Tank balettcipőben (Real Madrid – Sevilla)

Küzdelmes meccsen nyert a tartalékos Real Madrid a Sevilla ellen a Bernabeu gyepén. Casemiro két góljával a meccs hőse volt, de természetesen nem csak a gólokról szólt a mérkőzés. Nézzük is miről!

A meccs eseményei

Mindenki őszinte meglepetésére Zidane a Courtois, Carvajal, Varane, Militao, Marcelo, Kroos, Casemiro, Modric, Lucas Vasquez, Jovic, Rodrygo sornak szavazott bizalmat. Az első esemény, egy blokkolt lövés, Jovic nevéhez fűződött, Rodry passza után. A 12. percben Modric passza után Kroos tekerte Vaclik kezébe a bőrt. A 27. percben Casemiro eresztette meg jó 25-ről a labdát, de a lövése nem sokkal mellé ment. A 30. percben Luuk de Jong fejelt egy gólt szögletből, de a bíró a VAR segítségével érvénytelenítette a gólt, mert Gudelj szabálytalankodott Militaoval szemben (kétes ítélet, de adható). És több érdemleges dolog nem történt az első félidőben.

Az 57. percben Jovic gyönyörű sarkazása után Casemiro nyomott egy messit, és pöccintett egy gyönyörű gólt, 1-0. 4 perccel később Zidane kettőt cserélt: Jovic helyett Benz, Rodrygo helyett Vinicius Jr érkezett. A 64. percben Luuk de Jong lőtte be egy kavarodás után 16-ról a hosszú alsóba, 1-1. A VAR ennél a gólnál is előkerült hisz a földön fekvő Munir többször is kézzel ért a labdába. A gólt megadták, de nem kellett volna. A 69. percben Casemiro Lucas beadásából fejelt egy gólt, 2-1. A gól után Marcelot cserélte Mendyre Zidane, és a brazil ettől láthatóan nem volt boldog.

A 74-ben ismét a brazil tüzelt, de ezúttal mellégurult a pettyes. A 82. percben Lukita lőtt kapásból fölé egy kipattanó labdát. A 83. percben Militao mentett nagyot Navas veszélyes beadása után. A 87. percben Vini futott el sokadszorra a balon, tökéletes labdát tett Kroos elé, aki 11 méterről a kapusba lőtte a labdát. A meccs eredménye nem változott, így behúztuk a meccset.

A semmilyen meccs

Zidane a csapat összeállításával mindenkit meglepett. Marcelo és Lucas játszatása elsőre sem tűnt jó ötletnek, és Lucas asszisztja ellenére sem volt az. A védekezés most is jól funkcionált, de a tizenhatoson belüli helyzetkialakítás nem igazán sikerült. A Real nem is tudott a 6 yardos vonalon belülről próbálkozni és a lövéseink fele a 16-oson kívülről jött. A cserékkel azonban többnyire jól sáfárkodott a mester, de jobb lett volna, ha a kezdővel is így sikerül.

Amennyire eseménytelen volt a meccs helyzetek tekintetében, annyira pörgősre sikerült. Érdekes és jó is volt nézni a meccset, hiszen folyamatosan történt valami. Az összefoglaló írása közben utólag belegondolva sok említésre méltó dolog nem történt, amit a rövid ’meccs eseményei’ részből le is szűrhetett a kedves olvasó. Mindkét csapat védekezése jól zárt, összesen 21 kapuralövési kísérlet esett. Érdekesség, hogy ebből nyolcat a Kroos-Case páros ejtett meg. A játék képe hullámzó, de összességében kiegyenlített volt. Midnkét oldalon születtek buta labdaeladások, de összességében jól tartották a csapatok a labdát.

Védelem…

Courtois a gólnál tehetetlen volt, ezen kívül egy két jó kifutásra és védésre volt szükség tőle. Carvajal is ellátta a feladatát hátul, előrefele is elég aktívan játszott, többször belépett a pálya közepe irányába. Azonban láthatóan limitálta a játékát, hogy előtte Lucasnak nem volt túl sok jó megmozdulása.

Varane és Militao nagyon jól működött együtt. Varane átkerült a tengely bal oldalára, Ramos helyére, és részben átvette az ő feladatait a csapat irányításában. Militaoval jól váltottak embert, és jól mozogtak együtt. A jövő nagy párosa lehet ez a két fiú. Marcelo mai játéka kritikán aluli volt. Az első félidőben azt emeltem ki róla a szerkesztőségi chatben, hogy legalább nem ártott. Ezt a viszonylag gyenge pozitívumot sem tudta felmutatni a másodikban, a vendég gól előtt rajta csúszott el a védekezés. Reméljük, hogy a lecserélése utáni düh a saját teljesítményének szólt, és nem a cserének, mert az már rég időszerű volt. Az ő jövője nagy kérdés lesz a nyáron Madridban.

…középpálya…

A középpályán leledzett a meccs embere Lucas Casemiro, aki egyrészt remekül ellátta a védekező feladatait (5 szerelés, 1 felszabadítás, 2 labdalopás), másrészt két góljával megnyerte a meccset a csapatnak. Az első gólja után a közel ülők láthatták ahogy a R9 és Raúl szelleme kiteleportált belőle. Ami talán még a gólnál is jobban tetszett, az a gólöröme. Egyből a beilleszkedési problémákkal küzdő, kevés labdát kapó, valamint a szurkolók és a sajtó kereszttüzében lévő Jovichoz lépett, és őt is ünnepeltette a Bernabeuval. Bale után egy újabb nehéz helyzetben lévő társát ’karolja fel’, igazi csapattárs a brazil. Lukita a gyenge őszi teljesítménye és a nagy meccseken történő sorozatos jegelése után az utóbbi időben magára talált. Látszik, hogy már nincs meg az az fordulékonyság és a tüdő, amit a VB-menetelés után elvesztett a horvát zseni, de ha így játszik továbbra is, még 1-2 jó év lehet a tankban (nem Kázmérban) neki. Kroos passzolt ma is a legpontosabban, támadásban is nagyon aktív volt. Egyedül a kihagyott ziccert lehet felróni neki.

…És ami előtte van

A támadósor khm… Hagyott kívánnivalót maga után. Lucas az egy szem asszisztján, és a szorgalmas védekezésbeli munkáján kívül inkább ártott, mint használt. Rodrygo pedig próbált aktív lenni, de érzésre több rossz passza volt, mint jó (a valóságban 72%-kal passzolt, szóval jobb is, hogy csak 25-ször próbálkozott).

Jovic megítélése elég egyoldalú, pedig szerintem nem így kéne lennie. Egyfelől az látszik, hogy nem jönnek a gólok, és ez őt is zavarja. Labdabirtoklás közben sokszor nem lép vissza labdáért, nem mozog, hanem a két középhátvéd között a leshatáron várja a kiugratást. Ezeket egyértelműen fel lehet róni neki, és kell kezdenie valamit velük. Azonban a pozitívumokat sem szabad elfelejteni az ő esetében sem. Ma több olyan alkalom volt, amikor remek ütemben indult be a védők mögé, és egy jó passzal 1-1-ben vihette volna a kapussal. Ez a passz azonban vagy rossz volt, vagy nem is jött (főleg Lucas és Rodrygo a ludas ezekben). Valamint azt is meg kell említeni, hogy ha valaki egy ilyen nehéz környezetben, amit a Real Madrid kínál, ilyen rapszodikus játékpercek mellett ilyen asszisztot képes adni egy kiélezett meccsen, arra a játékosra nem lehet élből rásütni, hogy tehetségtelen és nem Real Madrid szintű játékos. Lassan illeszkedik be, de meg kell neki adni az időt és a lehetőséget, hogy bizonyíthasson. Hiszen még mindig csak 22 éves, és a Bundesligában már bizonyította, hogy milyen potenciál rejtőzik benne.

A cserék közül Benzema a labdatartásban ugyan jól teljesített, de ezen kívül nem tudott érdemben hozzátenni a meccshez. Vini ellenben fantasztikusan szállt be. Remekül használta ki a kitámadó Sevilla által kínált területeket, és többször hozta nagy helyzetbe a társait. Az ő önbizalmának is kellett egy ilyen meccs, a kupában őt is a kezdőben akarom látni. Mendy hozta a szokásosat: előre nem volt túl hasznos, védekezésben viszont nehezen megkerülhető volt.

Összegzés

Jó meccsen, közepesen jó játékkal, nehéz ellenféllel szemben szerzett rendkívül fontos három pontot a királyi gárda. Ezzel sikerült leszakítani az eddig 5 pontra lévő andalúz ellenfelet, és lépéselőnybe kerülni a később játszó Barca – Atleti páros előtt. A momentum megmaradt, ezt kell tovább erősíteni a szerdai kupameccsen a Salamanca ellenében.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!