az előre elképzeltek szerint alakult.

real-atletico

Izgalmas volt ellenben az, hogy az Atletico hogy állt ki, ebben szerintem ráadásul több érdekesség is volt. Mint azt várni lehetett, a kulcsemberek a kezdőben kaptak helyet: Oblak, Godín, Costa és Griezmann. Mellettük nem szolgált meglepetéssel az sem, hogy Juanfran, Giménez, Lemar és Saúl is kezdett.

Számomra viszont váratlan volt, hogy a bal oldalon Luis védekezett, illetve az is, hogy a középpályán nem szerepelt egyetlen igazi romboló sem.

Előbbi azért lepett meg, mert Simeone helyében én Bale ellenében a jobban védekező Lucast preferáltam volna. Utóbbi pedig azért, mert ez szerintem idegen a matracosok stílusától, és biztos, hogy Thomas Partey a kezdőben kapott volna helyet. Már ha én edzeném az Atleticót. 😀 A Lemar, Rodri, Saúl, Koke négyes azonban egy játszóbb, kevésbé agresszív játékra utalt. Erről bővebben a beharangozóban írtam.

Elkezdődött a Real-Atletico

Lyukas Real

Még az első komolyabb helyzetig el sem jutottunk, már feltűnt egyik rendszeres kommentelőnknek, hogy hiba van a gépezetben:

real-atletico
Köszi, Flo Perez!

Láthatjuk, hogy a kép a hetedik percben készült. Ha valaki már ekkor hiányol egy embert a pálya valamely részéről, akkor vagy vészmadár, vagy komoly problémák vannak a taktikában.

Segítek: nem előbbi volt.

Eddig a szezonban rendre dicsértük, hogy mennyit mozog, helyezkedik a támadóhármasunk, és hogy ez milyen dinamikát ad a játéknak. Nos, a mai meccsen már a hetedik percre látszott, hogy nem ez a helyzet. Asensio és Benzema is enerváltan játszott, és nem voltak meg a szokásos mozgások részükről. Bale volt az egyetlen, aki próbált mozgolódni elöl, de ő egyedül nem volt elég. Szokásával ellentétben most gyakran tört befelé már a félpálya magasságában is, hogy passzopciót nyújtson a középpályásoknak. Azonban a fenti képen „Isco helye” néven illetett részre, vagyis a Tico két négyes vonala közé nagyon ritkán jutott el a bogyó. Ha mégis, akkor ritkán fehér mezes spílerhez.

Ennek ismeretében talán kevéssé meglepő, hogy az első komolyabb helyzet a vendégek előtt adódott. Egy kiugratással Griezmann indult a leshatárról a 18. percben, és egy az egyben vihette a labdát Courtois-ra. Szerencsére azonban a belgánk ott volt fejben.

real-atletico

Az első félidő képe az első tíz percen kívül egy szokásos Real-Atletico párharcra hajazott: a Real labdát birtokolt, a Matrac pedig kontrázott.

A következő nagy helyzetre a 21. percre kellett várni, ekkor Kroos szabadrúgását Bale lőtte el kapásból keresztbe a kapu előtt. A labda árnyéka látszott a kapufán… Pozitívum ezzel kapcsolatban, hogy a Realtól régen nem láthattunk ilyen kreatívan kivitelezett pontrúgást emlékeim szerint.

Ennek ellenére valószínűleg JLo sem volt megelégedve a játék képével, mert egyébként miért ment volna el Ceballos már a 26. percben melegíteni?

Érdekes bírói ítéletek, főszerepben a kapusok

A meccs első sárga lapját Carvajal kapta, amiben csak annyi érdekes volt, hogy a Real első szabálytalansága volt. Eközben a Tico addig minimum 5 hasonlót úszott meg lap nélkül.

Ezt talán kicsit kompenzálni próbálta a sporttárs, amikor az ebből a szabálytalanságból induló akció végén Casemiro kezéről pattant az alapvonalon túlra a játékszer, de nem tizenegyest, hanem szögletet ítélt. Tipikus 50-50 eset volt, de épp ezért egy szava sem lehetett volna a realosoknak, ha a bíró befújja a büntetőt.

A 37. percben ritka eseménynek lehettünk szemtanúi: Varane-t lefutották. Ráadásul Diego Costa, aki azért gyalogkakukknak nem igazán nevezhető. A támadás végén újfent Courtois-nak köszönhettük, hogy nem került előnybe a vendégcsapat. Szerencséje is volt a belgának, de ne vegyük el tőle a bravúrt, hogy gyönyörűen zárta a szöget.

A 42. percben Oblak majdnem gólpasszt adott Asensiónak, de óriási szerencséjére Marco lábáról pontosan a kezébe pattant a labda.

real-atletico

Az Real-Atletico első félidejének utolsó értékelhető momentuma ez volt. Többet támadott a Real, mégis az Atletico volt a veszélyesebb. Az a bizonyos lyuk Isco helyén annyira probléma volt, hogy felrémlett bennem az Ancelotti- és Benítez-féle kézilabdás körbeadogatás a tizenhatos körül.

Mint már korábban is említettem, ez valószínűleg Lopetegui-nek is feltűnt, mert míg legutóbb csak melegíteni küldte el Ceballost, addig a második félidőre már rögtön ki is futott a fiatal spanyol. Szerintem sokunk legnagyobb megrökönyödésére Bale helyett, a walesi volt ugyanis az egyetlen, aki a támadóalakzat játékosai közül bármi értékelhetőt nyújtott a Real-Atletico első játékrészében. Sajnos valószínűleg sérülés is közrejátszott abban, hogy a pacink nem jött ki a második 45 percre.

Elkezdődött a Real-Atletico második félideje

Ceballos beállásával pedig egy pillanat alatt megváltozott a játék képe. Az üres területet, ami az első félidőben „Isco helyén” tátongott, Dani rögtön uralni kezdte.

real-atletico
A meccs egyik legfontosabb kulcsmomentuma

Talán éppen emiatt kezdődött ekkor egy olyan időszak a meccsen, amikor a Tico a félpályán is alig-alig tudta átvinni a labdát.

A 60. percben erre Simeone úgy próbált reagálni, hogy Lemar helyére beküldte Correát. Ezzel véleményem szerint nem a középpálya feletti kontrollt akarta megszerezni, hanem friss erőt küldött a szélre. A domináló Real ellen így gyorsabban végigérhetett egy esetleges kontra.

Aztán a 65. perc végén Asensio hagyta ki az első meccslabdát. Kroos egy visszaszerzett labdát adott át neki keresztbe, ő viszont már nem tudta Oblak mellett elpöccinteni.

A 69. percben pedig jött az a csere, amivel Simeone megpróbálta visszaszerezni a középpálya egyensúlyát: meglepetésre Costát hozta le, helyette pedig érkezett Thomas Partey. Csatár helyett védekező középpályás; és bár a Cruyff-i iskola szerint ez a győzelemre vezető út, az a gyanúm, hogy ekkor már nem megnyerni akarta ezt a meccset az argentin mester.

real-atletico
Thomas Partey beállítása egyensúlyt hozott az Erőbe, Vinicius pedig bemutatkozhatott a Ligában

Be is vált ez a csere, hiszen rögtön enyhült a nyomás az Atletico kapuján. Sőt, még a Real kapuja előteréig is el-eljutottak.

Igazán nagy helyzetig viszont már egyik csapat sem jutott. Beállt még Modric helyett Lucas, Rodri helyett Kalinic, végül pedig Benzema helyett a debütáló Vinicius Jr., de egyikük sem tudott érdemben hozzátenni a meccshez.

Az utolsó pillanatban Varane fejelt nagy helyzetben nagyon mellé, így maradt a gól nélküli döntetlen, ami igazán egyik csapatnak sem jó. A Real maradt a Barca mögött, a Ticót pedig beelőzte a bombaformába lendülő Sevilla.

Ez volt tehát a Real-Atletico mérkőzés, de azért vonjuk le a tanulságokat!

Kezdjük a negatívumokkal, hogy majd kevésbé keserű szájízzel zárhassuk ezt az összefoglalót:

  • Időrendben haladva, az első negatívum JLo keretválasztása. Azzal, hogy mindössze öt hátvédet nevezett, amiből egyértelmű volt a kezdő négyes, óriási előnyt adott Simeonénak. Nem kellene három kapus, és bár Odriozola és Marcelo is sérüléssel bajlódott, van még védő a keretben. Ha más nem, a Castillából is lehetett volna felhozni valakit.
  • A következő hiba a kezdő kijelölése: visszatért az U-alak. Azzal, hogy a támadó középpályás pozíciója üresen maradt, az összes középső támadásvezetés eleve halva született ötlet volt. Benzemát pedig játszi könnyedséggel vette ki a játékból Godín és Giménez.
  • Asensio talán karrierje eddigi leggyengébb meccsét játszotta. Önzőzött, és szinte minden helyzetben a rossz megoldást választotta. Zsenijét dicséri, hogy még így is voltak zseniális mozdulatai, de a hozzáállása a mai meccsen botrányos volt. Ha így folytatja, könnyen kikerülhet a kezdőből még Isco sérülésével együtt is.
  • Varane elég homály volt, és ez tőle nagyon ritka.
  • JLo két rosszat is cserélt: egyrészt Modric helyére Lucast beküldeni meglátásom szerint felesleges volt, mert a szélen megvolt a fölény. Ennek ellenére szélső jött középpályás helyett, nem is tudott Lucas hozzátenni szinte semmit. Vinicius esetében pedig az a helyzet, hogy öt percre beküldeni semmi értelme egy debütánst egy ilyen meccsen. Szokja a közeget? Oké, de akkor mit szóljon Mariano, akinek esélye is lehetne eldönteni a találkozót?

Végezetül azért emeljük ki a jó dolgokat is:

  • Nacho jól pótolta Marcelót. Nyilván nem tudja a támadásokat olyan mértékben segíteni, de amit offenzív oldalon elvesztettünk, azt defenzív oldalon visszaadta örökifjú szakállasunk.
  • Courtois remek meccset hozott, minimum két bravúr a neve mellett. Elkezdte törleszteni az árát.
  • Carvajal hosszú idő után végre hozott egy kiemelkedő meccset. Védekezésben megverték ugyan párszor, de a támadásokat a szélen kivétel nélkül jól segítette. A beadásokat nem ártana azért gyakorolni… J
  • Ceballos félidei beállítása nyerő húzás volt. A második játékrészben helyzete sem nagyon volt az ellenfélnek, és ez nagyban köszönhető annak, hogy Dani miatt tudták nyomás alatt tartani őket a saját térfelükön.
  • Nem kaptunk gólt az Atleticótól, és ez bármilyen defenzív Atletico ellen is óriási fegyvertény.

Ez lett volna véleményem szerint az Real-Atletico meccs. Mit hagytam ki, mit hiányoltatok? Írjátok meg kommentben!

Összefoglaló:

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!