Zidane újabb trófea kapujában (Bilbao-Real Madrid, spanyol szuperkupa-torna…)


Azzal, hogy a Barcelona tegnap nagyon kemény harc árán bejutott a Spanyol Szuperkupa-torna (brrrr….) döntőjébe, rangot adott a ma esti meccsünknek. Az a Barcelona szerezheti meg a szezon első kupáját Spanyolországban, amellyet nagyon komoly és esetenként jogos kritikával illetett a futball társadalma (incl. szurkolók, ellenszurkolók, Messi). Zidane és a csapat ezt nem engedheti!


A mérkőzésről röviden:

A csapat felkészülése nem volt ideális, hiszen Pamplonából nem tudtak haza utazni Madridba és bár nevetségesnek tűnhet, de sokszor nagyon fontos a családi milliő egy-egy játékos számára. Az, hogy most pár napig máshol kellett aludniuk, máshol, esetleg máshogyan kellett edzeniük, az nem feltétlenül okozott gondot, hiszen edzőtáborok során, válogatott összetartásokon is így dolgoznak. Inkább az, hogy a Madridot elérő, ott rendkívülinek számító időjárás miatt valószínűleg sok játékosunk aggodalommal gondolt a családjára.

A csapattal már nem tart erre a kalandra Jovic, aki öszvér-megoldásként visszakerült a Frankfurt csapatába, kölcsönbe. A hírek szerint fizetése 80%-át mi álljuk. Jó lakmuszpapír lesz az ő esete (is). Ha kivirágzik a Frankfurtban tavasszal, akkor újra felerősödnek azok a hangok, amelyek Zidane azon edzői hiányosságát vetik fel, hogy a fiatal játékosokkal, illetve a csapatépítéssel nem tud mit kezdeni.

Persze, a másik oldal, akik Zidane hibáit kisebb mértékben teszik felelőssé a csapat körüli problémákért, azt fogja mondani, hogy Jovic szintje a Frankfurt, ott ki tud emelkedni (for example: Iago Aspas a Liverpoolban vs Iago Aspas a Celtában), de magasabb szinten nem tud érvényesülni.

A keret tehát így néz ki a ma esti találkozóra:

A meccs felvezetéséhez tartozó sajtóbolondítás alatt természetesen minden madridi érintett elmondta, hogy a csapat megfelelő munkát végzett, felkészültünk, ráadásul kemény meccs vár ránk (ránk, szurkolókra meg még inkább…).

A Bilbaónál fontos megemlíteni, hogy kevesebb, mint 2 hete új edzőjük van, a rengeteg futball-szerető embernek szimpatikus Marcelino. A Szuperkupára speciális mezzel érkező Bilbao még csak formálódik alatta, igazán esélye sem volt megmutatni az elképzeléseit, hiszen 2 nappal a Barcelona elleni hazai meccsük előtt nevezték ki Garitano helyett. A Barca elvitte baszkföldről a 3 pontot (2-3), azóta pedig nem játszottak (január 6.) meccset Munainék, hiszen a hétvégi, Atletico-Athletic meccset a havazás miatt elhalasztották.

Vagyis felesleges lenne a Bilbao rossz sorozatára alapozni, hiszen nem csak új edzőjük van, de az új edzőnek volt teljes egy hete csak a Madrid ellen felkészíteni fiait. Marcelino a saját sajtótájékoztatójukon nem is vállalt keveset, hiszen kijelentette, hogy azért érkeztek Malagába, hogy megnyerjék a Szuperkupát. Ennyi.

Ha így nézzük, akár egy remek mérkőzés is várhat ránk, ma este 21:00 órától.


Témaváltás

S ha már szóba hoztam a remek mérkőzést… Mi egy kritikusan gondolkodó, valóban madridista oldal vagyunk. Ezt muszáj kiemelnem, mert bár 7 ember ír itt posztokat és a kritikai hozzáállás minősége, mennyisége más-más mindannyiunknál, de mégis: közös pont, hogy szurkolunk a Real Madridnak.

Mint már tapasztaltátok nálunk, Zidane sokszor van elővéve. Minden alkalommal igyekszünk érvelni álláspontunk alatt. (Hehe, ezért is van kevés követőnk. Gondolkodni energiaigényes.) Azonban Zidane mellett is tudunk és szoktunk is érvelni, ha ennek látjuk értelmét. Őszintén sajnálom, hogy más magyarországi madridista oldalak, sőt, még a Marca is későn vesz észre hozzánk képest lényeges dolgokat. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy eredményből érvelnek pro- és kontra. Mi inkább folyamatokból, játékképből.

Tisztázzunk valamit: Zidane jó edző, de edzőségének jellemvonásai nem alkalmasak a jelek szerint, sőt: a tények szerint a csapatépítésre, sem a fiatal játékosok felépítésére. Zizou bizonyította, hogy győztes karakter, olyan, aki egy jól felépített, jó átlegéletkorú csapatot képes a siker szigetére elkormányozni. Zidane tökéletes lesz akár a francia válogatott élére, akár később az olaszországi környezetből financiálisan messze kiemelkedő Juventus edzői posztjára. Ezek azok a helyek, ahol úgy választhat majd játékost, vagy úgy vásárolhat játékost, hogy az biztosan elit lesz a saját posztján.

Azonban mi most nem ilyen csapat vagyunk. Ebben felelőssége van Florentino Pereznek és Zidane-nak is. Amikor arról írtam, hogy nem tud csapatot építeni, azt az a bárki által elérhető tény igazolja, hogy a védelmünk már 6 éve (ha Marcelo játszik), a középpályánk 5 éve játszik együtt. Ez az időtáv a modern futballban kuriózum. Miközben sorra jöttek igazolások és Mendy és Tibo kivételével mindegyik szenvedi a Madridba költözését. (Valverde a Castilla neveltje, kölcsönbe adtuk őt is, de a saját kölykünk.).

Hogyan lehet, hogy mindegyik játékos kvázi elbukott Madridban? Tegyük fel, hogy azért, mert kevesek voltak a Real Madrid szintjéhez. Figyelj, most jön a kritikai gondolkodás! Lucas Vasquez elég a Real Madrid szintjéhez? James miért nem? Lucas és James skilljei ugyanazok? James és Lucas ugyanazt a feladatot ugyanúgy tudná ellátni? Melyikkel nyerünk többet? Mindketten játszottak a jobb oldalunkon. Melyik szenvedett? Miért szenvedett? Hogyan lehetett volna formálni a csapatjátékot, hogy kevésbé szenvedjenek? James helyett gondoljuk oda most Asensiót. Ő sokkal jobban tudna teljesíteni free role-ban, azaz szabad(abb) szerepkörben, vagy a bal oldalon. Ő nem tükörszélső, nem az a játékosprofilja és már nem is lesz az. Mi a helyzet Miliataóval? Fiatal? Klasszikus eset, minden pályakezdő szivatása is ez: nem vesszük fel, mert nincs tapasztalata. De mitől lenne? Valóban annyival rosszabb a portugál liga bármely meccsén teljesíteni a Portóban, mint mondjuk az Elche ellen a Real Madridban? Varane is megkapta Mourinhótól az esélyt. Emlékeztek, micsoda gólokat fejelt a Barcának csikóként. 🙂

Amikor a Barca (nem) tiki-takáját kiismerte a világ, akkor nem a világ volt rossz a Barca szemében, hanem a Barca játékát kellett megreformálni. Nyilván ez időigényes, nem is jött össze azonnal nekik, hiszen csak Luis Enrique idejére változott annyira a játékuk, hogy az egyéni képességek és a megváltozott csapatszintű játék újra a csúcsra repítette őket.

Nálunk nem ugyanez a helyzet? A kőbe vésett 433 mennyire egyszerű a legtöbb csapat számára? Időnként betolja Iscót Zidane és esetleg gyémánt középpályára állunk át, de ez elsősorban csak formációváltás, a játékképünk ugyanaz. Mert, hogy újra Lucho Barcáját vegyem elő: ő nem változtatott a játékfelálláson, hanem a játékstíluson módosított annyira, hogy direktebbé, a kaput támadóbbá tette az MSN-nel a csapatát. Figyelj, még kontráztak is – tudatosan, eltervezetten! Mi bármilyen formációban ugyanúgy lassan játszunk, keressük az elcsúszott védekezést, ha pedig nem találjuk, akkor jön egy beadás.


Próbáljunk meg felelni a fenti kérdésekre.

A kognitív disszonancia egy jó dolog, felismerni jelenlétét bennünk meg még jobb. Amikor rájössz, hogy “a fenébe is, nem szeretem ezt mondani, de nincs igazam, mert a józan érvek ellene szólnak annak, amit szeretek”.

Ha pedig megpróbáltuk ezeket megválaszolni, akkor folytassuk a sort ezekkel a kérdésekkel:

  • Ha ma lennél fiatal gyerek, aki most ismerkedik a focival, bele tudnál szeretni ebbe a Real Madridba (ami lassan 4 éve így játszik)? Ha igen, miért? Ha nem, melyik másik csapatnak kezdenél el szurkolni?
  • Észrevesszük-e a játéksebességbeli különbséget más, nagy klubnak számító csapatok teljesítményében a Real Madridhoz képest?
  • Észrevesszük-e a dominanciára, a minél hamarabbi gólszerzésre törekvést más csapatok mérkőzésein (ehm, Leeds) és hiányoljuk-e ezt a mi meccseinkről?
  • Melyik támadójátékosunk teljesítményébe tudnál most beleszeretni, ha fiatal gyerek lennél?
  • Melyik meccsünk ugrik be az elmúlt időszakról  (szeptemberig visszamenőleg), amelyet igazán élveztél?
  • Melyik meccsünk ugrik be az elmúlt időszakról (szeptemberig visszamenőleg), amelyiken volt egy olyan jelenet, amely beleégett az agyadba?

Kérlek, válaszoljatok! Akár kommentben itt lent, akár Facebookon. Ha a válaszotok olyasmi lesz, hogy pl.: “jó, de…”, “ezek nem fontosak, mert…”, “nem ez a lényeg, hanem….” – akkor a kognitív disszonancia valószínűleg ott van bennetek, ám inkább az érzelmi töltésre szavaztok. 🙂

Vajon mennyien nézitek a meccseinket mostanában?

Vajon mennyien nem kommenteltek nálunk, mert egyszerűen nem tudtok lelkesedni ezért a fociért?


Ám a dolgoknak két olvasata van.

Zidane egész edzősége a Real élén szintén védhető és igen, érvek alapján! Ott vannak a trófeák és bár sok Zidane-kritikus nem akarja ezt figyelembe venni (kognitív disszonancia ott is dolgozik) a Real Madrid nem egy projekt-alapú csapat (Lipcse, Salzburg, Hoffenheim, Molde, Midtjylland), hanem egy olyan klub, amelynek egyetlen célja van: trófeákat, címeket nyerni. Zidane ebben verhetetlen! Ha eljut odáig – elsősorban a kieséses versenysorozatokban, ofkórz.

Most pedig szeretném átadni a szót nektek.


Zidane pro és kontra a ti szavaitok szerint!
- Zidane 2016. január 4-én lett kinevezve először, 5 éve.

- Azóta 4 nyári átigazolási időszak volt, ahol ő igazolhatott (volna), egyedül a 18-19-es szezonra fordultunk Lopetegui-vel. Ezalatt ha nagyon akarom, 3 olyan játékos érkezett, aki stabil kezdő ma, Courtois (aki nem hiányposztra érkezett), Mendy és mondjuk Vinicius. Hazard-tól csak szeretnénk, de egyelőre a sérülések nem engedik.

- Ebből a 4-ből Mendy és Hazard érkezett Zidane alatt, Vini és Kurta 18-19-ben jött (bár Vinivel már 2017-ben előszerződést kötött a klub).

- Az Osasuna elleni kezdőtizenegyből 4 játékos volt, aki Zidane 2016-os érkezésekor nem volt a keret tagja, Kurta, Mendy, Hazard, akik elvileg "kész" játékosként érkeztek, nem kellett nagyon felépíteni őket, és Asensio, akit bár 2015 nyarán vettünk meg, egy év kölcsön után 2016-ban lett a keret tagja, és a mai napig nem sikerült beépíteni normálisan. És szvsz nem is lesz meghatározó játékos, ahogy Vini sem.

- Zidane alatt egy játékos érkezett 2016 óta, beleértve az utánpótlásból felhozottakat, aki stabil kezdő, Mendy. És nem csak 2021-ben, hanem az utóbbi 4 évben sem volt az ezidő alatt érkezettek/felhozottak között, aki stabil kezdő lett volna.

- Ha eggyel hátrébb lépünk, a Real Madrid 2016 óta (mondjuk) 3 játékost igazolt, akik stabil kezdők ma, 2021-ben. Emellett leigazolt számos fiatalt, akiken már túladott, mert nem sikerült beépíteni őket, jelenleg kölcsönben vannak, várva, hogy valamikor visszahívja őket a klub a padra megrohadni, vagy jelenleg is épp a padon rohadnak meg, és teszik tönkre a karrierjüket.
(Angus)
Igen, ez nagy baj, hogy a fiatalok szinte semmit nem játszanak. Mivel ez az év mindenképp kuka, nyugodtan lehetne gyakrabban játszatni Odegaardot, Militaót, Rodrygót, vagy Jovicsot. Nyilván instant gyengébbek lennének, mint Karim, Modric, vagy Ramos, de nulla játékkal soha nem is lesznek jobbak. De lehet hogy ebben az is benne van, hogy ZZ a saját állását is félti, feltételezve hogy fiatalokkal netán rövidtávon szarabb eredményeket érne el a csapat. Az is lehet hogy tudja már, hogy nyáron mindenképp feláll, és ezért ebből a szezonból akar minél többet kihozni az öregekkel, a generációváltást meg majd megoldja más. Az a baj hogy nem sokat tudunk arról, ami a csapat körül van, akár az edzéseken vagy az öltözőben. Egy biztos, hogy ebben a szezonban abszolút semmit nem halad a csapat a generációváltás folyamatában, csak toljuk magunk előtt a feladatot, amit persze majd annál nehezebb lesz kivitelezni.
(WT14)
Van egy prime Carvajal a csapatban még jópár évig, dobni kellett volna ot? Kubo kb annyit dobott volna a csapaton, mint Odegaard, teljesen indokolt döntés. James meg az Evertonba is beleszürkült 3 jó meccs után. Balet mar nem is emlitem, hogy a Tottenhamban stabilabban kiegeszito ember, mint nalunk volt. Egyszeruen minden Zidanet igazolja, az eredmenyek is.
J. Mihály

Az idézett vélemények mindegyikében találok igaz állítást. Vagyis: Zidane felelőssége továbbra is nagyon komoly vitákat generál majd.

Lássunk is hozzá és ne felejtsük el megnézni azért a meccset sem! 🙂

Oszd meg a posztot, ha tetszett!