Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét tudták húzni a kezdési időpontokat, hogy minél kevesebb találkozó kezdődjön egyidőben. A Betist fogjuk vendégül látni szombat este. Szerettem volna azt írni a címben, hogy Isco visszatér, de sajnos újra sérült és nem léphet pályára. Ez egy ilyen korú és fizikumú játékosnál már a legnagyobb veszély: nem nagyon bírja a teste. Ebben biztos van genetika, és benne van az elmúlt 20 év edzésmennyisége is.

Van, aki jobban képes megőrizni fizikai fittségét, és van, aki kevésbé. Vannak Modric, Nacho vagy Kroos típusú emberek, akik viszonylag kevés, néhány esetben elenyésző mennyiségű sérüléssel meg tudták úszni. (Szerencsétlen Betis is elfáradt a végére, pontosan 9 sérültjük van jelenleg.) Az említett trióból azt gondoltuk korábban, hogy Modric lesz a biztos távozó, és talán mondhatom, hogy a legtöbben reméltük, Nacho és Kroos marad még egy évet legalább. Aztán ma már tény, hogy pont fordítva történik minden. Nem tudom, szervez-e a klub a távozóknak valami búcsú meccset, de az bizonyos, hogy habfehér mezben hivatalos mérkőzésen mind Nacho, mind Kroos most lép utoljára a Bernabeu szent gyepére. Az borítékolható, hogy a lelátón valami komolyabb élő képpel, vagy a szokásos giga molinóval meg fog emlékezni a publikum a távozókról, és érzelmes lesz ez a találkozó MINDENKINEK. Szerintem sokunknak. Nagyon furcsa, hogy számomra is milyen nehéz kimondani (leírni), hogy Kroos utolsó hazai mérkőzése következik. Elszorul a torok, párásodik a tekintet. Készülök rá lelkileg. Öregszek én is…

Emlékszek, édesapám, aki ős Fradi szurkoló, mennyit emlegette, hogy Albertnek voltak meccsei, amikor 50-60 percet sétálgatott csípőre tett kézzel a kezdőkörben, de amikor így is megvolt a mesterhármasa és a csapat győzelme, nagyon kevesek mertek szemrehányást megfogalmazni emiatt. Nem egyszer kértem számon Krooson a lelkiismeretesebb védekezést és a rizikósabb passzok sokkal gyakoribb bevállalását; de pont azért, mert egy ilyen zseniális passzertől mindig a tökéleteset és a maximumot várjuk. Lehet, hogy ő érezte jobban, hogy azok az energiák, amiket itt-ott megspórolt, hogyan csoportosultak át a kulcspasszokhoz és a teljes rendszer átlátásához, és a mérkőzés ritmusának szabályozásához. Lehet, hogy összességében így volt hatékonyabb. Casemiro többször lenyilatkozta, hogy Kroos a processzor ebben a gépezetben, ha akarja lassítja, ha akarja, felgyorsítja a meccset, mindig annak megfelelően, mi a taktika, és a csapat érdeke. Nagyon fog nekünk hiányozni!

Mert, mint ember is a legmagasabb polcon van. Képviselt egyfajta tradíciót, nyugalmat, folytonosságot. Abban a bizonyos kék-fehér Adidas modellben játszott le 13 évet, és legendásan maga mosta mindig a csukát a meccsek után. Sokan gondolták, hogy folyamatosan gyártja neki azt a modellt az Adidas, de egy interjúban maga monda el, hogy az Adidas Adipure 11pro 2014-ben megszűnt, akkor kapott utoljára belőle. Úgyhogy abban az egy cipőben játszotta a tétmeccseit a 2022-es BL döntővel bezárólag. Kizárólag tétmeccsen használta. Ott hasadt el végleg a balosa a külső szélén, ezért a 2022-es UEFA Szuperkupára gyártott neki az Adidas tiszteletből (és marketingből) egy ugyanolyat.

Kroos egy okos ember, és egy elképesztő karriert tud most lezárni a csúcson, ha minden terv szerint alakul, akkor egy duplázással, benne a 6. BL címével. És egy BL döntő lesz az utolsó klubos tétmeccse evör. Van ennél szebb befejezés? Nincs. Az EB-n a válogatottságtól is rangos búcsút vehet, és így lesz pont kerek a hihetetlenül gazdag karrierje. Ez a stílus. Mert ez tényleg maga az ember. Ez Toni Kroos!

Biztos nem emlékszünk már minden névre, vagy nem mindenkihez tudunk az évtizedek távlatából arcot rendelni, de nekem ők még nagyjából megvannak:

Pirri (76/77),

Ángel (79/80 – 83/84),

Rafael García Cortés (81/82),

Emilio Butragueño (84/85 – 85/86),

Ricardo Gallego (84/85),

Michel (84/85 – 87/88),

Santillana (86/87),

Bernd Schuster (88/89),

Michel (89/90 – 95/96),

José Amavisca (94/95),

Alfonso (94/95),

Luis Enrique (94/95),

Miquel Soler (95/96),

Predrag Mijatović (96/97 – 98/99),

Steve McManaman (99/00 – 02/03),

Fernando Morientes (04/05),

Júlio Baptista (05/06),

Émerson (06/07),

Fernando Gago (07/08 – 08/09),

Kaká (09/10 – 13/14).

Igen, ők a Real Madrid 8-asai az utóbbi nagyjából 50 évben.

Kroos a távozó Kakától örökölte meg ezt a számot. Bizton állíthatjuk, hogy legendás sorba állt be, és minőségben csak felfelé húzta az átlagot!

Mérnök Úr, mindent köszönünk! 🥹

A Betis elleni találkozó 21 órakor kezdődik. Nézzük meg az utolsó Kroos – Nacho hazait!

Itt a vége…

Oszd meg a posztot, ha tetszett!