Beharangozó Copa del Rey Sultan  

Két Real, de csak egy maradhat!

Csütörtökön este a Real Madrid a Real Sociedadot látja vendégül a Bernabeuban, a Copa del Rey negyeddöntőjében. A bajnokságban volt már ilyen meccs ősszel, akkor Madrid 3-1-re győzni tudott, de most koránt sem lesz ilyen egyszerű a helyzet. Lássuk miért!

A november 23-i bajnokin a hazaiak szinte a legjobb kezdőjükkel tudtak kiállni. Ott volt a pályán Varane és Ramos két oldalán a jelenlegi legjobb két szélső futó, Carvajal és Mendy, egyszerre volt a pályán Modric, Casemiro és Valverde, ráadásul elől számíthattunk Hazardra is Rodrygo és Benzema mellett. Ha most is így állnánk fel, mernék fogadni a Madrid győzelmére. Sajnos ebből a 11-ből minimum 3 futballista biztosan nem fog pályára lépni. Casemiro állítólag náthás, de tegnap végig tolta az edzést gond nélkül, a keretből mindenesetre kimaradt, Carvajal pihen, ő sem került a keretbe, továbbá Hazard visszatérésére is várni kell még, mert őt sem nevezte Zidane a találkozóra. A belgát láthatóan a BL-ben és a Barca ellen szeretné 100%-os állapotban a pályán látni, és szerinte még annak sem jött el az ideje, hogy kapjon egy 15-20 percet a meccs végén. Pedig van egy olyan sejtésem, hogy ezt bánni fogja a 70. perc tájékán.

Egy erősen lukas posztunk biztos lesz, ez pedig a jobb bekk posztja, ahol minden valószínűség szerint Nacho fog szerepet kapni, hisz Lucast sem sikerült beneveznie Zidane-nak. Ez már két olyan dolog egy poszttal kapcsolatban, amit nem értek. Szerintem Carvajal sokkal inkább pihenhetett volna a hétvégi Osasuna elleni találkozón, mint most, és ha már kihagyja őt, akkor a jobb szélen szolgálatot teljesítő Vazquezt legalább a keretbe nevezni kellett volna, ha Nacho megsérül, vagy kipirosozza magát, kíváncsi leszek ki fog a helyén játszani…

Nacho legutóbb nagyon fontos gólt fejelt, amiért örök hála neki, de egy objektív mércével, védőként egyáltalán nem volt jó meccse, jó pár helyezkedési hibát vétett, és a támadásokat is sokkal kevésbé tudta támogatni, mint Carvajal szokta. Attól, hogy egy pontrúgásnál Zidane felküldte a rövid kapufához, és gólt fejelt, hiba lenne, megfeledkeznénk a többiről. Nagyon szeretném, ha most 2 fejesgólja lenne, 15 szerelése, 5 kulcspassza és 95%-os passz hatékonysága – de fogadni azért erre sem mernék. Az utóbbi 2 évben kicsit lejtőre került Nacho, én eddig nem látom jelét, hogy ez változna.

Valverdének mindenképp kezdeni kell! A szezonban 18 meccsen volt kezdő, ezek közül egyet sem víszítettünk el! Amikor pályán volt, 42 gólt szerzett a csapat, és csak 6-ot kapott. Amikor nem volt pályán, akkor ezek a számok 22 és 17. Szignifikáns. Modriccsal kölönösen jó a kémia,  Valverde mindkét szezonbeli gólját a horvát aranylabdás készítette elő, és az uruguay-inak is van gólpassza Modric felé. Azt gyanítom, hogy itthon nem karácsonyfázni fogunk, hanem egy támadóbb 4-3-3-at fog Zidane feltenni. Elég nehezen tudnék mást elképzelni az Atletico elleni meccs tanulságai után. Ha vesszük a bátorságot a feltételezésre, hogy Zidane is hasonlóképp gondolkodik, akkor Vinícius és Benzema is kezdeni fog, a harmadik csatár helyre fog a Jovic, Brahim, Rodrygo trióból valaki megérkezni.

Az emlegetett novemberi bajnokin egyébként már a 2. percben hátrányba kerültünk, Ramos hatalmas hibáját követően, csak akkor egy emberanyagban, szerkezetében és mentálisan is nagyon erős Madrid volt a pályán, így simán megfordítottuk a meccset.

Ami engem most aggaszt, hogy Imanol Alguacil egyértelműen a CdR-re tette a hangsúlyt. A legutóbbi bajnokit a Leganés ellen be is áldozta, a 4 legfontosabb játékosa, Martin Odegaard, Mikel Oyarzabal, Willian José és Mikel Merino sem kezdett. A Madrid elleni kupa negyeddöntőre tartalékolta őket a baszk szakvezető. Nekik ez lesz a prioritás, ez lesz az a meccs, ahol ki fogják köpni a tüdejüket! Nekik ez a meccs kell! Ezzel szemben Zidane a helyettes nélküli Carvajalt kihagyja, és az egy hete a csapattal edző Hazard sem kell – még a padra sem. Ez a két hozzáállás azért alapvetően különbözik.

A Real Sociedadnál egyébként nagyon komoly munka folyik, övék az egyik leggazdagabb utánpótlás bázis, ahonnan a „nagyok” is rendre igazolnak utánpótlás korú játékosokat. Évről-évre tudnak felhozni a „fakóból” tehetséges fiatalokat a nagy csapathoz, akik valódi erősítést tudnak jelenteni. Ahogy a mi Odegaardunk náluk van kölcsönbe, úgy ők is továbbítanak lefelé fiatalokat állandó játéklehetőség reményében. Jelenleg is 7 játékosuk futballozik kölcsönszerződéssel alacsonyabb ligákban. Érdekesség, hogy talán a két legtehetségesebb fiataljuk, a középpályás Jon Guridi és a balszélső Martín Merquelanz azt a CD Mirandést erősíti, mely szerda este a Celta, majd a Sevilla után kiverte a kupából a Villarrealt is. Ez azt is jelenti, hogy a Mirandést immár biztosan látjuk még kétszer a kupában, mert az elődöntők már oda-visszavágós rendszerben fognak zajlani.

A Real Sociedad a következő keretből gazdálkodhat: Remiro, Moyá, Zaldua, Gorosabel, Le Normand, Aritz, Monreal, Aihen, Guevara, Zubeldia, Merino, Oyarzabal, Portu, Barrenetxea, Odegaard, Januzaj, Willian José és Isak. Sérültlistán van Illarra és Llorente

Íme a mi keretünk:

A találkozóval kapcsolatban egyáltalán nem vagyok nyugodt. A bajnokihoz képest minimum minden sorból hiányozni fog egy nagyon fontos játékosunk, ezért ez már egy egészen más találkozó lesz. Ők pihentettek és vért fognak inni, mi meg rossz ütemben hagyjuk ki a keretből az összeállni látszó védelmünk egyik kulcsfiguráját, ráadásul egy egyik lehetséges alternatíváját a keretbe se nevezzük. Ha hozzáteszem, hogy Zidane-nak a CdR egyértelműen a harmadik számú prioritás, talán már meg is kaptuk a magyarázatot a keretre. Ha az a gondolatmenet lesz meghatározó a francia tréner részéről, hogy oldja meg a második vonal, simán elképzelhető, hogy Marcelo kezd Mendy helyett, hogy Isco vagy James is a kezdőben találja magát, és a lehetséges legerősebbnél jóval gyengébb kezdővel állunk fel.

Ha így lesz, akkor minimum kezdjen Brahim is, kapjanak lehetőséget azok a játékosok, akik a Ligában vagy a BL-ben nem szoktak. Ha ezt a narratívát követjük, akkor simán 50-50%-ról indul majd a meccs, és akár a hazai vereség is benne lesz a kalapban. További érdekesség, hogy Bale így sem fért bele a keretbe. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ZZ a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ez igazából máris egy döntő, mert az ellenfelünk olyan színvonalat képvisel, és csak tökéletes koncentrációval győzhető le. Azt már én teszem hozzá, hogy ehhez egy megfelelő kezdő is kellene.)

Ahogy már írogatom egy ideje, a kicsikart győzelmek ellenére az előre játékunk jó ideje esetleges –még erős kezdővel is. Ebből a deficitből bármikor beüthet egy vereség. Amíg az ívelgetésekből jön egy Ramos, Varane, vagy Nacho fejes, addig egyszerűbb a gondokat az ágy alá söpörni. Vagy lagalábbis nem azokra koncentrálni. Egyébként felüdülés volt ebből a szempontból a Vinícius-Mendy-Benzema együttműködésből született gól a Ticó ellen. Ilyenből kellene sokkal több!

A Sociedad egészen biztosan magas presszinget fog gyakorolni a meccs jó részében, nem csoda, a bizonyos bajnokin is ezzel hajszolták Ramost hibába, és szerezték meg a vezetést. Kulcskérdés lesz, hogy a labdakihozatalokkal hogy boldogulunk, mert ha a letámadásuk nem ér célt, egy sikeres és gyors átjátszás után a lendületesebb kontrák lehetőségét biztosíthatja számunkra. A tény, hogy nagyon szeretné ezt a meccset Alguacil, egy kétélű fegyver. Mert ha jönni fognak előre, akkor nekünk is több lehetőségünk lesz, de ha mégis ők szereznek vezetést, olyan leckét fogunk kapni buszozásból, hogy arról koldulunk. Bármekkora közhely is, a helyzetkihasználás és az első gól alapjaiban fogják a meccset meghatározni.

Ráadásul ott van az Odegaard faktor is. Bizonyára nagyon motivált lesz ellenünk. Ő lesz az, aki sokat tanult a novemberi bajnokiból, és biztos vagyok benne, hogy ahhoz képest bátrabb játékot látunk majd tőle. Ha hatni fog az átok, még szabadrúgásból is betalálhat. Mert olyat is tud.

A CdR eddigi két negyeddöntőjén az underdog, az alacsonyabbra értékelt csapat jutott tovább. De ha úgy fordítom, hogy a kisebb csapatokon is nagyot lendített a hazai pálya varázsa, akkor talán közelebb vagyok az igazsághoz. Meggyőződésem, hogy ha az Anoétában kellene játszani, nem mi lennénk az esélyesek. Kikapott ott az Atleti és a Barca is csak ikszelt.  (A Madrid április első hétvégéjén látogat majd oda a bajnokságban.) A Bernabeu népe most belehajszolhatja a győzelembe a Madridot, de abban biztos vagyok, hogy komoly hibák a részünkről nem fognak beleférni.

Bármi lesz is a vége, az biztos, hogy a meccs után hátradőlök és megnézem a Bilbao – Barcát is… 😉

Oszd meg a posztot, ha tetszett!