Bajnokok Ligája Beharangozó Gwolf  

BL-döntő előzetes | Taktikai dilemmák

Közeleg a várva várt Bajnokok Ligája finálé, ahol mint tudjuk, a Liverpool lesz az ellenfél. Több részes beharangozással fogunk igyekezni körültekintő felvezetést nyújtani Nektek, kedves olvasóknak és kommentelőknek, akik a szezon során végigszurkolták, szidták, örülték és sírták a csapat hihetetlen menetelését ebben a sorozatban. A menetelést, melyben Európa legjobb, végső győzelemre is esélyes csapatait egytől-egyig legyőzve, vérrel-verejtékkel, szívvel-lélekkel, fantasztikus csapategységgel és mentalitással, no meg a világ legjobb csatárával, az aranylabda egyetlen jogosult várományosával sikerült véghez vinni a csodákat, amelyek azt eredményezték, hogy esélyünk van megnyerni a 14. BEK/BL trófeánkat. Ebben a posztban a fő téma a taktika lesz, ilyen szempontból próbálom kivesézni mi lenne ideális Kloppék megállítására. Néhány kérdés, amiket a poszt igyekszik megválaszolni:

  • Antonio Conte megmutatta a tervrajzot a Real Madridnak?
  • Klopp Liverpoolja-e taktikai szempontból a legnehezebb ellenfél az eddigiek közül?
  • Hibázik-e kétszer (háromszor-négyszer) Ancelotti, Kroos szerepköre kapcsán?

Néhány kérdés amit a poszt NEM igyekszik megválaszolni:

  • Yaya Touré sámánjai vajon most melyik csapatot segítik?
  • Hogy ússza meg CaseHero a lapokat?
  • Firmino és Klopp fogorvosának mennyi a gázsija?

A Conte féle recept

Az angol bajnokság 36. fordulójában a Liverpool Antonio Conte gárdáját fogadta. Győzelmi kényszerben léptek pályára, mivel szemben a Madriddal, amely már egy ideje behúzta a ligát, a Pool még kőkemény csatározást folytat PepCity ellen. A Tottenhamnek is fontos találkozó volt, mivel ők még a BL-t érő negyedik helyre pályáznak. Így néztek ki a felállások:

A Spurs az egyetlen a csapat a PL-ben akit se a City, se a Liverpool nem tudott legyőzni idén egyszer sem.

Papíron a Spurs 3-4-3-ban állt fel, azonban a meccsen ez 5-4-1-es formációként manifesztálódott, ahol Emerson Royal és Sessegnon kiegészítik a 3 középhátvédet, kialakítva az 5 védős hadrendet. Helyükre Kulusevski és Son léptek vissza, Kane maradt legelöl de ő is kivette a részét a védekezésből. A cél tehát egyértelmű volt, atombiztos low-block és néhány húzásból, főleg Sont és Kulusevskit megtalálva, gyilkos kontrákat vezetni.

Érdemes megnézni azt is, hogyan folytatódott ez az akció az alábbi gifen. Bentancur és Höjbjerg a két középső középpályás támadják le a labdás embereket, majd fegyelmezetten visszakocognak a helyükre a rendszerben. A Liverpool tanácstalan volt, bedobás lett belőle.

A középpálya kontrollálásában tehát Höjbjerg és Bentancur kulcsszerepet játszott. Az egész meccsen fáradhatatlanul lehetetlenítették el a Liverpool építkezéseit a pálya közepén. Amíg az egyik a labdást zavarta, a másik a mögötte felszabaduló területet zárta le Dier (középső belső védő a védőhármasban) segítségével. Ezeket a területeket Mané próbálta bemozogni, a gifben pont látszik, amint Dier segít a középpályásoknak, hogy mikor kell Manéra figyelni. Középen meg volt fogva a Pool, de széleken még mindig vezethettek volna akciókat…

Ráadásul, ha egy kósza beadást sikerül véghez vinni, akkor is a 3 belső védő + a másik szélről behúzódó Sessegnon bőven elegendő a 16-oson belül, hogy emberfölényben megoldják a középre lőtt labdák levédekezését. Ez bizony Conte-masterclass volt a javából.

Nagyjából ezek voltak a legfontosabb taktikai aspektusok amik a Spurs low-blockját sikerre vezették. Azonban Conte nem csak védekezni jött, akármennyire próbálta meg a ripacs Klopp eladni a médiának ezt a narratívát meccs után. (Nem ajánlom gyenge idegzetűeknek megtekintésre az interjúját) A Spurs akart támadni is. A két középpályás gyakran nem csak megzavarta és ellehetetlenítette a Liverpool támadásait, hanem sikerült is szerelniük a vörösöket. A 6. percben éppen Höjbjerg labdaszerzéséből indult az ellentámadás. Természetesen Son sebességére alapoztak a kontráknál. Többen is kísérték az akciót, a kipattanóra már Bentancur ért oda. Ez engem a 2012-es Mourinho féle kontra-Madridra emlékeztett inkább, mint egy buszozó kiscsapatra. Labda nélkül is uralta a meccset a Spurs.

Conténak ráadásul a labdakihozatalokra és magas letámadásra is voltak tervei.

A jól megérdemelt vezetőgól is egy gyors támadás eredménye. A Liverpool védelme csak bandukolt hátra az akció során. Remélem Vininek is terveznek majd egyszer ekkora területet hagyni, mint ami az alábbi gifen Sessegnonnak összehoztak.

Így fojtogatta Conte csapata Kloppékat. A meccsen a Liverpool alig tudott helyzetbe kerülni, 22-szer próbálkoztak, de csak 3 talált kaput, ugyanannyi, mint amennyi a 8-szor próbálkozó Tottenhamnek. Egy lövésük 0.06-os xG-t ért ezen a meccsen, ami fele annak amit szoktak hozni. Végül egy távoli Luis Diaz lövés megpattant és bemalackodott a labda a hálóba, amivel 1-1 lett a mérkőzés, azonban Ancsának le kellene vonni a tanulságokat a meccsből, mert…

A Madrid képes lehet hasonlót véghez vinni

Az emberanyag teljesen adott, hogy hasonló taktikát sikerre vigyünk a Pool ellen a döntőben és nagyon nem is kell megbolygatni hozzá azt a felállást, ami a korábbi BL-ellenfelek ellen működgetett.

Nagyjából így lehetne konvertálni a Conteball-t a Madridi keretre. Ha mélyen akarunk védekezni, akkor Toni Kroos teljesen felesleges a pályán, mivel a dinamika és gyorsaság azok az erények, amelyek kellenek. Erre még Modric az idei szezonban megmutatta, hogy alkalmas, Toni azonban az ellenkezőjét. Helyette Federico Valverde lenne ideális. Széleken a két, védekezésben is fegyelmezett villámgyors brazilunk Rodrygo és Vini, Kulusevski és Son szerepében. Casemiro a középpályáról visszalépkedhetne középső belső védőnek, aki a Spursnél Dier volt.

Kérdés az, hogy Ancelotti meg tudja-e szervezni olyan jól ezt a taktikát, mint Conte. Erre a válasz valószínűleg a nem, de még mindig jobban járnánk – véleményem szerint – mintha meg se próbálja. Ha jól rémlik, utoljára low-blockban a PSG elleni odavágón voltunk, akkor nem működött. Nem működött, mert nem volt rendesen megszervezve. Azon a meccsen a CKM középpályával és Asensióval halva született ötlet volt beállni low-blockba, de az nem azt jelenti, hogy szervezett módon, a megfelelő emberekkel a megfelelő szerepkörökben sem lenne képes rá a csapat. Érvek a taktika mellett:

  • Ha frissítésre szorulnánk akkor a kispadról még mindig tudna érkezni Camavinga, vagy a feledés homályából a szezon végén bomba formában kitűnő Ceballos.
  • Ha esetleg vezetünk és kinyílik a Liverpool, jöhetne Kroos, akinek a hosszú labdáival lehetne futtatni Viniciust. Emlékeztető: Tavaly a Liverpool elleni 3-1-es győzelem alkalmával éppen Kroos volt az aki gólpasszt adott Vininek, majd egy liverpooli védő közreműködésével Asensio góljánál is ő volt a karmester.
    Kérdezhetitek, hogy akkor miért nem a kezdőbe jelöltem. Azért, mert védekezésnél ebben a direkt játékban nagyobb hátrányt jelentene, mint amekkora előnyt. Ezért gondolom, hogy vezetés birtokában Toni lehetne az egyszemélyes kivégző osztag, csereként beállva. Félek attól, hogyha a Chelsea óta default felállásban lépnénk pályára, vagyis a CKM + Fedével szélen, akkor bajban leszünk a Pool letámadásainál. Az is igaz, hogy a City elleni odavágón Krooséknak Casehero nélkül kellett boldogulni, a döntőben viszont a brazil bevethető lesz, így tud majd toldozni-foltozni Kroosék gyengébb védekezésén. De Kázmér amennyit adhat, annyit el is vehet, mivel Klopp, Casemirora nézve nem egy emberi lényt lát, hanem egy két lábon járó pressing triggert. (Vagyis amint megkapja a labdát rá fognak rontani)
  • A direkt-kontrafocival a Liverpool legnagyobb fegyverét is kiiktatnánk, ami ugye a gegenpressing. Egyrészt náluk lenne többet a labda, másrészt a gyors támadásaink miatt nem lenne idejük rá.
  • Elkerüljük azt, hogy megpróbáljuk kontrollálni a meccset a CKM-el, de elbukunk eme nemes feladatban. Mert elég sanszos, hogy elbuknánk, ha ez a terv és nem, nem a gyengeség jele az, ha az ellenfelekre specifikusan készül valaki, akárhányszor mondja el Hegedűs Henrik az M4 stúdiójában az ellenkezőjét. A gyengeség jele tátott szájjal baktatni a f@szerdőbe. 😀 Pont a PSG ellen láttuk, hogyha mélyre szorul ez a KP, akkor nagyjából végünk van, mint a botnak. Márpedig a Pool letámadása van olyan jó, hogy képes lenne beszorítani minket. Nagyon pipa leszek Ancsára, ha CKM-el állunk fel és majd magasra húzott szemöldökkel konstatálja (a világon utolsóként) hogy ezek biza’ elég jól támadnak le…
A két (Ance)Lotti. Mit fognak kitalálni? Vagy Toni Kroos fogja írni a forgatókönyvet? 😀 A múltban Ancelotti egész jó meccsterveket talált ki Klopp ellen még a Napoli élén, többször is borsot tört a Pool orra alá.

Természetesen egy ilyen párharcban nem csak a taktika lehet döntő hatással, ez csak 1 szempont ami fontos lehet, ezért érdemel a Liverpool elleni párharc több posztot is. Ráadásul az idei Real Madrid már több ízben demonstrálta, hogy elrontott meccstervekkel, hátrányos helyzetekben (eredményt és pályán látottakat is ide értve, magyarán: lefocizva) sem bicsaklik meg és egységként küzd mindenki a siker érdekében a végsőkig. Sok minden működött ellenünk a döntő felé vezető úton… egy adott ideig. Aztán mindenen felülkerekedett a gárda. Olyan ellenfeleken is, mint Guardiola City-je, akik taktikai szempontból nagyjából mindent jól csináltak és futballjuk láttán nem sokunknak volt bármilyen ötlete, mit lehetne velük kezdeni. Vajon Klopp ki tud-e találni egy olyan tervet ami 90 (92-93? 😀 ), netalántán 120 percen keresztül is működni fog? Nekem egy a kérésem, ne asszisztáljunk nekik azzal, hogy úgy játszunk, ahogy nekik jó. Ha Ancsa mégis elfelejt felkészülni a meccsre annak jelei lesznek:

  1. Mélyen lévő Kroos
  2. Eladott labdák a középpályán
  3. Tanácstalan, kapkodó kihozatalok

Ebben az esetben is bízhatunk valamiben:

Hogy sikerül meccsben maradni addig, ameddig a kopasz csodálat is felvonja a szemöldökét és beüt a Método Pintus time. *CAMAVINGAAA! – hallatszik José echo-ja a távolból* Ja, vagy ameddig be nem áll Camavinga. 😀

Oszd meg a posztot, ha tetszett!