Tuchel színre lép | Real Madrid – Chelsea

MÁSODIK RÉSZ

Hogy nyerheti meg a meccset zidane?

Egyelőre nem tudjuk, hogy Zizou a 4-3-3, vagy a szárnyvédős rendszerben fogja felküldeni a csapatát. Szerintem egyértelműen utóbbi lenne legcélravezetőbb ezúttal, mutatom, hogy miért gondolom így.

Az ábrán az 3-5-2-es formáció előnyeit emeltem ki egy elképzelt Chelsea labdakihozatalnál. A legfontosabb, hogy a 2 középpályásukat Jorginhót és Kovát nem szabad nyugton hagyni. Benzema és Vini rögtön le tudná támadni őket, amellett, hogy passzsávokat is zárnak. A Casemiro – Kroos – Modric hármas pedig a pálya közepét zárná le, amivel Kova és a visszalépkedő Mount ellen kerülnénk fölénybe. Ezzel hibára lehetne kényszeríteni őket. Kénytelenek lennének a széleket bevonni, de mivel nekünk is lennének szárnyvédőink, ezért ott is lehetne presszionálni a Chelsea-t a kilépő wingbackekkel.
Ha ne adj’ Isten a saját térfelünkre szorulnánk, akkor is el lehetne lehetetleníteni a Chelsea-t a pálya közepén a 3-5-2-vel. Jelen esetben, ha Mount közelítene a Kova-Jorginho kettőshöz akkor hátrébb kell jönnie a félpályához, ezzel minél messzebb tarthatnánk őt a kapunktól. Másik opciója, hogy bemegy egy olyan darálóba ahol Kázmér tárt karokkal várja, hogy letépje a fejét és mindezt lap nélkül megússza. Bajnoki meccsen a Wolves alkalmazta ellenük ezt a taktikát, ezzel nullázni tudták a Chelsea-t. Igaz, ők sem lőttek gólt azon a meccsen.
Ha Zizou mégis a 4-3-3 mellett dönt, ami védekezésben tudjuk, hogy valójában 4-4-2, Benzema mellé Modric / Kroos lép fel, akkor véleményem szerint túl nagy területet engednénk a Chelsea-nek a labdakihozataloknál, saját térfelünkön pedig Mount idegesíthetne bennünket a szabad futkározásával.

UPDATE: Közben kiderült, hogy Kovacic sérülés miatt nem léphet majd pályára, így az ábrákon Kantéval helyettesítsétek be, emiatt már nem kezdtem újra. A stílusukon ez nem változtat. Nálunk Mendy fájdalmai nem csökkentek, így rá az odavágón jelen állás szerint nem számíthat Zidane.

Where’s the catch?

Vagyis, hol a bökkenő a taktikázásban? Hát ott, hogy amit az előbb felvázoltam, hogy a pálya közepét zárjuk és a letámadással megzavarjuk a labdakihozatalokat, arra a Chelsea pont ugyanannyira képes lehet. A két csapatnak hasonlóak az erényei és gyengéi, tehát minden adott, hogy kioltsák egymást. Mint említettem, még a formáció is megegyezhet. Kroos és Modric kvalitásai nyerhetik meg a harcot a középpályán, ezért reméljük Lukita utóbbi meccsein tapasztalt fáradtsága csak átmeneti, mert nagy szükség lesz egy top Modricra a párharcban. Nagyon érdekes lesz látni, hogy ki fogja feladni a labdabirtoklást, lesz-e magas letámadás, melyik edző húz valami váratlant. Már csak emiatt is megéri megnézni. Sőt, örüljünk, hogy egyáltalán megnézhetjük és a szuperligás ügyletek miatt nem zárták ki egyik csapatot sem. Tippem: Taktikailag érdekes, kevés gólos összecsapás. Így hívják a TV-s szakértők a 0-0-t. Hala!

Keret

Oszd meg a posztot, ha tetszett!