Bajnokok Ligája Beharangozó Jose  

Bayern München vs. Real Madrid – avagy Hajdú B. István válaszol

Szerda este a Bayern München és a Real Madrid csap össze a Bajnokok Ligája elődöntőjének odavágóján. Az a megtiszteltetés érte blogunkat, hogy meginterjúvolhattuk az Embert, akit a mérkőzés alatt az ország jelentős része hallgatni fog. A Hang, aki a BL-mérkőzések és a Bundesliga-közvetítések állandó eleme. Hölgyeim és Uraim, a szerkesztők és a kommentelők válogatott kérdéseire válaszol: Hajdú B. István!


Aki egyszer egy csapatnyi fürdőgatyás férfi láttán sírva fakadt… velünk együtt!

1. Mi a legjobb és a legrosszabb Real Madridhoz köthető emléked?

HBI: Az 1993-as idényben kezdtem el BL-t közvetíteni, a Fradi pedig 1996-ban játszott a sorozatban, de a Real Madrid elleni itthoni meccset nem én, hanem Faragó Ricsi közvetítette. De azért hatot akkor sem kellett volna rúgniuk. Szóval ez egy kellemetlen emlék.

Egy másik ilyen emlék nem is közvetlenül a spanyol csapathoz kapcsolódik: 2001. szeptember 11-én a Roma-Real Madrid BL-meccsre, a stadion felé tartottam, amikor eljutott hozzám, illetve a városba a new yorki terrortámadás híre. Érezhető volt a stadionon belül is, hogy az embereket nem nagyon érdekli a találkozó, mindenki attól tartott, hogy a következő csapás a keresztény világ központját, a Szent Péter Bazilikát fogja érni.

Emlékezetes számomra még a Liverpool-Real Madrid 4-0 is. Ilyenre azért nem gyakran kerül sor. (Jose kiegészítése: Schuster mondta ebben a szezonban, hogy a Real védősora a világ legjobb védősora. Jelzem: ennek tagja volt Gabriel Heinze…)

A kellemes emlékek közé tartoznak a döntők. A glasgow-i döntő, az volt az első, amit közvetítettem a Real kapcsán. Az a kapáslövés, az nem volt akármi. Tudod, van az úgy, hogy még nem haladt át a gólvonalon a labda, de tudod, meg az egész stadion tudja, hogy az gól lesz. Ilyen volt például Stieber gólja az osztrákok ellen, amikor átemelte a kapust. Egyszerűen tudod, hogy gól lesz. Amikor Roberto Carlos lábát elhagyta a labda, Zidane már felvette a lövőpozíciót. Látni lehetett, hogy védő nem fog odaérni, és a stadionban mindenki úgy volt vele, hogy ha valaki ezt így akarja ellőni, akkor 100-ból 99 alkalommal kirúgja a stadionból és most így úgy lesz majd. Hát… most másképp lett. 

A tavalyi Real Madrid döntője kapcsán pedig az volt a véleményem, hogy mindegy, ki az ellenfél, a Real nyer. Elgondolkodtam, hogy melyik lehet az a csapat, amely képes úgy megsebezni ezt a Madridot, hogy kikapjon, kiessen. 

A 2006-os BL-döntőre tartottunk a kommentátorokat szállító busszal, ott találkoztam Jorge Valdanóval, aki ekkor az egyik tévétársaság szakkommentátora volt. Mondtam neki, hogy magyar vagyok és hogy Videoton… Emlékezett. Azt ugyan nem tudta kimondani, hogy ‘Székesfehérvár’, de azt igen, hogy Videoton. Emlékezett még pár magyar játékosra is. Igazán közvetlen személyiség.

Nagy élmény volt az 1960-as BL-döntőt (Real Madrid – Eintrach Frankfurt 7-3, Glasgow) Szepesi Gyuri bácsival közvetíteni (szerk.: mármint a nem oly rég újra felvett anyagról van szó, nem az eredeti élő közvetítésről). Látva azt a meccset, meg kell, hogy mondjam, nincs igaza azoknak, akik szerint a korabeli játékosok nem állnák meg napjainkban a helyüket, hogy régen a labda még kocka alakú volt. Igaz, hogy lassabb volt a játék sebessége, de ez csak edzésmetodika. Ám a labdával való viszony, a tálentum… Tehát nem lenne kérdés, hogy ma ki játsszon: Isco vagy Puskás; Bale vagy Gento. 


2. Milyen taktikával, milyen módon fogják tudni megállítani, hatástalanítani a Real támadóerejét?

HBI: Beszélhetünk taktikáról, meg szerkezetről, de itt olyan játékosok vannak, hogy ha ők úgy teljesítenek, akkor azt minek magyarázni? Ha Ronaldo 2 méter 70 centiről ollózza be, azon mit elemzel? Müller olyan gólokat rúg most tavasszal a Bayernben, hogy nem is kapura akarta lőni, mégis gól lett… Be akarta adni, lecsúszott, gól lett. Sarkazott, gól lett. Ezt nem lehet elemezni, erre nem lehet felkészülni.  

Nem a csapatok játékához tartozik, de a meccset befolyásoló hatása van egy dolognak: bántó, hogy nincs negyeddöntő és elődöntő nagy bírói döntés, vagy hiba nélkül. Erről Ti aztán elég sokat tudtok mesélni. Megjegyzem, a Juventus elleni tizenegyes szerintem jogos volt. De azzal nem értettem egyet, hogy Benatia pályán maradt, Buffon meg pirosat kapott. 


3. Ennyi év után mennyire rutin egy-egy közvetítés? 

HBI: Két olyan csapatról beszélünk, akiket rengeteget közvetítek. A Bundesligában folyamatosan ott van a Bayern, a BL-ben a Real. Ma már nem nagyon lehet újat mondani, nem lehet olyan információkat megosztani a nézőkkel, amelyekkel ne találkoznának korábban az interneten. A helyszíni benyomásokat és a régi Bayern – Realokat lehet elővenni. A 2001-2002-es szezonból közvetítettem az első párharcot, van miből dolgozni. Manapság a 15 perces nyilvános edzés alatt cicázgatnak a játékosok, aztán az igazi tréning akkor kezdődik, amikor kiküldenek mindenkit a lelátóról. De a glasgow-i döntő előtti edzést végignéztem a helyszínen, és hihetetlen volt látni, hogy VdB kettőt rántott a bajszán, és azonnal akkora kuss lett… Egy Roberto Carlos, egy Raúl, egy Hierro pillanatok alatt fegyelmezett csendbe vágta magát…

Ne feledjük: Heynckes 1998-ban, Amsterdamban a Real Madrid edzőjeként nyert BL-t. Van okunk szeretni a Mestert!

4. A Bundesliga “egycsapatossága” a Bayernt vagy inkább a ligát minősíti? Azaz a liga minősége valóban annyival a spanyol és angol liga színvonala alatt van, hogy ez a Bajnokok Ligájában negatív tényezőként számítson? Juppnak és a Bayern öregeinek az utolsó nagy dobása lehet az idei BL, mennyire számít ez, és milyen irányba?

HBI: A Bayern 2012-ben és 2013-ban is bejutott a döntőbe. Az egyik évben nem lett német bajnok, a másikban 4 vagy 5 ponttal. Azóta viszont 20-25 ponttal nyeri a Bundesligát, és közben nem jutottak be egyszer sem a BL-döntőbe. Tehát ki lehet jelenteni, hogy ez utóbbi esetben nem tudja az edző olyan szinten fenntartani a motivációt, a koncentrációt a BL fontos szakaszára, mint kellene a siker elérése érdekében. 

Nyilván a 2013-as és a 2018-as Bayernben is játszó játékosok 5 évvel idősebbek lettek. Ez nem mindenkinek vált az előnyére. A Ribéry-Robben párosnak például biztosan nem. De Boateng és Müller épp annyival lettek tapasztaltabbak, hogy  a mai csapatban aranyat érhet az ő rutinjuk a teljesítményük mellett. 


5. Neuer kiesésével változott-e a Bayern játéka? 

HBI: Fontos különbség persze a kapus is. Ulreich nem rossz kapus, de nem Neuer. Más a társak játéka és magabiztossága is, ha egy Neuer áll mögöttük, és az ellenfél is máshogy játszik.


6. Miben különbözik a Jupp-féle Bayern Jupp Bayernjétől (a 2013-astól)?

HBI: Különbség az egyéniségek jelenléte és szerepe a mostani Bayernben. Lahm például nagyon hiányzik ebből a csapatból. A 2013-as csapat gyorsabb, direktebb volt, a mai viszont dörzsöltebb. Épp ezért mondom, hogy két mérkőzésen sem a Roma, sem a Pool nem tudná kiverni a Realt. Egy meccsen bármi lehet, de kettőn csak a Bayernről tudom elképzelni, hogy ki tudja ejteni a Realt. Vidal sérülése éppen a dörzsöltség miatt nagy veszteség, cserébe ott van a már korábban említett Thomas Müller.


7. Miben erősödött, miben gyengült a Bayern tavalyhoz képest?

HBI: A tavalyi más típusú Bayern volt, mint az idei Heynckes alatt, de Münchenben 1-0-nál tizenegyest kaptak, és 2-0-ról nem jött volna vissza a Real. Viszont Vidal kihagyta a kulcsfontosságú lehetőséget. De még Madridban is a Bayern játszott jobban. Ami lényeges különbség az előző évhez, az az edzőhöz való viszony. Heynckesért játszanak és küzdenek a játékosai. Az sem mindegy, hogy kulcsszituációban milyen nyelven beszélsz a játékosokhoz. Német focistához német nyelvű edző kell.


8. Mennyire kell mást játszania, mennyire kell változtatnia a játékán a Bayernnek ellenünk ahhoz képest, amit pl. a Bundesligában játszik?

HBI: Amivel számolni kell, hogy a Bayern manapság minden ellenféltől kap gólt. De míg a Bundesligában kapsz egy gólt a Hannovertől, addig azon nem rágódsz, mert tudod, hogy többet fogsz rúgni. A BL-ben viszont a Real ellen hazai pályán ha kapsz egy gólt, akkor tudod, hogy igazából kettőt kaptál. Tehát a Bayernnek a védekezésre jobban kell koncentrálnia, mint az utóbbi meccseiken.


9. Mi a szerepköre és feladata Jamesnek a Bayernben? Miben tér el ez attól, amikor a Realban szerepelt?

HBI: Amiben a Bayern gyengébb, az a középpályások komplexitása. James, aki a 2014-es VB-n válogatottja kulcsjátékosa volt, szabad szerepkörben, a társaktól támogatva a Realban már kötöttebb szerepet kapott, a pálya szélén kellett játszania, már ha játszott. Nem rá épült a csapat a spanyoloknál, és ezzel nem is tudott mit kezdeni. A Bayernbe viszont meglepően hamar beilleszkedett, látszik, hogy remek a kapcsolata a társakkal. A csapat ritmusát ő szabja meg, és nem is lehet nagy panasz a teljesítményére. Azonban ő nem tud kellő mértékben védekezni. Kell mellé egy olyan belső középpályás, aki felszántja a pályát, aki többet beletesz a védekezésbe. Ezért nagy érvágás Vidal elvesztése. Persze ott van még Javi Martínez és Thiago is. De azt nem tudom elképzelni, hogy James mellé beteszi Thiagót, és még a széleket is támadószellemű játékossal védi le. Ebben az esetben nagyon sebezhető lenne a Bayern. Ekkor pedig érdemes összehasonlítani a madridi páros, Kroos és Modric teljesítményét a Bayern középső középpályásaival: a madridiak védekezésben és támadásban is használhatóak, bele tudják tenni a pluszt, a Bayernben viszont most nincs ilyen komplex játékos. Hogy még egyszerűbben fogalmazzak: Kroos a mai Bayernben kezdő lenne. James a mai Realban nem lenne kezdő.


10. Ismerted a blogunkat korábbról? 

HBI: Igen, amikor Zümi (Jose: Méhes Gábor, akinek innen is köszönjük a kapcsolatfelvételben való segítségét!) szólt, hogy szeretnétek egy ilyen anyagot, akkor tudtam, hogy melyik oldalról van szó. A nagy klubok magyarországi szurkolói oldalait, blogjait el szoktam olvasni. Persze nem minden alkalommal, de ha egy-egy alkalommal fel kell készülni egy párharcra, akkor ezekről az oldalakról rengeteg hasznos információt lehet összegyűjteni, hiszen itthon Ti, ezeket az oldalakat szerkesztő szurkolók vagytok azok, akik a kedvenc csapatotokkal keltek-fekszetek. A blogoknál azért figyelembe veszem, hogy a szurkolói lélektan miatt a részrehajlás jelen van.


Zárásként először is szeretnénk hálánkat kifejezni Istvánnak, aki vállalta, hogy idejét nem sajnálva válaszol kérdéseinkre. Köszönjük! Innen is kívánunk Neked élményekben gazdag, problémamentes közvetítést!

Másodszor, végre újra tétmeccset láthatunk kedvenceinktől, a Juventus elleni továbbjutás óta talán először. És mi az, amire egy tétmeccsen szüksége van a csapatnak?

Taktika? Valószínűleg.

Elszántság? Naná!

Győztes mentalitás? Mindenképp!

Szurkolók? SZURKOLÓK!

Szóval tapadjon mindenki a képernyőre, és drukkoljon ki a Realnak egy olyan eredményt, mely után a visszavágón könnyedén kiharcolhatja a továbbjutást a habfehér alakulat!

A mérkőzés 20:45-kor kezdődik, és az a különleges helyzet áll elő, hogy két adó is közvetíti: az M4 és a Sport 2. Bármelyiket is válasszátok, rosszul nem jártok, hiszen előbbin István, utóbbin Zümi fogja közvetíteni a találkozót!  🙂

Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!