Beharangozó La Liga Sultan  

Jönni fog az extra? – Real Madrid vs Barcelona

A lehetséges kupákért folytatott harc talán legkeményebb hetében a második összecsapásra kerül sor szombat este a Bernabeuban. A CdR fináléba nem sikerül bekerülni, következik a Liga elsőségért vívott háború meghatározó csatája, majd a jövő héten az Ajax ellen kell állva maradni a BL-ben. Embert próbáló feladatok, (majdnem) mindent eldöntő meccsek. Nézzük a szerdai vereség után milyen lehetőség előtt áll a Real Madrid!

A vereség óta eltelt napok a tele voltak spekulációkkal. Elméletben játékosok jöttek, mentek, Solari már ki van rúgva év végén, ha nem nyer BL-t, Mourinho fél lábbal már a spájzban van, Bale lószállítóját meg már Madrid határában látták eltévedni egy körforgalomban. Nagyot ment a sajtó – most jól el lehet adni a lapokat. A szezonban nem volt még ennél durvább eredményből érvelés.

Hogy látom én?

Nagyon egyszerűen. A Real Madrid jelenlegi kerete sajnos nincs egyensúlyban. Ahogy ezerszer leírtuk már, elől hiányzik egy stabil gólvágó ember. Vagy kettő. Kisebb csapatokat megoldjuk, a közép csapatokat is, ha nem jön közbe valami váratlan. A jobb csapatok legyőzéséhez egyértelműen kell valami extra, azokat most egy átlagos teljesítménnyel nem tudja a Madrid megugrani. Erre képes csupán ez a garnitúra. És ez edzőtől független. Sajnálom a Solari hatereket, de ez az igazság.  A HR osztályt venném elő… [Ha nem tudjátok egy nagy cégnél ki a hibás, akkor mindig a HR! 😉 ]

Akkor jöttek a jobb eredmények, amikor Benzema extrát tudott nyújtani, amikor Case betalált, amikor Vini gólpasszokat tolt és amikor Ramos húzni tudta a csapatot. És ezen alkalmakkor is szükség volt arra, hogy a középpályánk mutassa a szokásos stabilitását, és legalábbis kirívó hibát a védelem se hozzon össze. Mit tudott ehhez Solari hozzátenni? A folyamatosan gyengén szereplőket betörte, vagy mellőzte. A védelmi hibák felelőseként kinevezett Marcelót jegeli, a renitens Iscót elfelejtette, Bale-t nem erőlteti. Továbbá a lehető legtöbbet játszatja azokat az embereket, akiktől az extrák érkeztek: Vini, Benzema, Ramos, Modric, Regilón.

Ez van…

Sajnos a Real Madrid jelenlegi keretének egyik sajátossága, hogy nagyon sok gólhelyzet kell neki ahhoz, hogy betaláljon. Tanuljunk meg együtt élni vele, hogy most ez az alap. Benzema teljesítménye erősen hullámzó, Bale gyenge és megbízhatatlan, Vinicius pedig még kiforratlan – és így is nagy teher került a vállára hirtelen. Remélem pozitívan fog hatni rá, hogy behívták a felnőtt brazil válogatottba – életében először. Nálunk a középpálya világszínvonalú, Modricnak ha megy, akkor isten, Kroos hiába alibi, az a fajta passzpontosság amivel ő bír, nagy stabilitást ad, még ha valóban nem is látunk tőle váratlant. A helyzeteink létrejönnek, ott vagyunk a kapu előtt, csak pont ott mutatjuk ezt a lehangoló hatékonyságot. Vagy hatékonytalanságot.

Nagy csapat ellen akkor tudunk nyerni, ha legelöl extrát mutat a Real Madrid. Ha erő felett teljesít a gárda, ha Modric átlő, ha Case pont ott van, ha Benzema kaput talál, ha Vini leteszi a gólpasszokat, ha Ramos befejeli. De ez most nem az alapjátékunk része. Vagy akkor nyerünk, ha az ellenfél elcseszi (11-es, kiállítás, labdaeladások saját térfélen, stb). Mi egy jó alapjátékkal most nem tudunk kiemelkedő csapat ellen nyerni. Ehhez gyengék a befejezéseink. Ez most az általános helyzet. Ezzel kell élni a mindennapjainkat, azt gondolom, hogy ezt a csapat teljesítményének értékelésekor is figyelembe kell venni.  Ez a keret most ennyit tud. Hadd ismételjem meg, ez nem Solari hibája!

Nagy változásra ne számítsunk!

Nyárig nagy átlagban Vinicius sem fog drasztikusan feljavulni. Azt a rutint, amihez 50 meccs kell, nem lehet megszerezni szerdáról szombatra. Vinicius az idén rengeteg helyzetet fog elrontani, mert egyelőre még itt tart. Nem lehet, és felesleges is siettetni. Amikor ő hoz egy-egy meccsen extrát, akkor kapásból beveri, akkor leteszi a tutit Benyának, vagy bárkinek, aki a második vonalból érkezik. Az a keret szörnyű kritikája, hogy ha Vini csak az átlagosat nyújtja, akkor is a csapat legjobb egy-az-egy elleni játékosa, és akkor is ő felel a plusz dinamika, a váratlan és kiszámíthatatlan játék nagy részéért. Tinédzserként. Relatíve nagy teher van rajta, és tegyük össze a két kezünket, egyelőre állja a sarat! Övé idén a legtöbb gólpassz. És ez pont a management érdeme lehet. Egyelőre úgy néz ki, nagyon jól kezelik a háttérben a fiatal brazilt.

Az ellenfél

A Barcelona esetében is egyértelmű a hanyatlás. Csak máshogy. Náluk a védelem van kapuzárási pánikban, és a középpálya klimaxozik. Náluk a helyzetek kialakítása döcög, ha nincsenek fent a gálakezdő középpályások – sőt, jobb csapatok ellen még akkor is. Viszont elől van egy kegyetlen Messijük, és egy fáradóban is gyilkos Suarezük. Ráadásul náluk is van egy labdaügyes (konzolfüggő) fekete srác a baloldalon. A végeredmény az, hogy ha odakerülnek, ők sokkal jobb százalékban értékesítik a helyzeteiket, mint a Real Madrid. És gólok tekintetében a Barca hanyatlása egyértelműen a jobb változat.

Szóval meglátásom szerint akkor tudjuk a Barcát legyőzni, ha jön az extra. Egy „normál” Real Madrid az átalakuló kerettel, ehhez most kevés. Nagyon fontos kérdés, hogy egy ilyen sorozatterhelésben fog-e jönni az extra? Jöhet egyáltalán? Mutatkozik egy elég erős pszichés teher is, sajnos hiányzik a győzelembe vetett HIT is a Barca ellen. Itt Solarinak és a stábnak van tennivalója.

Most legalább a Barca sem pihenhetett 28 órával többet, mint mi, Pintus mester megacélozta az izmok erejét, azt nem várnám, hogy fizikailag fel tudna bennünket őrölni az ellenfél. Fordítva viszont el tudom képzelni. Szerdán Vazquez a 28. percben járt 4 km futásnál. Azt gondolom, hogy mi bírni fogjuk. Sőt, ha fizikailag mi bírjuk jobban, akkor ez akár lapok formájában is megjelenhet. Ha sárga az a lap, már akkor is befolyásolja egy védő munkáját, ha meg piros, az mindent eldönthet.

Tanulni belőle!

A Barca nyilván próbál majd rákettőzni Viniciusra, és alaposan kielemzik, mitől volt a miénk szerdán az első félidő. Nem lepne meg, ha Carvajal helyén szerepet kapna Odriozola, hogy Dembelét megfékezze. Vagy Carvajal lép majd pályára nagyon konkrét instrukciókkal ezzel kapcsolatban. (Most látom, hogy Ordi megint kimaradt a keretből. Santi, b+, mi bránert csinálsz, ha Carvajal megsérül?)

Kapusposzton biztos cserélünk, bár Navason nem múlt semmi szerdán, sőt a kijövetelei nagyon-nagyon hasznosak, és példaértékűek voltak.  A védelem mögé juttatott labdákra kiválóan startolt minden alkalommal. És amikor végig akarta cselezni magát a pályán, már az első ember után belátta, hogy csak szerencsével maradt nála a labda, és vissza tudott térni az alapfeladataihoz. (Ez megvan?)

Érdekességként hozom fel, hogy a AS megszavaztatta a szombati kezdőt, és a szerdaihoz nagyon hasonlatos 11-et szeretne a csaknem 20.000 szavazó, aki eddig vette a fáradtságot és voksolt. Egyetlen változtatást követelnek, Vazquez helyett a nagy többség Iscót szeretné a kezdőben látni! Szignifikánsan. Varane térdsérülése ellenére teljes értékű edzésmunkát végzett, kapott egy térd protektort oszt’ kész.

Hogy pozitívan zárjam a beharangozót, ha esetleg 3-0-ra vezet majd a Real Madrid, mindenképp rá kell gyúrni a 4. gólra is, mert azzal az egymás elleni eredményt a magunk javára fordítanánk, ami gyakorlatban plusz egy pontot jelentene. 😉

A keret:

Kapusok: Navas, Courtois és Luca.

Védők: Carvajal, Vallejo, Ramos, Varane, Marcelo és Reguilón.

KP: Kroos, Modric, Casemiro, Valverde, Asensio, Isco és Ceballos.

Csatárok: Mariano, Benzema, Bale, Lucas Vázquez és Vinicius Jr. 

A Tippeldét 19:45-ig tudjátok kitölteni (link)!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!