Categories: Merengues

Gyilkos számok

Mint azt bizonyára a legtöbben tudjátok, szokásunk a szerkesztőség tagjaival a kommentszekción kívül, Facebook-chaten is beszélgetéseket folytatni. Ennek több oka is van: egyrészt például valahol meg kell tárgyalnunk, hogy milyen posztok lesznek; másrészt néha könnyebb a hülye kérdéseket, elméleteket először szűkebb, ismerős körben tálalni. Minden szerénység nélkül állíthatom, ez utóbbiban szerintem egyértelműen kisajátítom a képzeletbeli dobogó felső fokát.

Néha azonban felmerülnek itt olyan kérdések vagy ötletfoszlányok is, amelyek végül egy poszt alapjául is szolgálhatnak később. Ez a poszt is egy ilyen kérdésből fogant meg.

Történt ugyanis, hogy Jose megkérdezte vala a többi nem-újoncot (azaz Raulitáson és rajtam kívül a másik három úriembert), hogy „Nem érzitek úgy, mintha az, amit tavaly a szezon ugyanezen szakaszában leírtunk, az most is érvényes lenne, csak nincs meg a MÁK?”. Vagy valami hasonló. Jose, ha esetleg van erről a párbeszédről printscreen-ed, örömmel várjuk! A kérdés nekem nem szólt; mivel azonban már akkor is olvasója voltam a blognak, ezért rögtön tudtam, hogy a kérdés felvetése minimum jogos.

Körülbelül ekkor érkezünk el időben ahhoz a pillanathoz, amikor felmerült bennünk, hogy bizony a kéthetes Real-mentes időszakban is kéne titeket valami intellektuális ínyencséggel kényeztetni. Nekem pedig rögtön eszembe jutott ez a társalgás, és mivel amúgy is kíváncsi voltam, mi látszik a számokban, ezért úgy döntöttem, összehasonlítom nektek a két ominózus szezonkezdetet.

1, A tabella

A bajnoki tabellára pillantva rögtön érzékelhetjük, hogy a tavalyi idény hasonló időszakához képest visszaesés tapasztalható. Míg tavaly az első 11 meccsen 6 pontot szórt el a csapat, addig idén ez a szám már most 10. Hogy értsük, ez mit jelent: ahhoz, hogy a szezon végén ugyanannyi ponttal álljunk, mint tavaly, a hátralévő 27 meccsen szabadna összesen 11 pontot vesztenünk. Nem mondom, hogy lehetetlen, de azért meglehetősen valószínűtlennek tartom.

Amikor az adatokat kigyűjtöttem, nekem mégis inkább egy másik cella fogta meg a figyelmemet. És nem kétlem, hogy másnak is rögtön szemet szúrt a LG alatti számok közti különbség. Örök érvényű közhely, hogy „a focit gólra játsszák”, idén pedig mintha be lenne oltva gól ellen a gárda, és ez bizony a statisztikából is könyörtelenül visszaköszön.

Egyébként a tavalyi eredményünk idén csak a második helyre lenne elég: a Barca még így is megelőzne minket négy ponttal, a Valencia pedig csak rosszabb gólkülönbségével szorulna mögénk. Szép dolog és óriási élmény volt a spanyol bajnoki cím a tavalyi szezon végén, de ennek fényében talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ez vajon mennyiben a mi érdemünk, és mennyiben az ellenfeleink teljesítményének köszönhető.

A Bajnokok Ligájában nehezebb az összehasonlítás, hiszen az ellenfelek kétharmada más tavalyhoz képest. Véleményem szerint idén nehezebb csoportban van a királyi gárda, hiszen a Sporting helyett az egyértelműen erősebb Tottenham, míg a Legia Varsó helyett a (Realhoz képest legalábbis biztosan) hasonló erősséget képviselő APOEL csapata küzd ellenük. Szignifikáns különbség itt is a lőtt gólok számában tapasztalható leginkább.

Hogy valami pozitívumot is mondjak azért: míg tavaly két meccsen két pontot szereztünk a Borussia ellen, addig idén már egy meccsen túlszárnyaltuk ezt. Ha a következő két meccsen minimum két pontot szerez a csapat, akkor biztos továbbjutó.

2, Játékpercek a bajnokságban

A játékpercek egy olyan kategória, ahol nem igazán lehet objektíven jó/rossz értékelést adni. Éppen ezért a jelentős változásokat fogom vizsgálni.

Kezdjük a keretben történt változásokkal. Ha számításaim nem csalnak, akkor Morata, Pepe, Danilo, James, Mariano és Coentrao távozásával összesen 1668 percnyi játéktól vált meg a csapat (ezt az időszakot tekintve). A helyükre újonnan érkező emberek a sokat sérült Kovaciccsal együtt az idei oszlop alsó hét helyét foglalják el, 1110 percnyi játékkal (ebben nincs benne Kova 63 perce). Tehát a különbözetet, azaz 558 perc pluszt a maradék játékosok kapnak meg. Ez fejenként a maradék 17 emberre nézve +3 perc meccsenként, azaz szinte elhanyagolható különbség.

Nézzük most a jelentős különbségeket a 17 olyan játékosnál, akik mindkét szezonban a keret tagjai voltak.

Rendkívül pozitív előrelépést tettek játékidőben tavalyhoz képest: Ramos, Casemiro, Modric, Asensio, Nacho, Isco

Nagyjából ugyanazt a szintet hozzák játékidő szempontjából, mint tavaly: Vazquez, Casilla, Navas, Benzema, Marcelo, Ronaldo

Rendkívül negatív visszalépést tettek játékidőben tavalyhoz képest: Kovacic, Bale, Varane, Carvajal, Kroos

Ebben persze közrejátszanak sérülések, eltiltások, de szerintem jól mutatja, hogy kikre épül, vagy még inkább kikre támaszkodik a csapat ebben az időszakban. Ez nagyjából az első 6-7 ember a listán.

Ha megengedtek némi személyes megjegyzést, sír a szívem, hogy a négy kedvencemből három is az utolsó kategóriát erősíti. Persze biztos vagyok benne, hogy ez megváltozik majd. És nem vagyok annyira naiv, hogy úgy gondoljam, kizárólag emiatt esett vissza ennyire a csapat teljesítménye. De az biztos, hogy ez is lényeges befolyásoló tényező.

3, Gólszerzők

Ha már a tabellán is a tavalyhoz képest sokkal kevesebb lőtt gól volt leginkább feltűnő, úgy gondoltam, hogy ebbe az irányba terelem a figyelmem.

Az eredmenyek.com jegyzőkönyvei alapján

Nagyon tanulságos kis táblázat, talán ezt ajánlanám mindenkinek leginkább figyelmébe. Először is: tavaly lényegesen több gólszerzőnk volt az év utolsó válogatott szünetéig bezárólag, mint idén. És lehetne mondani, hogy csak három ember. Na de nem mindegy, hogy milyen három ember. Ahhoz, hogy úgy álljunk, mint tavaly, szükségünk lenne két ötgólos játékosra, és a jelenlegieken kívül még egy egygólosra. Szóval ez a három ember bizony jelentős különbség. Plusz egy kicsit azt is megvilágítja, hogy míg tavaly mindig érkezett valaki, mindig bevillant valaki a megmentő szerepébe, addig idén lényegesen kevésbé sokszínű a gárda ilyen szempontból.

Másodszor pedig érdemes megfigyelni, hogy hány gólt szereztek azok, akiktől igazán várnánk. Míg tavaly a támadóharmad játékosai a 11 forduló alatt összesen 20 gólt szereztek (a lista első öt helyezettje), addig idén mindössze 10 találat áll a nevük mellett (Asensio, Bale, Benzema, Lucas, Mayoral, CR). Azaz támadóink feleannyi gólt szereztek, mint tavaly. Ja, és akkor még jótékonyan ideszámoltam Asensiót, nélküle ez az arány 18:6 lenne…

Mi következik ebből tehát? Véleményem szerint az, hogy a média nem ok nélkül károgja a támadóinkat, hanem igenis jogos kritika feléjük, hogy nem elég veszélyesek. És akkor még finoman fogalmaztam.

Az ő vállukról kéne átvennie a terhet azoknak, akik tavaly a „kiegészítő” gólokat szerezték, és eddig nagyon úgy tűnik, hogy csak a spanyol duónak (gyk.: Isco-Asensio) sikerül. És ez sajnos kevés. Nagyon kevés.

Vajon fel tud-e valaki nőni melléjük?

4, Gólok percek szerint (15 perces osztásban)

Nézzük először a lőtt gólok táblázatát! Míg tavaly a félidők végére helyeztük a hangsúlyt (az első félidő utolsó negyed órájában például átlagosan minden meccsen egyszer betaláltunk, ami félelmetes adat), addig idén a félidők derekára esik a csúcspont. Ezt én inkább mentális okokra vezetném vissza: mint már sokszor említettük, tavaly mindig jött valaki a fontos pillanatokban, és befejelte az egyenlítő-, vagy épp a győztes gólt. Idén ez hiányzik a csapat játékából.

A kapott gólokra pillantva azt láthatjuk, hogy idén látványosan bent maradnak a fiúk az öltözőben. A második félidő elején kapott 3 gól, ha nem is katasztrófa, de mindenképp jelzésértékű.

A két tabellát együtt vizsgálva is ez az az időszak, amikor idén rettenetesen gyengék vagyunk. Míg tavaly minden szakaszban pozitív egyenleggel zártunk (azaz többet lőttünk, mint kaptunk), addig idén a 46. és a 60. perc között bizony 1-3 a mérleg. Ezen mindenképp javítani kell! Valamint ne felejtsük el azt sem, hogy ez az az időszak, amikor a leginkább hiányolni szoktuk mesterünktől a mérkőzésekbe való belenyúlást. Talán köze van ehhez?

Konklúzió

Bár még millió féle adatot lehetne böngészni, és érdekességeket kihámozni belőle, szerintem ezek azok, amik jól mutatják, miért érezzük döcögősnek a szezont.

Ezen számok alapján az alábbi megállapításra jutottam:

  • Az első és legfontosabb: nem lövünk elég gólt (Captain Obvious)
  • Ennek talán legfőbb oka a keretben lévő feszültség teljes hiánya
  • Zidane Carlóhoz hasonlóan nem mer belenyúlni egy meccsbe a 60. percig, és ennek a második félidő eleji teljesítmény látja kárát
  • Bár kevesebb gólt kapunk, mint tavaly, a sokkal kevesebb lőtt gólt ez nem ellensúlyozza

Hogy egy kicsit elkalandozzak a számok világából, milyen megoldást látok a problémákra?

Kerül, amibe kerül, télen venni kell egy csatárt. És tenni rá magasból, hogy esetleg nem játszhat a BL-ben, de olyan képességű befejező kell, aki képes Benzemát kiszorítani a kezdőből. Személy szerint Lewandowskinak örülnék a legjobban, róla röpködnek is hírek, hogy szeretne is jönni. Ha őt nem sikerülne, akkor Dybala lehetne még drága, de Lewánál hosszabb távon használható megoldás. Esetleg a szerkesztőség nagy részének nem is annyira titkos favoritja, Martial, bár ő kevésbé a befejező szerepkörében villog igazán.

Nektek mi a véleményetek? Akár ez utóbbi bekezdésről, akár a számokról. Bátorkodjatok kommentben megosztani velünk!

 

ReAlantos

View Comments

    • Ez milyen apropóból készült? Lesz valami? Kik ezek Jesé lemezbemutatóján?

    • Rákerestem Lucas-ra, és érdekes hogy a bajnokságban 5 meccsen balbunkót játszott és 3x belső védőt. Emellett még van 1-1 meccse a BL-ben és kupában belsővédőként. Pedig tudtommal Ő belső védő alapból. Vagy Ő univerzális?

      Amúgy itt jut eszembe Nacho. A modern fociban én nem ismerek még egy játékost - ez mondjuk valószínűleg az én szégyenem, vállalom - aki olyan szinten képes kb a védelemben bárhol játszani mint Nacho. Nem azt mondom, hogy mindenhol ugyanolyan jó. De azért nincs hatalmas különbség. No meg az az alázat, ahogy játszik...

      • nálunk Sergi Roberto középhátvéd és középcsatár kivételével már játszott mindent, és nem lógott ki egyszer sem lefele.

      • Aki még szélső és belső védő is szokott lenni: Alaba, Vertonghen, Blind.
        Aki mindkét szélen szokott játszani: Azpilcueta, Darmian.
        De aki bármelyik szélen és középen is: kizárólag Nacho a top futballban.

  • "Luka Modrić nem edzett ma a társakkal, így erősen kérdéses a játéka az Atlético Madrid elleni derbin. Arról egyelőre egyik hírportál sem számol be, hogy milyen sérülés áll a háttérben." - pena
    fasza amúgy, remélem Isco se játszik, minek végül is?

    • Nyugi, ha minden kötél szakad, egy meccs erejéig kölcsönvesszük Khedirát! :D

      • Khedira nem kell, van elég labdaszedőnk. Meg a francnak se hiányzik hogy belesérüljön ahogy visszahozza a lasztit, a végén még a Juve beperel minket.

      • Vagy Gagót. Ő legalább irányítani is tud, kiváló reakcióideje van és villámgyors fejben :))))

    • Könnyű csoportba voltak a selejtezőben (ráadásul még az olaszok sem segítettek nekik sokat azzal, hogy estek vissza), ezt kompenzálhatták volna erősebb csapatok ellen leszervezett barátságos mérkőzésekkel. Amúgy tök mindegy, kb annyit számít, mint az, hogy első vagy második kalapból várja-e a Real a BL-csopikör sorsolást, semmit. A 3. és 4. kalap olyan gyenge (pláne hogy nagy sansszal európaiakat elkerülik), hogy nincs olyan csoport, amiből ne csettintésre kéne legalább második helyen továbbmenni.

      Egyébként a mostani Vb szerintem nem lesz valami jó.
      1. Sok a 'buszozó' csapat
      2. 4 valódi esélyes van, Spanyol, Argentin, Német, Francia. (brazilokon gondolkodtam még, de áá... angol belga duót hagyjuk)
      3. Szar az orosz gyep, a labda se úgy gurul rajta, ahogy kéne. Nyilván van 1-2 világszínvonalú pálya, de a többi stadion állapota nem feltétlen kedvez a nagyoknak (kicsiknek meg még egy ok arra, hogy focizás helyett elrontsák a játékot).

      • Hát nálam nagyobb esélyes Brazília, mint Argentína. Katasztrofálisak Messi nélkül, ő meg minden meccsen nem fogja tudni szerintem kirántani őket a szarból.

      • Ugyan így látom a VB-t illetően a dolgokat. Szerintem is szar lesz, pont ezek miatt.

    • hajrá: horvátok és spanyolok, esetleg brazilok
      nem hajrá: angolok, skandináv vonal, szerbia, fekete-afrikai vonal, korea

        • kicsit sem, de utálom a szar és/vagy agyatlan focát, korea 2002 meg még mindig fáj :D

          • Igen, a kóreai focicsapatot azóta nem lehet szeretni. Viszont én a 96os olimpiai nigéria brazília (asszem ők) döntő óta nagyon szurkolok az afrikai nem arab focinak. Kár, hogy az odafigyelni nemtudásuk és rendezetlenségük miatt nem nagyon tudják átlépni a saját árnyékukat :(

    • Én Németország-Horvátország döntőt kérek izlandi bronzéremmel. Köszönöm.

  • Állítólag Ramos és Ronaldo nem épp a legjobb kapcsolatban van mostanában.

    Mit gondoltok, igaz ez? Ha igen, lehet ennek köze a csapat gyengébb formájához?

    • Szerintem ha ez igaz,akkor inkább következménye a csapat gyengébb formájának,mint oka.Mondjuk azon nem csodálkoznék,ha néhány játékosnak elege lenne Ronaldoból,mert így,hogy gólokat sem rúg,tényleg semmi haszna nincsen.

      • naja, Ramos mindig hangsúlyozza, hogy őt már nem zavarja ez, mert megszokta, de attól még kibaszott idegesítő lehet. anno én is mindig hisztiztem és hiába játszottam egész jól, a végén a kutya sem akart velem játszani :( (én persze ezt kinőttem, de Cé már biztos nem fogja, ezt is említette amúgy Ramos)

    • Mèg csengőhangom is volt anno, azt hittem meglincsel a családom☺️

    • Off: lehet másnak más a véleménye, de mivel most uborkaszezon van és nekem nincs mindig kedvem átigazolási pletykákról olvasni ilyenkor meg hogy hány gyereke van kinek illetve melyik focista épp melyik modellel jár, engem érdekelnek az offok is, főleg ha viccesek vagy van mondanivalójuk :)

      • De ez egy fa. Ez egy fa. Ez egy faaaaaaaaaaaaaa. :D

        • Neked honnan jönnek szembe ezek a mesterművek? A múltkori Marie Madeleine is valami hihetetlen volt zeneileg :D

          • Vagy küldik haverok, vagy egy-egy oldalon jön szembe, ami azzal foglalkozik, hogy érdekes, idióta, különleges, megosztó dolgokat szed össze.

            Alapjában véve azért ezeket én károsnak tartom. De nem lehet ezekkel felvenni a versenyt. Ezek úgy terjednek mint a vírus :D Sajnos sokkal gyorsabban mint az értelmes dolgok. Ezt már többször teszteltem. De próbálom mindig "okosan tanítani" a környezetemet. Figyelni kell mikor lehet elhinteni egy apró morzsát és utána rákapnak a témára ;)

          • Azért ha másra nem is, arra jó, hogy tudjam, mivel etetik a nagyérdeműt :)

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago