Merengues Raulitás  

Álom ez tán, vagy valóság? (Átigazolós agyalós poszt)

Most, hogy ténylegesen elkezdődött az átigazolási szezon (jó kifogás arra, hogy miért nem csináltuk meg eddig) nézzünk meg három forgatókönyvet a Real Madrid számára, belevéve az eddigi játékosmozgásokat. A squawka hasonló posztjaival való hasonlóság teljesen normális, hiszen a squawka gonosz szerkesztői előreutaztak az időben, hogy lekopizhassák a múltban a mi zseninket. Posztonként haladjunk végig a potenciálisan 4-3-3-ban felálló csapaton, és az edző mindenképp Zidane lesz. A Raulitást realitást Bende képviseli, az álmodó nyomor szerepében ReAlantos, a bélyegkupac alatt pedig Raulitás FM-ezik. Kezdjük is el!

Kapus

Álom

Courtois – Ezt szerintem nem kell túlmagyarázni. Nincs olyan kapus a piacon, akit értelmes áron tudnánk magunkhoz édesgetni, és egyértelmű upgrade lenne Thibaut-hoz képest. Ha képesek vagyunk csereként megtartani Navast, akkor Lunint is idevéve a kapusposzt évekre le van fedve.

Realitás

Courtois (Keylor) – A belga kapus első madridi évében jóval az elvárások alatt teljesített, ennek ellenére a képességei alapján továbbra is a világelithez tartozik. Bármennyire is rajongok Keylorért, el kell fogadnom nekem is: ha a tudásának megfelelően véd Tibó, kevés olyan hálóőr van (vagy talán nincs is), aki elé kerülhetne a rangsorban. Keylor viszont marad! Ha másodiknak, akkor másodiknak…

Wildcard

Andrij Lunin  – Itt ez a fiatal gyerek, aki úgy védte az ukrán kaput az U20-as VB-n mint nagyfater a szilvát a befőzéstől. Nagyfater jó pálinkát főzött, Lunin pedig világbajnok, én meg a családi alkoholizmus hagyományos útjára léptem. Nem kell ide senki új, Luninnak az 1-es mezt!

Jobbhátvéd

La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Beharangozó

Álom

Carvajal – Újabb egyértelmű sztori, Dani Alves kiöregedése óta talán csak Kimmich és Alexander-Arnold képes felvenni vele a versenyt jobbhátvéd poszton. Cseréje Odriozola, akiben talán még az előbb említetteknél is nagyobb potenciál lakozik.

Realitás

Odriozola (Carvajal) – Ha van poszt, ami biztosan nem fog hiányposztnak számítani az elkövetkező években. Carvajal és Odriozola személyében két hasonló stílusú, csupaszív játékost tudunk felmutatni a védelem jobb oldalán, álljon itt a bongyor baszk neve a bizalom jeléül.

Wildcard

Trent Alexander-Arnold – Oké. Itt nem kell indoklás. Ha inkább ismeretlen wild cardot kéne mondanom, akkor Nordi Mukielét mondnanám a bikás Lipcséből. Fiatal, francia, gyors, eléggé támadószellemű, és a koncentrációval időnként problémái akadnak (19 éves, szóval érthető). Tökéletesen beleillik a Real új koncepciójába.

Középhátvédek

Álom

Varane – A sormintát folytatva, most is (újabb) igazolás nélkül oldanám meg a posztot. Varane évek óta bizonyítja, hogy miért kirobbanthatatlan a királyi kezdőből, 26 éves korára négyszeres BL-győztes. Cseréje az újonc Militao, akit a Transfermarkt szerint jobbhátvédként és védekező középpályásként is bevethetünk. Kérdés, hogy személyében egy újabb Pepe vagy egy újabb Danilo jött-e Portóból, de adjuk meg neki a bizalmat.

Ramos – Sergio a világ jelenlegi egyik legjobb középhátvédje. Igaz ez akkor is, ha az IQ-szintje és a viselkedése nem mindig támasztja ezt alá. 33 éves, így a játéka mellett szól a tapasztalata is. Ráadásul egy középhátvéd esetében ez a kor még nem jelenti az egyértelmű visszaesést, egy-két év még lehet benne topszinten. Az ő posztján egyértelmű erősítést csak van Dijk leigazolásával látnék, de a holland leigazolása esetén gyanúsan nem tudnánk senki mást megvenni a kritikusabb helyekre.

Cserének az örökifjú örökígéret, Nacho maradhat, aki, ha játékában nem is, szakállban pótolni tudja a Capit.

Realitás

Varane-Ramos (Militao-Nacho) – A védelem közepén nem is állhat más páros, mint a képességeket tekintve a világ legjobbjai közé tartozó, négyszeres BL győztes belső védő duónk. Ha egy kicsit rendezettebb lenne jövőre a csapatvédekezésünk, úgy a defenzív mutatóinkban is tükröződhetnének a francia-spanyol fal erényei.

Wildcard

Mivel van Dijkot csalásnak érzem leírni, ezért az első opcióm Boubacar Kamara lesz a Marseille csapatából. Egy nem túl stabil, bajnoki 5. marseillei védelem bástyája volt középen, 19 éves kora ellenére. Szerelésekben, labdaszerzésekben kiváló, gyors és a labdával sem bánik ügyetlenül.

A másik középhátvéd-javaslat az Atleti uruguayija, Jose Gimenez lenne. Simeone-iskolában nevelkedett, kőkemény játékos, aki a játékhoz sem hülye. Ritkán hibázik, ami nagy kincs lenne a jelenlegi felhozatal mellett. A 80 milliós kivásárlási ár bagó érte, ha előtte eladjuk Nachot valahová 40 körül.

Balhátvéd

Álom

Mendy – Marcelo az elmúlt évtized meghatározó balbekkje, szinte már Dani Alveshez mérhető szinten definiálta újra a posztot. Ennek ellenére a bohócunk már sajnos erősen leszállóágban van, így a frissen igazolt Mendy beelőzi a hierarchiában. Így a maradék meccseken Bongyorka tudná a legjavát nyújtani.

A poszton érdemes megemlíteni még Reguilónt, akinél a visszavásárlási opcióval történő eladás tűnik ideálisnak, bármennyire is fáj érte a szívem; illetve Hakimit, aki Dortmundban nyújt kiemelkedőt: a részéről további kölcsönjáték az, amit a legjobbnak tartanék.

Realitás

Mendy (Marcelo)

Mendy! Két dolog miatt örülök az érkezésének: egyrészt mert remek futballista és övé lehet a jövő. Másrészt, ami talán fontosabb, hogy ha Zidane játszatni is fogja (nem úgy, mint Reguilónt), akkor a konkurenciaharc biztosan jó hatással lesz Marcelora is. Reguilón mehet kölcsönbe, de biztosan nem hagynám eltékozolni a tehetségét.

Wildcard

Alex Sandro. Mindenkinek ismerős, hogy mit tud nyújtani a brazil balbekk. Kreatív, aktív részvétel a támadásokban, állandó megbízható passzopció, és uprgade Marcihoz képest a védelemben. Én azt mondom, cseréljük ki a két brazilt egymásra, mindenki jól járna.

Védekező középpályás

Sajnáljuk!:(
Álom

Kanté – Az első poszt, ahova kívülről hoznék megoldást. Kedvelem Casemirót, de a játék olyan elemeiben vannak hiányosságai, amik miatt nálam nem lehetne a dream team kezdő tagja. Llorente eladásával pedig nem maradt más a posztra a csapatban, ezért a Chelsea franciáját választanám. Munkabírása, fáradhatatlan robotolása és a taktikai zsenije megújíthatná mind Modric, mind pedig Kroos játékát.

Realitás

Casemiro (Valverde) – A brazil minden hiányosságával együtt nélkülözhetetlen a csapategyensúly érdekében. Kell oda középre egy ilyen romboló típusú játékos, még úgy is, hogy a liga csapatainak fele ellen azért játszhat nála eggyel labdaügyesebb spíler is. Mondjuk Llorente? Kár, hogy ő már a múlté…

Wildcard

Rodrigo az Atletiből. Tudom, hogy a Citybe megy, de mennyivel jobb helye lenne nálunk. Llorente előmelegített padja várná, hogy ne legyen aranyere. Amúgy meg baromi jó játékos a Pali, Pep nagyszerű vásárt csinált vele.

Támadóbb középpályások

Álom

Modric – Kevés olyan középpályás van, aki fel tudja venni a versenyt a horváttal. Kanté csapatba építésével még akár 2-3 évig is elodázhatnánk a nyugdíjba vonulását, ez alatt az idő alatt pedig Ceballos méltó helyettesévé érhetne a poszton.

Kroos – A legnagyobb tülekedés talán erre a posztra van a csapatban jelenleg (oké, talán a balszélsők után), hiszen Kroos, Valverde és Ceballos is elsődlegesen itt érzi jól magát, de Iscónak is jelenleg csupán itt akad hely. Toni az évek során világszinten domináns párost alakított Lukával, ez pedig Kanté érkezésével reaktiválódhat. Nem tudnék jelenleg olyan középpályást mondani, aki egyértelmű fejlesztést jelentene a német mérnökhöz képest.

Cseréjének nálam mind Ceballos, mind pedig Valverde tökéletes lenne, de mivel előbbit én Modric helyettesének szánnám, így utóbbi marad ide.

Realitás

Kroos (Modric) – Ha elkapja a fonalat, nincs még egy olyan futballista a Fölön, aki akkora magabiztossággal és eleganciával tudja a csapat játékának tempóját szabályozni, mint a mi Tonink. Cseréjének nevezném Modricot. Noha teljesen más játékstílust képvisel, ideje belátni, hogy eljár felette az idő vasfoga. A rotáció szempontjából viszont tökéletes lehet a német kolléga mellett, meg aztán villanthat így is néhány külsős keresztpasszt.

Ceballos (Asensio) – Részben azért neveztem Modricot Kroos cseréjének, hogy Dani beférjen a kezdőbe… Hát atyavilág! Mekkora futballista ez az ember?! Tökéletes Modric-utódnak tartom a képessége, klasszis box-to-box játékos lehet, és lesz is belőle (lásd még: U21-es EB). Hagyjanak a 150 milliós Pogbákkal meg Eriksenekkel, ezt a fiút kellene megtartani… A cseréje lehet Asensio, úgyis világi cimbik, ha jól tudom.

Wildcard

Neves – Ezúttal mélységi irányító érkezne, méghozzá Ruben Neves személyében. Nagyszerű első szezont hozott a farkasoknál, remekül lát a pályán és a védekezés sem büdös neki. Ja, meg irózatos gólokat lő. Ide vele!

Tanguy Ndombele. Ő sem annyira wild card, viszont baromi jó. Állítólag beadta a távozási kérelmet a Aulas elnök úrnak (sőt, azóta a Tottenhambe igazolt…). Jobban kéne a csapatba, mint Pogba, viszont ő is benga francia, szóval Zidanenak is jobban bejönne, mint Eriksen. Mellesleg néhány éven belül a legjobbak közt lesz a posztján.

Jobbszélső

Álom

Mbappé – Ki más? Jelenleg nincs csapat, aki ne akarná a keretében tudni a fiatal franciát. Még csak 20 éves, de már most az egyik európai topcsapat talán legmeghatározóbb játékosa. Pelé óta az első, aki tinédzserként gólt tudott szerezni VB-döntőben, ez is mutatja páratlan tehetségét. Előfordulhat persze, hogy nem válik majd be, és nem futja be azt a pályát, amit most jósolnak neki, de jelenleg sincs nála jobb ember a posztra. Vazquezhez és Bale-hez képest azonban mindenképp minőségbeli javulást jelentene.

Realitás

Mbappé (Vinicius) – A korábban emlegetett 150 milliós Pogbát én elfelejteném, helyette minden erőmet Mbappé megszerzésére fordítanám. Mindegy, hogy mennyibe kerül, hogy idén, vagy jövőre jön, a lényeg, hogy ez a srác kell – a jobbszélen ráadásul pont jól is érezhetné magát. Alternatívája lehetne Rodrygo, bár ez már inkább kétcsatáros rendszert feltételezne

Wildcard

Hakim Ziyech az Ajaxból. A tavaszi madridi análvonat során két gólt lőtt nekünk, az egész szezonban pedig meg sem állt 19-ig, 16 gólpasszal fűszerezve. Jó beadásai vannak, tud franciául…

Középcsatár

La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló

Álom

Benzema – Talán az ő szempontjából igaz leginkább, hogy a csapat több, mint a mezekre írt tizenegy név, ami kifut a pályára. Mert bár biztosan lehetne nála jobb csatárt mondani, olyat aligha, aki ennyire hatékonyan javítaná ki a támadó középpályás poszt hiánya okozta hibákat. Mbappé érkezésével a gólszerzés terhe sem csak az ő vállát nyomná már, ez pedig jótékony hatással lehetne a játékára.

Ahogy a Jovic által hozott rivalizálás is. A szerb tökéletes cseréje lehet a francia operatőrnek, mert bár az összjátékokban ő sem ér fel hozzá, a gólszerzés terén már most Európa egyik legjobbjának számít. Idővel első számú opcióként is el tudnám képzelni.

Realitás

Benzema (Jovic) – Karim nagyúr teljhatalmú lord a támadószekció közepén és ez jól van így. Amit viszont fontos kiemelni: hagyjuk időnként őt is pihenni, hogy Jovic gyakorolhassa azt élesben is, amit a franciától edzésen el tud lesni. Csak így lehet majd idővel ő a méltó utód.

Wildcard 

Iago Aspas. Évek óta hihetetlen, hogy Vigoban játszik még mindig. Egymaga mentette meg őket a kieséstől. Egy ilyen csatár bármikor elfér a keretben.

Balszélső

Álom

Hazard – Megszereztük a világ egyik legjobb focistáját, akinél talán csak a két űrlény (volt) jobb egyértelműen. Csodálkoznék, ha a következő szezonban nem ő lenne a támadásaink kulcsfigurája – még akkor is, ha tényleg érkezne Kylian. Nála is igaz, hogy nem tudnék jelenleg jobb opciót a posztjára, igazából talán csak Neymar említhető vele egy lapon.

Egy újabb poszt, ahol a bőség zavara fogad minket: Eden mellett Vinícius, Bale, Asensio is itt játszhat, illetve Isco és Vazquez is szerepelt már tavaly ebben a pozícióban. Mivel Asensiót a másik oldalra írtam, a többiektől pedig érdemeik maximális elismerése mellett elbúcsúznék, ezért a belga cseréjeként Vinícius maradna.

Realitás

Hazard (Rodrygo) – Eden lesz a csapat vezére és egyben fazonszabásza is a támadószekcióban. Annál, ahogy balról szlalomozik a kapu felé már csak azt kedvelném jobban, ha tudna a középpályán a gyémánt csúcsán is játszani, egy kétcsatáros rendszerben. Erre már kevésbé lenne képes a cseréje, a kis Vinicius, viszont ő a szakma egyik legnagyobbjától leshetné el a védelmek jobboldalának szétzilálását.

Wildcard

Mikel Oyarzabal. A Socik univerzális támadója egész jó szezonon van túl. 13 gólt szerzett és csapata egyik legjobbja volt a ligában. Sokat tanulhat majd Hazardtól.

1786 szó után nem tudnék többet hozzátenni, csak annyit, hogy köszönet Bende és ReAlantos kollégáknak a közreműködésért.

Nektek hogy néz ki a három csapatotok?

Oszd meg a posztot, ha tetszett!