Bajnokok Ligája Beharangozó Sultan  

A BL El Clasicója – első felvonás tűzijátékkal

Ma este érdemi fázisába lép a Real Madrid számára is az idei Bajnokok Ligája sorozat. Az Anfield-en kell helyt állni Jürgen Klopp Liverpool-ja ellen. A közelmúlt, és a Pool jelenlegi formája talán nekünk kedvez, de ez egy olyan párharc, ahol nagyon kevésen múlhat a továbbjutás. A kevesebbet hibázó csapat fog továbbjutni.

Mindkét gárda formálódik, kicsit túl van a csúcsán a jelenlegi keretével, és szenved a saját bajnokságában. Hogy ez a szenvedés milyen mértékű az majdnem mindegy, a Real jobban áll, de tényleg nem ez a lényeg. A Bl az egy másik játszótér. Két meccsen, nagyon koncentrálva az erőforrásokat kell megmutatni mire képes a keret. Ez egy másik műfaj. Amit nagyon tud a Real Madrid.

Jürgen Klopp megvalósított egy zseniális projektet Liverpoolban, ismét Premier League győzelemre vezette fiait, és ha nem is egyszerű úton, de végül a Bajnokok Ligáját is behúzták a brit házi döntőn a Spurs ellen 2019 tavaszán. Klopp egy félisten a városban, hisz elhozta újra azt az évtizedet, hogy nem csak rajongani lehet a csapatért, de komoly kupákat is lehet együtt ünnepelni a srácokkal. Visszahozta a sikert Liverpoolba. Újra egy tűt sem lehet lejteni az Anfield-en, ismét kő gazdagok a jegyüzérek.

Az idei szezonban vesztett a gyilkos sebességéből a Pool, valami Szalah szerződés-hosszabbítása, és fizu emelése környékén borult meg, amit azóta sem sikerült helyre pofozni. Jelenleg csak 8. helyen állnak a PL-ben, a vörösök lemaradása 20 pont az Arsenalhoz képest, és egyelőre azért küzdenek, hogy bármilyen nemzetközi kupában elindulhassanak jövőre. Nagyon sok az a 7 vereség és 5 döntetlen, amit összeszedtek a ligában. Kifutni látszik a Klopp projekt. Legendás korszak (volt?) ez a Pool számára, de megnyerhető címek tekintetében, vagy fogalmazhatnék úgy, hogy az elveszetett döntőkre emlékezve, rémálmaikban jön elő a Real Madrid neve. Na, ez már lényeges!

Nem tudom, mi lenne az az eredmény ma este, ami után – és az előzmények tükrében –, azt merné mondani a Pool, vagy akár a nemzetközi sportsajtó (vagy bármelyikünk), hogy az angolok már továbbjutottak. Szerintem ilyen eredménynek nincs realitása. A Real Madrid feladata ma este az lesz, hogy a döntést minél nagyobb továbbjutási eséllyel a Bernabeú stadionba terelje. Ez győzelem esetén nagyon valószínű lesz, egy döntetlen vagy egy egygólos vereség esetén is jó esélyeket nyújtana. Ennél rosszabb eredmény már aggodalomra adhatna okot.

A címben szereplő tűzijátékot reméljük a Madrid futballistáitól is láthatjuk a pályán, nem kevéssé válaszul azon Pool szurkolók cselekedeteire, akik az elmúlt éjszakát töltötték tűzijáték és petárda durrogtatással a Real Madrid szállodája ablakainál. Nem először tesznek ilyet, ha úgy tetszik, bevett szokás ez arrafelé. Elég pitiáner dolog, de igazából sok nagy csapat drukkerei között találhatók szélsőséges csoportok. (Tényleg, a Madrid drukkerei mikor voltak utoljára olyan taplók, hogy hasonló hírek főszereplőivé váltak?)

Ancelotti nyilatkozata szerint egyetlen poszt okoz neki fejtörést, az pedig Kroos megüresedett helye. Valószínű, hogy a 4-3-3-as támadó formációban Ceballos kap majd kezdő státuszt Modric és Camavinga mellett. Benzema visszatérésével a szokásos, leggólerősebb hármasunk veszélyeztetheti majd Alisson kapuját, jobbra Vinivel, balra Valverdével.

Valószínűleg a legerősebb hátsó négyesünk a Carvajal, Militao, Rüdiger, Alaba sor, mely ma este is rendelkezésére fog állni az olasz szakvezetőnek. Courtois tudja vállalni a játékot, ami akár kulcsfontosságú is lehet, emlékszünk mit művelt az utolsó Pool elleni párharc során. Ez benne maradt a hazaiak fejében is.

Kroos mellett nem számíthatunk továbbra sem Mendyre, Tchoumenire és Marianóra.

Védekezésben át fogunk formálódni egy 4-4-2-re, de még inkább egy 4-5-1-re Benzemával legelöl.

Nagy kérdés lesz nálunk, hogy akarunk-e majd erőteljesebb támadásokat mutatni azelőtt is, hogy bekapjuk az első gólt. (Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy megússzuk kapott gól nélkül.) Egész biztosan az előny megszerzésére fog törekedni a hazai gárda, így minden valószínűség szerint lesz lehetőségünk gólveszélyes kontrákat vezetni. Mint mindig, most is döntő lehet a helyzetkihasználás. A Klub Vb-t megelőző mélypont óta, összeszedettebb a gárdánk, de ugye most nem Segunda szintű arab csapatok és nem a hasonló színvonalú Elche ellen kell majd mutatni a dominanciát.

Az akarat és a küzdelem szempontjából nem volt rossz főpróba az El Sadarban az Osasuna, de meccskép tekintetében egészen más fog ránk várni 21 órától. Nem egy buszozó, durváskodó védelmet kell majd feltörni, hanem a Pool rohamait kell majd visszaverni. Sokkal több fizikális terhelés helyeződik a védekezésre, és a meccs idejének nagy részében ez fogja égetni az energiánkat. Erre kell majd egy lapáttal rápakolni, hogy eljussunk az ellen kapujáig. Ez a találkozó más szintet fog képviselni, mint a közvetlen megelőző meccseink.

Van esély, hogy a bíráskodás, jobb lesz, mint a Ligában, a kirendelt erdélyi (LOL) Kovács István játékvezető kézben tudja majd tartani az összecsapást, nagyon jó felfogású játékvezetést láthattunk tőle korábban. Erős egyéniség.

Itt kell megint egy pár szót Viniciusról szólni. A helyzet nem nagyon változik, vagy ha igen, akkor nem javul. Az Osasuna ellen Vini kurvaanyázta a bírót és elküldte a picsába, úgy, hogy már volt egy sárgája. Ilyenért nem hogy második sárga, de egyből piros is járhat bíró lelkiállapotától és a szituációtól függően. Ez Vini részéről nagyon messze van a profi viselkedéstől. Továbbra is csak várjuk, hogy valami pozitív történjen ebben az ügyben.

A Real-Pool párharcokat az utóbbi évtizedben idegenbeli döntetlenek és a hazai győzelmek jellemzik. Utoljára 2009-ben tudott a Pool megverni bennünket.

Jó lenne, ha a Madrid most is demonstrálná, hogy a BL az igazi játszótere, és mint oly sokszor korábban, egy stabil, mentálisan erős találkozót abszolválnánk. Nagyjából hasonló felütéssel mentünk neki tavaly a Chelsea vagy a PSG elleni idegenbeli mérkőzéseknek, és mégis erősen alárendelt szereppel kellett beérnünk. Akkor mindkét esetben jött a csoda a visszavágón, de ilyen szezon csak egy van, ezekre nem lehet alapozni. Magam részéről szeretnék egy jó meccset látni, ez a BL El Clasicója. Mutassák meg a srácok, hogy miért!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!