Merengues Jose  

Merengués a korona betegségének tüneteiről

Mit lehet írni arról, ha betegeskedik a Korona?

6 pontban elmondom, miért nem működött a csapatjatek, aztán ha nem értesz velem egyet, érvelj. Ha csak annyi jön reakciónak, hogy „fotelből könnyű”, meg „mindenki is edző”, „ki vagy te, hogy ZZ munkáját kritizálod”, a „Real Madridról így nem lehet írni” – akkor hagyd ezt a posztot, nem értesz két dolgot:

  • madridista az ember akkor is, ha „érted haragszom, nem rád”,
  • valószínűleg nem tudod mit jelent az analitikus szemléletmód.

Ha utóbbit érted és még mindig úgy gondolod, hogy nincs egyik-másik helyen igazam, érvelj a Te igazad mellett.

  1. Rossz összetételű kezdő. Ezt nem utólag mondom, de most is leírom. A CKM egyszerűen NEM MŰKÖDIK másfél éve. Természetes amortizáció az oka. Ez van, fel kell(ene) ezt is ismernie Zidane-nak is. Marcelo ugyanez, a játékos „termékgörbéje” a hanyatlás és elhúzódás fázisánál jár.
  2. Játékosprofilok/játékospárok nem illenek össze. A CKM már átbeszélt dolog, de a posztidegen szerepre kárhoztatott Militao (aki a Portóban kényszerből játszott jobb oldali védőt, egy, a saját bajnokságában a meccseit 90%-ban domináló csapatban, think about it…) és a Tökéletes Kiegészítőember, azaz Lucas NEM JÓ PÁROS. Vinicius és Marcelo sem jó páros, bármilyen meglepő, a Mendy-Vini páros mind védekezésben, mind támadásban, mind a kettő közötti átmenetben jobban képes teljesíteni. A jobbosra persze a Betis ellen nem lett volna JÓ megoldás, hiszen ZZ-nak a LEGKEVÉSBÉ ROSSZAT kellett kiválasztania. Nem sikerült. A Lucas (védőként) – Rodrygo  (szélsőként) páros jöhetett volna még szóba. Lucas munkamorálja a védekezésben elfért volna, a brazil tini támadó skilljei pedig támadásban, miközben ő is szorgalmasan vissza-visszajárt minden meccsén védekezni.
  3. Borzasztó egyéni teljesítmények. Ezt nem kell túlragozni ugye? Benzema miért betonkezdő hosszú, fájdalmas hetek óta? Lucas miért nem lett lecserélve időben, ha már esélyt kapott? Lukita – bár a legpontosabban passzolt a csapatból -, de sokszor fájdalmasan sokszor indított a tökéletes pillanattól ütemekkel később a passzt; vagy nem is indította. Viniciust is másfél ütemmel később ugratta ki az első félidőben, minthogy ideális lett volna, a brazil lesre is mozgott. Marcelo… a jobb oldalra kényszerült Militao… Ramos, még Ramos is.
  4. Mentális deficit. Bajnoki címre törő csapat nem játszhat olyan felfogással, ahogy a csapat tolja egy-két meccstől eltekintve. Ez a minimalista foci, amely annyiban a csapat sara is, hogy bár Zidane felfogását látjuk viszont a pályán, de a játékosok is marha sok helyzetet kihagynak és megnehezítik a saját dolgukat. Miért kell adok-kapokba belemenni? Miért kell Ramosnak kamikaze kirohanni indokolatlanul, ezzel borítva a struktúrát? Ezek a dolgok is igazak a Betis meccsre és nagyon sok egyéb meccsünkre. És nem, nem, nem, nem. Nem működik így. Nem így működik jól.
  5. Rossz edzői reakciók. A kezdők, a keretek, a cserék személye és ideje. Egyzerűen nem tudom megérteni sokszor egy-egy kezdőjét, mert ilyen magas számú forgatást nem indokol semmi. Most sem indokolta, hogy a Barca után EGY HÉTTEL ilyen kezdővel menjünk ki. Nyilván Isco, Dani sérülése sajnálatos, ám ez akkor is a védhetetlen kategória lesz, ha szezonális időkeretben vizsgálódunk.
  6. Nem elégséges edzői tervezés. A minimalista focit Zidane-nak köszönhetjük. Ebben a keretben „több foci van”. Helyette azonban eredménycentrikus, túlságosan pragmatikus focit látunk hosszú ideje és felkapjuk a fejünket, ha van egy-egy lendületes meccsünk. Ha a CKM pályán van, az azt jelenti, hogy nincs emberünk, aki a pálya centrumában a tizenhatost és így a kaput támadná. Mélyen helyezkedni ehhez Kroos, Modric, Casemiro. Cserébe viszont a jobboson van egy borzasztó Lucas, aki egyszerűen képtelen ésszel játszani a vonalszélső szerepet, egy támadásban nulla Militao. Baloson pedig egy fentebb is megírt Marcelo, aki most is rossz volt, még a tizenegyesünk ellenére is. Tényleg, kicsit gondolkodjunk már el ezen… melyik másik, önmagára TOP csapatként tekintő klubra igaz, hogy a bal oldali belső védője meccsről-meccsre random fellép a támadásokhoz ÉS a bal oldali védője támadásban időnként centerbe mozog be? Persze, hasznos volt, hogy összejött a tizi a meccs azon szakaszában, de az alapszituáció számomra idegesítő. Marcelo a felező környékéről rohan a boxba, az első félidőben. Tehát nem a meccs végén, pánikban. Melyik másik TOP csapatra igaz ez? Persze, ez nem csak Marcelo taktikai fegyelmezetségét (illetve annak hiányát) bizonyítja (ezt amúgy sem kell, látjuk, hogy mennyit képes adni a csapatvédekezésbe, hősies mentés Messivel szembe ide-oda); hanem azt is, hogy a CKM nem ér fel, mert nem így működik. Érdekes, hogy ha Kroos/Modric helyett Fede játszik, máris más a középpályánk dinamikája és sokkal közelebb játszanak a kapuhoz a belső középpályásaink. Ezt annyira egyszerűen lehet bizonyítani lőlapokról, hőtérképről, passztérképekről… Már, ha valaki nem akar hinni a meccset nézve a szemének, mert hiszi még a valóban gyönyörű múlt jelenlétét napjaink karcosan morgó valóságában. Miközben pedig ezen lamentálunk, szembeköpnek a beadások mennyisége és minősége, amelyekkel amúgy is sikertelenül keressük az amúgy is sikertelenségre ítéltetett Benzemát, hiszen az amúgy labda nélkül sokat güriző centerünkre majd minden ellenfelünk vihogva képes két belső védőt állítani, hiszen nem teszünk rájuk nyomást más játékosaink által (Hol a mondat eleje?).

Kodexnek igaza van, a Betis is pocsék volt. Milyen gólokat lőttek? Kidolgozták azokat a helyzeteket? Eldobtuk az értékes EC győzelmet egy olyan meccsen, ahol nem az ellenfél nőtt fel hozzánk, hanem…

Hogyan is szól Woody Allen hírös mondása? Na, fordítsátok le a focira és tádáááám, a rossz formában lévő Betis talán maga is meglepődött, hogy a Real leliftezett a szintjére, de ha már így alakult, akkor a hazaiak a rutinjukkal legyőzték a Habfehéreket.

Megérdemelten.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!