One step beyond

Bizony, még egy lépéssel közelebb kerültünk a hajrához, ezúttal az eredmény jött, ha a játék nem is volt túl meggyőző a meccs nagy részében. Vannak ismét olyan vonatkozások, melyek nem a pozitívumok közé tartoznak, érdemes ezekről is szót ejteni. Emelje fel a kezét, aki értette Zidane cseréit, és sajnos ezen kívül is voltak gyenge teljesítmények. De a közönség újra a csapat mellett állt, egy jó hangulatú hazai 3-0-nál nem a fanyalgásé lesz a főszerep.

Zidane regnálásának hosszú hónapjai után egyre biztosabban látszik a francia tréner legfontosabb vezérelve. A lehető legfittebb és legjobb formában lévő csapattal elkezdeni a tavaszi hajrát. Néha az az érzésem, hogy a tavaszig tartó perióduson szeretne szemvillanás alatt átsiklani, s mintha egy-két meccs áldozatul is esne a nagy pihentetéseknek, és a folyamatos előre gondolkodásnak. Olyan ez, mint egy sakkjátszma, ahol a legjobbak akár 8-10 lépésre (vagy ki tudja mennyire) előre gondolkodnak, és eközben néha a soron következő lépést elrontják, miután az ellenfél váratlant húz. Zidane a bajnokság nagy részében egyszerűen csak 3 pontot szeretne, a lehető legkevesebb energia-befektetéssel, és úgy, hogy lehetőleg a kulcsjátékosai közül minél több pihenhessen. Hogy így is meglegyen a három pont, ahhoz kell egy nagyon jó cserepad, és az, hogy a kiegészítő játékosok kevesebb aktív perc mellett is jól tudjanak teljesíteni, illeszkedjenek a rendszerbe, és a motivációjuk fenn legyen tartva.

Francia trénerünk aktívan menedzseli a keretet, hogy a fontos meccsekre a lehető legerősebb összetételű csapattal állhasson ki, és ott a lehető legtöbb pihent játékosa legyen. A kulcsfiguráink közül Ronaldo, Marcelo, Kroos és Modric esetében látszik leginkább ennek a fontossága. A La Liga legjobbjai ellen nem lehet túl sokat tartalékolni, és a BL-ben is megvannak azok a kulcsmeccsek, ahol oda kell tennie magát a csapatnak. Nagyon komoly mentális felkészültség kell ahhoz, hogy ezt megfelelően kezelje Zidane, mert azt biztosan nem mondhatja a játékosoknak, hogy a csapnivaló formát mutató Eibar ellen lehet lazázni. Mert nem lehet.

Ha összehasonlítjuk a tavalyi szezont az ideivel, azt fogjuk látni, hogy bár a cserepadunk nem rossz, de a kifejezetten góllövésre specializált játékosaink száma megcsappant, és ha ez találkozik a kezdő góllövőink rossz formájával, sérülésével, és még szerencsénk sincs, akkor simán összejöhet a 7 pont mínusz a bajnokság első heteiben.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a tavalyi bajnokság első felében is nagyon sok kritikát fogalmaztunk meg, Cét többször eladtuk már, Zidane-t kóklereztük, és nem egyszer elhangzott az utolsó pillanatokban megszerzett pontok, győzelmek után, hogy mekkora mákunk volt. Ehhez képest nincs olyan óriási különbség az idei szezont tekintve. De azért akad. Ezek közül a legfontosabb a kevésbé hatékony cserepad.

Zidane elgondolása alapvetően jó, ha összehasonlítjuk egy Barcával, ahol gyakorlatilag Messi nem tud pihenni, ahol sokkal kevesebb az értékes variációs lehetőség. Egyértelmű, hogy tavaszra a háromfrontos terhelés miatt fáradtabb, kevésbé koncentrált és kifacsartabb játékosok tudnak csak pályára lépni. Zidane él a lehetőségeivel, állandóan forgatja a csapatot, a kérdés csak az, nem jön-e közbe túl sok váratlan pontvesztés a hajráig vezető úton; hogy jó pozícióból vághatunk-e majd neki a mindent eldöntő heteknek. Hogy nagyjából terv szerint haladunk-e, arra a nehezebb ellenfelek elleni meccsek fognak támpontot adni. Eddig nem volt benne hiba (igen, nálam a Spurs elleni iksz is belefér, mert nem játszottunk rossz meccset).

Tavalyhoz képest a legfontosabb változás az alap motiváció hanyatlása. A megnyert bajnoki cím mellé odatett BL címvédés nem tesz jót a fejekben. Erről már többször volt szó. E mellé társult idén Cé eltiltása, ami láthatóan megtörte a portugált. Egyelőre nem tudta ezt helyretenni. Sokgólos hátrányból kell a Pichichi után erednie, és van gond a motivációjával és a koncentrációjával is (az adóbevallását már nem is említve). Azok közül, akik helyébe léphetnének ideig-óráig, már nincs James, Morata és Mariano. Ezt nem lehet megúszni pontvesztésekben realizálódó konzekvenciák nélkül. Különösen úgy, ha Benzema mindent kihagy, Asensio nyolc meccsen keresztül nem talál be, Vazquez meg fej nélküli kakasként száguldozik a pályán – értékelhető megmozdulás nélkül. Pont úgy, mint az Eibar ellen.


Olvassuk hát Raulitás gondolatait!

Két dologra figyeltem fel folyamatosan a meccs közben. Kezdjük is a másodikkal, azaz az Eibar letámadásával. A meccs egy jelentős részében próbálkoztak ezzel, de valahogy nem volt az igazi. Az újranézés során az a gyanúm támadt, hogy az első félidőben nem aktív labdaszerzést akartak kihozni belőle, hanem egy passzolási hibába akarták belekényszeríteni az ellenfél játékosait. Ez nem igazán akart működni, kivéve talán Nachónál és – mily meglepő – Casemirónál. De még náluk se igazán.

Ezen a képen is láthatjuk, hogy a csapat négy tagja körbeveszi Casemirót, aki a presszinggel zavarba hozható játékos mintapéldánya, és aki ez után nemes egyszerűséggel kipasszolja a labdát a gyűrűből, miután egyik Eibar játékos se volt képes odalépni neki. Ilyen szituációban bőven megkockáztatható lenne egy szabálytalanság vagy akár sárga a potenciális 100%-os ziccer reményében.

A következő szituáció a második félidő elején történt. Itt már szorosabban fogták az ellent a vendégek, nem csak 2-3 emberrel támadtak le, ahogy az első félidőben gyakran. De itt is kihozta a hazai csapat egy hibának köszönhetően: Ramost csak követi a védője, és nem zárja a passzsávot előle. Ezután a passz után teljesen más szögekből kéne zárni a presszingelő játékosoknak, amit nem tudnak lekövetni, és oda egy labdaszerzéssel kecsegtető szituáció.

Nézzük az első észrevételt: Ronaldo mozgását. Mert, hogy ebben látszik, hogy nem romlott ő el teljesen mostanában, csak még a tavaly őszi produkcióját is képes alulmúlni most.

Az első félidőben Asensio emelhette volna elé a labdát, teremtve ezzel tiszta ziccert
Itt Ceballos nem vette észre az üres helyre futó portugált
Itt szintén látszik a passzsáv, ahol kiugratható lett volna Cristiano
Itt Benzema ugrathatta volna ki
Ez pedig Marcelo gólja előtti pillanat. Ronaldo a túloldalon teljesen üresen

Ronaldo nincs formában, ahogy a csapat sem. De a probléma lehetne sokkal nagyobb is. Ronaldo előbb-utóbb elkezdi beverni a helyzeteit, és akkor a társak is automatikusan őt fogják keresni (ami most nem mindig így van). Ezek a szituációk azokon a meccseken is meglesznek, és végre be fog indulni a portugál gólgyáros. Köszönöm a szót, Sultan, visszaadom neked!


Most kicsit félretolom az előzetesen kivett negatív jeleneteket. Ahogy Case elcseszi az emberfóros kontrát, hogy Lucas Vazquez milyen flegmán veszi tudomásul, hogy sorra veszti el a párharcait. Hogy Cé az alapvonalról az oldalhálóba bombáz, miközben két kristálytiszta érkezőnek tehette volna vissza. Hogy minimum háromszor csak az ellenfél rossz passzán múlt, hogy nem vezették Casillára egy-az-egyben a labdát. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a Zidane-féle Real Madrid egy teljes éves tervvel rendelkezik, és ennek egyik folyománya, hogy a “könnyű” bajnokikon általában nem lesz szép játék. A nagy tervet a szezon végén lehet majd egészében értékelni – ahogy tavaly is! A 3-0-ra megnyert mérkőzést ezzel együtt meg kell becsülni.

Van néhány pozitívum, amit érdemes kiemelni. Zidane cseréi nem tartoznak ide. De mégis ez hozta az egyik olyan vonatkozást, amit talán érdemes lehet kicsit továbbgondolni. Marcelo játékára gondolok. A csereként beállt brazil, ezúttal nem a védelembe érkezett – maradt Theo a balbekk -, hanem a középpályára, és ott is a támadó szekcióba. Több alakalommal is mutatta neki Modric, hogy menjen előrébb – néha „megszokásból” (sic) futott hátra – persze a szokásos kis késéssel, de vasárnap még erre sem volt szükség. Kövezzetek meg, de nekem tetszett az a játék, amit majdnem a klasszikus 10-es szerepkörében mutatott. A gólja, és azt megelőző akció volt a hab a tortán.

Minden képességnek birtokában van, ami ehhez a pozícióhoz kell, bár, hogy 90 percen át is bírná-e, abban nem vagyok biztos.

Tetszett Ceballos játéka,  Theo sebessége és aktivitása is kétségtelen – bár technikailag még nem győzött meg. Varane stabilitása jó hír, és Nacho még a jobboldalon is helyt állt.

Ez nem az a szakasz, ahol szétfutva az ellenfelet gálázik a gárda. Szóval a nagy vezérelv mentén haladva, hogy csak kerüljünk közelebb a hajrához egy kis lépéssel, egy újabb győzelemmel, sikeresnek mondható az Eibar elleni bajnoki. Örüljünk hát ennek, és az összefoglaló előtt tekintsük meg az ide vonatkozó nagy klasszikust – pacsi azoknak, akik a cím elolvasása óta várták –  (jó szokásuk futball labdákat rúgni a közönség közé): MADNESS: One step beyond

Legközelebb csütörtökön lép pályára a csapatunk a jó nevű Fuenlabrada otthonában, hogy bekapcsolódjon a CdR küzdelmeibe. Azok között, akik azt a kezdőt helyesen megtippelik, megosztásokat sorsolunk ki.

Addig is, íme az összefoglaló:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • Krityó

  Én elfogadom a fentieket a “Zidane-tudja” mottó szellemében, pláne, ha ti mondjátok. 🙂 Ha legalább egy aranyérem (nem a kupa) meglesz, akkor igazolva látom majd májusban a mottót és benneteket is.
  Tegnap sajnos olyan helyen őszöltem a családdal, ahol négy csillag ide, Zizou kishazájaoda, nem volt a szobában Sport Tv, de még csak normális net sem. 🙁 Kénytelen voltam a bárban lent maradni és egy Barca-rajongó pincérrel együtt nézni a meccset, a legvégét meg már csak a recepciós kislánnyal… Kijelenthetem, Baranyában rajtam kívül senki sem szereti /szerette a Realt, mert egyedül maradtam, míg előző este a Barcelonát kb. nyolc-tíz ember is nézte. Délen érdemesebb Barca-szurkolónak lenni! :DDD

  • Jose

   Zizou, WT14? Mit szóltok ehhez? 😀

   • andras14

    bullshit 😛

  • mfc777

   Pozitív példát mondva: múltkor úgy döntöttem hogy Real-mezben égetem magam a városban és betérve a törökhöz azzal fogadtak hogy “egy Real szurkolónak bármit bármikor”.
   Mondjuk én pont északon vagyok…

   • Krityó

    1-1. :DDDDDDD

    • Cornelius Scipio Africanus

     3-0 lett, nah mindegy is..

     :DDDDDDDDDDD

  • ReAlantos

   Gondolkodtam, hogy mi a fenét csinálsz te ilyenkor Franciaországban, aztán rájöttem, hogy nem az a Zizou.:D
   De azért kellett nem kevés idő ehhez…

   • Cornelius Scipio Africanus

    Megnyugtatlak, nem vagy egyedül. Néztem is nagyokat, hogy lett Franciaországból/Algériából hirtelen Baranya… 😀

   • Krityó

    Már megérte…😎!

   • Csáti László Károly

    Most álmosan átolvasva hozzászólásokat elábrándoztam egy olyan PMFC-ről amelyben Zidane és Benzema kergetik a labdát…

    • dzsonee

     Lehet ZZ tudna Benzemával akár még gólt is rúgatni 🙂

 • majk

  José leváltottalak, mától Sultan a kedvencem

  • Jose

   Csak dicsérni tudom a váltást. 🙂

 • ofrnkie

  CR a “the best” díj birtokosa idén (is)

  • ofrnkie

   a nem általunk megszerzett Mbappé pedig a golden boy

  • lucas

   Anyám is nagyon boldog: Modric az év csapatában. CR meg a többi díjazott nem is érdekli 😀

   • dzsonee

    Vajon a játéktudását vagy a frizuráját díjazza jobban? 😀

    • lucas

     :DDD

  • andreal

   Én most tudtam meg, hogy “Ronaldo az csak be nyalt mindenkinek a kinézetével!!!!”
   Sírva röhögtem ma reggel :’)

 • dzsonee

  A kiharang megint jó lett, gratula skacok. Különösen köszi Raulitásnak, hogy szépen kikockázta, nem csak CR hibája hogy nem volt több ziccere…amit lehet mellélőtt volna 🙂
  Ahogy az előző poszthoz is írtam, én örülök, hogy végre sikerült egy könnyű ellenfelet tényleg lazán legyőzni, a várt minimalista játékkal is. ZZ dörzsölheti a markát, hogy tud ez működni is. Ha ez az ára annak hogy tavasszal megint formában legyen a csapat akkor legyen, remélem addig nem hullatnak el további sok felesleges pontot. És végső soron, az vesse ZZre az első követ aki nem fél hogy fejberúgja egy labdával, meg aki nem dicsérte a BL döntő után, hogy milyen jól kezelte a csapatot 🙂

 • ofrnkie

  A magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs Neymart látta a legjobbnak, mellette Lionel Messi és Cristiano Ronaldo fért fel nála a dobogóra. A trénerek rangsorát Zinédine Zidane nyerte meg nála, Joachim Löw lett a második, Antonio Conte a harmadik.

  A válogatott éléről távozó Bernd Storck Cristiano Ronaldót írta az első helyre, Toni Kroost a másodikra, Neymart a harmadikra. A kollégákat tekintve ő is a Real Madriddal BL-t nyerő Zidane-t vélte a legjobbnak, Joachim Löwöt a másodiknak, Leonardo Jardimot a harmadiknak.

  Magyarország képviseletében a sajtószekcióban Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport újságírója szavazott – a férfiak két legfontosabb kategóriájában megjósolva a győztest. Sorrendje a játékosoknál: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Luka Modric, 3. Gianluigi Buffon; az edzőknél: 1. Zinédine Zidane, 2. Leonardo Jardim, 3. Joachim Löw.

  • andreal

   Barbi keze ide is elért!

  • lucas

   Zsuzsi szavazata megkérdőjelezhető (Neymar 1. hely WTF?), viszont az edzőknél már nem zavarta meg a fejét az ország Barbarája. (S)Torkos meg az NSO-s faszi viszont nagyon jól szavazott szerintem.

   • andras14

    az arab kezek is messze érnek

   • ofrnkie

    nekem kicsit meglepő, hogy ennyire kihagyták Messit, de az edzők tekintetében, mármint főleg Jardim értékelése nagyon jó, mármint nálam talán inkább Conte, mint Löw.
    mindenesetre érdekes

    • dzsonee

     Tényleg érdekes, hogy az első idényében a 3-4-3-al a PL-t szétverő és megnyerő Conte nincs benne az első háromban náluk…Löwöt nem értem, miért.

 • Jose

  Az öt topliga összesítésében továbbra is a Real Madrid áll az élen, a királyi gárda 41 játékost adott a topligák csapatainak – ebből nyolc még mindig az együttesnél szerepel –, ezzel továbbra is megelőzi fő riválisát, az FC Barcelonát (34), míg a dobogó harmadik fokára a Lyon (31) került fel.

  Soha rosszabb eredményt.

 • WT14

  Izé… Volt valami díjátadó tegnap? Tele van a net mindenféle képekkel.

 • kodex

  elolvasva mindent – túl azon hogy még mindig nem értem Marcelo mit keres tközéppályán – 1etlen apró megjegyzés: a 82. percig úgy állt a dolog – megint – hogy 1 gólt lőttünk csak. Sőt, nem akarom Asensio érdemeit elvenni, de az övéből is levesz 1/2-et az ex újpesti kapus. + Amit Isco + CR7 kihagyott, abból meg 1 olasz csapat megnyer 1 teljes bajnokságot.

 • Jose

  Most, hogy kodex is elolvasott mindent, mehettek az új poszt alá. Anyámat Özsébnek keresztelték…

  • andreal

   Az Özséb férfi név…

   • Jose

    Akkor ezt elbasztam. 😀 Pedig igyekeztem agyalni, mit találjak ki. :DDD Akkor legyen Kamilla.