Beharangozó La Liga Jose  

Cristiano Ronaldo, lőj egy* gólt!

Nem szabad elvárni a dortmundi játékot és meccset az Espanyol ellen. De szabad elvárni a Dortmund elleni játékot az Espanyol ellen? A LaLiban kevés kiscsapat vállalja fel a vagány, nyílt játékot a nagyok ellen. Ilyen az Eibar. Majd nézzétek meg, ha ellenük játszunk, hogy milyen élvezetes és könnyed, sokgólos meccs lesz az. Ez a mai meg…

A katalán fiókcsapatunk ellen mit is várhatunk? Azt gondolom, nem játszhatja el újra a csapat a BL-LaLi ritmuskülönbséget. Jön az októberi válogatott-szünet, ha ma nem szereznek győzelmet, két hétre magukra rántják a vérszívó spanyol és nemzetközi bulvár sportsajtót.

A vendégek jelenleg a 12. helyet foglalják el a tabellán, teljesítményük több, mint elfogadható az ő szempontjukból. Az idei meglepetéscsapat – Leganes – és a Barca ellen kaptak ki, ezen felül viszont minden meccsen legalább egy pontot szereztek. Nem titok, hogy az elmúlt években a kiesés elkerülése volt a legfontosabb cél az Espanyolnál, így az idei évkezdet eddig izmosnak nevezhető, hiszen idén sem lehet más az elsődleges cél, mint a kizuhanás megakadályozása.

Quique Flores leginkább „kukázott” játékosokból építhet stabil csapatot, szimbolikus és beszédes, hogy a nyár legnagyobb híre Sergio Garcia visszatérése volt a csapathoz, aki helyi legenda, de életkorából fakadóan már csak kiegészítő ember lehet. Leo Baptistao, Granero, Piatti, Jurado – ők azok, akik talán még ismert játékosok a madridisták számára. És persze Lopez. Ma este is Lopez védi a kaput, de az eddigi meccsek alapján nem Diego, hanem Pau, aki a Spurstől került hozzájuk kölcsönbe és eddig mind a 6 bajnokin kezdő volt.

Vendégként a szezonban két döntetlen és egy vereség szerepel a csapat neve mellett, de beszédes a gólkülönbség – 1 lőttre 6 kapott gól. Defenzív felfogás, reaktív csapat. Akkor is, ha nem a Real/Barca/Atma az ellenfél.

Áttérve a Real Madridra, rögtön egy piszok erős, sőt, durva adattal nyitok: Bale 2013-as érkezése óta 9346 játékpercet hiányzott hivatalos mérkőzéseinken, sérülés miatt. Ez a lehetséges összes játékperc 43%-a. Mindenki a maga vérmérséklete szerint döntse el, hogy lehet-e rá komolyan számítani. Számomra egyértelmű a kérdés, a BVB ellen mutatott játéka ellenére is, őt tenném piacra először. Sokat sejtető lehet majd a tény, ha a szezon folyamán vele nem hosszabbít szerződést Florentino.

Carvajalról kiderült, hogy fertőzés támadta meg a szívburkát, a hírek szerint másfél hónapot fog kihagyni. Bár mi magunk sokszor szerettük volna, ha kispadra kerül – de ilyen ok miatt inkább soha többé ne kerüljön ki a csapatból!

A szívburok egy elasztikus burok a szív körül, némi kenőfolyadékkal (kb. 100 ml). Feladata a szív intenzív mozgásából adódó hatás tompítása a körülötte lévő szervekre. 
Maga a gyulladás 2 féle képpen játszódhat le. Az egyik egy száraz gyulladás, ami a súrlódás következtében fájdalommal jár. Rövid, intenzív lefolyás, gyulladásgátlókra jól reagál. Pár hét a lefolyási idő. A másik estben gyulladásos folyadék termelődik, ami elérheti az 1-2 litert is. Ha lassan termelődik (napok, hetek), akkor a burok (mivel elasztikus) még ilyen nagy folyadékmennyiséghez is jól adaptálódik. Ha gyorsan termelődik (órák), gátolja, majd megfolytja a szív mozgását, ami akár szívleálláshoz is vezethet. Ilyen esetben a burkot pungálni kell, biztosítani kell, hogy a folyamatosan termelődő folyadék elfolyhasson - kanül általi kivezetés kb. 10 napig. Ezalatt már megindul a gyógyszeres kezelés - egyszerű esetben elég a gyulladásgátló. Mivel az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó, sokszor ez nem elég, hanem a betegnek immunoszupresszánsra van szüksége. A kezelés hónapokig is eltarthat (volt olyan betegem, akinek másfél évig kellett ilyen gyógyszer adnom, hogy a kihagyása után ne termelődjön újra a folyadék).
Hogy a történet ne legyen ilyen egyszerű, mindkét esetben a gyulladás idültté válhat, a szívburok fokozatosan elmeszesedik (évek) és egy páncélburkot képez a szív körül, ami megint csak gátolja a szív mozgását. Ilyenkor a szívburok egy részét műtétileg el kell távolítani.
Az egész folyamat ultrahanggal jól követhető és után követhető - a betegnek még ha nincs is szüksége már gyógyszerekre, szívultrahangos ellenőrzésre kell járnia. 
(Végre olyanról írhattam, amihez értek is :-) - aki esetleg az írásom elolvasása után rosszul lett, vessen magára és máskor ne legyen kíváncsi  :-) )

-Resid

Tény azonban, hogy így Achraf megkaphatja a bizonyítási lehetőséget, amihez szerintem tökéletesen passzol az Espanyol is. Ellenük egy alapfeladatokat tökéletesen ellátó ifjonc már önbizalmat nyer, ha pedig még extrát is hoz a meccsen, az értelemszerűen még többet lökhet a srác mentalitásán.

ZZ meg van átkozva ezekkel a sérülésekkel, mert ha sem Marcelo, sem Theo nem áll rendelkezésre Dani mellett, akkor Nachot fogja használni, legalább az egyik oldalon és félő így, hogy rossz forgatókönyv mellett nem marad védőnk. Vallejóról nem hiszem, hogy kezdőben kapna helyet, vagy hogy komolyabb mennyiségű játékpercet kapna ma.

A csapat legstabilabb része a középpálya, mivel válogatott szünet jön, így csak a legerősebb sort tudnám elfogadni ma este. A Klub ma használja utoljára a keretet, majd két hétig a válogatottak kötelékeiben fognak szerepelni a srácok. Izmozzunk! Amúgy sincs már egyéb lehetősége a csapatnak, mert a 7 pont továbbra is ott szerepel az első hely és köztünk.

Elől Bale helyét Asensio2023 vagy Lucas is megkaphatja, bár előbbi esélyesebb. Továbbá szeretném ha Zidane lecserélné a bajnokikon használt Cristiano Ronaldót a BL-ben használt Aranylabdásra.

Ciki, hogy gól nélkül van a La Ligában. A mai ellenfél ellen a minimum elvárt eredmény tőle az egy gól. De már látom előre, hogy a Tippeldében többen fogjátok a duplát és a triplát behúzni a neve mellé. 😉

Meccskeret:
Kapusok: Navas and Casilla.
Védők: Vallejo, Ramos, Varane, Nacho, Achraf and Tejero.
Középpályások: Kroos, Modric, Casemiro, M. Llorente, Isco, Ceballos and Asensio.
Támadók: Ronaldo, Lucas Vázquez and Mayoral.

Ma este (Sport1, 20:45) nincs kifogás. Ma este ilyesmit akarok látni:

Ma nem akarok morgolódni, hogy sz*raul játszik a csapat. Nem akarok megmagyarázni dolgokat, hogy miért olyan a taktika, amilyen. Egyszerűen egy éles, éhes, magabiztos, kétséget sem hagyó Real Madridot akarok látni. Egy győztes hazai bajnokit akarok végre látni.

És ti?

Oszd meg a posztot, ha tetszett!