La Liga Összefoglaló Gwolf  

ELŐZÉS! Real Sociedad – Real Madrid 1-2

Zidane nem lacafacázott, rögtön a kezdő kihirdetésével igyekezett a madridisták vérnyomását 180 fölé tornászni. James csatába állítása sok kérdést felvetett, de talán az  volt a legvédhetőbb a három kérdőjel közül.

Kiez
Kezdőbe vele!

A beharangozóban említettem, hogy Isco helyettese akár ő (James) is lehetne. Ami viszont a Vinicius + Marci balos párost érinti, ezt egy ideig emészteni kellett. Konkrétan az történt, hogy Hazard-ot feláldozta a mester, azért, hogy Marcelo játszhasson. Vinicius a védekező feladatokat (arguably) jobban megoldja mint Ödön, így próbálta meg azt az oldalt balanszírozni. Ennek ellenére úgy lehetett érezni, hogy bővült a Madrid lehetséges gyenge pontjainak száma ezzel a kezdővel. Ramos kirohanásai, Kázmér labdavesztései, és így már a Marci mögött kialakuló bepasszolható terület is joggal aggasztotta a madridi drukkereket. Hogy miért volt szükség erre a rizikóra, akkor csak Zizou tudta volna megmondani.

Cérna
Norma nem nagyon bírta cérnával 😀

Első félidő:

Ramos 5. percben való centerbe rohanása is a nyugalom megzavarására alkalmas képsor volt. Baj nem lett belőle, és szerencsére Capi nem is erőltette túl a dolgot a meccsen ezek után.

A 22. percben Casemiro besárgul  a következő meccset (Mallorca) kihagyja eltiltás miatt.

Az első említésre méltó focihoz is kapcsolódó esemény a 26. percben esett meg. Marcelo egyedül viszi a labdát a tizenhatoson belülre, majd fölrúgják. A tizenegyes itt még elmaradt.

A 28. percben Kroos próbálkozott egy távoli lövéssel. Nagyon fölé ment, de a mérkőzés ebben a szakaszában a Madrid volt a csapat a pályán.

32. percben történik meg az első olyan szituáció, ami elhangzott a beharangban: Labdaszerzés utáni gyors kontra. A Sociedad könnyelműen eladott labdája után Fede futott rá a hátráló védőkre, de a passznál a rossz opciót választja. Ahelyett, hogy Viniciust játszotta volna meg, aki szemben a kapuval tudott volna nyargalni, Karimnak passzolt, akire azonnal kiváltottak a védők és csak egy gyenge lövés lett az ígéretes akcióból. Nézzétek Fede mozgását. Tudta mit kéne tenni, de nem bízott Viniciusban.

38. percben Odegaard egy kósza beadással vétette észre magát. A kifejelt labdát Oyarzabal erőtlenül, laposan a kapu mellé gurítja 30-ról. Ez volt az egyetlen lövési kísérlete a Sociedadnak a félidőben.

A 41. percben láthattuk az első igazi Vinicius betörést. 2 embert megverve sikerült lövőhelyzetbe hoznia magát. Ugyan a kapus keze közé ment a labdája, de a félidő második felében érett a Real Madrid vezetés, ez érződött.

Félidei értékelés:

Nem szerzett azonban gólt a csapat, így 0-0-ás félidővel vonulhattak az öltözőbe a játékosok. Mindkét gárda meglehetősen harmatos teljesítménye miatt felsínylettek füleimben José úr szavai, miszerint hiába a meccs előtti elemzések, a jelenlegi helyzet teljesen más a 3 hónap kihagyás miatt. A Sociedadra hatványozottan igaz volt ez, konkrétan semmit nem tudtak támadni, zsinórban harmadik félidejük amikor érdemi lövés nélkül kóricálnak a gyepen. Ők nagyon elvesztették a fonalat a szünet miatt. A letámadásaik nem voltak kellően intenzívek, hogy hatékonyan működjenek. Sasu kommentelőnk pedig észrevette, hogy: „Céljuk, hogy a pálya közepét elfoglalják, és elsősorban Toni-t kikapcsolják. Ő most nem igazán tud karmester lenni, a védőink adogatnak hátul. „ James kezdetése ekkor már kimondottan baklövésnek tűnt. Dolgozott, próbált visszazárni a széleken, de  jobb oldal teljesen néma volt az első félidőben. A másik oldalon Odegaard hasonlóan enervált játékot mutatott. Mindig egy ütemmel lassabb volt a kelleténél.

A második félidő:

Nem kellett sokat várni az újabb Vinicius megmozdulásra, a 48. percben gyakorlatilag lemásolta amit az előző helyzeténél csinált. Vicces, ahogy a védők lábát mandínernek használja.  BÜNTETŐ!

A visszajátszások után nekem még mindig nem egyértelmű. Marcelo buktatása annál inkább az első játék részben. Ezt fújták be, ezt kellett Ramosnak lehengerlő nyugalommal a kapuba gurítania. Én szentül hiszem, hogy valami időlassítója van a kapinak, amit a rúgás előtt aktivál. Hihetetlen, ahogy a kapusokat átveri. Ez volt zsinórban a 20. értékesített büntetője, 7. gólja a bajnokságban, 68. gólja összesen a ligában, amivel a legeredményesebb védő lett, Ronald Koemant is megelőzve.

Capi
Capi <3

Sajnos a gól után nem sokkal, a 60. percben megsérült Ramos. Jegelni kellett a térdét a kispadon, remélhetőleg nem lett komoly baja. Helyére Militao állt be.  A Sociedad is cserélt, Alguacil megunta, hogy Vini hülyét csinál Gorosabelből, helyette beküldte Elustondót és a csendes meccset maga mögött tudó Oyarzabalt Januzaj váltotta.

A VAR percei:

Januzaj úgy tűnt meghozhatja a lendületet, nagy kedvvel állt be, már a 62. percben próbálkozott is, lövése mellészállt. 68. percben viszont már mattolta Courtois-t. Erősen, laposan lőtte ki a sarkot. Igen ám, de csapattársa, Mikel Merino lesről zavarta Courtois-t a kilátásban, ezért a gólt jogosan érvénytelenítette a játékvezető + VAR kombó. A szabálykönyvnek megfelelő, jó ítélet született. Ha nem hiszed állítsd meg a videót a végén.

Szinte a fordulásból következett a Real Madrid támadása, ahol a VAR-ra ismét főszerep hárult. Valverde beadását BigBenz bevállalta maga elé, majd begurította középre (kapus hova dőlt?). GÓL!

Bevállalja, hogy 5 Anoetában lejátszott meccs után végre gólt is szerez a Sociedad ellen vendégként, először karrierje során?
Benz
BE-BE- BENZEMA!

70. percben járunk ekkor, az állás 0-2, ideje volt a cseréknek, hogy a csapatot felfrissítve tartsuk, esetleg növeljük az előnyt. hogy bealudjunk a meccsbe és felhozzuk a La Realt. A következő negyed órában középpályás letámadás megszűnt a Madrid részéről, átadtuk a területet a Sociedadnak, akik jöttek is és a Januzaj góljánál beragadt Mikel Merino révén még szépíteni tudtak a 83. percben, de a meccs végeredményén változtatni nem. Merino góljánál a -sokat szidott- James helyett behozott Asensio csúnyán cserben hagyta Carvajalt, akinek két ember ellen kellett harcolnia miatta. A beadás pillanatában Merino-t sas szemmel veszi észre Roberto López, akit Asensio egy másodpercig nem vett fel az akció során. Ilyet James nem engedett meg magának. Merino aztán beverte mint ló a lónak, ahogy kell. A szigorú hangvételem főleg azoknak szólt akik unfair módon már a csapat közelében sem kívánják látni többet James-t. Kodex szavait vegye magára, kinek inge: „Jamesre nem tudok haragudni. Hónapok óta nem játszott tétmeccsen, random módon dobálták be akkor is. Nyilván -1en voltunk vele tegnap, de nem tőle várhatjuk (más okból sem) az áttörést.”

A meccs végén még Mariano megnevettetett minket, erre adjatok a hangot 😉

Összegzés:

A meccs pozitívuma: Vinicius Junior, a káosz professzor, aki szinte egymaga volt felelős a madridi akciókért tegnap este. 39 dribble írható a neve mellé, ebből 24 sikeres volt. A hőtérképen jól látszik, a Vinicius Island. Csak erre tudott apellálni a csapat.

o
Csak Vini oldalán tudtunk betörni.

Olyannyira igaz volt ez, hogy James a jobb oldalt ott is hagyta a második félidőben és Viniék mellett egy asszimetrikus támadógépezetet alkotva próbálták meg azon az oldalon „erőből” megoldani, a változatos támadásépítést föláldozva ezzel. Ez a megoldás jobban működött jelen helyzetben, hisz az első félidőben sem tudtunk semmit kezdeni jobbon, hiába volt ott James.

Megdicsérhető:

  • Marcelo: Marciból végül  nem lett gyengepont. Segítette a támadásokat, a védekezést megoldotta, ebbe Vini is besegített neki. Örülünk, hogy összeszedte magát a Capi 2.0.
  • Casemiro: Bár kisárgázta magát a Mallorca elleni meccsről, de továbbra sem remeg meg a lába a tanknak. A legkonzisztensebb és legjobb játékosaink közt van a szezonban. Hivatalosan ő lett a man of the match.
  • A Real Madrid védekezése az Asensio bambulást kivéve ma is jól működött.

A legfontosabbat a végére hagytam: EZZEL A GYŐZELEMMEL ELŐZTÜK A BARCÁT!! Saját kézben tehát a liga sorsa, de 8 döntő még hátra van és merje valaki azt mondani ilyen random forgatókönyvek után, hogy simán behúzunk mindent! Papíron a nehezén viszont túl van a gárda, ez tény. Vamos por La Liga!

contigo más
Nézegessük, jót tesz a szemnek

Caselele kérésére a játékosok átlagpozíciói vs a formáció:

Rövid meccsösszefoglaló:

Nem mered megnyomni a gombot!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!