Taktikázzunk utoljára

Van az a jelenet a Jóbarátokban, amikor Joey-hoz beállít egy ürge és megpróbál rásózni egy enciklopédiát. A kérdésre, miszerint előfordult-e már vele, hogy elveszett vagy nem igazán tudtad miről is beszélgetnek a barátaid, Joeyban felrémlenek a megannyi ilyen eset. Ennek próbálok most véget vetni. 

Alapvetően régóta tervben van, hogy taktikai kifejezéseket bemutató és elmagyarázó poszttal jelentkezek, amely később mankóként szolgálna mindazok számára, akik kevésbé vannak tisztában a szakkifejezéssekkel vagy szimplán csak nem árt felidézni időről-időre, mivel nincsenek napi használatban. 

Mindenek előtt, egy bejelentést kell letudnom. Feltételezem, észrevettétek, hogy az elmúlt 1-2 évben visszafogottabb mennyiségben jelentem meg a blog hasábjain. Ennek egészen egyszerű oka van, mégpedig csökkent a kedv és idő. 

Öt évvel ezelőtt hatalmas lelkesedéssel vágtam bele a blogolásba. Norma_va és én egyaránt be lettünk dobva a mély vízbe, de rengeteget tanulva sikerült fejlődni. Az új platform és célok kialakítása rettentően izgalmas feladat, illetve időszak volt. Mi sem mutatja jobban, hogy akkoriban a szerkesztői chatben 0-24-ben brainstorming volt. Azt gondolom a célok jó részét sikerült elérni, bár nyilván lenne hova továbbfejlődni. 

Mi azért többnyire amatőrök vagyunk, de ma már ez nem jelent semmit, mert dacára, hogy ingyen végezzük a munkánkat a blogon – csupán szívből -, rengeteg időt és energiát ölünk bele a posztok írásába. Nem túlzás azt állítani, hogy többet mint a hazai sportújságírók többsége. Viszont az első Zidane-éra alaposan megkínozta a lelket és próbára tette a szurkolóikat. Mindemellett pedig a legnagyobb problémává vált a nem megfelelő írói/szerkesztői környezet/körülmények, így ezzel a poszttal búcsúzom el tőletek. A továbbiakban nem vagyok és nem leszek tagja a Madridi Merengués szerkesztői stábjának. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes mértékben eltűnök. A kommentszekcióban fel-fel tűnhetek és amennyiben a szerkesztőség felkérne egy-egy vendégszereplésre, akkor szívesen fogok eleget tenni ennek. A kollégáknak további kitartó munkát kívánok és remélem sikerül elérniük céljaikat. Remek emberek és nagyszerű volt együtt dolgozni velük. Nektek pedig köszönök minden kritikát és gratulációt.További jó szurkolást! Hala Madrid!

Mivel célunk, hogy sokakkal megismertessük a labdarúgás mélységeit, hogy többen és jobban értsék mi zajlik a pályán, ezért már jó ideje érik, hogy néhány alapfogalmat részletesebben bemutassunk. Ez alatt nem a les, meg hasonló témákra gondolok, hanem, azokra, amik szorosan kötődnek a foci taktikai oldalához. Azonban a teljesség igénye nélkül íródik e cikk, azaz csakis azon fogalmakat fogja tárgyalja, amiket én a legsűrűbben előfordulónak gondolok. 

Letámadás – Pressing

A poszt célját tekintve azt gondolom kihagyhatatlan elem a letámadás, azaz pressing. Ez azt a folyamatot, ami során a labda nélküli csapat nyomás alá helyezi az ellenfél játékosait, méghozzá azzal a céllal, hogy távol tartsa az ellenfélt a kapujuktól vagy persze, hogy megszerezzék tőlük a labdát. Elsősorban a labdásra és a körülötte lévő játékosokra szorítkozik ez a nyomás. Viszont a kivitelezésben többféle mód is van, viszont legtöbb esetben a csapat valamilyen jelre indítja meg a letámadását. Ilyen például egy passz a hátvéd felé. Ez a jel persze csapatonként és meccsenként is eltérhet.

Valamint hely szerint is lehet megkülönböztetni letámadást, a szerint, hogy a pálya mely részén fejtik ki.

Ebből a szempontból a német szövetség által használt rendszer, amely szerint három egyenlő részre osztja fel a pályát. Védő, középső és támadó harmad. A három részt tovább osztják két részre, alacsony és magas. Így lehet beszélni alacsony-támadó pressingről vagy akár magas-védő pressingről. 

Rettentően hasznos eszközzé vált a modern labdarúgásban, nekem is egyik kedvenc mozzanatom. Hatalmas mértékben lehet befolyásolni a mérkőzést, illetve a másik csapat játékát. Egyik legújabb trendként azt láthatjuk, hogy a védekező csapat már nagyon hamar megpróbálja a szélre szorítani az ellenfél építkezését, ezzel is jócskán limitálva a lehetőségéket számára. 

Fedezőárnyék – Cover shadow 

Nem feltétlenül csak letámadás során alkalmazzák, de szorosan kapcsolódik hozzá. A letámadás során gyakran alkalmazzák ezt mint eszközt, mely azt a jelenséget jelöli, mikor a védekező csapat játékosa testével takarásban tart, azaz blokkol egy ellenfél játékost.

Remek eszköz arra, hogy meggátoljuk a passzt az ellenfél csapat egy-egy fontos játékosához, azaz teljesen kivegyük a játékból. 

Pressing trap 

Szintén egy olyan eszközről beszélünk, ami szorosan kapcsolódik a letámadáshoz. Nem takar mást, mint azt a folyamatot, amikor a védekező csapat szándékosan felkínál (üresen hagy) egy területet az ellenfél számára, hogy arra terelje a játékot. Amikor odakerül a labda, akkor élesedik a csapda, mivel ez általában olyan hely, ahol a védekező csapat fölényt tud kialakítani, ezért ezt a fölényt hirtelen alkalmazva lehetővé válik, hogy ellehetetlenítse a labdás csapatot vagy meg is szerezze a labdát.

Gegenpressing/counterpressing

A poszt megírásának egyik fő oka, a magyar szakkifejezések hiánya. (Én legalábbis nem hallottam jót a jelenlegire). Miről is van szó? A védekező csapat ezen szituációban az a fél, amelyik birtokolta a labdát, de hirtelen elvesztette (pl egy rossz passz), de ahelyett, hogy egyből rohanna mindenki vissza védekezni, intenzív nyomás alá helyezik az újdonsült labdás felet. Annak okán született meg ez a fegyver, hogy mikor egy csapat labdát szerez, akkor kell minimum néhány másodperc, míg átrendeződnek támadásba, illetve az éppen labdás személy felméri a helyzetet, a társak helyezkedését és kiválasztja kinek passzol.

Ezt a nagyjából 5-7 másodperces időintervallumot megfelelően kihasználva a labdát elvesztő csapat  visszaszerezheti a játékszert. És nem csak abból a szempontból hasznos fegyver, mert ismét visszakerülhet a labda hozzájuk, ezzel is meggátolva az ellenfél támadását, hanem gólszerzésre alkalmas fegyverként is használható. Mivel a labdát szerző csapat átvált támadásba így, ha ilyenkor visszaszerzed a labdát, akkor nagy eséllyel rendezetlen védelem lesz előtted, úgyhogy jó lehetőséged adódhat gólszerzésre. Jeles képviselője és úttörője, Jürgen Klopp. 

Átrendeződés – transition

A transition azt a folyamatot jelöli, amikor a csapat egyik fázisból átvált egy másikba, például támadósból védekezésbe való átrendeződés vagy fordítva. Azzal tisztában kell lenni, hogy a labdarúgás négy fő fázisból áll: védekezésből és támadásból, valamint átrendeződés védekezésbe és átrendeződés támadásba. Az hogy egy csapat miképp rendeződik át egyik fázisból a másikba sokat nyomhat a latba. A túl lassú átrendeződés védekezésbe, végezetes lehet egy gyors támadással operáló csapat ellen. Vagy egy roppant gyors támadásba rendeződéssel komoly fegyvert tudhat magáénak a csapat. 

Labdakihozatal – Build-up 

A build-up nem más, mint mikor a labdás csapat saját térfeléről, vagy akár a kaputól építkezve felhozza, felépíti magát az ellenfél támadóharmadáig. A nagyfokú, szervezett letámadásnak köszönhetően ez a folyamat is felértékelődött. Sokszor már itt komoly problémákba lehet belefutni, amire megoldást kell találnia az edzőnek, sokszor meccs közben. Nálunk például Casemiro okán szívtunk sokat. Egyébiránt Zidane alatt az volt a jellemző, hogy sokat vettek részt benne. A középpályások mind hátul maradtak és még Isco is gyakran feltűnt hátul. Azzal, hogy úgymond túltöltötték a mély területeket, nagyon biztos labdakihozatalt hozott létre a Királyi gárda.

Félterület – Half-space 

Nevéből is kiderül, hogy ez már nem jelenség vagy folyamat, hanem a pálya egy részét hívják így. Ha a pályát vertikálisan felosztjuk 5 sávra, akkor megkapjuk a pálya széleket, illetve a pálya közepét. A közöttük lévő két sávot nevezzük half-space-nek. A népszerűsége az elmúlt években nőtt meg, többnyire elemzői szempontból. A labdás játékos nagyobb szabadságnak örvendhet ezen pályarészen, mert ugyanúgy megvannak a passzopciók, mintha a pálya középén lenne, de még több is van, mivel az átlós passzsávok is megnyílhatnak előtte.

Box-to-Box Midfielder/középpályás

Ez a típusú középpályás egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjaink labdarúgásában. Ez a játékos mozgékony, nagy munkabírású, mint Luka Modric. Képes ellátni mind védekező feladatok, mind támadófeladatokat. A meccs során fegyelmezetten visszazár védekezni, első a labdaszerzésben és letámadásban. Ugyanakkor az edző  akkora szabadságot enged meg neki, hogy feljebb lépve csatlakozhat a támadáshoz és támogathatja. Teszi mindezt abban a tudatban, hogy fürgeségével idejében visszaér a védekező fázisra is.

Double pivot

A pivot tulajdonképpen a legmélyebben helyezkedő középpályás, aki a védők előtt csücsülve csökkenti a csapatrészek – támadó szekció és védekező – közötti űrt. Ennek megkettőzése a double pivot, de itt még nem ér véget a történet. Ugyanis többnyire az egyik egy labdabiztosabb játékos, aki segíteni tud a labda továbbjátszásában, erre remek példa Kroos. Míg a másik inkább védekező felfogású, sokszor rombolóbb stílust képvisel, mint Casemiro. A tipikus felállás, amivel párosulni szokott a 4-2-3-1.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!