Bajnokok Ligája Beharangozó Sultan  

Ki viseli jobban a hiányzókat? (PSG – Real Madrid beharangozó)

Miközben két ilyen klub összecsapásának a sztárokról, a pengés megoldásokról, a közönségcsalogató (űr)fociról kellene szólnia (na jó, a csoportmeccsek során talán még nem feltétlenül), szerda este a Real Madrid párizsi kiruccanása kis túlzással inkább valami túlélő túrához fog hasonlítani, melyben a klubok próbálják átvészelni meghatározó játékosaik hiányát. (A Real Madrid még ráadásul a nem túl szerencsés átigazolási szezonját is nyögni fogja – egész évben.)

Most valószínűleg elveszítjük a divat drukkerek nagy részét, de hadd legyek pikírt, értük nem is kár, szóval kezdem egy felsorolással, hogy ki nem fog játszani. A hazaiak részéről Neymar eltiltása köztudott, de Mbappe sem jött rendbe, és Cavani, valamint Draxler sem tudja vállalni a játékot. Nincs olyan gárda a világon, mely négy ilyen támadó hiányát ne érezné meg. Ez a négy ember a tavalyi szezonban 90 gólt jegyzett!

        

Cserében nálunk a védelemből fog hiányozni Ramos, Marcelo és Nacho – bár vannak, akik szerint ez sokkal kisebb csapás. 😉 Viszont Asensio, Isco, Valverde és Modric hiánya már fájdalmasan fogja érinteni az amúgy is megtépázott középpályánkat.

Tuchelnek azért nem kell kétségbe esnie, pont ilyen esetekre szerezte meg Icardit, akinek ha van egy csepp esze, mindent meg fog tenni, hogy bizonyítson. Azzal együtt is, hogy kihagyta a teljes előszezont, és fizikálisan messze van a legjobb formájától. Di Maria helye is szinte biztos a kezdőben, ahogy Veratti pályára lépésére is nyugodtan lehet fogadni. Valószínűleg Sarabia egészíti ki a támadó sort, aki bizonyára motivált lesz a Real Madrid ellen.

A párizsiak kapuját pedig Keylor Navas fogja védeni – elsőre nagyon furcsa lesz ez majd, de hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy adott esetben az ő kapuját kell majd bevenni a fiainknak.

A PSG már 5 fordulón van túl a francia bajnokságban, és fontos adat, hogy mindössze egyetlen kapott góllal tudták a csapatok a hálóját terhelni, szóval elől nyilván gyengültek a sok kieső miatt, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű lenne megszórni őket.

A Real háza táján sem kolbászból van a szalámi. Ami jelenleg általánosságban elmondható, hogy nincs nyugalom, nincs állandóság sem a formát, sem Zidane kezdő csapatait tekintve. Keresi azt a tizenegyet, amit majd pár hét múlva gála kezdőként emlegethetünk. Az a biztos, hogy ez még nincs meg. Most újabb esély kínálkozik, hogy valami hasonlót álmodjon a gyepre, bár a sérülések ritmusára tekintettel, nehéz lenne megjósolni, mikor állíthatja ki azt a kezdőt, ami talán a legerősebb lenne a jelenlegi keretből. Sejthetően mind Ramos, mind Modric benne lenne.

A hátsó alakzatból Ramos és Nacho is eltiltás miatt fog hiányozni, Marcelo pedig friss sérülése okán. Azért Militao és Mendy meg tudja oldani a középső védő, illetve a bal bekk szerepét. Nem tartom lehetetlennek, hogy még jobban is, mint Marcelo és Ramos. Azért Sergio, mint kapitány jelenléte gyakran akkor is jótékony, ha néha csúnyán benéz egy-két szituációt. Zidane a biztonság kedvéért még elvitte Párizsba De la Fuentét is, de Varane, Carvajal és Ordiozola jelenlétében, nem tennék arra, hogy pályára lép.

A klasszikus középpályásaink közül, mindössze két futballistánk egészséges, …. és Casemiro. Kroos és James is a kezdőben fogja meghallani a kezdő sípszót, és ha Case legalább olyan hasznos lesz, mint a Levante ellen, akkor keveset fogunk panaszkodni rá. Azt gondolom, hogy egy PSG idegenben, pont az a meccs, melyen hasznos lehet a brazil tank. Azért tegyük hozzá, hogy a középpályás munkába akár Vinicius, akár Lucas Vazquez is hatékonyan be tud segíteni. Kicsit furcsállom, hogy Zidane nem hozott fel a Castillából középpályást, Raúl majdcsak ajánlott volna valakit! És azt is nehezményezem, hogy ha Brahim egészséges, akkor legalább a kispadra miért nem fér oda!

Azt gyanítom, hogy eljött az ideje egy Hazard, Benzema, Bale támadó triónak. Benzema az egész Liga leghatékonyabb játékosa jelenleg (róla nyilatkozta tegnap Tuchel, hogy ő a világ legalulértékeltebb játékosa), Hazard klasszisa egyre jobban megmutatkozik, és mintha Bale is megemberelte volna magát. Benzema brutális statja szerint, amióta visszajött Zidane az edői posztra, a francia csatárunk 14 meccsen 14 gólt szerzett, ami több, mint tiszteletet parancsoló!

A wales-i helyzete nagyon nehéz egy ilyen nyár után, és mentségére hadd hozzam fel, hogy vérprofin állt a dolgokhoz azt követően, hogy Zidane lényegében elbúcsúztatta 2-3 sajtótájékoztatón is. Amikor lehet, pályára lépett, és mindig a jobbak között lehetett emlegetni. Ez akkor is igaz, ha a legutóbbi bajnokit piros lapos eltiltás miatt hagyta ki. Lehet, hogy jól jött ez a kis pihenő a PSG elleni meccs vonatkozásában. Bale és Zidane kapcsolata a megelőző érában sem volt felhőtlen, Zidane például a 2018 februári PSG – Real BL nyolcaddöntőn sem kezdette, és a lehetséges 33 BL meccsből mindössze 16-szor volt kezdő, de csak 6-ot játszott végig. Ebben persze szerepet kaptak a sorozatos sérülései is.

Utoljára a Róma elleni BL találkozón szerzett gólt, még Lopetegui kezei alatt. Most viszont szinte biztos, hogy a kezdőben találja majd magát, és ezt nem csak a sérülések indokolják, saját formája, gólérzékenysége miatt is ott a helye. Azt gondolom, hogy a jelenlegi szituációt, mint Bale, mind Zidane profin kezeli, az edző játszatja, a játékos meg él a lehetőséggel. Minden bizonnyal Bale is megértette, hogy nem minden a jó fizu, ha nem akarja, hogy a Bernabeu gyepe alá temessék a karrierjét, akkor mutatnia kell valamit! Érdekesség, hogy Zidane legutóbbi BL meccse a kijevi döntő volt, így kieséses szakaszban három évig nem talált legyőzőre kétmeccses párharcban, s mint tudjuk a döntőkben sem.

Pozitív statisztika, de sajnos a jövőre nézve nem sok relevanciája van, hogy eddig a BL-ben 4-szer játszott a Madrid a PSG ellen, és még egyszer sem kapott ki. Kizárólag döntetlenek és királyi győzelmek állnak a sorban.

A Real eddigi szezonbeli mérkőzései alapján nehéz megmondani, melyik arcát fogja mutatni Párizsban. Egy csapnivaló előszezon után teljesen vállalható meccsel, és 3 ponttal kezdtünk a Celta otthonában, majd következett egy siralmas döntetlen, mely azonnal annullálta a nyitó meccs keltette reményeket. Azóta is szenvedés van, stabil 90 perces jó játékot még nem láttunk a csapattól. A Levante elleni félidők is ellentétes előjellel említhetők. Sajnos Zidane kezdői, és cseréi sem mindig követik az egyszerű szurkolói logikát, a miszter nem hagyja, hogy ellustuljunk, és csak élvezzük a játékot a fotelben elnyúlva.

Magam azt gondolom, hogy a BL csoportkör papíron legnehezebb meccse előtt a körülmények a Real számára alakultak szerencsésebben, és ezt pontszerzéssel illene kihasználni. Bár Tuchel előre magyarázkodott, hogy nem sorsdöntő ez az összecsapás, de adhatna egy lökés a BL kampánynak egy Párizsban elért jó eredmény. Szóval a címben feltett kérdésre majd a csapatok válaszolnak szerda este, de ha engem kérdezne bárki, objektíven is a Realra tennék!

Az M4 a Atletico-Juve meccset adja élőben, a Realért a Spíler TV-ig kell majd kapcsolgatni.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!