Merengues Bende  

Éder Militao, a brazil Varane

Bővül a brazil kontingens Madridban! Rodrygo után egy újabb olyan labdarúgó kerül bemutatásra a Bernabéu népének, aki a szamba hazájában született. Éder Militao a szentély gyepén tett első lépéseivel, valamint a nagyszabású sajtóeseménnyel párhuzamosan mi igyekszünk egy rapidportréval kedveskedni nektek. Bienvenido, Militao!

Érdekességek

Lássuk a számokat: Militaoért nagyságrendileg 50 millió eurót fizetett a Madrid a Portónak, illetve a brazil 6 éves kontraktust írt alá. Voltaképpen ő az első igazolása az idei nyárnak, hiszen már márciusban hivatalossá vált, hogy a Real Madrid szerződtetni fogja a topklubok által körbeudvarolt brazil srácot. Az ehhez képest kései bemutató oka viszonylag egyszerű és kézenfekvő: Éder a hazai rendezésű Copán vigéckedett (Casemiróval karöltve) és lett végül Dél-Amerika bajnoka!

Na, de miről híres az új fiú? A média által felkapott sztori szerint biztosan, hiszen ő lesz a keret ötödik brazil tagja. Persze lehetnek még távozók, de ez a szám holtversenyben a legmagasabb lenne a Real Madrid történelmében. Brazil különítmény a 2005/06-os és 2006/07-es szezonban érte el az ötfős létszámot. Érdekesség továbbá a 21 éves brazillal kapcsolatban, hogy mindössze 2 és fél éve profi labdarúgó, ugyanis 2017 januárjában írta alá első profi szerződését nevelőegyesületével, a Sao Paulóval. Ezen időszak alatt több, mint 50 mérkőzést játszott minden sorozatot összeszámolva, ami igencsak megsüvegelendő képességeket feltételez.

Játékstílus

Apropó, képességek! Militao posztját tekintve mind középső védőként, mind jobbhátvédként bevethető, igaz, utóbbin többnyire kényszerből láthattuk szerepelni. Mármint láthatták, akik rendre figyelemmel kísérték a Porto meccseit. Az igazat megvallva én nem tartozom közéjük, és maximum ötször láttam eddig a pályán, de az első gondolatom Militao játékát látva az volt: „a brazil Varane”! Mutatom is, hogy miért.

Militao egyik legnagyobb erőssége a fizikuma, hiszen 186 centiméteres magassága mellé fürgeség és gyorsaság párosul. Ezen adottságainak köszönhetően nem számít egyedinek, ha a támadókat üldözve a vonal mellé szorítja őket, testi fölényét – no meg a vállait – használva elválasztja őket a labdától. Tavaly a Portóban 2.5 szerelést tudott felmutatni meccsenként, jó néhányat az imént említett módon

A tökéletes alkat mellé hazájához méltó technikai képzettség is párosul, noha nem feltétlenül abban a formában, ahogy egy braziltól ezt megszokhattuk. A játékszert fülön megtáncoltatós, sarkazós, esernyőcselekkel tarkított játék helyett Militao tudása a passzmutatóiban nyilvánul meg. A brazil az elmúlt idényben átlagosan majd 80%-os passzhatékonysággal rendelkezett. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy van türelme és higgadtsága nyomás alatt is tisztára játszani magát, majd kiválasztani a legjobb passzopciót. A „pressz-rezisztenciája” egyébként az egyik olyan kvalitása szerintem, ami miatt kiválóan fog passzolni a madridi támadásszervezésekbe.

A képességeket tekintve az eddig leírtak ígéretes tehetségű labdarúgót vázolnak elénk, a számok ellenben elmaradnak a Ramos-Varane páros statisztikáitól. Militaónak azonban van olyan mutatója, amelyben újdonsült posztvetélytársai fölé tudott nőni, nevezetesen a nyert fejpárbajok aránya. Az elmúlt szezonban míg Varane mérkőzésenként átlagosan 2.9 fejpárbajt nyert meg és 1.2-t veszített el, addig Militao kereken 4 megnyert fejpárbajjal büszkélkedhet ugyanilyen számítás mentén, igaz, 1.5 elvesztett légicsata az ő neve mellé is felírható (Ramos esetében ezek a számok: 2.1 – 1.4).

Az tehát vitán felül áll, hogy az újonc statisztikái figyelemreméltóak, ám az egyéni mutatók önmagukban semmit sem jelentenek egy csapatsportban. Lássuk, hogy hogyan illeszkedhet az ifjú bekk Zizou újjáformálódó Realjába!

Militao helye a csapatban

Ami szerintem alapvetés, hogy Militaót belső védőnek igazoltuk. Ennek oka, hogy – miként azt a squawka-posztban már kifejtettem – a jobboldali védő poszt az elkövetkező évekre biztosítva van Odriozola és Carvajal által. A szükség persze törvényt bonthat, de Militao érkezése inkább a bizonyítani  sajnos nem tudó Vallejo távozását vetítheti elő.

A 4 belső védőnk így tehát a Varane-Ramos-Nacho-Militao kvartett lesz. Előbbi 2 kezdőcsapatbeli tagsága megkérdőjelezhetetlen, arra viszont nem vennék mérget, hogy Militao nem fogja beelőzni Nachot a rangsorban. Imádom a spanyolt és tisztelem a klubhoz való lojalitását és alázatát, de kristálytisztán látszik: Militao fényévekkel nagyobb karriert futhat be a védelem saját nevelésű Jolly Jokerjénél.

Az biztos, hogy Zidane-nak lesz alkalma vakarni a kopasz buksiját a védelem összetételét illetően, hiszen jelen állás szerint kiváló minőséget képvisel a hátsó egységünk – egyéni szinten. Ha sikerül összerakni az egyéneket egy működő rendszerré, valamint Militao ebből tevékeny szerepet vállalhat, én leszek a legboldogabb, Militao pedig az elkövetkező évek egyik meghatározó középhátvédjévé nőheti ki magát.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!