Betis - Real Madrid beharangozó nyitókép
Beharangozó La Liga ReAlantos  

Téli hadjárat, sokadik rész (Betis – Real Madrid beharangozó)

A hétközi, Leganes elleni kupagyőzelem után most újra egy nehezebb feladat vár Solarira és a Real csapatára. Spanyolország déli csücskébe utaznak,  hogy megmérkőzzenek Andalúzia Fradijával, azaz a Betisszel. Mi pedig beharangozunk.

Bevallom, mostanában nincs túl sok időm meccset nézni. Örülök, ha eljutok odáig, hogy a Real összes összecsapását megnézhessem. És ebben a szezonban legtöbbször csalódottan álltam fel ezek végén.

Betis - Real Madrid beharangozó csalódás

Hogy miért?

Amíg Lopetegui volt az edző, addig a mutatott játékra nem lehetett panasz. Látszott, hogy van hosszútávú terv, illetve egy alapkoncepció, ami illik a jelenlegi játékoskerethez és a Real filozófiájához egyaránt. Aztán pár hónap alatt beütött a krach, megmutatkoztak a problémák: elvesztette az öltöző bizalmát, a játékosok pedig (tisztelet a kivételnek) olyan motiválatlanul lötyögtek, ami nem méltó egy ilyen csapathoz. Julen szerintem egyetlen hibájának az tekinthető, hogy nem tudott elég erélyes és határozott lenni.

Az utolsó szöget madridi ténykedése koporsójába a Clásicón elszenvedett csúnya zakó ütötte be (vizuális típusoknak ajánlom elképzelni, ahogy egy zakó beüt egy szöget 😀 ). Én még ekkor is azon a véleményen voltam, hogy érdemes lenne időt adni neki, hogy megnézzük, milyen végeredménnyel zárul a szezon, de fent máshogy gondolták. Mennie kellett, és a helyére érkezett Solari.

Azóta pedig óriási változásokon megy át a csapat. Csak sajnos nem a jó értelemben.

Amennyire meg tudom ítélni, az argentin érkezése érdemben annyit adott a csapatnak, hogy van egy karizmatikus, komoly játékosmúlttal rendelkező egyén a csapat élén, akiről többnyire magabiztosság sugárzik.

És hogy mit vett el a csapattól? A hosszútávú tervet és a működő alapkoncepciót mindenképp. Kicsit carpe diemnek érzem a ténykedését, ez főleg a keret kihasználását tekintve adódik. Rengeteget játszatja a sztárokat, akik a meccsek túlnyomó többségében motiválatlanok, és a túljátszatottságuk miatt vagy hullafáradtak, vagy lesérülnek. És egyedül az utóbbi esetben kapnak pár percet azok a fiatalok, akik lelkesen, motiváltan lép(né)nek pályára minden egyes meccsen.

Visszatérve az alapkoncepcióra…

Míg JLo alatt a csapat dominált, és maximum a befejezésekkel volt probléma (a védekezést azért nem mondom, mert azzal ebben az évszázadban mindig van), de szemre tetszetős, hatékony futballt mutattak be meccsről-meccsre, addig Solari edzősége alatt odáig fajult a helyzet, hogy egy sztárokkal teletűzdelt, manapság többnyire optimálisnak tartott 4-3-3-as felállásban még a kiesőjelölt csapatok ellen sem léphet pályára a biztos győzelem tudatában.

A legjobban ezt pont az mutatja, hogy a hétközi kupameccsen a fiatalokkal teletűzdelt gárda mennyivel szebb futballt tett a pályára, és mennyivel magabiztosabban gyűrték le az amúgy szintén első osztályú ellenfelet.

A másik, ami aggasztó, hogy az egyértelmű csatárhiány ellenére sem érkezik minőségi pótlás a posztra, pedig nyitva a piac. Eddigi egyetlen igazolásunk az a Brahim Diaz, aki még egy-két évig minden bizonnyal nem lesz a kezdőcsapat meghatározó tagja. Ezen kívül azonban maximum pletykák, de inkább azok sem merülnek fel.

Ezzel együtt is tartom azt, amit még az előző edző idején megírtam, azaz hogy legyünk türelemmel. Ebben a szezonban pedig ne legyen más cél, mint beérni a BL-helyek egyikére – és ami még fontosabb, építsük be a fiatalokat a csapatba. De ne úgy, mint Kőmíves Kelemennét az ura…

No, de miután kipanaszkodtam magam, következzék a vasárnap esti meccs felvezetője.

Betis-szemszögből

Betis - Real Madrid beharangozó Betis

Az utóbbi öt fordulóban ugyanúgy tíz pontot szereztek, mint kedvenceink, de míg nálunk a jelenlegi ötödik hely nagy csalódás, addig náluk az, hogy a hatodik helyen vitézkednek a szezon féltávja körül, igen nagy fegyvertény.

Setien edző vezetésével egy igazán veszélyes gárdát raktak össze Sevilla zöldebbik felén, akik képesek voltak például a Barcelonát, vagy az európai porondon a Milant is legyőzni ebben a szezonban.

Többnyire három-/ötvédős rendszerben játszanak, ami akár kedvezhetne is a Realnak a jelentős széljáték miatt. A három védő előtt öt középpályás, vagy az öt védő előtt három, végül elöl a két csatár.

Új igazolás náluk a mexikói Diego Lainez, aki 18 éves, és 14 millió euróért érkezett hazájából, a Club Américától.

Akikre érdemes lehet figyelni: az aggastyánkorú csapatkapitány, Joaquin; a tavalyi szezonban berobbant Loren Moron; a PSG-től kölcsönkapott Lo Celso; a balhátvéd Junior Firpo (akinek egyébként kérdéses a szereplése); a védekező középpályás tank, William Carvalho; a gyors szélső, Takashi Inui (ő az eredmenyek.com szerint válogatott kötelezettségek miatt fog hiányozni).

A felsorolásból is látszik, hogy rengeteg veszélyes ember van a csapatban, nem egyemberes egyletről van szó. Eredménylistájukon végigtekintve többnyire szoros meccseket láthatunk, ritka, hogy egy gólnál több a különbség a két csapat között, és véleményem szerint a holnapi meccsen is erre számíthatunk.

Mindezzel együtt persze azért csak a Real Madrid látogat hozzájuk, így egyértelmű esélyesnek semmiképp nem nevezném őket.

Kedvenceink szemszögéből

Kialudni látszik a bajnokságban a Solari-mágia (ha egyáltalán volt ilyen), a Villarreal elleni döntetlen után hazai pályán szenvedett 2-0-s vereséget a csapat.

Betis - Real Madrid beharangozó Solari
Egyre kevesebbszer tűnik fel az elején gyakran megvillantott mosoly

Ha a bevezetőben leírtak, és a romló forma nem lenne elég, egy újabb probléma is felütötte a fejét: rengeteg a hiányzó. Lucas ugye eltiltott (ennek majdnemhogy inkább örülünk), rajta kívül pedig sérülés miatt biztos nem lép pályára Asensio, Bale, Courtois, Kroos és Llorente. Kérdéses Mariano és a kisebb betegséggel bajlódó Vinicius játéka is (Javi Sanchezt csak megemlítem, de ő amúgy sem jutott volna szerephez).

Tekintve, hogy Solari mennyire ragaszkodik a 4-3-3-hoz, igen kellemetlen, hogy az első hármasban lényegében csak Benzema maradt bevethető. Egészséges ill. nem eltiltott szélső pedig egyáltalán nincs (illetve szükség esetén Brahim, Isco tud itt játszani). Várjuk persze meg ezzel a végleges kerethirdetést, de túl nagy eltérésre nem számítanék.

Semmiképp ne számítsunk tehát könnyű mérkőzésre, mégiscsak két kupaszereplésért küzdő csapatról van szó.

Ennek ellenére szurkoljunk továbbra is töretlen lelkesedéssel, mert ilyen időkben mutatkozik meg igazán, hogy ki a hűséges szurkoló!

A meccset a Spíler2 közvetíti vasárnap 20:45-től.

Végül persze az elmaradhatatlan Tippelde, vasárnap 19:15-ig lehet leadni:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!