La Liga Összefoglaló Jose  

Ezt jó volt látni

Lássuk gyorsan a Beharangban feltett kérdésekre a válaszokat:

  1. A Betis hozzáállása, a mieink motiváltsága és Varane korai gólja. 
  2. Mert a Betis támadói gyenge napot fogtak ki (a Madrid védekezése 3-4 gólt „odaajándékozott” volna a hazaiaknak).
  3. Marcelo jó formában volt, Isco két gólt hozott össze, a meccs elején CR-nek beadott labdája gyönyörű volt, mezőnyben pedig végig robotolt. Ronaldo az első félidőben rég nem látott játékát mutatta be: balszélső volt, beadások jöttek tőle, ha társai jobban koncentráltak volna, 3 gólpassz is szerepelhetne a neve mellett.
  4. Az előző három bajnokihoz képest most több helyzetünk volt és – ha valaki nem látta volna a meccset/végeredményt – hatékonyabb is volt a csapat. Végre nem kellett egygólos előnynél cidrizni, hogy mi lesz, ha talál egyet az ellenfél.
  5. A srácok nem csak elbírták a terhet, hogy mindegyik csapat nyert, aki megelőzhette őket a tabellán, de – a gyors első gól hatására is – élvezték a meccset. A görcsösség nyomait se lehetett felfedezni.
  6. A hozzáállás és az akarat most valahol a második félidő első 15 percében tűnt el, ekkor a Betis három gólt nyugodt szívvel összehozhatott volna, végül csak egyet találtak. Érthető (nekem is, aludva egyet a találkozóra), hogy a srácok lazábban kezdték a második játékrészt, hiszen négygólos előny volt a nevünk mellet és nyílt titok, hogy fejben ekkor már Nikolicsra készültek mindannyian.
     

A 3. percben Ronaldo és Marcelo összjátékát akadályozták meg a hazaiak egy, a portugál ellen elkövetett szabálytalansággal. Kroos, aki Varane fejére varázsolta a labdát, hamarosan a nyakába ugró apró termetű francia védőt köszönthette. Mesés kezdés volt, a hazaiak elképzelései pedig azon mód újratervezést igényeltek.

Az 5. percben Kovacic labdaszerzése után Isco-Marcelo-Benzema-Isco lett volna a labda útja, de CR elvette a labdát a spanyol elől (a portugál nem láthatta, hogy mögött érkezik a társa). Így ez a jelenet nem csak azért kiemelendő, mert a játékszer ezután a CR-Bale-Isco-CR utat járta be, hanem azért is, mert a korábban annyiszor kiemelt helyezkedési hiba (Benzema/Morata és CR egymást fogják a tizenhatosnál) most nem jelent meg. CR a passz után a boxon belülre, a hosszúra érkezett, Benzema a rövidre. Ez így okés volt, CR kihagyta, ez nem volt okés – de ő is tudja, hogy csak akkor ér valamit a gól, ha négyen veszik körbe. Erre várt aztán egész meccsen!

Rögtön ezután viszont előbb Marcelot, majd a helyére kiváltó Pepét verték meg egy-az-egyben a bal oldalon, de a beadást szerencsére Varane fülelte le. A későbbiekben is igaz volt, hogy a bal oldalunkon (elsősorban a nagyon motivált Joaquin által) okoztak problémát a hazaiak. A 9. percben szintén Marcelot verték meg, a lapos beadást újra Varane szedte össze.

A bedobás-mizéria után a horvát játékosunk (Nem a sérült… hanem az, amelyiknek még sokat kell dolgozni a robbanékonyságán!) a kezdőkörben gondolt egyet és elkezdett futni a labdával, mint aki támadni akar. CR-nek letette a labdát, akitől egyből kapta is vissza, nini, máris itt a tizenhatos vonala, meg egy aljas kúszó, vagyis csúszó láb és szögletre mentenek a hazaiak. Nem mondtam volna, hogy ez a pálya közepén futott végig? Akkor most mondom. Tényleg öröm volt látni, ahogy alapvetően Isco az AM-pozícióban szerepel, de ha kell, akkor Kroos és Kovacic is belép oda. Ergo: nem csak a széleket használtuk.

Öröm látni az ilyet.

A 12. percben a jobb oldalról próbálta kétszer bejátszani a labdát Bale, miután ez nem sikerült, de a labda maradt a Madridnál, Isco áttette a bal oldalra Marcinak, akinek a beadását Bale lőtte kapu felé, de a védő blokkolt. A magasan az alapvonal felé szálló labdát Marcelo – mintha amúgy brazil lenne – gyengébbik lábával, konkrétan sarokkal passzolta vissza pontosan Benzema elé. A francia lecselezte magát az alapvonalig a tizenhatos vonalától, beadását szögletre mentették. Zidane ezt kérte meccsek óta: az első perctől pörögjenek a srácok. Íme, kérése meghallgattatott.

A 15. percben Isco-Benzema-Marcelo bal oldali játék után a Kapitány ívelt Bale fejére, aki a kapufára fejelte a labdát, a kipattanó pedig valahogy Adanról szögletre pattogott. A cornert Bale fejelte felé.

A 21. percben Bale beadását Ronaldo éppen csak elérte, de a kapujából kirobbanó Adan blokkolta a lövést. A 26. percben Kovacic mélységi passzával Ronaldo fordult le a védőjéről és ballal, gyengén, középre lőtt labdájával tartotta melegen Adan kesztyűit. A 29. percben Marcelo lőtt jobb lábbal, szintén karitász tevékenységként Adan miatt.

Aztán jött a 31. perc és Kroos labdaszerzése. Könnybe lábad a szemem, ahogy láttam azokat a mozgásokat Benzemától, Ronaldotól és Kroostól. Mindenki jól csinálta – Kroos a labdával a centrum felé indult be, hogy önmagának két passzsávot (jobbra, balra), esetleg lövési lehetőséget biztosítson. Benzema és Ronaldo pedig nem szaladt lesre, nem egymás felé futottak (Figonak van egy ilyen gólja, amikor Raúl és Ronaldo ugyanabba az irányba futottak, így Lajosnak esélye sem volt passzolni, cserébe bombagólt lőtt.), és Ronaldo, akire még védő is jutott. Benzema pedig a lehető legjobb megoldással váltotta gólra a történetet. Képzeld el Adan nézetéből a dolgot, aki amúgy is ki volt szolgáltatva a rá rohanó ellenfélnek. Benzema kifordítja a lábát, ezzel a lehető legtovább húzza a dolgot, hogy most bepasszolja Ronaldonak, vagy elhúzza a rövidre. Kispályán számtalan ilyen gól születik így, vagy úgy, hogy megy a keresztpassz.

Két perccel később Bale és Isco passzolgatott egymásnak… A tizenhatos bal és jobb oldali sarkáról… Aztán Isco a befutó Marcinak tette le a labdát, aki az alapvonalról élesen belőtte a labdát, de Adan kiöklözte azt. Nem mondhatjuk, hogy a kétgólos előny jóllakatta volna a srácokat.

A 40. percben – mután a Betis az előző 3 percben egyszer ért labdához, akkor is szögletre mentett a bal oldali védő – Benzema, Marci és Isco járatta a labdát a bal oldalon, Benzema lövését pedig Marcelo vállal (Nem lehet, hogy brazil a gyerek?) szelidítette meg és lőtte a hálóba a labdát. 3-0, egyértelmű les és még valami… füttyszó, amit végre nem a Real kapott a szurkolóktól! A 41. percben Varane futotta le a Betis teljes jobb oldalát, beadását Adan fogta. A 42. percben Carvajal első beadása következett, szögletre mentettek a hazaiak. Meg kell itt jegyeznem, hogy szerintem extrateljesítményt sem Bale, sem Dani nem nyújtott tegnap, de nem is rontottak. Az első félidőben konkrétan nem létezett támadásban a Betis bal oldala, tehát a Bale-Dani páros, időnként Kovacic segítségével tökéletesen tette a dolgát védekezésben.

Ennek megfelelően a 45. percben ismét a Betis jobb oldala kavarta meg a védelmünket, a belőtt labdát Pepe mentette szögletre. A szögletből pedig…
Kovacic pre-pre-pre-assist 
Benzema pre-pre-assist 
Cristiano pre-assist 
Pepe assist 
Isco goal
Van, aki még nem látta ezt 10+ alkalommal? Van olyan, aki ezt már elég alkalommal látta? Szerintem se! (Ellendrukkerek kíméljetek.)

Végre jó volt látni azt, hogy a srácok jól használják a pályát.

A 47. percben Dani beadását Benzema lőtte az égbe. Aztán a 49. és 50. percben megkontrázott minket a Betis. Mindkétszer a saját jobb oldalukon vitték végig a támadást, az elsőnél a beadást Pepe még mellel Navasnak tette le, a másodiknál pedig mindenki verve volt már, csak és kizárólag a galamblelkű Pepinho nem, aki olyan higgadtan kezelte le a lövést és passzolta ki társnak, mintha csak valami sörmeccsen lenne. Azonban ezek jelek és még ha nem is olyanok, amelyekkel Mel Gibson találkozott, érdemes ezeket is komolyan venni! Ja igen, a kipasszolt labdával végül Varane futotta le majdnem a Betis teljes jobb oldalát, de az utolsó katona hazapasszolta a bogyót Adannak. Az 52. percben jött egy Kroos-szabi és egy Cé-fejes, ami elkerülte a kaput. Az 53. percben Joaquinnak passzolták be a labdát, ő laposan keresztbe lőtte azt, kaput és társat sem talált, de a Madrid ekkor már nagyon rázta a pofonfát. Ennek a percnek a végén Benzema és Bale bontotta meg a Betis bal oldalát, Gareth beadását azonban kivágták a védők.

Ezután jött az 56. perc, ahol nagyon karitász akart lenni Pepe is, megajándékozta egy labdával az ellent. El kell ismerni, hogy ez a gól is pofás volt. Nekem tetszett, persze négynulla után a szépítő belefér, főleg, ha ilyen. OKÉ, pofon megjött, ébredjünk fel. Ez iSCO góljáig tartott, a köztes perceket úgy tudnám leírni, hogy: szerva itt-csere ott, mezőnyjáték folyt a két tizenhatoson kívül. És akkor Isco második gólja… Marcelo szerez labdát a felezőnél, aztán Benzema-Marcelo-Bale-CR-Isco és az a gyönyörűen behelyezett labda, laposan a hosszú felsőbe. Ahhhh…

A 65. percben posztra történő csereként Lenyűgöző Kovacic helyett Lucas érkezett a középpálya közepére. Ezen meglepődtem, de nyilván belefért. Viszont a csapatszerkezet nem volt stabil – kicsit szanaszét volt a gárda.

Navas itt szabadrúgást végez el, tehát van ideje felállni a csapatnak. Ez lett belőle. 

Azt említettem korábban, hogy a Betis gólja egyben a Betis első, kaput találó lövése volt?

A 70. percben Lucas vezetett egy kontrát középen, a tizenhatosnál CR-t választotta balkézre, a portugál pedig Benzemát célozta meg passzával, de Adan kipiszkálta a francia előtt a labdát. A játékszert Carvajal szedte össze és egy kifogástalan felpasszal kínálta meg Benzemát, ő el is lőtte, de Adan ismét védett. Lehet, hogy sok gólt kapott, de igenis jól védett. A 71. percben Marcselló (Index után szabadon) ívelte a bogyót pontosan Ronaldo fejére, de a fejes felé szállt. A 73. percben Bale műesett, én meg hangosan röhögtem, annyira bántóan gyenge volt. Érezte ezt ő is, mert reklamálás nélkül felállt és folytatta a játékot.

Képzeljétek, 2014-ben készült egy ilyen kép a Betis ellen!

A 74. percben érkezett Morata Benzema helyére. Ekkor már mindkét csapat minimal energy felfogásban játszott, de Mormotánk időnként szépen mozgott- dolgozott-harcolt a labdával egy-két-három védővel a nyakán. Például akkor is, amikor letette Ronaldonak a labdát a 78. percben és a portugál végre kihívásnak érezte a helyzetet, hiszen négy védő vette körül, szemből pedig Adan jött… „Ezt akkor be kell vernem!” – gondolhatta és így is tett. Szép munka volt és bizony tény, hogy egész meccses játékáért cserébe járt neki a gól. Ezzel a Ronaldoval, aki a tegnapi meccsen és a Dortmund ellen is játszott, semmi baja nincs a szerzőnek.

Képzeljétek, a tegnapi meccsen készült egy ilyen kép!

A gól után érkezett Asensio Bale helyére, Lucas a walesi pozíciójába ment át, Asensio pedig a középpályán mocorgott.

A 86. percig kellett várni, hogy a maszatolásból újra valami akció kerekedjen ki, ekkor Morata ugratta ki Ronaldot, de mivel csak egy ember fogta, ami nem kihívás, így fölé bombázta a labdát. A következő percben történt egy nagggyon beszédes jelenet, amikor a Betis szerzett labdát a saját térfelén, a labdaszerző és még egy játékos, Joaquin kezdett el futni, minden más társuk sétált. Erre fel a spori képes volt két percet még rápakolni arra a meccsre, ami a 78. percben véget ért. A 90. percben azért még megszerezhette volna a második gólját is a hazai csapat, de a lövést Varane blokkolta, a fejest Navas védte.

Maradt még pár karakter… A tegnapi meccset minden madridistának élveznie kellett, örülni, hogy láthatja a csapatot így játszani – az ellenfél játékának tekintetében is. Komoly hibát Pepe követett el, amit majd kielemeznek, de nekünk maradjon meg annyi, hogy ennyi volt a „kiadási oldal” nála. A bevételi oldalon sokkal több dolog szerepel, köztük az a részvétel a negyedik gólnál! Nem vagyok hajlandó senkit sem kiemelni, hogy lehúzzam, mert nem érzem azt, hogy bárki is gyenge teljesítményt nyújtott volna. Vagy átlagot hoztak a srácok, vagy valami extrát is mellé tettek azok, akiket a lenti szavazólapon név szerint is megemlítettem. Kellett egy ilyen válaszreakció a srácoktól a döntetlenek után. Jön kedden a BL és azt hiszem, érdemes a többgólos Real győzelemre fogadni.

Mielőtt reagálnátok az összefoglalóra, voksoljatok! Nálam a meccs embere Kroos, többek között ezért:

TONI KROOS • 91 Touches (most) • 96% Pass Accuracy (highest) • 5 Crosses (most) • 4 Key Passes (most) • 4 Tackles (most) • 2 Assists (most)

Őt követi szorosan nálam Isco. Ezért:

ISCO • 68 Touches • 51/57 Passes • 89.5% Pass Accuracy • 2 Shots • 2 Goals • 2 Key Passes • 1 Dribble • 1 Interception • 1 Cross

Jó, tényleg mindjárt itt a szavazóbox, de ezt még meg kell mutatnom. Marcelo, a balhátvédünk hőtérképe!

Szóval, szavazásra fel!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!