DAC: „Mindenki itt van, mindenki tapsol…”

November 3-án kis szerkesztőségünk három tagja, Norma_va és Raulitás, velem együtt egy rendhagyó kirándulást tett a felvidéki Dunaszerdahelyre, ahol őstagunk, Resid meghívására együtt néztük meg a DAC – Slovan Bratislava rangadót. Nem véletlenül szerepel ez találkozó sok fociszerető magyar bakancslistáján! Élményeink következnek.

Jómagam  most találkoztam először személyesen Raulitás kollégával álljanak itt az ő igaz sorai kezdésnek:


Hát, ez király volt!

Történt egyszer, hogy nyáron csatlakoztam szerkesztőként a bloghoz, és senkit nem ismertem. Norma közölte velem a jó hírt, hogy lehetek José rabszolgája. Majd eleinte tanulgattam, hogy a facebook chatben lévő nevek közül melyik tartozik melyik szerkesztőhöz. De igazából furcsa volt bekerülni egy olyan közegbe, ahol mindenki mindenkit ismer. Kivéve persze én. Aztán nyilván idővel meg/kiismertem a srácok dolgait, humorérzékét stb. De fizikailag sosem találkoztunk, ami azért furcsa volt nekem. Aztán jött Resid meghívása, és megörültem, mert rájöttem, hogy most fogok találkozni néhányukkal. Nyilván megszervezni nem lehet dolgokat, hogy úgy működjön, ahogy azt gondoljuk. De sikerült megbeszélni az időt és helyszínt a találkozóra. Majd Sultan hív, hogy késik a forgalom miatt, Norma meg ír, hogy holazanyámba vagyok. Majd kiderült, hogy ő nem tud magyarul szöveget értelmezni és alkotni (plot twist). Resid mindeközben mindent is elintézett nekünk (szállás, kaja, sál, taxi, pia). Aztán megtaláltuk egymást, odaértünk és mentünk meccsre.

Szóval kb. fél hat körül beléptünk a stadionba. Ami számomra meglepően új és modern volt. QR-kód alapú beléptetés, csak kártyával történő kaja-pia vásárlás. Majd nagy nehezen meglett a hely. Resid és barátja egyből jóféle konyakkal vártak (<3). Majd kis idő múlva felcsendült az a dal, amiről mindenki ismeri és felismeri a dunaszerdahelyi tábort. És fantasztikus volt. Bakancslistám egyik eleme volt, hogy ott elénekeljem ezt a dalt, velük, kezeimben feltartott sállal. Szóval ez pipa. Majd elénekeltük a Himnuszt a kezdőrúgás után, ami szintén hasonló érzés volt.

A meccsről, taktikáról a többiek is írnak majd gondolom, szóval csak egy dolgot említenék meg: Rossi az olasz Zidane. Legalábbis gyönyörűen átvette a ’mindig álljon 2-3 ember a leshatáron, mermérne’ taktikát. És ez igazából baromi idegesítő volt már megint. Amúgy a hazai kapusnál vagy túl sok volt a célzóvíz vagy túl kevés, de annyi gyertyát rúgott, hogy már tuti az adventi koszorúra készült. Kalmár viszont baromi jól játszott. Mindenhol, mindig ott volt. Passzolt, szerelt, letámadott, légipárbajt nyert. Meg beverte a győztes gólt. Remélem még magasabban jegyzett bajnokságban is meg tudja majd csinálni ezt. Meg persze a válogatottban, ahova nagyon kéne egy ilyen játékos.

A szurkolók szintén elemükben voltak. Folyamatosan biztatták a csapatot, hátrányban is. Az egyik legjobb szurkolósereg, amit valaha élőben megtapasztaltam. Az egyenlítő gólnál már érződött, hogy addig fogják hajtani a másik 11 játékost, amíg azok meg nem nyerik. És így is lett. Kalmár góljánál felrobbant a stadion. A lefújás után, a tiszteletkör végéig, pedig lényegében senki nem hagyta el a helyét a lelátón.

Utána megünnepeltük a győzelmet méltó módon. Nagyon értelmes és jóarc srácokat ismertem meg, szóval köszönöm a meghívást és minden mást Resid! Ha Pesten jársz, visszakapod! 😀


Visszavéve a szót Raulitástól, igazából írhatnám, hogy nem tudtam mi vár majd ránk a Felvidéken, de ennek épp az ellenkezője igaz. Pont azért örültem nagyon, és mondtam igent azonnal Resid meghívására, mert a DAC szurkolók, és a meccseik hangulata tényleg legendásak.

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a hazai meccsek napján, főleg, ha egy ilyen rangadóról van szó, Dunaszerdahely a magyarság fellegvárává változik. Amúgy is az, de ezeken a napokon az anyaországi szurkolókon túl rendre jönnek Kárpátaljáról és Erdélyből is a magyarok, és már a stadionon kívül elkezdődik a bemelegítés. Büszke lehet rá a DAC, hogy még a B-közép sem az agresszív magatartásáról híres (általában), hanem arról, hogy a szurkolás a meccs első percétől a végéig intenzív és folyamatos. Azt tudjuk, hogy ha valaki a balhé miatt jár meccsre, az balhézni is fog, de ez itt egyáltalán nem jellemző. Ráadásul ezen a pénteken a Slovan szurkolóit a szlovák szövetség el is tiltotta egy korábbi pirós-gyújtogatásos eset miatt, így a szűkös vendég szektor üresen maradt.

A meccs volt egyébként az alkalom arra, hogy a MOL Aréna újabb elkészült darabját, ezúttal a főtribünön birtokba vehessék a szurkolók (és a VIP vendégek).

A meccset az 5. helyről várta a DAC és a 3.-ról a Slovan, viszont csak egyetlen pont volt különbség.

A meccs előtt jó szokás szerint elénekelte a tábor a „Nélküled”-et, s ez kis epizód jól mutatta, hogy azért a rangadóra felhígult egy kicsit a B-közép is, mert sikerül elrontaniuk a közös éneklést. Nem várták meg az első versszak utáni instrumentális részt (a sok sör, meg a kábszi), hanem ráénekelték a másodikat, így egy furcsa kánon keletkezett a B-közép vs. mindenki más, aminek eredményeként kétszer is ment a dal közben a Ria-Ria-Hungária, először amikor azt hitte a B-közép, hogy vége dalnak, majd akkor is, amikor valóban véget ért. Kár érte!

Maga a meccs egész jó iramú volt, hazaiak próbálták irányítani a találkozó folyását. Ennek ellenére, kicsit tényleg a semmiből vezetést szereztek a vendégek – egy pontrúgás utáni fejes talált utat a kapuba.

A második félidőben azonban először egyenlített, majd a 83. percben a győzelmet is kicsikarta a DAC Kalmár Zsolt nem túl erős, de pontos lövésével.

 

Egyébként a magyar válogatottságra hajtó Kalmár volt a mezőny legjobbja. Győzelmével a második helyre ugrott a DAC, mert kis meglepetésre vasárnap kikapott a Zsolna, így nem tudott visszaelőzni.

Ami még kikívánkozik belőlem, hogy lám, itt egy példa, hogy van, ahol érdemes új stadiont építeni. Dunaszerdahelyen minden hazai meccsen teltház van, ami eddig 8000 embert jelentett, most az új főtribün átadásával ez már bő 10.000 lett. És ez a lényeg, ezt akartam én is megélni személyesen.

Komoly érzelmi töltete van ezeknek a meccseknek, ezúttal is hatalmas élő képekkel, új koreográfiával készültek a szurkolók. A B-közép oldalán egy hatalmas magyar zászlót jelenítettek meg a drukkerek a magasba emelt dekoráció segítségével, míg a főtribünnel szemben a sárga-kék DAC színek domináltak. A szlovák hatóságok egyébként vizsgálódnak, mert nem szabad más nemzet zászlait bevinni a stadionba, így a magyar lobogót sem, itt meg egy egész lelátó szakasz pompázott a nemzeti színekben. LOL.

A DAC meccsekre járni, kiemelten a Slovan ellen, mindig is több lesz, mint megnézni egy focimeccset. Ez egy kiállás a magyarságért, ahol kifejeződik az összetartás és az összetartozás. Olyan, mint a csíksomlyói búcsú, csak nem a vallás a fő szál, kicsit dinamikusabbak az események és kevesebb a medve.

A rigmusok, dalok, könnyen megtanulhatók, és nagyon könnyű becsatlakozni a szurkolásba.

A DAC meccsekre családdal is nyugodtan el lehet menni, nagyságrendekkel kulturáltabb a légkör, mint egy átlag magyar bajnokin.

Engedjetek meg egy kis privát szálat is. Az estét a dunaszerdahelyi Nevada Pubban töltöttük, és olyan csülköt szolgáltak fel nekem, mely mindenképp benne volt a top háromban evör. Egyszerűen zseniális volt! Ezúton is szeretnénk megköszönni Residnek (aki egyébként János), és kollégájának, Tibornak a szíves vendéglátást! Reméljük egyszer tudjuk nekik viszonozni!

Hogy kicsit szakmázzunk is, íme a katalán körökben is jól csengő nevű Franco TV interjúja a találkozó magyar résztvevőivel.

A meccs aftermovie-ja nagyon szépen visszaadja az esemény hangulatát:

Sultan

View Comments

  • "Ezután némi aggodalom ült a spanyol drukkerek arcára: Isco ellen Kendall Waston szabálytalankodott kőkeményen, ami miatt a Real Madrid klasszisa cserét kért."

    ójaj.

    • :D nem tudom mennyire lehet pontos ez az info grafika ,de rettentően elkeserítő..

    • Ez egy lusta, semmihez sem értő, simulékony kis politikai haszonélvező, mint ilyen, seggnyaló is egyben. Kíváncsian várom, mi lesz ezekkel a való világban, amikor OV-ék mennek a levesbe.

      • Sajnos jó ideig nem mennek a levesbe, erre garancia a kb 2,5 M agy mosott.
        És minél tovább vannak hatalmon úgy növekszik a táboruk /haszonélvezőkből vagy további agymosásból - katasztrófa/

      • Hú, ott a második képnél valami nagyon hímsoviniszta, non PC szöveg jutott az eszembe (ha gondoljátok, töröljétek): Igen, de melyiket?

        (A szöveg szerint, szeretné, ha a sportriportert látnák benne)

      • Atyaég...a harmadik kérdésnél én Judit helyében feláltam volna, és otthagytam volna a francba.

        • Most olvastam csak el...
          Nagyjából ismersz azért, elképzelheted mennyire baszott fel... :)))))))

          Gyönyörű nő tényleg, de látszik rajta, hogy profi és mindent beletesz a munkájába. Ilyen ostoba riportot baszki... te jó ég. Kb mintha 50-100 évet repültünk volna vissza az időben.

          Jól fogalmazott ofrnkie... ez egyszerűen kurvagáz. De b*sznám szájba - már bocsánat - a főszerkesztő nacccságos urat is, hogy ilyent meg mer jelentetni, és nem küldi el a beosztottját a jó anyjába.

        • Az asztalt is rá kellett volna borítania. De hát a királyi TV-nél dolgozik...

    • Nem mertem elolvasni, de egy összefoglaló cikket olvastam belőle.
      Engem ez nem lep meg. :)) Ha körülnézel mi zajlik az országban, akkor ez meglep téged? Engem aztán nem. :D
      Jót röhögök rajta, mást nem lehet tenni. Ezen nem húzom fel magam.

      • Nem lep meg sajnos. Csak annyi mra abszurd, hogy egy újság főszerkesztője megengedheti, hogy ennyi baromságot ír le

        • Sajnos nem írhatom le a véleményem, mert ez nem az a blog. De valószínűleg tudod Te is mi mért van :) Abszurd? Igen, az. :)
          No de nem is véletlen, hogy Abszurdisztán Magyarország gúnyneve. :(

  • Én nagyon szomorú vagyok Bale miatt.
    Ez tényleg gáz így.
    Svéd-Olasz :svédek odatették magukat rendesen, szvsz igen-igen küzdelmes mérkőzés volt.
    Kíváncsi volnék egy-két véleményre ha láttátok - kinek adtok esélyt pl.

      • Juvés haverom is bízik a továbbjutásban, de azt hozzátette, hogy a jelenlegi olasz szövetségi kapitány ritka nagy béna, így simán benne van hogy kiesnek. Nem nagyon tudja kezelni a keretet. Én nem láttam a meccset, de mindenki dicsérte a svédeket, hogy nagyon odatették magukat. Szerintem nem tudják megcsinálni az olaszok. 2:0 kéne vagy 1:0 és hosszabbítás. Spanyolok sem alázták meg véletlen őket. Egyszerűen az alapanyag sem annyira acélos mint régen, illetve tényleg nem tud mit kezdeni a szöv. kapitány az egésszel. Mintha nem is lenne koncepciója... érdekes.

  • A Bale sztoriban az a gáz, hogy szerintem ezzel a sérülési rátával az idén lefelezte a saját árát. Szerintetek a tényeket látva melyik komoly csapat venné meg?

    • Így legalább nem kell ZZnek azon agyalnia, hogy megtalálja Bale helyét a csapatban, van most min agyalnia amúgy is...
      Viszont az igencsak idegesítő, hogy én ha az összes belső szervemet eladom akkor se keresek annyit amennyit Bale egy izomsérüléssel.
      Alapíthatnának egy Bale-Robben-Coentrao-Badstuber kispályás csapatot, Az üveghegyen is túl néven.

    • Amúgy nem tudom hol olvastam egy kommentet, ahol azzal poénkodtak, hogy tuti le fog sérülni a válogatott szünet alatt :DDDD

      • Tökélyre fejlesztette a lesérülős skill-jét, már meccs se kell neki :(

    • MARCA: Bale, who hasn't played since 26th September, out for several weeks.

      AS: Another month out for Bale with a new injury after discomfort in training yesterday.

      Cadena SER: Gareth out sidelined for another 3 weeks.

      Onda Cero: New injury means he's out for another month.

      • Valahol sajnálom Őt. Viszont kurva nagy hülye lesz a vezetőség ha nyáron sem adja el. Egyértelmű hogy megbukott Bale Madridban. Nem is feltétlen a játéka miatt, hanem mert nem is számíthat rá a csapat, és még poszton kívüli játékos is. Ennek így semmi értelme. Örülnék ha ezt belátnák a fejesek is. Coentraon kívül nem emlékszem még egy ilyen sérülékeny játékosra mint Bale. Még talán az üveglábú Robben se volt ennyit sérült. Bale a mi Reus-unk....Kiváló minőség, de egyszerűen nem jön ki neki a lépés. Tényleg sajnálom őt, de mennie kell.

    • a lovak már akkor is sérülnek, ha kihozzák őket az istállóból sétálni?

      • Az a spanyoloknál decemberben van. A lovaknál meg nincs bolondság. Csak sérülés. :D

        • Amúgy kabaré az az ember. Télen vigye valaki 40 zsák zabért aztán viszlát...

    • egészen elképesztő, szinte minden mozdulatára emlékszem, egyszerűen beleégett az agyamba. fantasztikus érzés volt nézni minden egyes labdaérintését. szerintem sosem lesz még egy akkora játékos mint ő, hiába éljünk a Cé/Messi érát

      • Annak idején az egyik legjobb barátommal edzésre menet mindig motiváltuk egymást, hogy ő úgy veszi át a labdát majd, mint ZZ, én úgy futok el a szélen, mint (Bale, báháháá), Figo. :D Mostanra annyi hajam van, mint ZZ-nek... :DDD

        • mi folyamatosan a bl döntős gólját gyakoroltuk, szinte minden helyzetből fel kellett adni "bldöntősre"

Share
Published by
Sultan
Tags: DACSlovan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago