La Liga Összefoglaló Gwolf  

VinZema winz

4 nap pihenő jutott a fiúknak a PSG elleni eufórikus továbbjutás után. A spanyol bajnokság 28. fordulójában már a Mallorca ellen kell helytállni. A tét nagy, ugyanis győzelem esetén a botló Sevilla ellen már kétszámjegyű, egész pontosan 10 pontos előnyt lehet kiharcolni, 10 fordulóval a La liga küzdelmek vége előtt. A fő kérdés, ami megfogalmazódott bennem a meccs előtt: Sikerül-e szép és eredményes játékkal meglovagolni a heroikus továbbjutás okozta emelkedett csapatmorált? Nézzük.

Kezdő 11

Ancsa most sem árult zsákbamacskát, ám most talán megbocsátható bűn (ha már eddig nem rotált, még ez a meccs belefér), tudván, hogy egy győzelem esetén gyakorlatilag fél kézzel már foghatjuk a kupát. Az alábbi csapat futott ki a gyepre.

 

A PSG ellen belét kihajtó Lukita pihenést érdemel, gondolta Carlo, ezért Fede lesz a kéttüdejű középpályás ezúttal, Casemiro és a visszatérő Kroos mellett. Carvajal helyett Krityó kommentelőnk örömére, Lucas Vazquez kap lehetőséget, Asensio helyén pedig a párizsi mágikus estén kitörő energiát mutató Rodrygo bizonyíthat kezdőként. Érdekes tweak ez így a jobb oldalra, támadásban még akár működhet is.

Említésre méltó történések

Az 5. percben Casemiro udvariasan üdvözölte a kölcsönjátékosunkat, Kubót, majd közelről szagoltatta meg vele a mallorcai gyepszőnyeget. Felelős és tudatos megmozdulás volt, hiszen sárga lap esetén nem lesz eltiltott a Barca ellen. Ja, de. A spori nem fújt, a kontránál pedig a VinZema kombinált. A LaLiga TV kommentátorai szimplán csak „Partnership of the season”-ként emlegetik ezt a duót. Nagyban ennek a két embernek lehet köszönetet mondani, ha a szezon végén sikerül magasba emelni a bajnoki trófeát. A Mallorca kapusa itt még kitornázta Benz lövését.

Pár perccel később Kázmér már az Angyalt is kaszabolta. Nem akar ez a fiú játszani a Barca ellen, na. (Ezt is megúszta)

Jó 25 perc  telt már el a meccsből, de érdemleges dolgot nem sikerült feljegyezni. Már ami a futballt illeti, és nem a kick-boxot. Durva a meccs, a játékvezető pedig spanyol szokáshoz híven inkompetens az indulatok féken tartásához. Leginkább Viniciust célozták a Mallorca játékosai.

Először jött ez a narancssárgás becsúszás, ami a bíró szerint nem ért még csak lapot sem. Maffeo volt a tettes. A másikon Rodry pancsol be Kubónak. Szegény gyerek, nem tudom mit mondhatott a játékoskijárón, amiért a fél csapat agyba-főbe’ akarja verni. Nem sokkal utána szó szerint Vini torkának ugrottak, aki ekkor már nagyon unta a banánt és ráförmedt a Mallorca védőjére. Mindkettőnek sárga…

Miután kicsit lenyugodtak a kedélyek, jött a 35. perc amikor is, a mérkőzés legveszélyesebb helyzete a hazaiak előtt adódik. Egy ügyes támadás végén, a hátvédsoron átívelt labdáért küzdött Nacho és a Mallorca csatára, Ángel. Nacho megnyerte a párharcot, azonban a labda Mendy elé pattant, aki nemes egyszerűséggel visszaadta az ellenfélnek. Maffeo lőtt, és csak a kapufa mentette meg a kapott góltól a Madridot.

42. percben aztán újra mi veszélyeztettünk, újra a VinZema. Most Vini tudott lőni, de Maffeo nagyszerű ütemben blokkolt. A következő támadás ugyan veszélyt nem hozott, de megemlítem, mert itt Vini bosszút állt a becsúszásért Maffeón, úgy, ahogy helyes és illő: Hintába ültetéssel.

Félidőben megállapítható, hogy a heroikus továbbjutás nem szebb játékot eredményezett, hanem egy felpörgött állapotot, amit a Mallorca baltás gyilkosai a maguk javára tudtak fordítani. Feleslegesen beleállt a durvaságba a Madrid is. Ezek után, a második félidőre, már csak annyit kérek, hogy piszkálja-pöckölje-tuszkolja be valaki a kapuba labdát és húzzuk be valahogy. Nem szabad felülni a Mallorca agresszivitásának, mert az az ő malmukra hajtja a vizet.

Második játékrész: Gólok és vezéráldozatok

A második félidő 55. percéig kellett várni, amikor végre megtört a jég. Valverde ezúttal nem agresszíven, hanem taktikus keménységgel akasztotta ellenfelét, először a labdát elpöckölve. VinZema kombó után Vinicius gurította be a hálóba a labdát, a kapus lábai között. 0-1! Tőlem le is fújhatnák máris. A táncoslábú brazil még tolt egy solo-szambát, amit a közönség hangos fújolással honorált. Vinit nagyon felbőszítették, ő pedig ebben a szezonban büntet.

1 órája zajlott ez az összecsapás, amikor Carlo, szokásával ellentétben, időben cserélt. Case szomorúan ballagott le, nem jött össze neki a hőn áhított lap. A másik lecserélt Fede volt. Helyüket Camavinga és Modric vették át. Gyanútlan madridistákban felmerülhet a kérdés: Mi szükség ebben a darálóban, vezetésnél Modricra? Én nem vállalkozom okfejtésre az üggyel kapcsolatban (Mert gőzöm sincs). Nézzük tovább a meccset inkább.

A Madrid ekkor már látszólag felülkerekedett a Mallorca agresszív stílusán, azonban ez nem szegte kedvüket a piros-feketéknek, még keményebben álltak bele a szerelésekbe. Egyik ilyen alkalommal Rodrygo-t sikerült úgy megtaposni, hogy saját lábán nem is tudta elhagyni a pályát. Elsőre nekem úgy tűnt a lábfejére tapostak, és felsínylett bennem saját hasonló sérülésem, aminek vége lábközépcsonttörés lett. A replay alapján viszont lehet Rodrygo bokájához ért a láb. Minden esetre rosszul nézett ki a dolog. Nagy érvágás ez, az amúgy is foghíjas jobb szélső pozícióra így maradt egy Asensio. Ő váltotta Rodrygót. Jött még LV helyére Carvajal is.

A 76. percben az egész meccsen tarthatatlan Vini harcolt ki egy büntetőt és a Madrid esélyt kapott, hogy végre-valahára lezárja ezt a meccset. Benzema kíméletlenül bevágta, ahogy mostanában szokta. 0-2! 22 gólos már a ligában.

Mindössze 6 perc múlva ismét Vinit nem tudták megállítani, az akció vége azonban szöglet lett, amit kicsiben a frissen beálló Marci (Mendy is megsérült) varázsolt Benya búbjára. 0-3! A francia megszerezte a 23. szezonbeli találatát is. Most már végleg hátra dőlhettünk, majd mandínerből vissza is pattanhattunk előre, mert a 84. percben Benzema összerogyott és cserét kért. Igen ám, de Carlo, Marci beállításával ellőtte az utolsó cserelehetőségét is, így a francia kénytelen volt lejönni, 10 emberre fogyatkoztunk pár percre. A La Liga TV-s kommentátorok szerint Modric percekkel a húzódás előtt mondta neki, hogy ne játsszon tovább, hanem takaréklángon focizzon. Carlo egyszer használja el a cseréit a 85. perc előtt, rögtön visszaüt 😀 Reméljük nem komoly a baj.

Több puskaport már nem tartogatott a találkozó. A Real Madrid szó szerint kiharcolta a sikert. A meccs legjobbja nálam Vinicius. 10 pontosra duzzadt az előny a Sevillával szemben, 10 fordulóval a vége előtt. Vasárnap El Clásicó, ha a katalánokat is sikerülne két vállra fektetni, akkor már tényleg nem kellene nagyon aggódni. Carlo azonban óvatos: „3-0-ról is buktam BL döntőt, a bajnokság nem lefutott még.”

ZeRo kommentelő meccs utáni értékelése: „Minden gólra jutott egy sérülés, még szerencse, hogy nem rúgtunk többet.”

Oszd meg a posztot, ha tetszett!