Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga 5. forduló: megy tovább hibátlanul?

A La Liga 5. fordulójában két veretlen gárda csap össze vasárnap este a Bernabeuban, amikor a Real Madrid látja vendégül a Real Sociedadot. Mégis 6 pontnyi különbség mutatkozik a tabellán a felek között, mert a Madrid hibátlan, a Soci viszont már 3 döntetlent is elszenvedett. Általában nem játszunk jól a válogatott szünetek után közvetlenül, így az elsőszámú feladat, hogy Ancelotti  és Pintus mester helyesen mérje fel, ki mennyire fáradt, ki mire képes most.

Ezzel összhangban nem hagyhatjuk veszni Berto sok-sok munkáját, melyben remekül összefoglalta, hogy a játékosaink hogyan és mennyit játszottak a válogatottjaikban. Ez fogja a poszt gerincét adni!

Spanyolország
Grúzia–Spanyolország (1–7)
Spanyolország-Ciprus (6-0)

Spanyolország két EB-selejtezőre hívta be Carvajalt, Joselut és Kepát.
Grúzia ellen Carvajal kezdőként végigjátszotta a mérkőzést és Joselu a 72. percben csereként lépett pályára. A második meccsen mindkét játékos komoly szerepet vállalt Ciprus legyőzésében. Joselu a második félidő kezdetén beállva gólt szerzett és egy gólpasszt kiosztott, míg Carvajal ismét végig a pályán volt és 2 assziszttal vette ki a részét a győzelemből. Kepa viszont nem kapott lehetőséget a mérkőzéseken.

Carvajalnak egyébként 180 perc alatt volt 6 kulcspassza, 2 komoly gólhelyzetet alakított ki, 152 passzából 139 volt sikeres (91,4%), 10 hosszú átadásából 8 volt pontos, a földön megvívott 7 párharcából 6-ot megnyert, emellett 1 tisztázása, 3 labdaszerzése és 4 szerelése volt. Joselunak pedig 62 perc alatt volt 2 kulcspassza.

Franciaország
Franciaország-Írország (2-0)
Németország–Franciaország (2–1)

A franciák Tchouamenit és Camavingát hívták be a válogatottba az írek elleni EB selejtezőre és a németek elleni barátságos mérkőzésre. Tchouameni mindkét találkozót kezdőként játszotta végig és csapata legjobbja volt. Írország ellen pedig egy szépségdíjas távoli lövéssel szerezte meg a csapatának a vezetést, ami már a 3. gólja volt a válogatottban 27 mérkőzésen (ami azért is érdekes, mert a Real Madrid színeiben még 1 találata sem volt 54 találkozón). Camavinga pedig az írek ellen csereként lépett pályára a 90. percben, viszont a németek ellen kezdett és végig a pályán volt, majd a mérkőzés hajrájában kiharcolt 1 tizenegyest.

Összességében Tchouameninek 180 perc alatt volt 5 kaput eltalált lövése volt, 182 passzából 173 volt sikeres (95%), volt 4 kulcspassza, 8-ból 7 hosszú átadása volt pontos, 13 földön megvívott párharcából 9-et megnyert, emellett volt 1 tisztázása, 5 labdaszerzése és 6 szerelése.

Ausztria
Ausztria-Moldova (1-1)
Svédország-Ausztria (1-3)

David Alaba a Moldova elleni barátságos mérkőzés második félidejének a kezdetén cserélték fel, ami után az osztrákoknak sikerült kiegyenlíteniük. A Svédország elleni Eb-selejtezőn pedig Alaba visszakerült a kezdő 11-be és végig is játszotta a találkozót.

Anglia
Ukrajna-Anglia (1-1)
Skócia-Anglia (1-3)

Anglia Bellinghammel a keretében egy Eb-selejtezőn és egy barátságos mérkőzésen vett részt. Jude mindkét meccsen a kezdőcsapat tagja volt, az elsőn 65 percet, a másodikon pedig 84 percet játszott. A skótok ellen a mérkőzés legjobbja volt, hiszen szerzett 1 gólt és kiosztott 1 gólpasszt is.

Bellinghamnek 149 perc alatt 3 kaput eltaláló lövése volt, 81 passzkisérletéből 69 talált társat (85,1%), 2 kulcspassza volt, 9-ből 7 csele volt sikeres, 25 földön megvívott párharból 13x jött ki nyertesen, emellett 1 labdaszerzése és 5 szerelése volt.

Bellingham egyébként idén 6 mérkőzésen lépett pályára, amin összesen 500 percet játszott és 6 gólnál és 2 gólpassznál tart. Ami azt jelenti, hogy átlagosan 83,3 percenként szerez gólt és 62,5 percenként veszi ki közvetlenül a részét a gólszerzésben. Egészen rendkívüli!

Németország
Németország–Japán (1–4)
Németország–Franciaország (2–1)

Rüdiger a németek két barátságos mérkőzésére bekerült a válogatottba. Mindkét találkozón kezdőként kapott lehetőséget és végigjátszotta 90 percet. Összesen 225x passzolt társakhoz, amiből 208x sikeres volt (92,4%).

Ukrajna
Ukrajna-Anglia (1-1)
Olaszország-Ukrajna (2-1)

Ukrajna behívta Lunint a 2024-es EB-selejtező 2 mérkőzésére. A madridi kapus viszont nem szerepelt egyik találkozón sem.

Horvátország
Horvátország-Lettország (5-0)
Örményország–Horvátország (0–1)

Modrićnak két meccse volt az Európa-bajnokság selejtezőjében. A lettek ellen kezdőként lépett pályára és 61 perc után kapott pihenőt. Örményország ellen pedig végig a pályán volt és csapata legjobb teljesítményét nyújtotta.

Összességében 151 perc alatt Modricnak 174 passzából 155 talált társat (89%), 11(!) kulcspassza volt, 2x teremtett közvetlen gólhelyzetet, 17 hosszú átadásából 13 volt pontos és volt 1 kapufája is.

Brazília
Brazília–Bolívia (5–1)
Peru–Brazília (0–1)

Rodrygo a 2026-os világbajnoki selejtezőt a Bolívia ellen kezdőként pályára lépve 2 góllal kezdte és 89 perc után cserélték le, majd Peru ellen is a kezdő 11 tagja volt és végigjátszotta a találkozót.

179 perc alatt Rodrygo 2 kulcspasszt osztott ki, ami egyben 2 gólhelyzet kialakítás is volt és gyakorlatilag kiosztott egy gólpasszt is, de nem szándékosan, hisz amikor a 16-oson belül felrúgta az egyik bolíviai védő, akkor róla pattant oda Neymar elé, aki értékesítette a helyzetet (ha nem gól lett volna, akkor 11-es ítélt volna a bíró). Emellett 16 földön megvívott párharcából 9 volt sikeres és 4 szabálytalanságot is kiharcolt.

Uruguay
Uruguay-Chile (3-1)
Ecuador-Uruguay (2-1)

Fede Valverde a 2026-os világbajnoki selejtezőt góllal kezdte Chile ellen, amin végig a pályán volt. (Érdemes megjegyezni, hogy Modric és Alaba után már ő is a hazája válogatottjának a csapatkapitánya lett.) A madridista a teljes 90 percet Ecuador ellen is végigjátszotta.

A 180 perc alatt 4 kulcspassz és 1 teremtett gólhelyzet fűződik a nevéhez, továbbá 2 labdaszerzés és 4 szerelés.

Összegezvén:
A madridisták a szezon első válogatott szünetében 6 góllal és 5 gólpasszal járultak hozzá a hazájuk sikereihez.

A játékosok pedig összesen ennyi percet töltöttek a pályán:
180′ – Carvajal
180′ – Tchouameni
180′ – Rüdiger
180′ – Valverde
179′ – Rodrygo
151′ – Modric
149′ – Bellingham
135′ – Alaba
91′ – Camavinga
62′ – Joselu
0′ – Kepa
0′ – Lunin

Visszavéve a szót Bertótól, először is köszönjük a sok hasznos infót, lássuk, mit lehet még tudni a találkozó előtt!

Egyrészt, az eddig gyakorlattól eltérően, nem adott ki a Madrid hivatalos meccs keretet. Ezzel együtt Ancelotti a találkozó előtti szokásos sajtótájékoztatón az udvariaskodáson túl is azt mondta, hogy az idei legnehezebb és legfontosabb meccs következik, és a Madrid legjobb erőit kell csatába küldenie. Leszögezte, hogy abszolút pozitív volt a válogatott szünet, játékosaink sikerélményekkel, tértek vissza „és mindannyian készek arra, hogy a La Ligában is bevetésre kerüljenek”. Lefordítva a mi nyelvünkre: hál’ istennek, nem sérült meg senki!

A mester egyértelműsítette, hogy most kezdődik az igazi rotálás, a keret egészét jól kell használni a heti kétmeccses ritmusban. Szóba került Kroos és Modric szerepe is. Ancelotti azért nem kezdette őket, mert a fiatalok képességeit szerette volna látni éles helyzetben. Ahogy ő megfogalmazta, Luka és Toni játékát jól ismeri anélkül is, hogy kezdenének, és jelezte, hogy szerepük meg fog változni a dupla terheléssel. Hitem szerint ez azt jelentheti, hogy akár kezdhetnek is pl. egy Berlin elleni BL meccsen, de semmiképp nem azt, hogy feltétlenül végig játszanak egy meccset. Arra nagyon kíváncsi leszek, lesz-e olyan, hogy mindketten kezdenek. Ha ez komoly ellenfél ellen következne be, az talán kicsit aggasztó lehetne a fiatal középpályásaink számára (és mi számunkra is). A vasárnapi meccs tekintetében nem lenne botrány Kroos kezdetése, hisz ő már lemondta a válogatottságot, így a legpihentebb középpályásunk jelenleg. Kroos sebesség vesztése időnként aggasztó védekezésben, de a build up-ban ennek sokkal kevesebb hátrányos hatása van, ott még mindig világklasszis.

Az, hogy mi van Carlo fejében, az előttünk álló egy hét alatt nagyjából körvonalazódni fog, hisz a Soci után hét közben az említett Union Berlin ellen kell erőt mutatni, majd a hétvégén a Wanda Metropolitanóba látogatunk az Atletico elleni derbire. Ez 3 viszonylag komoly meccs lesz. Simeone gárdája a Rayo szétalázása után, szombaton kikapott Sevillában 3-0-ra. Így viszonylag kényelmes távolságból tekinthetünk majd arra a találkozóra. De erről majd akkor! Addig még kell 3 pont.

Jó előjelnek tekintem, hogy Raúl nagyon sok edzésen ott van, főleg akkor, ha castillás srácok is készülnek a nagyokkal. Olyannyira így van, hogy már az újságírók elkezdtek találgatni egy lehetséges utódlás témakörében. Carlo is kapott egy ilyen kérdést, nyilván nem mondhatta, hogy jövőre Raúl veszi át a nagy csapatot, de ahogy én látom, fokozatosan készülnek rá.

A Real Sociedaddal szemben van törleszteni valónk. Az elmúlt szezonban összesen 1 pontot gyűjtöttünk ellenük, még fájóbb, ha megjegyezzük, hogy 2 meccsen pont nulla gólt tudtunk rúgni nekik, otthon 0-0, idegenben 0-2. Talán a „mumus” szó túlzás, de kétségtelen, hogy ellenük nem nagyon emlékszem könnyű meccsre.

Kétségtelenül ez a találkozó lesz a forduló slágermeccse, így jogos a vasárnap esti főműsoridő. 21 órakor kezdünk.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!