Bajnoki a gijotin árnyékában

A cím több irányból is értelmezhető. Egyrészről Zidane szezonbeli teljesítménye nem túl acélos, és lebeg a feje felett a bárd, minden újabb elvesztegetett pont a bajnokságban egy további szög lehet a madridi edzősködésének koporsójába. Másrészről pár nap múlva a francia PSG lehet Zidane végzete a királyiaknál, és bizony a szombati bajnoki felállását akár komolyabban is befolyásolhatja a jövő heti BL találkozó.

A Real Sociedad a Madridhoz hasonlatosan csapnivaló szezont fut. Csak 14. helyen állnak a tabellán, már 10 vereséget számlálnak, és az a tűz, az a harcosság, az a stabilitás, ami jellemezte őket az előző szezonban, az most nincs sehol. Nem igazoltak jól, meggyengültek és elvesztették az önbizalmukat. Ha lett volna idő kvízre, feltettem volna a kérdést, mikor nyert utoljára idegenben a baszk alakulat a Ligában? Ha mindenki tippelt magában, elárulom, hogy 4 hónappal ezelőtt. Hát, nagyon remélem, hogy a rossz sorozat nem a Bernabeuban törik meg szombaton. De kizárni most ezt sem lehet.

Van egy bravúr kapusuk Rulli, akit általában naggyá teszünk, és van vagy 5-6 igen jól képzett futballistájuk Xavi Prietóval az élen, akik komolyan megnehezíthetik a dolgunkat, ráadásul ott az átok is Illarra személyében.

Eusebio Sacristán a következő kerettel érkezik:

Rulli, T. Ramírez, Odriozola, Aritz, Llorente R., Raúl Navas, H. Moreno, Rodrigues, De la Bella, Illarra, Zubeldia, Zurutuza, R. Pardo, X. Prieto, Guridi, Canales, Oyarzabal, Juanmi, Bautista és Agirretxe.

Sérülés miatt nem valószínű a játéka Carlos Martíneznek, Adnan Januzajnak és Willian Josénak.

Talán jelent valamit számukra, hogy pont a legutolsó meccsükön alaposan megszórták a Deport – egy 5-öst hintettek nekik. Tehát jó attitűddel érkezhetnek erre a találkozóra. Velünk ellentétben.

Tudunk azért szépségdíjas gólt mutatni a múltból mi is, amire még Raúl is büszke volt. Hol vannak mostanában az ilyen csatárteljesítmények?

Persze Zidane pénteken a szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóján ismét megnyomta a bullshit generátor gombját. Sokadjára mondja el, hogy nem érdekli még a PSG elleni meccs, csak a következő feladatra koncentrál, pedig nyilvánvalóan hosszú hetek óta azon jár az agya, hogyan tudná a párizsit letolni a királyi beteg torkán.

A Levante elleni pontvesztés egyébként dupla, vagy tripla katasztrófa, mert meggyőződésem, hogy azért játszatta a gála kezdőt, hogy játékosok további hasznos játékperceket töltsenek el ebben a formációban, és gyakoroljanak a most élet-halál BL meccsre. A megelőző két bajnokin mutatott értékelhető játék után a Levante elleni találkozó után megint magyarázkodnia kellett. A gálakezdő nem pihent, és a meggyőzőtől fényévekre volt a teljesítmény.

Sajnos az teljesen egyértelmű, hogy a PSG ellen a gála 11 fog a Bernabeu gyepére kifutni. Nem mer majd Zidane semmit változtatni. Most ezek fényében a Real Sociedad ellen az a kérdés, hogy kit szeretne, kit mer pihentetni. Biztosan lesz 2-3 komoly változtatás a múlt héthez képest, de most úgy gondolom , nem feltétlenül lesz könnyen megjósolható, kit fog a keretből is kihagyni, és kit ültet az „öregek” közül a kispadra kezdés helyett.

Az, hogy én pl. Modricot biztosan pihentetném, sajnos semmit sem jelent, mert Benzemát meg végig játszatnám, mert a PSG ellen max csereként számítanék rá. Szóval most ZZ fejével kellene gondolkodni, melynek fogaskerekei nem úgy forognak ebben az évben, mint a miénk. De legalább izgalmas lesz most a Tippelde.

Tekintve azt, hogy gyakorlatilag a dumán kívül semmi esélyünk a Ligában, ezt a szombati bajnokit teljes egészében „fel kellene áldozni” a BL oltárán. Ej, milyen jó is lenne, ha ZZ lerakta volna valamiféle rendszer alapjait, és abba beépített volna pár fiatalt az eltelt 7-8 hónap alatt. Ha azt fogja tenni, ami logikus lenne, hogy felküldi a fakót, akkor megint egy CdR-ben már többször látott fogcsikorgatóan nézhetetlen fos várható.  (Tudok én kedvet csinálni a meccshez!) Ha mindenképp fogadni kellene valamire, arra fogadnék, hogy a gála 11 jelentős része pihenni fog.

Motivációs oldalról a játékosok fejében is a PSG meccsnek kell járnia. Ez semmi jót nem vetít előre a Sociedad ellen. Az AS.com elég szépen összeszedte, hogy Zidane mellett nagyjából 10-11 Real játékos jövője is bizonytalan lesz a fővárosban ilyen, vagy olyan okok miatt. Ott vannak a kiöregedő tapasztaltabb játékosaink, mint Cé, Benzema, vagy akár Marcelo, és ott vannak a héttérbe szorult tehetségek, mint Isco (aki a BBC felvirágzásával megint mellőzve érezheti magát – joggal), vagy Kovacic, akiért sorba állnak top ligás csapatok, esetleg Asensio, akit nagyon komoly csapatok csábítanak. Persze említhetők azok a játékosok, akik nem igazán váltak be, vagy a képességeik hiányában (Theo, Achraf), vagy azért, mert Zidane alatt nem igazán mutathatják meg, mit tudnak (Llorente, Mayoral, Vallejo). Az biztos, hogy az öltözőben nincs rend a fejekben, a játékosok nem azzal foglalkoznak, amivel kellene, vagy nem csak azzal.

Kellenek a biztos sarokpontok, a teljesítmények reális értékelése, és ebben vétette Zidane  -véleményem szerint – a legnagyobb hibát. Az, hogy bizonyos játékosok érinthetetlenek, az, hogy a kezdőbe kerülés nem a teljesítménytől függ, az egyik legkárosabb méreg a csapategységre nézve.

Erre jön most rá a hír, hogy Cristiano a jövő évre már 30 milliós keresetet szeretne magának – miközben a mutatott formája csapnivaló, és a játéka, a gyorsasága alaposan megkopott. Ez megint egy olyan tényező, ami visszautalva az előzőekre, brutálisan el tudja venni a kedvét a feltörekvőknek ugyanúgy, mint az öregeknek. A Real Madrid egy vállalat, túl sok szempontot kell egyeztetni, és figyelembe venni a profit maximalizálása szempontjából, a játékos pályán mutatott játéka ebből sajnos nem a legfontosabb. Ez tragédia lehet egy olyan játékos szempontjából, aki imádja a focit, és élete a játék. Mert ez nem biztos, hogy elég a kezdőhöz. Így aztán ahhoz sem feltétlen elég, hogy Madridban maradjon.

Azt gondolom, hogy a Sociedad elleni találkozó most már egyértelműen a PSG meccs árnyékában zajlik majd, és nagyjából indokolható, miért lesz – eredménytől függetlenül – egy felejthető meccs. A minimális elvárás, a győzelem, most inkább vágy, mint magabiztos realitás. De legalább a szombati fő műsoridőben kerül sor a meccsre.

A Tippeldében szombat 19:30-ig voksolhattok:

A mérkőzés 20:45-kor kezdődik. HALA MADRID!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!