Categories: Merengues

Zidane NEM edző (Villámposzt)

Az emberi erőforrás (Human resource management, HRM vagy HR ) gazdálkodásának megértéséhez a vállalati erőforrások rendszeréből kell kiindulni (pénz, termelés, emberi erőforrások, piac). Ezen erőforrások felhasználásával létrejön a vezetői közreműködéssel a termék, szolgáltatás.

Emberi Erőforrás Menedzsment:
Ide tartoznak a dolgozók, a munkavállalók, a beosztottak, a munkatársak.

Értelmezése: Az adott szervezetnél a munkavállalók csoportját jelenti. Azok az emberek, akik elősegítik a munkavállalók informális és formális kapcsolatait, elősegítik és képviselik érdekeiket. Az EEM (emberi erőforrás menedzsment), a menedzsment azon funkciója, mely az emberekkel, mint a szervezet erőforrásával foglalkozik, melynek célja, hogy biztosítsa az alkalmazottak leghatékonyabb felhasználását a szervezeti és az egyéni célok megvalósítása érdekében.

A fenti sorokat köszönjük meg a Wikipédiának. Az egész azért került virtuális lapra, mert az ősz folyamán egyszerűen ezt érzem. Nem tudom másként megfogalmazni azt, amit látunk bajnokiról bajnokira és BL-fordulóról BL-fordulóra.

Lehet párhuzamot is vonni, hogy a tavalyi szezon hasonló időszaka hasonló élvezetet (negatív tartományban) adott nekünk, aztán tavaszra megemberelte magát a gárda és TÖRTÉNELMET ÍRT. Nyilván a utóbbi még várat magára, azaz a 2018-as tavaszi szakaszt nem tudjuk összehasonlítani a 2017-es tavaszi szakasszal.

De hajlok rá, hogy nem is kell. Lehet ugyan, de felesleges. Az egész egy „működési folyamat” Zidane irányítása alatt. A címben szereplő tagadás nem azt jelenti, hogy ZZ nem edző, hanem azt, hogy elsősorban HR szakember. Másképp nem tudom elfogadni, értelmezni, megemészteni, túltenni magam a sok vállalhatatlan meccsen, amelyeken még így is alig-alig vesztett pontot a csapat. Zizou és Raulitás remek Összefoglalója végén ezt láthattátok:

Amikor nagypályán játszottam, akkor tudtunk a társakkal igazán jól teljesíteni, ha az adott edző (4 volt összesen) világosan át tudta adni a célt az adott meccsre, a szezonra és az ezek eléréséhez szerinte alkalmas módszereket, megoldásokat. Amikor nem tudta egyértelműen átadni, akkor gyengébben játszottunk.

Ezt csak azért szúrtam közbe, (hogy mfc777 megszóljon, hogy ismét magamról írok…) mert a „történelem ívét” vizsgálva arra jutottam, hogy trénerünk a győzelmet, a mindenkori győzelmet tűzte ki célul. Nem a domináns focit, nem a labdajáratást, nem a fehér balettet… Zidane valahogy képes volt elérni, hogy a keze alatt dolgozó príma alapanyag magáévá tegye a „legkevesebb ráfordítással a legtöbb haszon elérése” elvet.

Nem tudom elfogadni, de elhinni sem, hogy az a csapat, amely a BVB ellen, a Barca ellen magabiztos, sőt, szemre is tetszetős játékot mutat be, az nem tud ezen teljesítmények nyomába se érni egy spanyol bajnokin.

Zidane-tól az előző szezonban a taktikai megoldásokat vártuk, azok hiányát énekeltük meg.

Félrevezetett minket. Mindenkit.

Zidane csapata bárhogy tud játszani (letámadni, visszahúzódni, dominálni, angol másodosztályú csapatként, Real Madridként, csapatként, egyéni megoldásokkal), de mindig az ellenfélhez igazítja aznapi „arcát”.

Ez azért furcsa, mert ezt az idomulást a kiscsapatoktól szoktuk meg.

De… az eredmények Zidane mellett vannak. A csapat is.

Nincs más választásunk: mi is Zidane-nal vagyunk.

FONTOS: 

andras14 kérdése: "Holnap közös meccsnézés? Akár sugárban."
Jose

View Comments

  • Gondoltam megrakom ma tippmixen az aranylábú fiainkat, egy 2-es odds biztos van ránk, erre csak 1,40...Ezek tudhatnak valamit. A Tottenham győzelem viszont jól fizet.

  • A BLben ma szerintem egy kicsit érdekesebb meccsek lesznek. A Real - Spurs és a City - Napoly is fincsinek igérkezik. Nem is beszélve arról, hogy ma még lesz egy Vasas - Haladás is :) Bár azt tuti nem látom. Ezzel szemben holnap talán csak a Chelsea - Roma lesz egy kicsit érdekesebb, a Benfica - ManU szerintem José idegenben jóaziksz hozzáállásával nem lesz egy futbalcsemege...

    • A City-Nápolyt én is megnézném, bár a vendégek lehet hogy tartalékolni fognak. Legalábbis az elnök azt nyilatkozta hogy szerinte tartalékolni kéne, márpedig tudjuk hogy Olaszországban az elnökök kb. a kezdőcsapatot is összerakják az edző helyett. A Nápoly most úgy néz ki, rámegy a bajnokságra, és van is esélyük rá. Holnap én is valszeg a Chelsea-Romát nézem, a többi nagy mind mikiegér-csapatokkal meccsel, azokban nem lesz izgalom.

      • Tény, én is úgy látom most nagy az esélye hogy a Nápoly beáldozza a BL-t a bajnokságért. Más kérdés hogy ebből a csoportból egy esetleges City elleni vereséggel is szerintem tovább fognak evickélni.
        Viszont a bajnokságra tényleg illene rámenniük. Szerintem vicc kategória lenne, ha ezzel a generációjukkal nem tudnák hozni a Serie A-t egyszer sem.

        • Vicc azért nem lenne ha nem tudnák hozni, mert a Juve gazdaságilag sokkal jobb helyzetben van náluk, meg a keretük is mélyebb. Inkább az lenne a bravúr, ha meg tudnák őket előzni. Én szurkolok nekik, plusz a bajnokságnak se tenne rosszat ha az Interrel együtt a Nápoly is versenyben lenne végig. A hétvégén pont ők ketten meccselnek, szóval valszeg ezért is fognak ma rotálni.

          • Viszont a Nápolynál is vélek felfedezni valamiféle rendszerszintű építkezést, még ha nem is vagyok a specialistájuk, és azért a Juve se fog zsinórban 10-15 bajnokságot nyerni, már csak a megcsömörlés miatt sem. A Juve után pedig szerintem a Nápolynak van most a legjobb csapata olaszhonban...de tény, az Inter elleni csörte adhat egy jobb képet arról, mit is lehet majd elvárni tőlük a szezonban.

          • Rendszerszintű építkezés az van, nem is akármilyen. Még az átigazolási ablak előtt volt egy megállapodás, hogy idén egyik kulcsember se megy sehova, és mindent feltesznek a bajnoki címre, és tényleg meg is tudtak mindenkit tartani. Ezért is szurkolok hogy összejöjjön nekik. A Juve idén gyengébbnek tűnik mint tavaly, szóval van rá sansz, de még az Inter is bekavarhat. A Milan viszont megint szar, pedig róluk hitte mindenki a nyáron, hogy komoly esélyük lehet.

          • elképzelni sem tudom, hogy ne nyerje meg a Juve azt a langyos bajnokságot. a Milantól is mindenki várta a megváltást, aztán látjuk mizu. az utóbbi 2 évben a Nápoly, előtte meg a Roma kezdett jól, de a végén mindig a Juve nyeri és ez nem idén fog változni sztem

          • A Milan vett egy teljes új csapatot kb., azoknak még össze kell érni, hogy ne fos, de minimum szilárdabb végtermék legyen, aztán jöhet hozzájuk Carletto és BUMM.

          • Úgy legyen, egyrészt a világnak kell egy jó Milán másrészt Carlo csak szépen tegye rendbe a reputációját a Bayern fiaskó után :) Addig meg nyerhet egy bajnokságot a Nápoly is...

  • OFF. "Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke: "Mariano nagyszerűen teljesít. Habár az érkezésekor mindenki azt mondta, hogy nem a kis területen való játék az erőssége, bebizonyította, hogy ezzel is remekül elboldogul. Minden meccsen rengeteget dolgozik, mert megvan benne a hajlandóság, hogy ne adja fel. Köszönettel tartozom Benzemának, aki azt mondta, hogy ő az a játékos, akit keresünk."

    Baszki, értelmezhetem ezt úgy, hogy Benzema eltakarította az útból a tehetséges és fiatal konkurenciát?

  • meg vagyok zavarodva mint postás a kutya kiállításon - szóval tudatosan játszunk ilyen ocsmányul viszonylag nagy gyakorisággal?

    • Lehet így próbálja megóvni a Real-t a divatdrukkerek áradatától a 2 BL után. Ha sok nézhetetlen meccset játszik, akkor lehet többen lemorzsolódnak :)

      • Akkor Bale követi legjobban ZZ taktikai utasításait :D
        (ne kövezz meg Ronrics ez csak vicc :D Vagy nem. ki tudja?! :D )

        • Te se kövezz meg, de szvsz Bale Modrics mellett a csapat legértékesebb tagja lehetne - HA a sérülések, és a nem megfelelő posztokon való szerepeltetés nem akadályoznák meg ebben.
          /nem kell nagyon upvotolni../

          • Szerintem ha nem lenne a HA akkor sem lenne igaz. De eleve ezen kár is "vitatkozni", mert ott a HA :/ És hidd el itt senkinek sincs személyes problémája Bale-lel. Az meg szerintem mindenki elszomorít hogy ennyire sérülékeny. Bár még egy HA: lehet ha tavasszal nem sérül le akkor nincs duplázás, mert Isco szintlépése nem biztos hogy létrejött volna a padon ülve. Mert az tuti, hogy ha Bale egészséges akkor ő játszik amikor csak lehet. Amúgy én tök elhiszem hogy ZZ is hasonlóan látja ezt mint Te. Szóval azért mert Te máshogy látod mint én, nekem ezzel semmi bajom, se veled, se ZZ-vel, se Bale-lel. De én se tavaly kezdtem el focit nézni, így bőven volt ideje kialakulni valami fogalmamnak arról, hogy mi számomra az igazi foci. Ebbe a képbe pedig Bale nem illik bele. De én ettől senkit nem támadok - remélem ezt Te is érzed azért! - aki nem ért velem egyet. Azért remélem csóri ha felépül úgy fog játszani, ahogy Te is elvárod!

  • A gondolkodó-sarokban (means rötyi) kerestem hasonló figurát ZZ-hez, és egy fickót sikerült ráhúzni: Phil Jackson (11x bajnok az NBA-ben edzőként) aka Zen mester. A legnagyobb sztárok játszottak a keze alatt - MJ, Pippen, Kobe, Shaq, - és mindenhol sikeres volt, ahova ment. A koncepciója pedig annyi volt, hogy kitalált egy rendszert, ami arra épített, hogy mindig van legalább egy szupersztárja a pályán (ez a triangle offense), aki képes vinni a csapatot és megcsinálni a játékot magának és a többieknek. És nyilván egy-egy komolyabb meccsre jobban felkészült, de az alapszakasz nagy részében ez is elég volt. Valami ilyesmit láttunk tavaly is a csapatnál, és idén is ez volt a cél. Csak nem volt mindig egy klasszisunk eddig, aki hozzáadta azt a pluszt, mint tavaly a formában lévő és nem eltiltott C, vagy az ép Karim, vagy a már távozott Mormota.

    • Aki mostanság kissé megőrült, jó, legyen a védelmére mondva, meg is öregedett...
      De fénykorában nagyon ment a szekér a csapatainak, ez igaz. Zidane a fénykorban van inkább, mint a megőrüléses szakaszban. :DD

    • mondjuk ez a párhuzam egy messze földön híres filozófusnál is fellelhető

  • José arca akkora hogy csak ferihegyen tud megfordulni.
    Amúgy a poszt mondani valója jó, néha én is fanyalgok, de amíg jönnek az eredmények addig aligha érdekel a "mutatott játék". Persze jó lenne egy ponton azon is fejleszteni...

    • Az a beszólás! :D

      Elrakom magamnak, néhány ismerős megérdemli.

      • Én már kérdeztem meg nagyképű f***tól, hogyan jött be ajtón? Nem értette a kérdést, majd válaszoltam, hogy ekkora arccal egész kihívás lehetett :DDDDDDD
        Míg a többiek nevettek, ő csak "te f*sz"-ig jutott :D

        Ezt csak azért mondtam el, hogy ezt is lophatod, megengedem :D

    • Júliusban költöztünk párom szülőföldjére haza. Megkért, hogy NE menjek le oda a focipályára. Ő nem annyira extrovertált mint én. Azt mondta, nem akarja visszahallani, ahogy bemutatkoznék, mert biztos benne, hogy azt mondanám: "Sziasztok, Jose vagyok, úgy focizok mint egy isten. Adjátok ide a CSK-karszalagot."

      Sajnos túl jól ismer az asszony. De a karszalagot nem kértem volna!

  • Én egyfajta kísérletezgetést látok ZZ-től, ami a taktikát és az ehhez szükséges kezdőket illeti, mivel számos arcát mutatta ebben a nyúlfarknyi őszben a csapat, különböző stílusban, felfogásban. Ami nem óriási probléma (mert a kupákat tavasszal osztják, és lesznek mindenhol botlások), ami inkább az, hogy ezeket a kísérletfolyamatokat egyszerűen képtelen megfelelően korrigálni élőben a meccs közben.

  • Én eddig is kicsit úgy éreztem, hogy talán túlságosan negatívan kezeli néhány ember azt, ami a csapat körül történik most. Még ha ez néhány, hirtelen felindulásból elkövetett megnyilvánulásomból nem is feltétlen érződik.
    Szinte biztos vagyok benne, hogy az, amit írsz, így ahogy van igaz. ZZ nem akar minden meccset megnyerni, csak a szükséges minimumot próbálja kiadni mindenki ellen. Ha ez épp egy döntetlenre elég, akkor így járt.
    De nem szabad elfelejteni, hogy a csapat átesett, és átesik egy generációváltáson. Elment Pepe, James, Morata, a helyükön pedig fiatalabb labdarúgók állnak, kevesebb tapasztalattal. Össze kell szoknia a keretnek, és ami talán még fontosabb, Zidane-nak i meg kell tanulnia, hogy kit hogyan használhat, mikor és milyen eseten előnyös az illető szerepeltetése.

    A fontos erőmérők a nagy meccsek lesznek, azokon kell odatenni magát a mesternek és tanítványainak, és akkor nem lesz probléma.

    • Lényeges dolgot emeltél ki. Olyanok mentek el - Mariano kivételével - akik már tapasztalt játékosok voltak. Helyettük csak olyan jött a padra, aki "null-kilométeres". Ceballos mellett én Vallejo játékát akartam végig látni, hogy mire képes, mert nagyon tetszett a németeknél mutatott teljesítménye. A srác viszont megsérült, nem jött össze, hogy örömöt okozzon nekem.

      De olyan gyerekek ők, akik még tanulják a Real Madridot, mint jelenséget. Zidane meg az edzőséget. A hétvégi kezdő nálam totál alkalmatlan volt. Kroos - Llorrente??? ők ketten nem tudnak egy ilyen ellenfél ellen sem rendesen működni... Tehát nem azt mondom, hogy nem jók, hanem azt, hogy a hétvégén használt felállásban ők így nem kellően jók.

      A holnapi meccsen kifut a gála - sérülések által elérhető legjobb csapat, és egy élvezetes meccset nézhetünk meg. Ebben biztos vagyok.

      • Tökéletesen egyetértek (sajnos, mert így nem lehet jól vitázni :( ). Az új csikók közül nekem egyértelműen Vallejo a király, már-már asensiói magasságokban.

        Zidane meg még egyértelműen tanulópénzen van, ami mellett igazán viccesen hat a két (és fél) BL-serleg.:D

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago