Beharangozó La Liga Merengues Jose  

Nullius in verba (Real Madrid-Espanyol)

A Bilbao elleni meccs óta igyekszem visszakerülni lelki békém nyugodt határvonalai közé. Érdekes a helyzet, hiszen azóta a Farkasokat magabiztos, látványos játékkal intézték el a srácok, tehát akár bőven a chill-területen belül lehetnék, ugye?

A helyzet az, hogy még mindig bosszús vagyok.

Tudjátok, az utóbbi időben sokszor gondoltam végig, hogy vajon mit lehet még közölni Veletek, hiszen számos bejegyzésen keresztül igyekeztünk legjobb tudásunk szerint írni nektek és úgy voltam vele, hogy már biztosan látjátok Ti is azokat a dolgokat meccsről-meccsre, amiket mi is. Sok minden és sok nézőpontból került vizsgálat és elemzés alá. Nagyon vigyázunk arra, hogy ne mondjunk olyat, amit nem tudunk alátámasztani egy (vagy több) ábrával, egy (vagy több) jelenettel, egy (vagy több) statisztikai adatsorral. Figyelünk a saját baklövéseinkre is, hogy időben korrigáljuk azokat.

Igyekszünk több lenni annál, hogy kocsmapultos stílusban írjunk és veletek együtt értekezzünk egy-egy meccsünkről és a játékosok teljesítményéről. Távlatokban (rövid, középtávoli, távoli), munkafolyamatokban és persze azokon belül egyszeri teljesítményekben igyekszünk figyelni a Real Madrid mindenkori útját. Nem mindig sikerül jól a Beharang, vagy az Összefoglaló. De azzal ritkán vádolhattok minket, hogy ne igyekeznénk ÉRVKÉSZLETET alkalmazni bárminemű állításunk alátámasztására.

Új Facebook-rovatot indítottunk, amelyben Zizou mutat be meccsről-meccsre érdekes, beszédes taktikai helyzetképeket. Ilyeneket:

Ez a rovat is azzal a céllal indult, hogy népszerűsítsük azt az oldalt, hogy ne csak a labda útját követve értelmezzünk egy-egy találkozót. Számtalanszor írtam ezt már jómagam is. Egy labda van, de 20 mezőnyjátékos. Az, hogy mi történik a labdával, az az esetek döntő többségében labda nélkül mozgó játékosok helyezkedésétől függ. Ez labdát birtokolva és labda nélküli mozgásoknál is igaz. Lásd a fenti FB-posztban a letámadásunkat, ahol a mi fiaink labda nélkül tudták befolyásolni a játék folyását. Ezek olyan mozgások, amelyek kiemelésre érdemesek, mert nagyon fontos dolgokat tanulhatunk belőlük. Tényleg hiszek abban, hogy ezeknek az elemzéseknek az elkészítésével segítünk mélyebben, részletesebben megérteni a találkozóinkat.

Abban is hiszek, hogy számos olvasónk egy idő után maga is észleli a finomságokat a találkozókról. Igen, van egy irány nálunk, szerkesztőknél, amin haladni akarunk, mert nem elégszünk meg annyival, hogy pl.: „Benzema szar volt”. Ha igen, ha az volt, akkor miért? Ha csak azért volt pocsék, mert nem lőtt gólt, vagy nem került helyzetbe, akkor élek a feltételezéssel, hogy Benzema mégsem volt pocsék, mert más feladat is van a meccsen, amit többször kell elvégeznie, mint ahányszor esetleg gólszerzési lehetőséghez jut.

Ám, ha az ítélethozó az egydimenziós „a csatárnak gólt kell rúgnia”-mantra alapján mond verdiktet, akkor nem feltétlenül Benzemában van a hiba. De ha adott esetben Benzema két ordító ziccert is elrontott, akkor én is azt fogom mondani, hogy Benzema rossz volt a meccsen, mert bár a mezőnyben jól játszott, de a helyzeteit nem értékesítette. Ugye figyeltétek a két feltételezett állapotot: az elsőben helyzetbe sem kerül (de a társai bőven, mint a Roma ellen), a másodikban helyzetbe, sőt óriási helyzetbe kerül.

Egyébként ha már itt tartunk, Zizou azon akadt ki, hogy nem elég, hogy 433-ban rajzolták fel a felállásunkat a meccs elején (ami csak papíron létezett), de még Kroos és Modric helyét is felcserélve mutatták. Persze, ezek apróságok, de aki napról-napra követi a Madridot, annak ez szemet szúr és ha sokszor látja, akkor nem érti, hogy mások miért nem látják. Ráadásul valóban nem 433 volt a játékunk – sem támadásban, sem védekezésben. Az UEFA minden BL-meccsről készít statisztikákat, az egyik rovatban negyedórás bontásban mutatja a játékosok átlagos helyezkedését a pályán. Nézzétek meg saját szemeitekkel, hogy a mi játékosaink hol voltak a pályán ÁTLAGOSAN, 15 perces bontásban.

Kiemelve ebből a kisebb ábrákat:

Látjátok, a klasszikus 433 nem jelent meg a játékunkban. A szélen helyezkedő, onnan az alapvonalig, vagy befele induló szélsőjáték nem volt jelen. Bale a jobb oldali halfspace-ben helyezkedett, Isco pedig a bal oldaltól kezdve a középpályáig és a támadó mögötti területig feltűnt a meccs egyes szakaszaiban – tehát nem egy-egy játékhelyzetben, hanem 15 perces bontásban értve. Kirajzolódik Modric magasabb helyezkedése, amire Zizou az FB-posztjában, Norma az Összefoglalóban hívta fel a figyelmet. Az is egyértelmű (itt is), hogy Kroos a csapat központja, hozzá képest mozognak a többiek (miközben Toni is mozog a játékhelyzetnek megfelelően).

Ezért felelőtlen és balga dolog egy fals információ (vagy megalapozatlan berögződés) alapján ítéletet hozni a csapatról, vagy egyes játékosokról. Mert ha az alapján indul ki az ember, hogy a meccs eleji ábrán Isco balszélsőként volt feltüntetve, akkor nagyon pocsék volt a spanyol. De a valóság az, hogy nem balszélsőként játszott és ezért nyilván nem is végzett klasszikus szélsőtámadói feladatokat. Iscónál maradva azért szeretnék üzenni azoknak, akik az egyszer betapadt szólamot hozzák fel szinte minden alkalommal (lassítja a játékot, rátekeredik a labdára – amely elemek valóban benne vannak a játékában, csak az arányok kérdésesek.) Tipikusan az a helyzet, hogy ha Isco a 80. percig egyszer sem lassítja le a támadást, de a 81. percben igen, akkor a kórus megszólal, hogy NAMÁRMEGINT! Azért ilyenkor bennem felvetődik, hogy csak erre a helyzetre fókuszálnak a kritikusai, ezért más elemét a játékának fókuszon kívül helyezik, nem realizálják.

A nagyszerű Managing Madrid videója jöjjön hát, hogy mélyebben megérthessük Isco játékát – ezt kommentben már láttuk páran, de olvasóink közül 35-40 olyan van, aki kommentel a posztok alatt és nagyjából olvasóink 20-25%-a olvassa egyáltalán a kommenteket. Tehát jobb, ha itt szerepeltetjük ezt az anyagot.

De visszatérve a fő üzenetre! Tudom, hogy olvasóink többsége összetettebben értelmezi a focit, a focinkat. Tisztában vagyok vele, hogy a kisebbségben lévő véleményre reflektálok (nagyjából 5000 egyedi oldalletöltés mellett volt pofám 4-5 reakció miatt ezt megírni) és távol áll tőlem, hogy elitistának, felsőbbrendűnek tüntessem fel magunkat. Erről szó sincs. Alázattal dolgozunk, de a fentebb említett célunk tudatában. Azonban reagálnom kellett, mert azokkal a kijelentésekkel, hogy:

  • még a Bilbaót sem tudja megverni a csapat, akkor minek örülni a Roma elleni sikernek
  • Benzema, a gólvágó, ne nevettessetek már
  • Isco rátekeredik
  • JLo nem ide való, mert Barca focit játszat a Reallal

nem tudok egyetérteni. Tessék megmagyarázni, alátámasztani hogy

  • Melyik szezonunkban vertük meg az összes ellenfelünket, vagy melyik más csapat csinálta ezt meg (Arsenal ofkórz) top bajnokságban és milyen gyakran, hogy elvárás lett, hogy mindenkit mindig meg kell verni. Igen, a Klub marketingesei ezt mondják a social csatornákon és a játékosokon, edzőkön keresztül, csak ez éppen nem életszerű
  • Benzemát miért gólvágóként kell megítélni? Játéka és a pályán való helyezkedése sokkal közelebb van Totti és ADP játékához, pályán való helyezkedéséhez, mint bármely klasszik gólvágóéhoz.
  • Isco játékának egyéb aspektusai mennyire voltak a játékunk hasznára és kárára? Illetve a társai is vesztették el a labdát cselezés közben, lassították le a támadást (segítek: igen). Akkor mi ez a kivételezés?
  • A Barca-focira hivatkozók vagy nagyon fiatalok és ezért nem tudják, honnan ered a Pep-féle Barca-foci, vagy nem fiatalok, csak nem tudják, honnan ered a sokmozgásos, rövid passzos foci. Megjegyzem, hogy Pep nem nagyon szerette, ha a játékosai (Messit kivéve) cselezésbe fognak a pályán.

Nullius in verba. Sokféle fordítás lehetséges, például: A szó semmi, a bizonyíték beszél. Csak a bizonyíték számít. A tények beszélnek. Nem hiszünk a mesebeszédnek. A Brit Királyi Akadémia alapítói azt kívánták kifejezni, hogy az akadémián és közöttük csak a bizonyíték számít. A mondás a nyugdíjba menő római gladiátorok mottója volt, akik attól a naptól, hogy szabadok lettek, már nem hallgattak a parancsra.

Sok Real Madriddal foglalkozó oldal és FB-csoport van. Sok helyen nem kell „bizonyíték, sem tény”. Mi viszont épp a tények, adatok, elemzések, bizonyítékok alapján értelmezzük a Real Madrid meccseit.


Ja, igen… Meccs is lesz ma este! A második fogadja a negyediket! This is rangadó!!!

Carvajal nem fog játszani, amit mi a szerkesztői chatben már meg is beszéltünk. Tuti, hogy így lesz:

Real Madrid vs Espanyol

Ahogy JLo elmondta a sajtónak, lesznek változások. Adja magát egy Bale- Asensio csere (de nem így lesz), mert a Paci sokat játszott mostanában, Isco viszont kezdőként régen kezdett a bajnokságban, ráadásul bőven rászolgált, hogy az első perctől pályán legyen. A középpályán egy Modric-Ceba változtatás kinézhet (nem így lesz), a védelemben pedig Odri mellett Nacho férhet(ne) be Varane helyett (talán így lesz). Ja, és persze a magasabb lesz a kapusunk. A túl sok változtatás nem jó, csapatrészenként 1-1 a maximum. De ha csak két olyan player kezd, aki szerdán nem, én már elégedett leszek. Ne felejtsük el, hogy a bajnokság idén talán fontosabb, mint a BL – a vezetőségnek is.

Februárban, vendégként kikaptunk az Espanyoltól, előtte sorozatban mi nyertünk. Most sem lesz ez másképp és nem a vendégek lenézése miatt mondom ezt. Három lőtt gólunk minimum lesz, de figyelem: ellenünk majdnem minden csapat tud majd kontrát vezetni. Az egy kapott góllal is számolok. Masszív csapat, eddig 5 lőtt és 3 kapott gólnál tartanak, a (ki tudja, milyen irányba) formálódó Valenciát elkalapálták – a Denevérek voltak eddig a legkomolyabb ellenfél az útjukban. Ellenük 4141-es felállással, azaz, megerősített védelemmel álltak fel, a többi csapat ellen 433-ban játszottak. Ellenünk is mélyebb, szervezettebb csapattal érkeznek majd és igyekeznek a Marci mögött hagyott területet kihasználni, ha labdát szereznek. Nem lesz ugyanaz a meccs képe, mint a Roma ellen, mert az Espanyol felkészültebb lesz az olasz csapatnál.

Az Espanyol meccskerete:

Real Madrid vs Espanyol
Real Madrid vs Espanyol

A Real Madrid meccskerete: az még nem nyilvános.

A meccset a népszerű Spíler2 közvetíti, valamint számos stream felület. Ne feledjétek, hogy TIPPELDE is van!


A tippeket 19:15-ig tudjátok leadni. Link az űrlaphoz itt, a beágyazott verzió pedig alant.

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!