La Liga Összefoglaló Sultan  

Meddőség

Ha már a folytatásos történetek jellegzetességeit mutatják a posztjaink, nem szakítom meg a mintát. “Csak további sérült ne legyen!” Hát lett! Ezúttal Jesé (talán vádlija) sérült meg egy lövés közben. Újabb olyan sérülés, amikor nem az ellenfél játékosa okoz problémát, hanem az izom, vagy ízület úgymond “magától” adja meg magát. De nem ez volt (és Jesé idei teljesítményét látva, nem is ez lesz) a legnagyobb bajuk. Összefoglalunk.

A csapatok mellett tevékenykedő kiegészítő emberek közül a megfeszített menetrend miatt kulcsszerepe van a regenerációért felelős stábnak. Fizioterapeuták, gyúrók, orvosok dolgoznak azért, hogy a következő meccsre a lehető legjobb fizikai állapotban érkezhessen meg egy futballista. Ezek az emberek évtizedekig a háttérben dolgoztak, de az utóbbi időben egyre gyakrabban kerülnek szóba, leginkább, amikor vezetőedzők bennük látják a sok sérülés egyik forrását. A legdurvábban ez a Bayern München kapcsán jött elő, de Mourinho is harcol eleget a Chelsea orvosaival.

Nagyon korai lenne nekimenni a Real Madrid medikai stábjának, de kétségtelen, hogy egyre gyakrabban fogalmazunk meg fizikai, erőnléti kritikákat, majd követjük hová eszkalálódik ez a vonal.

A meccs alatt néha úgy éreztem, hogy felrobbanok. Nem ez volt az első ilyen, és minden valószínűség szerint nem is az utolsó. Egyszerűen az a fránya labda nem akart a kapuba jutni, vagy ha mégis, akkor a játékvezető, vagy az asszisztens nem úgy látta. Igazság szerint minden nagy csapatnak vannak ilyen meccsei, de attól még nem esik jól.

Ilyenkor az egyszeri szurkoló elkezd vagdalkozni, keresi az okokat. Vajon Benítez nem képes motiválni? Carlo jobb volt? Miből fakad ez az iszonyatos szerencsétlenség, hogy semmi nem megy be? A játékosok nem koncentrálnak eléggé? Most bezzeg jó lett volna Bale sebessége? Vagy James távoli bombája? Mindig az kellene, ami épp nincs.

Azért azt meg kell állapítani, hogy ez nem az a féle meccs volt, amikor nem sikerül a buszt áttörni, és a kapu közelébe sem jutunk. Épp ellenkezőleg. Voltak időszakok, amikor rendre a Malaga védői mögé kerültünk, és viszonylag tiszta lehetőségeink adódtak. Egyszerűen a helyzetkihasználásunk volt csapnivaló. Kétségtelenül kihasználta adottságait Kameni, de neki is lehetett volna olyat lőni, ami akkor is bemegy, ha két kapus áll a vonalon. Benzema ezen találkozón mintha 2 hét maláriából jött volna vissza, olyan gyenge volt. Lövéseibe fele annyi erő nem keveredett, mint kellett volna!

Ezúttal Kroost sem láttam jónak, kicsit alibi focit tolt. Védekezésbe ímmel-ámmal vett részt, de leginkább csak kényelmesen kocogott visszafelé. Támadásban meg mintha kínosan ügyelt volna, hogy passzai jó helyre menjenek (jó a statisztika), de szinte semmi kockázatot nem vállalt, nem próbált olyat húzni, ami a legkisebb mértékben is meglepte volna az ellenfelet. Az esetek 99%-ában előre tudni lehetett, hova teszi le a labdát. Erre mondják, hogy sablonos volt?

Cének most nem jött össze semmi, látszott, hogy akart, ment, csinálta, de vagy a kaput nem találta el, vagy Kameni védett. A hosszabbításban közvetlen közelről fölé fejelt labdája volt számára a kulcsmozzanat. Ha az bemegy, Cé megint a mennybe ment volna! Ő lett volna a megmentő, annak ellenére, hogy a meccs közben kihagyott számtalan helyzete ugyanúgy hozzájárult, és részben okozta a végletekig kiélezett végjátékot. Nagy közhellyel újra: ilyen a foci!

Kroos mellett még Iscót venném elő némileg. Többekkel egyetértve, mostanában tényleg megkapja a lehetőségeket, de sokszor körülményes, és rossz döntéseket hoz. Amikor pl. egy Bilbao ellen a győztes gólt előkészíti, kicsit hajlamosabbak vagyunk neki a megelőző bizonytalanságokat megbocsátani, vagy nagyvonalúan átsiklani felette. De attól még ott vannak. Ennél több kell Iscótól!

A felforgatott védelemnek voltak bizonytalanságai, de talán nem olyan mértékben, mint a Bilbao ellen, és tény, hogy gólt nem kaptunk. Navas meg továbbra is stabil, és hozzátesz olyan extrákat, amik tavaly hiányoztak! Itt beszélhetünk a szabadrúgás kivédéséről, de igen látványos volt az a jelenet is, amikor egy szögletbe kipattanni akaró magas labdát ütött vissza Carvajal elé. Abszolút nem volt tiszta szituáció, közel volt a támadó is – a kapusok 99%-a mellett ez szöglet lett volna. Apróságok, de előre mutatnak, s bizonyítják a hálóőrünk tisztességes önbizalmát. Ennyivel is többek vagyunk.

Olyan egyszerű lenne azt mondani, hogy nem volt szerencsénk. De sajnos nem lenne igaz. Nagyon kevés vigaszt nyújt, hogy Kamenit már a beharangozóban kiemeltem. Pokolian jó kapus. Amit oda rúgtunk, ahol megfoghatta, azt meg is fogta. Szerencsénk volt, hogy Navas is megfogta. Az a szabadrúgás nagyon el volt találva, de odaért. Akkor most örüljünk az egy pontnak? Semmiképp.

Annak örüljünk, hogy végre tényleg úgy tűnik, harc lesz a Ligában, és nem 100 pont kell a végső elsőséghez. Az Atletico hat meccsből már kétszer kikapott, a Barcának is van már veresége, ráadásul ahogy kinéz, Messi hetekre megsérült. (Neymarnak zárolták a vagyonát, hosszadalmas eljárásra számíthat, biztos, hogy ő sem úgy koncentrál – lásd a kihagyott büntetőjét.) A Villarreal az első (tőlük tartok a legkevésbé), és van egy gárda, nevezetesen a Celta, mely egyelőre a Liga meglepetéscsapata. Tart, ameddig tart. Anno az Atleticóról is ezt mondtuk – hogy majd kipukkad.

Jó hír a végére, hogy Benítez megerősítette, Bale, James és Danilo is rendelkezésre fog állni az Atletico ellen október 4-én!

Az összefoglaló itt tekintehető meg!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!