Unionistas vs Real Madrid
Beharangozó Copa del Rey Gwolf  

Unionistas – Göröngyös út a csillagokig

Lesz-e barna folt az alsóneműn?

A szombati Sevilla elleni meccs már a múlt, szerdán ismét pályára lép szeretett habfehér alakulatunk, ugyanis a szezonnak ahhoz a részéhez értünk, amikor is becsatlakozunk a Copa del Rey küzdelmeibe. A Real Madrid ellenfele az Unionistas de Salamanca lesz a Segunda B 2. csoportjából (harmadosztály). Vajon Zidane-nak lesz oka összetojni a gatyeszát? Egyáltalán miért merül fel ez a kérdés? Kiderül a beharangozóból.

 

Unionistas címere Beszédes címer

 

Az UD Salamanca megszűnése, az Unionistas létrejötte

2013-ban Salamanca város első számú futball egyesülete, az Union Deportiva Salamanca 23 millió eurós tartozást halmozott fel, amit képtelen volt rendezni, így a klub csődbe ment. Hűséges szurkolóik rögtön két csapatot is létrehoztak a városban, az egyik az Unionistas de Salamanca, a másik a CF Salmantino volt. Az ok, amiért egy csapat nem volt elég, a szurkolók nézeteltéréseiből adódott. Nem értettek egyet, milyen módon kellene továbbvinni a városi futballcsapatot. A Salmantino utódcsapat akart lenni, és évekig kardoskodtak, hogy felvehessék a megszűnt csapat nevét és logóját, ezt csak 2018 szeptemberére sikerült elérniük. Az Unionistas hívei ezt a hozzáállást megvetették, mondván, UD Salamanca csak egy volt és egy is lesz. Ők abból a célból hozták létre a klubot, hogy emléket állítva tisztelegjenek az 1923-ban alakult UD Salamanca előtt. Ezen elhivatottságuknak a címerükön is nyomot hagytak „In memoriam UDS, 1923-2013”, olvasható a logón.  Az, hogy kinek van igaza, mindenkinek szíve joga eldönteni. Az viszont kijelenthető, hogy a helyi összekülönbözések ellenére, mindkét szurkológárda cselekedete megsüvegelendő és elismerésre méltó.

Egyedülálló klubszerkezet

Az Unionistas de Salamanca mai napig a szurkolók kezében van, felépítésük egyedülálló Spanyolországban. 2653 ember finanszírozza a csapatot saját zsebből, önkéntes alapon és a klub döntési folyamataiban minden egyes tag szerepet vállalhat. A 10 fős adminisztrációs bizottságot is ezen 2653 ember közül, saját maguk állították össze, szavazással. Fizetést nem kapnak senkitől.

7 éves történelmük

Ad astra per aspera. Így szól a kis csapat mottója a címeren. Magyarul: Göröngyös úton a csillagokig. Ennél találóbb szlogent, a jelenlegi helyzetükre, keresve sem találnának. Ugyanis 2014-ben, mint minden újonnan alakult csapat a helyi, tartományi ligában indulhattak el, a spanyol futball legalacsonyabb (hatod) osztályából. Mindössze 4 évre volt szükségük, hogy 3 feljutással kivívják maguknak a harmadosztálybeli tagságot.

Az Unionistas 7 éves történelme, számokban.
Az Unionistas történelme, számokban.

Első évükben a Segunda B-ben nem vallottak szégyent, kilencedik helyen zártak, ezzel kivívva maguknak idénre a Király kupában való  indulás jogát. Az első kupameccsüket az Atlético Baleares ellen 1-0-ra nyerték. A következő körben a nagyobb falatnak ígérkező, de szebb napokat megélt egykori mumusunkat, a Deportivo la Corunát búcsúztatták hősies küzdelemben, egy tizenegyespárbaj végén (8-7). Ezek után várhatták a sorsolást.

A sorsolás fintora

Az élet úgy hozta, hogy az Unionistas ellenfele a következő körben Real Madrid csapata lett. A kis csapat játékosai, szurkolói, elnöke egyöntetű örömmámorba került a hírt látván. Az elnökük, Miguel Angel Sandoval így fogalmazott: „Néhány éve még sáros helyi pályákon játszottunk, most pedig eljutottunk odáig, hogy a világ legsikeresebb klubja ellen léphetünk pályára.” Carlos de la Nava, az Unionistas 26 éves csatára szerint, ez hatalmas morális lökést ad azoknak a tagoknak, akik önkéntes alapon, vérrel, verejtékkel finanszírozzák az egyesületet. A reakcióikat azonban szöveggel nem lehet tökéletesen kifejezni, így jöjjön néhány mozgókép az ünneplésről.

Viccből azt üzenték Zidane-nak, hogy kezdhet bepiszkítani félelmében. Humor a helyén.

Az önbizalmukra tehát nem lehet panasz. Okuk van is rá, hiszen a gyengébb évkezdés ellenére, ami után kieső helyen portyáztak, fokozatosan lendült játékba a csapat. December 1-je óta minden sorozatot figyelembe véve veretlen a gárda. Az elmúlt 7 bajnoki mérkőzésükből 4 győzelem mellett 3 döntetlent értek el, ezzel elmozdultak a kieső zónából. Ehhez még jön, ugye, a már említett két győztes kupameccs. Ezek miatt, illetve megismerve a klubot átható mentalitást, biztosra vehetjük, hogy a játékosoktól felszabadult játékra, őszinte, lelkes focira lehet számítani. Meg fognak halni a pályán. Az, hogy ez mire lesz elég, a top-favorit Real Madridon fog múlni.

Real Madrid

Idén a Copa del Rey az elődöntőig egymeccses, egyenes kieséses sorozat lesz, azaz nem fér bele a megszokott „Lötyögjünk egy kicsit az első meccsen” felfogás, ugyanis korrigálásra lehetőség nem lesz. Innentől, ha célunk megnyerni a sorozatot, nem vehetjük félvállról a meccseket, különben Alcorcón-i vereségekbe futhatunk bele. A Castilla tavaly oda-vissza háromgólos különbséggel múlta felül a salamancai alakulatot (3-0, 1-4). Természetesen a Real Madrid első csapatának bármilyen felállásban, hangulatban, gatyeszban, stadionban kötelező a győzelem az Unionistas ellen.

Stadionproblémák

Sokáig kérdéses volt, hol fogják rendezni a mérkőzést. Az Unionistas stadionja, az Estadio Las Pistas del Helmantico alkalmatossága ugyanis kétségesnek bizonyult. Egy mindössze 4000 szurkoló befogadására alkalmas, egy fő tribünnel rendelkező stadionról beszélünk. A legnagyobb gondot azonban a TV-kompatibilis megvilágítás problémája jelentette. Megoldásként felmerült, hogy a stadiontól 50 méterre elhelyezkedő (nem elírás!), az egykori anyaegyesület UD Salamanca 17000 férőhelyes stadionjában kerül megrendezésre a mérkőzés. Azonban, ezt a stadiont a rivális CF Salmantino örökölte, a kapcsolat pedig, ahogy említettem a beharang elején, a kezdetektől fogva ellenséges a két klub között, így egyik fél sem tartotta jó ötletnek, hogy ott bonyolítsák le az összecsapást.

A különbség nem méterben mérhető.

A Real Madrid felajánlotta, hogy rendezzék a meccset a Bernabéuban, azzal a gesztussal, hogy a teljes jegybevételt az Unionistas fogja kapni. (Ez kb. 500.000 euro) Az elnökük megköszönte, de ragaszkodott hozzá, hogy amennyiben a La Liga illetékes felügyelői alkalmasnak ítélik a stadionjukat, mindenképp ott szeretnének pályára lépni.  Január 17-én született meg a felügyelők véleménye alapján a döntés, miszerint alkalmasnak találták a stadiont, azonban a meccsig meg kell oldaniuk bizonyos biztonsági, logisztikai és megvilágítási problémákat. A klub önkéntes finanszírozói vállalták, hogy a bevételszerzés maximalizálása helyett inkább maguk fordítanak összeget a stadion kipofozására a meccsig. Az elnök, Sandoval szerint a megtiszteltetés, hogy fogadhatják a Real Madridot többet ér, mint 500.000 euro úgy, hogy nem a sajátjaik előtt játsszák le a meccset, és hangoztatta, hogy az Unionistas mindent meg fog tenni, hogy a lehető legjobb körülményeket tudják biztosítani.

Minden tiszteletet megérdemel a kis csapat.

Tanulság

Ha a modern, elkorcsosult, elüzletiesedett fociban emberi értékeket akarunk felfedezni, hamarabb találkozhatunk velük, ha nem a top szinten (vagy a Leeds Unitednél) keressük azokat, hanem pl. az Unionistas de Salamancánál a spanyol harmadosztályban.

Unionistas vs Real Madrid keret
Keret
Funfacts
  • Vicente del Bosque, Salamanca város szülötte, a „régi” UD Salamanca B csapatában kezdte az ifi pályafutását. 17 évesen középpályás létére lett gólkirály, de szervezői képességei miatt felfigyelt és lecsapott rá a Real Madrid. Az öregnek azóta szobrot is állítottak Salamancában, valamint kitüntették több ízben.
  • A 90-es években a kéttüdejű futógép Míchel Salgado is karrierje hajnalán játszott Salamancában, mielőtt a Real Madridhoz került.
  • A PSG egykori csatára, a portugál Pauleta is a Salamanca „hall of fame”-jét díszíti, távozása utáni első évben kiestek az élvonalból, ahová azóta sem tudtak visszajutni (1999)

https://streamable.com/gffem

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!