Beharangozó La Liga Bende  

Madridi kisderbi

Csütörtök este a Getaféhoz látogat a Madrid. A két csapat egymás elleni eredményei alapján a párharc korántsem lenne rangadónak nevezhető. Majdnem hét esztendeje már annak, hogy a fehér balett ellen egyáltalán pontot szerezzen a szintén madridi kiscsapat. Az örökmérleg egyoldalúsága ellenére nyugodtan nevezhetjük rangadónak a találkozót, a Getafe ugyanis idén hatalmasat megy. Közvetlenül a Real alatt helyezkednek el a tabellán, a negyedik, automatikus BL-szereplést érő helyen – igaz, 10 egységgel lemaradva a dobogótól. Beharangozó a Getafe – Real Madrid bajnoki elé.

A hétvégén cudar első félidő után viszonylag könnyedén múltuk felül a baszk oroszlánokat (Real Madrid – Athletic Bilbao 3-0). Ha már oroszlánok: a győzelemből oroszlánrészt vállalt Karim Benzema, hiszen a francia támadó mesterhármast jegyzett. Teljesítményével KB9 nem kisebb legenda korábbi csúcsát döntötte meg, mint a mi Puskás Ferencünkét. Öcsi bácsi 7 gólra volt képes a bajnokságban úgy, hogy közben senki más nem szerzett találatot csapatából. Karim ugyanebben a kategóriában egy egységgel jutott előrébb szombat délután.

A blogolást megelőző fotelszurkolói létemben gyakorta szidtam Benzemát a haveroknak, elsősorban a kapu előtti impotenciája okán. Tegyétek a szívetekre a kezeteket, ezzel nem voltam egyedül. Most viszont eljött az idő, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjek tőle. Nem beszélt a levegőbe a szezon elején, amikor azt nyilatkozta, hogy vezér szeretne lenni Cristiano távoztával: az öltözőben és a pályán is alfahímként teljesít, a szezonban szerzett 30 gólja pedig joggal predesztinálja őt a klasszis támadó címre. Természetesen a fáradhatatlan mezőnymunkája is nagyban hozzátesz ahhoz, hogy a klubvezetőség és a világ madridistái is végre úgy érezhessék: a nyári átigazolási szezonban nem egy új 9-es vétele az első számú prioritás.

Térjünk rá a Getafe-meccsre. Itt a blogon már többen kifejtettük, hogy egyfajta előszezonként lehet tekinteni a hátralévő bajnokikra, amely a következő évadra való felkészülést szolgálja. Zidane hasonló véleményen lehet, hiszen szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóján kijelentette, a következő évadban a bajnokság megnyerése lesz a fő célkitűzés, a Barcelona hegemóniáját megszakítandó. Szóba került Vinícius, aki a héten már a társakkal edz, a francia tréner azonban leszögezte: a fiatal brazil csütörtökön még biztosan nem fog játszani. A kapusok közötti kegyharcot, valamint a Bale távozását firtató kérdésekre a szokásos, diplomatikus kitérő válaszokat kaptuk, azonban Zizou sem tudott elmenni Benzema szenzációs formája mellett. Az edző szerint Karim legjobb madridi idényét produkálja (Bende nagyban bólogat), továbbá kiemelte, hogy egy-, illetve kétcsatáros játékrendszerben is képes extra teljesítményt nyújtani.

A Getafe kapcsán elmondta, hogy szenzációs idényt futnak, ami persze nem újdonság. „A sikerüket a kemény munkájuknak köszönhetik, de azon leszünk, hogy megállítsuk őket.” A cél tehát a győzelem, ennek, és a hétvégi, könnyebb ellenfélnek ígérkező Vallecano elleni meccs tükrében úgy gondolom, hogy a csapat rotációjára ne nagyon számítsunk. Nacho várható visszatérésén kívül meglepne, ha komoly személyi változtatások lennének a kezdőben a Bilbao elleni meccshez képest.

Néhány gondolat a Getaféról. Egyértelmű, hogy bőven erőn felül teljesít a harmadik számú madridi csapat. Kőegyszerű 4-4-2-őt és Spanyolországban szokatlan erőfocit játszanak. Kiemelendő a két csatáruk teljesítménye: a Jaime Mata(30) és a veterán Jorge Molina (37) alkotta duó összesen 27 gólt lőtt a bajnokságban eddig, ez a szám pedig a Getafe bajnoki találatainak majd kétharmadát jelenti.

Szoros, harcos meccs várható (főleg az őszi 2-0 fényében), de ha a Madrid és Benzema elkapja a fonalat, nem hinném, hogy megoldhatatlan feladat elé állítana minket a szezon meglepetéscsapata. Vagy mégis? Tippeljetek a Tippeldében, ezt este 8-ig tehetitek meg, a kommentek között pedig várom a ti véleményeteket!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!