Benzema az új CR? 

La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló

A Real Madrid 3-0-s győzelmével tartotta otthon a három pontot, méghozzá Karim Benzema főszereplésével, aki ismét magára vállalva a góllövést, mesterhármast ért el, amivel immáron 21-re növelve találatai számát a spanyol bajnokságban. Annak ellenére alakult könnyed sikerré a találkozó, hogy bizony a Bilbao ellenállást tudott kifejteni, azonban a helyzetek teremtésével már gondjai akadtak, mert Navas kapujára nem igazán tudtak veszélyesek lenni. Összefoglaló. 

A csapatösszeállításokban tulajdonképpen nem voltak meglepetések, hacsak hazai oldalon Vallejo szerepeltetése nem minősült annak. Bár valamelyest belebegtette Zidane a mérkőzés előtti sajtótájékoztatáján. Valamint Bale padoztatása is váratlanul érhette a fanokat, de számomra szimbólikus jelentéssel bírt, hiszen ez jelentheti a Real Madrid egyértelmű szándékát. Aztán, hogy nyáron ez valóban megvalósul és milyen formában, az már más kérdés. Na, de vissza a mérkőzésre. 

Első félidő 

A találkozót tulajdonképpen jól kezdte a vendég gárda, mivel bátor és határozott játéktervvel álltak ki. Az említett ellenállás pedig nagyrészt a letámadásokban realizálódott, ami jelentősebb gondokat okozott a Realnak, bár igaz ez leginkább csak a mérkőzés első felére volt jellemző. A pressing hatására sokszor hátrapasszra kényszerült a habfehér gárda, ami  Navasnál kötött ki, innen pedig rendre ívelés következett a jobb szélre/félterületbe Lucasnak vagy olykor Modricnak.

Azonban nagyjából a 20. perc környékén sikerült átterelni a játékot az ellenfél térfelére és hosszabb labdatartást kialakítani. Ugyan meg-meg szakította ezt a Bilbao feléledő offenzívája és persze letámadása. A Real a labdával főleg a széleken próbált áttörést kicsiholni, de nem volt egyszerű feladat, mert az ellenfél szorgalmasan visszazárt.

Ennek ellenére az megállapítható, hogy a Zidane alatt megszokható aszimmetrikus széljáték érvényesült a Real támadásaiban, azaz a balon Marcelon, Kroos, Benzema révén inkább alakult ki passzjáték, míg a jobbon Lucasnak az volt az elsődleges feladata, hogy kapura törjön. Modric természetesen besegített, olyannyira szabadabb szerepköre volt, hogy gyakran egészen a legelső vonalban helyezkedett. A Real tehát 2-1-4-3/2-1-3-4-es formációt öltött mikor náluk volt a játékszer. 

Észrevehettétek, hogy mindeddig nem sok eseményt soroltam fel, hiszen amellett, hogy Yuri besárgult egy Lucasnak kiosztott könyökös miatt az első negyedóra végén, nem sok minden történt. Mind a Real Madrid, mind a Bilbao nehézségekbe ütközött és/vagy hibákkal játszottak, ezért ritkán jutottak el a felek az ellenfél tizenhatosába.La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló

Második játékrész 

A fordulást követően azért felgyorsultak az események, mert talán mindkét gárda aktívabban kezdte meg a második 45 percet, ami rögtön egymást követő kontrákban volt észlelhető. Egyik pillanatban a Bilbao indított kontrát, amely végén Inaki Williams juthatott volna hatalmas helyzetbe, de Vallejo még utolsó pillanatban tisztázni tudott, méghozzá úgy, hogy egyből a habfehérek indíthattak kontrát. Ez vezetett Asensio beadásához a 47. percben, amiből Benzema könnyedén talált be, köszönhetően annak, hogy az ellenfél belső védői nem őrizték szorosan. Mindenesetre megszerezte a vezetést a Real számára.La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló

Ezt követően tulajdonképpen a mérkőzés is eldőlt, a Bilbaóban tegnap nem volt meg az az erő, ami ahhoz kellett volna, hogy innen visszajöjjenek. A második találatig ugyan egészen sokáig, a 76. percig kellett várni, amikor is ritka pillanatok egyike volt, hiszen a Királyi Gárda szögletből talált be. Ismét Benzema, így ezzel a góljával már 10-re növelte a fejesei számát, amivel a legtöbbet jegyzi az európai top 5 bajnokság játékosai között.

Végül pedig a slusszpoén, a rendes játékidő végén érkezett, amikor előreívelésre jött ki Herrerin a kapujából, majd pedig pechükre pont Bale-hez került a labda, majd Benzemához aki nemes egyszerűséggel 25-ről félmagasan beemelte az üres kapuba. La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló

Benzema az új CR? 

Azt gondolom a remek teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Érdekes az ő pályafutása, hiszen mint gólvágó érkezett a Lyonból 2009-ben, majd CR mellett az évek során a kiszolgálás volt az elsőszámú feladata. A kihagyott helyzetei miatt persze rengeteg kritikát kapott, talán az egyik legvitatottabb játékos a Real történelmében, de mindenképp ott van a top 10-ben. 

Most, pályája végefelé, mikor CR távozásával talán az egyetlen, aki képes volt fellépni az elvárásokhoz és vinni előre a csapatot. A tegnapi mérkőzésen is nem csak a gólok szállításában jeleskedett, hanem a mezőnyben is jó munkát végzett. 

A formajavulás, avagy másodikvirágzás okáról már többszőr esett szó, gondolok itt a diétájára, de a pályán mutatott játékát is érdemes picit megvizsgálni. Első blikkre talán mindenki azzal magyarázná a formajavulását, hogy szimplán CR távozásával több helye és alkalma lett a gólszerzésre, hiszen ameddig a portugál itt volt, addig a kiszolgálás volt a feladatköre. 

Azonban, ahogy megnéztem a számokat, az derült ki, hogy nem lett több alkalma gólszerzésre vagy legalábbis nem annyival, mint azt számítani lehetett. Lövések tekintetében nem sokkal nőtt a kísérletek száma. Ha alább megnézitek az ezt megelőző két szezonját, akkor láthatjátok, hogy a 2016/17-es szezon (1. ábra) 3,22 lövést produkált 90 percenként, a tavalyi idényben   (2. ábra) csupán 2,62-t.

La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló
2016/17 szezon
La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló
2017/18 szezon

De idén (3. ábra) 3,28 lövést jegyez, ezért tavalyhoz képest növekedett ugyan, viszont például azt megelőző idényhez viszonítva már nem igazán. Úgyhogy összességében ezen a téren nincs szignifikáns változás, ugyanakkor a gólszerzésben már hatalmas a javulás. Ha a korábbi két év átlagát vesszük, akkor 0,35 gól átlagot jegyzett 90 percre levetítve, de idén ez 0, 70. Így inkább a befejezések javultak, azaz hatékonyabb lett, tehát CR távozása inkább mentális síkon okozhatott változást nála.

2018/19

Végszó

Nem ebből a meccsből lehet komolyabb következtetéseket levonni, de annyi azért leszűrhető, hogy mindenki nagyjából egy jó teljesítményt hozott. Ebből Vallejo emelhető ki, mert a kihagyása miatt felértékelődik a performansza, illetve Benzema magasan a legjobb formában levő játékosunk jelenleg. Aztán meglátjuk, hogy mennyit fog tudni átmenteni ebből Karim a következő idényre. Ehhez talán egy versenytárs is segítséget jelenthet, de még előtte maradt néhány mérkőzés  hátra, kezdve a soron következő Getafe elleni idegenbeli meccsel. Hala Madrid!

La Liga 2018/19: Real Madrid vs Athletic Bilbao Összefoglaló
Btw tudtátok, hogy Modric 300. alkalommal lépett pályára a Real színeiben?.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!