Nem csak akarni kell

Tipikus őszi meccs, noha már tél (időjárás alapján akár lehetne akár tavasz is) van, de a bajnokság most jutott féltávhoz, szóval igazából ősz. A kaotikus első mondat remekül szemlélteti csapatunk játékát, amellyel újabb szál szövődött Perez Zidanenak készülő faszkorbácsába. Nézzük, hogy kapott ki a királyi gárda!

A várt gálakezdő futott ki a gyepre, míg az ellenfélnél a középről hiányzó Victor Ruizt pótolta Bonera kiválóan. A meccs jelentős részében kifejezetten agresszívan támadott le a hazai csapat, csak néhány percekre pihentek meg (ezek alatt majdnem mindig volt gólhelyzete a Villarrealnak), és még Ronaldo is kivette a részét a presszingből. A kilencedik percben jött az első tizigyanús szituáció. Mario Gaspar keze a lehúzottság határán volt, nem kötelező fújni, de adható lett volna.

Újabb kilenc perc elteltével Marcelo tette rá jó 25-ről, Asenjonak kellett védenie bravúrral. Négy perccel később (már 22-nél járunk) szintén ő tolta a lécre Ronaldo megpattanó szabadrúgását. A huszonkilencedikben egy kontrából rúgott majdnem gólt a Submarino. Fornals gyönyörűen indította Baccat, aki elől a labdaátvétel után Nacho mentett nagyot. Egy perccel később Modric indította a jól bemozgó Ronaldot, aki egy az egyben rontotta el a helyzetet, és lőtte el a labdát a kapu előtt. Egy percen belül még kétszer veszélyeztethetett volna a backstreet boy, de először az oldalálóba bikázott éles szögből, aztán a fejesét blokkolta egy sárga védő. 35. perc: Bale csúsztatásába Fornals ér bele tisztán kézzel, egy tizenegyes a bíró szájában maradt. A félidő utolsó mozdulataként Isco középretett labdáját Ronaldo lőtte két méterről a kapusba, ám előtte Gaspar koccolta meg a bokáját. A ziccer kihagyására ez sem mentség, azonban egy tizenegyes és egy sárgalap elmaradt. Így tehát a szünetben 0-0 volt az állás.

Félidőben jött Cserisev, amit tapssal és füttyel jutalmaztak azon szurkolók, akiknek nem volt tele a keze sörrel meg hotdoggal. 3 perc múlva az entként mozgó Casemirotól csent labdát, lépett el Nacho mellett majd Ronaldozta el a helyzetet. Újabb három perc és Kroos is megmutatta, hogy miért próbálkozik annyit (előtte 2, utána 1 labdát szexuált felt a lelátóra) és kapásból ballal a kapu közepébe lőtt. Szép volt, kár, hogy nem lett gól. 61’: Marcelo középre lőtt labdáját védi furcsa mozdulattal Asenjo, majd a kontrából Bacca veszélyeztetett. A hetvenedikben jött a szokásos Zidane csere: a támadó hármas két legjobban teljesítő (jó, Bale így se volt jó) tagját hozta le a boss, helyettük érkezett Asensio és Lucas Ronaldo mellé. A hetvenkettedik percben az ent lőtte rá messziről, nem sokat tévesztve. Nyolc perc múlva tálalt Lucas az egész meccsen üresen álldogáló Modric elé, aki azonban fölélőtte, majd nemsokára egy kisszögletből veszélyeztetett Asensio. 86’: Egy rendkívül ergya Kroos szöglet után indult gyönyörűen a Villarreal, Cserisev futotta le Carvajalt, majd tálalt (a szerintem közben lesre futó) Ünal elé, aki azonban Keylorba bombázott. A kipattanót viszont Fornals emelte át gyönyörűen a még visszaérni nem tudó kapus fölött. Utána jöttek a szokásos próbálkozások (lásd lentebb), majd a hármas sípszó. Újfent kikaptunk.

Ennek örömére nézzünk meg pár dolgot, ami hibádzott a rendszerben.
Kezdetben a letámadott a csapat, ezt már említettem. Szóval ebben voltak hiányosságok. Másrészt, amikor az ellen támadott le, akkor nyoma sem volt annak a magabiztos rövidpasszos labdakihozatalnak, ami tavaly jellemezte a csapatot. Ehelyett általában Nacho ívelte föl a labdát, amit valaki lefejelt, és mehetett a bírkózás a  labdáért.

Közepes hatékonyságú, ám annál lelkesebb presszing

Másodszor: a tavalyi szezonhoz képest megváltozott a középpályánk elrendezése: tavaly tavasszal, amikor 442-ben védekeztünk így nézett ki jobbról balra a sor: Modric, Case, Kroos, Isco. Idén pedig: Isco Modric, Case, Kroos. Ez az apró változtatás is baromi nagy változást eredményezett a játékban. Védekezésben Isco tavaly többé-kevésbé tartotta a bal oldalon a helyét, és nem kóricált be középre teljesen, ahogy Kroos teszi. Másrészt sokkal mobilisabb Kroosnál, ami a visszazárásnál és a Marcelonak való kisegítésnél is hasznosabbá a németnél teszi ezen az oldalon. Idén már számos helyen elmondták és leírták, hogy hány gólt kapunk a bal oldalról, és ez mennyivel több mint tavaly. Azonban sanszos, hogy nem csak Marci szar játéka járul ehhez hozzá, hanem Kroos szar védekezése is. Ami ennek a szerkezetváltásnak a folyománya, hogy a labdaszerzéseknél nem Isco és Modric indul meg kontrázni a széleken, akik ugyan (főleg Isco) hozzáragadnak a labdához, de legalább gyorsak viszonylag, hanem az ugyanilyen ragadós Kroos, aki mobilitásban felveszi a versenyt az enttel. Ha már Kroost fosozom, akkor leírom azt is, hogy gyengébbik lábbal, emberről, fordulásból, 20 méterről NEM lövünk rá, akkor se, ha nagyon frusztráltak vagyunk amiatt, hogy a támadóink életképtelenek a szezonban.

Gyönyörű közpéppályás védekezés, kicsit sem elcsúszva

Aztán a már említett zseniális cserék után megcsodálhattuk, hogy az amúgy 10-es pozícióban természetes és klasszis Asensiot – akit amúgy általában balszélsőben használ a főnök, mert miért ne – mennyire nem tud középcsatárt játszani, még alkalomszerűen sem. Meg amúgy Cé sem. Néhány szituációban még én is láttam, hogy hol kéne lennie egy befejezőcsatárnak pedig nem vagyok valami nagy góllövő (ofrankie erősíts meg ebben). Ellenben a korábbi támadó középpályásunk, a korábbi balbekk és a korábbi balszélső nem igazán érzik azt, hogy hogy kéne mozogni, hogy bekotorhassák a lecsorgó bogyókat. De nyilván nem kell csatár.

Következzen Varane, aki középhátvédként (nyilván nem zárt vissza a helyére senki) verette jobbszélsőben, de sajnos egyik csapattársa se mozgott úgy, hogy segítsen neki eme tevékenység befejezésében.

Végül Dani, aki fellépett az akcióval középcsatárnak, hogy mind a 173 centijével gólt fejeljen. Közben nyilván nem zár ki senki a helyére és egy kontra során a jobb oldalunkon nagyobb lyuk lesz, mint Staller Ilona művésznőnek volt a lovas kaland után.

Néhány random statisztika, amelyek jó része a tegnapi kommentek között is felbukkant, de hátha nem olvasta mindenki:

  • A Real Madid 28 kapura lövéssel próbálkozott, ami több, mint bámelyik csapatnak egy meccsen a szezonban.
  • Ronaldo tegnapi meccse: 11 lövés, 2 kialakított helyzet, 2 labdavesztés, 0 gól, szerelés és assziszt.
  • xG: Real Madrid 1,98 – Villarreal 0,9
  • Marcelo 16 beadást kísérelt meg, amiből csak 3 volt sikeres.
  • A Real Madrid 44 beadással próbálkozott tegnap. Ebből a squawka adatai szerint 9 volt sikeres vagy key pass, ami 20,45%-os hatékonyság.

Szóval kikaptunk. Már megint. Az őszi meccsekhez képest annyi volt a változás, hogy most kidolgozták a belüket a srácok, ami örvendetes ugyan, de nem elég. A hírek szerint Zidane ma Pereznél tesz látogatást. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a randi vége, bár gyanús, hogy nem lánykérés. A francia alatt egyre inkább inog a pad és ezzel ő és a csapat is tisztában van. Ha lehet hinni a sajtónak, akkor a csapatmeetingen támogatásukról biztosították a játékosok a mestert, illetve megegyeztek abban, hogy nem jön új játékos. Ez a kettő dolog jelen esetben paradoxon, mert vagy jön valaki, aki elkezd gólokat lőni és elindítja felfelé a csapatot, vagy Zidanenak befellegzett. A kopasz mérkőzés utáni nyilatkozatából egy részlet: „Hogy mi lehet a megoldás? Az, hogy elkezdünk a tudásunkhoz mérten futballozni, és sokkal több gólt szerzünk.” /forrás: penamadridista.hu/. Ezt szép és hangzatos mondani, de nem így működik, mint látjuk meccsről meccsre. Ahogy norma írta tegnap a kommentek között, a csapatnak új impulzus kell. Az, hogy ehhez elég egy új játékos, vagy új edző is kell még nem tudjuk. De ha nem jön új csatár, akkor csak egy megoldás van.

A következő meccs a kupában lesz a Leganes ellenében csütörtök este. Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!