Folytassuk! (Real Madrid – Alaves)

Jó periódusát éli meg az elmúlt hetekben a királyi gárda, és különösen Karim Benzema. A védelem stabilizálódott a korábbiakhoz képest, Modricba élet lehelődött, és még csillámpónik is költöztek a lakásba, akik vattacukrot szellentenek. Ezt kéne továbbvinni valahogy az Alaves ellen.

De miért is?

Mármint miért is kezdünk jók lenni mostanában? Nyilván összetett kérdés. Az egyik legfontosabb eleme az egésznek a (kényszer)rotáció. Zidane duplázós évében is a keret mélysége és az állandó rotálás volt a bajnokság és BL megnyerésének a kulcsa. És az a keretmozgatás is sérülésekkel indult.

Lopetegui alatt kezdetben elég sokat játszottak a fiatalok, de amint elkezdtük bukni a meccseket, visszatértünk az alap 4-3-3-hoz, és a formán kívüli Bale, Asensio, Varane, Carvajal, Modric, Kázmér kaptak jelentős perceket. A főnixként feltámadó Llorente, a berobbanó Vinícius és Odri, de még a korábban jól játszó Ceballos és Regu is csak a Milka reklámban látott füvet. Ezzel JLo bekerült a 22-es csapdájába menedzsment szempontjából, ami pszichológusként külön nagy balekság. És vége is lett a sztorinak.

Dafuq?

Solari hasonlóan jól kezdett, mint elődje, és aztán hasonlóan visszaesett a csapat teljesítménye. A rotáció eleinte nála is működött, aztán a rosszabb meccsek után már kevésbé. Azonban itt jött meg Solari szerencséje: a korábban rosszul teljesítő sztárok (Marci, Kroos, Kázmér, Bale, Asensio) megsérültek, és a helyükre jól szálltak be, akiknek be kellett. És amikor a nagyobb nevek visszatértek, (szerencsére) nem szerezték vissza a helyüket automatikusan a kezdőben, hanem meg kellett harcolniuk érte. És ez a fajta nyomás a jó teljesítményre a legtöbb játékosra jó hatással van.

Fejlődni…

…fejlődni, fejlődni, ahogy eddig. Mert azért még van hova. Kroos és Kázmér bár jobbak, mint a szezon elején, de még közel sem hozzák tudásuk legjavát. És azért Marci és Carvajal jobb játékára is komoly szükség lenne az elkövetkező hónapokban. A védelem pedig sosem lehet elég jó, pláne, mert nem is az.

Persze az ostor szerepét sem szabad elfelejtenünk

És ott a Benzema-probléma. Olyan szinten függ a támadójátékunk a franciától jelenleg, mint az elmúlt években Cristianóétól, vagy mint a Barcáé Messitől. Ez egyfelől nyilván egy kellemes gond, amíg jól játszik Karim. Azonban nála is fontos lenne a rotáció. Nem lehet elvárni tőle sem, hogy a szezon végéig minden meccsen játsszon, és jól is játsszon.

Megoldást találni azonban nyilván nehezebb erre, főleg úgy, hogy a szezonban először működik a támadójátékunk több meccsen át, egyfolytában. Kényes dinamikát kell megbontani, és ez könnyen visszafelé sülhet el. A nyilvánvaló alternatíva Marcsa lenne, azonban ő még a gólokat tudná talán pótolni, ha formába lendül, de Karim szerepét a bulid-upban, és a labdatartásban nem tudja átvenni. Asensióval próbálkozott a Girona ellen Benzema helyén Solari, de Marcót középen nem igazán láttuk még játszani Madridban, és amikor igen, az sem volt igazán meggyőző. Emellett kb. szeptemberben lőtt utoljára gólt, pedig helyzete volt bőven. Isco lehetne még egy alternatíva a 9/10-es pozícióba, de ő egyrészt nem is játszik, másrészt, amikor igen, akkor se jól. Benzema 10-es szerepét azonban talán ő tudná leginkább pótolni a jelenlegi keretből.

#freethenipples

A szezon talán legfontosabb hónapja jön most. A kupában vagy döntőbe jutunk, vagy kiesünk. A bajnokságban faraghatunk a 10- illetve 5 pontos hátrányból a két fő rivális elleni meccseken. A BL-ben pedig helyt kell állni az idén zseniálisan játszó Ajax ottonában.

Alaves

Azért a mai ellenfélről is essen néhány szó, hiszen komoly meccsre számíthatunk. A baszk kiscsapat jelenleg ötödik a tabellán, mindössze 7 pontra lemaradva a dobogós madridiaktól. És -2-es a gólkülönbsége a csapatnak, ami meglepő az 5. hely mellett. Az elmúlt 6 meccsükön 2-2-2 a mutatójuk, és a két vereség az elmúlt két meccsen jött össze. Különösen csúnya a közvetlen rivális Getafétól elszenvedett 4-0-s vereség (apropó, még, hogy a LaLi kiszámítható: Alaves, Getafe 5-6. hely, a Celta és a Villarreal meg épp kiesőhelyeken). Ráadásul az egyik legjobb gólszerzőjüket, a 3 gólos Ibai Gomezt elvesztették a télen (a Bilbaóba tért vissza a baszk fiú 4 millióért), így nincs könnyű dolga Abelardo Fernandez mesternek.

Indokolatlan galaktikusok

A meccs este 20:45-kor kezdődik, és remek hangolódás a hajnali Super Bowl elé, legalábbis ebben bízom.
A tippeket este hétig várjuk itt, vagy lentebb. Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!