La Liga Összefoglaló Jose  

Helyreigazítás elnapolva, sőt… 

több hiba jelent meg a csapatban, mint volt. Pedig eddig sem volt kevés. 32 forduló van még hátra, ne kezdjük el temetni a bajnokságot, badarság lenne. De 32 forduló arra is jó, hogy végre lássuk javulni a csapatjátékot. Nézzük meg, miért nem érdemelt győzelmet a Real Madrid tegnap – pedig mi az érdemtelennek is tudtunk volna örülni! 

 

Először is, a Beharangozó végén megmutatott passz- és helyezkedés térképhez szeretnék visszatérni. A Villarreallal szemben most már sokkal jobban festett a csapat – persze, csak papíron, az adatok alapján:

Mutatok egy másik képet is, amin az első félidei próbálkozásaink láthatóak. A La Liga csapatai közül az idei szezonban eddig senki nem lőtt kapu irányába az első félidőben ennyi alkalommal. Hatékonyság? 

Tehát volt lehetősége a Real Madridnak.

Az első helyzetünkre a 6. percig kellett várni, ekkor Kroos szerzett labdát az ellenfél térfelén és a tizenhatoshoz érve ballal elvállalta. A 8. percben Morata fejelt tisztán egy Kroos-szabdarúgás után, Javi Varas ezt is védte. Jött a szöglet, ahol a német ismét Morata fejét találta meg, de spanyolunk rosszul célzott. Helyzetek voltak. Aztán szóltak a hazaiaknak, hogy elkezdődött a találkozó, mert ezután 5-6 emberrel a mi térfelünkön igyekeztek zavart kelteni. Ezt nem lehetett annyiban hagyni, így megmutatták a srácok, hogy ők is tudnak letámadni: időnként 6-7 madridi volt a hazaiak térfelén, miközben igyekeztek labdát szerezni tőlük. Ebből a hozzáállásból alakult ki az a rohanós foci, ami teljesen idegen a Realtól (Citytől, BM-től, Juvétól, Barcától… ezek komoly csapatok, akik címeket akarnak a szezon végén, azt hiszem). A 12 percben Modric tért ölelő átadással indította Moratát a bal oldalon, ő a tizenhatosra érve Asensionak akarta továbbítani, na bumm, a védő valahogy beleért, a srácok szerint kézzel. A lepattanót CR szedte össze, de lőni nem volt már helye, cselezni próbált, de ketten összezártak előtte, nem jött össze. Viszont a támadás elején kettő a kettőben volt a felállás. Egyik csapatnál sem működött a középpálya, pedig mi hét középpályást is vittünk!

Beállni buszozni? Nem vagyunk mi Mou-csapat. – gondolták a hazaiak. 

Mi sem! – állították a vendégek.

Ilyenkor az a jó, hogy labdaszerzés után rá lehet rohanni az ellenfél védelmére. LÁTVÁNY VOLT, VAZZE!

De a középpálya kihasználása nálunk most sem létezett.

A 14.percben Kroos labdaszerzése után Asensio ugratta ki Moratát, aki ismét a bal oldalon iramodott meg, a büntetőterületen belül megverte az ellenfelét (nem úgy verte meg) és okosan visszagurított a második hullámban érkező CR felé. Neki sajnos nem sikerült a labdaátvétel, a védők pedig tisztázni tudtak. Ezt a támadást is 2 védőre vezette először a Real, aztán persze visszaérkeztek a többiek is. Pár perc múlva ő és Morata is lövéssel próbálkozott, egyik sem sikerült igazán jóra. Volt több kísérlete a hazaiaknak is, szerencsére az első 20 percben csak egy végződött lövéssel, ami nem talált kaput végül. Viszont amíg mi előszeretettel íveltünk, ők a földön játszottak. Nálunk ehhez nincs meg a támadósorban a kellő mozgásmennyiség.

A 24. percben végre egy akciót is végigvezettünk, Bale passzolta le a jobb oldalon robogó Daninak a labdát, aki Cének játszotta vissza, a portugál lövését blokkolták, a flipperező labdát megsajnálva aztán a spori szabadot ítélt kifele. Két perc múlva Dani szerzett labdát az ellenfél térfelén, beadását Morata estében húzta kapura, de erő már nem volt benne. Mint ahogy a következő hazai próbálkozásban sem, ekkor ismét a középpálya közepéről kapott belöbbölt labdát a csatárkanári, de emelése gyengére sikerült. Ugye, milyen érdekes? Nálunk Morata a bal oldalról tör be, Dani a jobb oldalról ad be, az ellenfél (meg a Villarreal) pedig valamilyen mágiát használva képes támadást vezetni a pálya közepén is. Jonathan Viera rögtön az előző helyzet után _középről_ kínálta meg egy lövéssel Kikot, de az nem okozott Casillának gondot. Ezt a középről belöbbölést még egyszer eljátszották a 30. percben, de les miatt megálljt parancsolt nekik a spori.

Rögtön ezután Bale verte meg az emberét a jobb oldalon (tényleg nem úgy verte meg), beadását viszont most sem követte gól, but szabadrúgás kifelé. Eltelt egy perc, labdaszerzés saját térfelünkön, nyilván két hazai védő van csak és a visszafutók, mi pedig egy Bale-Asensio-Bale kapcsolattal rohanunk, Bale beadása viszont pontatlan. Jöhetnek ők! De nem jönnek, inkább a letámadó madridiaknak adják a labdát (Bale beadásának pillanatában már csak a két középső védőnk volt saját térfélen), ami eljut az Aranyfiúhoz, ő baszik Cének adni a labdát, mert nála már jobban cselez, ellenfelét kibillenti, ellövi, kapus véd, Asensio érkezik, madridista örül, bíró mutatja: középkezdés.

A bekapott gól után ugyanúgy letámadnak a hazaiak. De majd a belső középpályásaink segítenek a labdakihozatalban.

Tegyük hozzá, ez ismét _nem_ kidolgozott akcióból szerzett gól volt. Nacho betört a tizenhatosra és ellőtte. Szerencse kellett hozzá, hogy Asensio felé pattanjon a bogyó.

A gól utáni percekben visszaállt a Real, gondoltam, hogy akkor mostantól labdatartás-beadás, ahogy megszoktuk. Aztán jött a kezdőkör környékéről a tizenhatos előterébe egy lapos felpassz az ellenféltől, ahogy megszoktuk, a labda innen a bal oldalra megy ki, érkezik a beadás, Varane rossz helyre fejel, lepattanó nem a miénk, emberünkön 5 méteres körzetben senki, 14 méterről szabadon lőhet, 10/9 alkalommal gól, Navasnak se lett volna sok esélye. Tana egyenlít.

Ó, beszíp látvány, idesistenem.

Ezután a hazaiak képesek voltak már 9 emberrel is védekezni saját térfélen! Ez jobban is ízlett a Realnak, előbb egy Modric keresztlabda után Dani-beadás, majd egy Kroos keresztlabda után egy Bale-lövés következett.

A második félidő harmadik percében Nacho gyors helyzetfelismerése után Ronaldo iramodhatott meg balhátvédünk bedobásával. A portugál tizenhatos elé betett labdáját Bale tűzte azonnal kapura, ami kipattant a hálóőrről és a lesen tartózkodó Asensiohoz került. Helyzettel kezdtünk, ez fontos.

Az 51. percben Modric szerzett labdát a kezdőkörben, azt a Las Palmas tizenhatosához érve lepasszolta Ronaldonak és miközben az ő oldalán futott fel Bale, Modric és Morata mozgott befele, hogy majd a Bale a megkapott labdát bepasszolja, ill. Asensio opció volt még Ronaldonak, hogy lövőre visszategye neki, Ronaldo Ronaldo maradt és belebikázta az előtte álló védőbe.

A második félidőre már visszaállt a hazai csapat, nem volt hatalmas rohanás, így újra előjöhettek a Madrid hibái. Úgy érzem most magam, mint amikor a Beharangozót készítettem – ugyanazokat a hibákat látom vissza, ezeket most képeken tudom megmutatni nektek.

Három bója.

Nini, az egyik mintha mozogna. Bale az. A másik kettő meg összemelegedett az elmúlt 10 mp-ben. Intenzitás.

Add be! Add már be! Nem kell senki a középpályára! (Még jó, hogy Zidane pont ott játszott…

Várjatok, nem vagytok elegen a beadásra! Megyek én is. – mondá Bale. 

Na baszki, nem jött a beadás. Várjunk még itt hárman, talán mégis!

4-2-4, mert mi vagyunk a Real Madrid! Egyel többet lövünk. Talán.

Fussunk kéz-a-kézben, jó srácok? 🙂 Lávcsipuszcsi. Bale majd beadja.

Nem fogtad meg a kezemet, ezért bokán rúglak! – mondja Ronaldo Moratának.

Szűkül, de ez még mindig 4-2-4. Mert fehér balett. 

A 62. percben volt egy hamvába holt lövési kísérlete a Las Palmasnak, de amíg meg nem szerezte Benzema a vezetést, ami egyébként újra egy kipattanó labda volt – tehát volt malacunk, mint ahogy a hazaiaknak is –, addig ők nem forszírozták a gólszerzést. Az egy pontnak már 1-1-nél is örültek.

Na gyere, Cris, megfogom a kezed! – mondja Morata

A hátrányba kerülő hazaiak ezek után jóval több területet hagytak szabadon, jobban is nézett ki egy-egy támadásunk, voltak területek, amelyeket be lehetett futni. Ettől azonban még egy betömörülő csapat ellen semmiképpen sem az a megoldás, hogy hárman várják a beadást.

Példának való helyezkedések a pályán. Pep sikít.

A 72. percben lecserélték Ronaldot, mert pihentetni akarta Zidane a Dortmund ellen. Talán eljön az a nap is, amikor majd a gyenge teljesítményéért cserélik le – miközben tudom, hogy Zidane nyilatkozata a médiának és Pereznek szólt.

CR le, Lucas be.

A képeken látszódnak a lényeges hibák és az is, hogy mennyire más a játék, ha Ronaldo nincs a pályán. Nem, félre ne értsetek, nem támadni akarom. Ronaldo játéka a tizenhatoson belüli gólszerzési lehetőségekre irányul, ezért van rengeteget ott. Viszont sem Morata, sem Benzema nem szélső, nekik természetes közegük pont ott van, ahová Ronaldo bemozog, így állandóan egymást sarkát tapossák, gyakran hosszú másodpercekig, miközben egy helyváltoztatással még akár a támadásépítést is segíthetnék. Ehhez társul hozzá időnként Bale, aki valamiért szintén azt hiszi, hogy ha ő is befut és már hárman állnak az ellenfél védői között, akkor nagyon eredményesek leszünk. Nem, nem leszünk azok, de magunk alatt vágjuk a fát. A második gólnál látszott, ami amúgy a megyei focitól a tesi órákon lejátszott meccseken át a legkomolyabb bajnokságokig igaz: ha lendület van a támadásodban, akkor nagyobb esélyed van gólt szerezni.

Benzema gólja előtt így haladtunk…

Illetve akkor is, ha az ellenfeled egyéni hibát vét, mondjuk helyezkedésit. Mint a második hazai gól előtti percben Varane és Isco. Kiko szerintem erről sem tehetett, beleállt az első lövésbe, ami lepattant szerencsésen a hazai játékos elé. Navasról talán máshová pattant volna, de fogni ő sem tudna egy méterről izomból megküldött lövést. (Jelentkezzen, aki igen.) Viszont volt két beadás. Varane mindkét alkalommal méterekre állt az emberéről, ahogy Isco is. Araujonak Vicente Gomez fejelte le a labdát, aki Isco mellől lépett el.

Ami biztos, hogy a Real Madrid nem érdemelt győzelmet tegnap. Ennyi ki nem kényszerített hibával nehéz nyerni – és a mostani ellenfél nincs a BVB szintjén. Pedig megnyerhette volna a találkozót a morgolódva is szeretett csapatunk, hiszen a 91. percben Benzema előtt ott volt a lehetőség.

Nem tudom, mi lesz a BVB ellen. Rohanunk megint? A hónapok óta játszott saját játékunkkal állunk ki? Játszik CR? Nyilván igen, de láttátok a Villareal és a Las Palmas ellen kimentett jeleneteken, hogy túl az egyéni gyenge formáján, a csapattagok lehetőségeit is korlátozza – amiért viszont Zidane a felelős. Valamit most már ki kell találni és azt meg is kell valósítani, mert ez a keret ennél többre képes.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!