Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés
La Liga Összefoglaló Zizou  

A Real Madrid 21. századi mumusa

Bizony a Sevilláról van szó, mivel a tegnapi vereséggel már 11 alkalommal kapott ki a Real Madrid a Ramon Sanchez Pizjuanban, legalábbis ebben az évszázadban. Márpedig ezen időszakot vizsgálva kiderül, hogy senki mástól nem kaptunk ki ennyiszer idegenben. És bár nem dőlt össze a világ a tegnapi zakó miatt, nem kell elküldeni a csapat háromnegyedét és ajtót mutatni az edzőnek, de azért szomorú és csalódástkeltő lehet sokak számára a vereség, illetve a gyenge produkció. Lesz még jobb, de mielőtt továbblépnénk érdemes áttekinteni, hogy miért alakult így ez a találkozó ahogy. Elemzés. 

Még egy adalékkal kezdeném, ami szintén jelezni fogja, hogy milyen csapat ellen kaptunk ki. A Sevilla ugyanis az a gárda, akiktől először kaptunk ki úgy, hogy a félidőben már hárommal mentek. Utoljára ilyenre példa 2003-ban volt. Kitaláljátok, hogy ki volt akkor az ellenfél? Adok időt. 

Úgy bízony! A Sevilla volt és akkor is ugyanitt kaptunk ki, csak a végeredmény különbözik, mivel 4-0-val fújták le a meccset.

Szóval abszolút mumussá vált az ellenfél és a helyszín.

Sevillai fölény a jobb szélen

A Sevilla rettentő élesen és szervezetten érkezett a mérkőzésre, amit folyamatos helyzetek kidolgozásával bizonyított. Bár a 17. percig várniuk kellett a helyi szurkolóknak míg ez előnnyé vált, de addig is voltak igencsak érdekes és kecsegtető szituációk. 

Ha olvastátok a Fb taktiki rovatunkat, már ott jeleztem, hogy a Sevilla bizony Marcelo oldalát használta arra, hogy megbontsa a Királyi Gárda védelmét. 

Az alábbi szituációban a Sevilla átjátszotta az ellenfél letámadását – ami egyébként nem műküdött -, majd a szélről gyorsan elérték a középső területeket, illetve a támadóhoz is el tudták juttatni a labdát. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Két dolgot érdemes az első képről megfigyelni. 

1. Asensio nem zárt vissza és nem védekezik ebben a szituációban. 

2. És mivel Marcelo sem helyezkedett feljebb, hogy őrizze Navast, ezért szabadon passzolhattak a Sevilla játékosai. Mire Marcelo felért vagy Casemiro kimozgott, addig Navas átvehette a labdát és átlósan elindulhatott befelé, majd a visszalépő csatárnak passzolhatott. 

Nagyon hasonló itt a helyzet, mert bár nem Marcelo hibája, de ismét Navas veheti át szabadon a labdát és törhet befelé. Kroost elviszik, ezért terület is van és a visszalépő társnak megint le lehet adni a játékszert. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Szóval több ízben is sikerült megbontani a Real bal oldalát és veszélyes szituációt teremteni. Nem véletlen, hogy a 7-8. percre már négy szabálytalanságot jegyzett a habfehér piros alakulat. A vezetéshez azonban egy Real hiba kellett, méghozzá egy ki nem kényszerített. 

A Sevilla góljai

Az első egy egészen banális helyzetből alakult ki, ugyanis Marcelo adta el a labdát. Íme a pillanat!

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Érdekes jelenet volt, mert tökéletesen leírta az állapotok közti különbséget. A rossz passz után, Marcelo megáll, ahelyett, hogy javítaná a hibáját. Majd egy ütemmel később észleli, hogy mögötte Navasék megindultak. Ez pont elég volt, hogy lemaradjon és ne érje utol őket. 1-0.

A második találat is valamelyest hasonló volt, mivel egy Real szöglet után a vendéglátókhoz került a labda, majd mind Marcelo, mind Modric kissé lomhán reagált. Ez pedig lehetőséget teremtett a kontára, sőt Nacho nem túl ügyes szerelési kísérlete teljesen megnyitja az utat a Sevilla előtt. 2-0. 

 

Végül az utolsó gólnál is némileg egyéni hiba okozta, ugyanis Marcelo nagyon könnyen párbajt veszít, ami után visszafejelheti a labdát a Sevilla egy szöglet után, amiből Ben Yedder szerezhet gólt. 

A Real Madrid impotens támadójátéka

Amellett, hogy láthatóan kisebb fordulatszámon pörgött a vendég gárda, még a Sevilla remek védekezése is alaposan csökkentette a lehetőségeit.

Mikor védekezésre került a sor, akkor a vendégeknél Navas és Arana visszazárt a védőfalba, valamint Yedder és Silva is mélyen visszalépett, hogy középen védje a területet, így 5-3-2-t formáltak. Ahogy látszik a lenti képen, a középső területet teljesen lezárták, illetve majd minden játékosunk mellett szoros emberfogás van. Modricnak így két lehetősége van, (pontosabban három). Vagy itt a szélen Nachónak passzol. Vagy hátrafelé, vagy felíveli a labdát. Luka utóbbit választotta, méghozzá átlósan a túloldalra, csakhogy a Sevilla levédekezi ezt is. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Ugyanerre még egy példa. Mikor a labda középen van, akkor nagyon szorosan védik a belső területet, majd amint kikerül a szélre, tolódással zárják azt is. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Ezzel elérték, hogy a Real semmit nem tudott kezdeni velük az első félidőben. Tulajdonképpen az első 20 percben mozzanata sem volt a Királyi Gárdának. Utána kezdtek éledezni a vendégek, ami egy Bale kapufában és egy Kroos lövésben realizálódott. A walesi egyébként pont akkor villant, amikor már mondtam, hogy jobb lett volna pályára sem küldeni. Ha valami, akkor ez a meccs nem fekszik neki, de Asensio napja se a tegnapi volt. 

Második félidő 

A kiábrándító első játékrész után a másodikban már némileg feljavult a vendég csapat, bár igazán nyomás alá nem tudtuk helyezni az ellenfél kapuját. Mindenesetre érdekes változtatások történtek. 

Elsőként talán azt emelném ki, hogy a labdakihozataloknál 3 védős rendszerre váltottunk, mivel Casemiro visszalépett Ramos és Varane közé. Ezzel nagyobb szabadságot adott Ramosnak, aki így többet vállalhatott. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

A szituáció folyatatásában remek háromszögelés alakult ki Ramos, Kroos és Marcelo között. Ramos a feltolt Marcelónak passzolt, aki gyors passzal Mr. Alibihez jutatta a labdát. Ezzel sikerült átjátszani a Sevilla első vonalát, ami szabad utat nyitott Kroosnak. Mielőtt azonban szerelhették volna indította Benzemát a szélen. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

3-4-3 a védekezésben is

Julen Lopetegui merészet húzott, hogy meccs közben váltott rendszert, de mint tudjuk a szükség nagy úr. Casemiro visszahúzásával és a két hátvédünk feltolásával 3-4-3-as alakzatot formált a csapat a defenzív fázis során. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Valamelyest bíztató volt, vagy legalábbis pofásabb volt a csapat játéka, bár az is igaz, hogy 3-0-ás vezetéssel a birtokában a Sevillának nem volt szüksége támadni, csakis kontrára alapozott. Azonban a Realt nem csak a rossz forma és a taktikai hibák súlytották, hanem a szerencse sem állt mellettünk. (Hol vagy f.szmák?!) Ugyanis nem sokkal a szünet után gólt szerzett a Királyi Gárda, bár röviddel utána kiderült, hogy lesről, így érvénytelenítették. 

Sevilla Real Madrid LaLiga Taktikai Elemzés

Végső gondolatok

Azt gondolom, hogy Zidane-nal a padon sem muzsikált volna jobban a csapat (hacsak a szerencse nem segít). A Sevilla nagyon felkészült belőlünk és végre is hajtotta az edzői utasításokat. Emellett a formaidőzítés és a mentális állapot is a helyén volt. Mindez persze szép és jó, de nekik biztosan ez volt az őszi szezonrész nagy meccse, A MECCS, így nagybetűkkel. Miközben a Realnak azért másképp alakul az őszi menetrendje. Persze ezek nem mentesítik a fiúkat a gyenge teljesítmény alól, illetve a komoly taktikai hibák alól sem, bár ez már talán a szakmai stáb gondja. 

Szerencsére van még idő fejlődni és biztosan lesz még alkalmunk javítani. Lehet éppen hétvégén lesz ez, a madridi derbin? 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!