Levante – Real Madrid beharangozó | Érkezés Kritikániába

Levante - Real Madrid beharangozó nyitókép

Szombat este Valenciába látogatnak kedvenceink, hogy a helyi második számú együttes, a Levante otthonából elhozzák a három pontot. Nem kell matematikaprofesszornak lenni hozzá, hogy megállapítsuk: ha begyűjtik a három egységet, akkor az élről vágnak neki a jövő heti klasszikusnak. Levante – Real Madrid beharangozó!

Bajnoki a Clasico árnyékában

Nyilatkozhat majd bármit Zidane, ez a találkozó bizony egy már alapból koncentrációhiányos Madriddal lesz fűszerezve a jövő heti rangadó(k) miatt. Ilyen szempontból még külön szerencse is, hogy szombat este leszünk, hiszen ez plusz egy nap pihenőt jelenthet számunkra (ahhoz képest, ha vasárnap este lennénk). Ez csak jót jelenthet a lábaknak.

Viszont éppen tavaly láthattuk, hogy egy kritikus időszakban a túlterhelés bizony az egész szezonnak alááshat (ugye, kedves Santiago?). Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem az elérhető legerősebb tizenegy lesz a pályán – ami még egy dolgot magával vonz, de erről majd picit később.

Annyi biztos, hogy most egy hét alatt három találkozót vív majd meg a Madrid, és ebből első ránézésre ez a legkevésbé fontos. Viszont, ahogy azt már a bevezetőben is említettem, ez az összecsapás döntheti el, hogy Katalónia vagy Spanyolország indulhat hadba kedvezőbb helyzetből.

Őszinte leszek: nem vagyok túl bizakodó. A csapat pontosan az ilyen helyzetekben hajlamos a pontvesztésre az elmúlt évek alapján. A fontos meccsek előtti bajnokik majdnem annyira mumusok, mint a válogatott szünet utáni csörték. Persze, ehhez ellenfél is kell. Aki pedig nem más, mint a…

Levante

Levante - Real Levante

A második számú valenciai egylet a beharangozó írása idején a 13. helyet foglalja el a tabellán. Ez a meccsünkig csak 1-2 pozícióval romolhat. Tehát kijelenthetjük, hogy a középház alján tanyáznak (a kiesőzóna azért még nincs fenyegető közelségben).

Főleg az utóbbi fordulókban nagyon gyatra a teljesítményük: 5 forduló alatt 3 pont, ezzel kizárólag a 2 egységet összekaparó Bilbaót előzik e tekintetben.

Paco Lopez már második idényét tölti náluk vezetőedzőként. Az előző szezonban a 15. helyen végeztek, nagyjából az ideihez hasonló meccsenkénti pontátlaggal. Ez alapján elmondhatjuk, hogy ők bizony a kiesés elkerülését célozzák meg – egyelőre sikerrel.

Paco Lopez
Reméljük, azt mutatja, hányat kapnak – az első félidőben 😉

A játékosokat tekintve három kulcsfigurát kell kiemelni. A csapatkapitány Morales évek óta a Levante meghatározó alakja, ő a középpályán fazonszabászkodik. A legjobb gólszerzőjük Roger Martí, aki holtversenyben a legjobb spanyol is a ligában e mutatóban. Asszisztok terén pedig Campana viszi a prímet.

Említhető még a korábbi valenciás Vezo a védelem tengelyében, illetve az ex-újpesti Bardhi. Utóbbi főleg a szabadrúgásai miatt lehet veszélyes.

A formájuk azonban sokat elárul róluk. Bár volt egy vállalható Barca elleni vereségük, a másik három kudarc azonban nem feltétlenül volt bekalkulálva. Arról nem is beszélve, hogy egyedül a liga egyik leggyengébbjét, a Leganést sikerült legyőzniük. Két közvetlen riválistól is kikaptak (Osasuna, Alaves), ami még keserűbbé teheti ezt a rossz sorozatot.

Nézzük azonban, hogy mire lehet elég ez a teljesítmény a kedvenceink ellen:

Real Madrid

Levante - Real squad

Legutóbb a Celta ellen egy fájdalmas pontvesztés csúszott be. Több szempontból is kényelmetlen helyzetbe került emiatt a Madrid. A legégetőbb probléma viszont egyértelműen a balhátvéd-szituáció (erre utaltam az első részben).

Adott Mendy, akivel stabil a védekezés, és akinek a segítségével Courtois harcban áll a hőn áhított Zamora-díjért. És adott Marcelo, aki, bár klublegenda, már lassan másfél éve csak a saját nimbuszát rombolja folyamatos arcpirító teljesítményeivel.

A galíciaiak elleni pontvesztésben neki is lényeges szerepe van, hiszen Ramosnak kellett (volna…) helyette is biztosítani. De láthatjuk, hogy a poszt vele nem biztonságos.

Hogy akkor miért van mégis dilemma? Nos, azért, mert Mendy négy sárga kártyánál tart. Vagyis, ha esetleg kezdő lenne holnap, akkor egy újabb figyelmeztetés miatt pont a Clasicót lenne kénytelen kiülni. Az pedig maga lenne a katasztrófa. Alternatív megoldás lehetne még Nacho, de a hierarchia miatt én a brazilt tartom lényegesen valószínűbbnek. Így tehát biztosra vehető, hogy a szombat esti találkozón Marcelo nyargalászik majd a bal oldalon.

Viszont a tavalyi idényből kiindulva benne lehet a félsz kopasz mesterünkben, hogy a sorozatterhelés miatt egyszerre több sorozatból hullik ki, így biztos vagyok benne, hogy több alapember is pihenni fog. Ez pedig akár az eredmény rovására is mehet, mert sajnos a tartalékjaink nincsenek olyan formában, mint mondjuk három szezonnal ezelőtt.

Konklúzió

Erősen tartalékos Realra számítok, és egy bátran küzdő hazai csapatra.

Egy biztos, egyik csapat sem játszik gólzáporos meccseket mostanában. Hogy egy kicsit befolyásoljam a Tippeldét, ilyenkor szokott kiszakadni a gólzsák valamelyik oldalon. 🙂

Ha már Tippelde: szombat 19:30-ig adhatjátok le a meccsre vonatkozó jóslataitokat.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!