Beharangozó La Liga Jose  

Nehéz falat (ez az egész)

Végre visszakapjuk a mi focinkat, újra dübörög a klubfutball és szombat délután, 13 órától a Real Madrid, kedvenc csapatunk is ringbe, opppárdon, gyepre lép, hogy…

Hogy mit? Mi erre a jó válasz, a jó mondatvég? Biztos, hogy nincs csak egyféle megoldás. Az enyém így néz ki: győzzön és meggyőzzön. Az előjelek alapján mindkettő komoly kihívást jelent Zidane-nak és csapatának. De ha jó versenyző-típus a gárda és a stáb, akkor nincs mese, teljesíteni kell.


Ebéd utáni időpont. Finom kávé, hívogató fotel/kerti bútor, peace, weed, yeah.

Ebéd utáni időpontban spanyol bajnoki? Na, azt nézze, akinek nincs élete!

Ebéd utáni időpontban spanyol bajnoki, ráadásul az egyik szereplő a Real Madrid? Mit veszíthetünk? Naná, hogy megnézzük! Sokkal rosszabb úgy sem lehet a futball-közérzetünk, nem?

Ki ellen is játszunk?

Ohohó, Levante. Az bizony finom kis ocsmány 90 perces maszatolással elkent fájdalomimpulzus is lehet a szívünk közepébe.

Azt hiszitek, hülyéskedek? Drága testvéreim! A Levantét 2015-ben vertük meg utoljára hazai pályán. Azóta 4 meccsen egyszer nyertünk ellenük. De ne is ettől köpd ki a reggeli kávédat (azt amúgy se köpd ki. Soha.), hanem attól, hogy tavaly káttűágyre megvertek minket a Bernabeuban. Az volt az a nap, amikor az amúgy is süllyesztett pálya szégyenében még két szintet utazott a pokol felé.

Mert csak a Patás találhat ki olyan műsort, ahol az első negyedórában a vendégcsapat kettővel meglép, hogy aztán az amúgy erős hazai gárda hiába kísérletezzen 34 (HARMINCKŐKEMÉNYNÉGY) gólszerzési kommandós akcióval, összevissza egy, azaz 1 gólt sikerült ebből összehozni. (Ha jól tévedek, akkor a tavalyi szezonban az Atalantának volt tavasszal egy meccse, ahol 0-0 lett úgy a meccs, hogy a meglepetésre BL-helyen végző olasz csapat 41/42 gólszerzési kísérletet hintett fel a statisztikai lapra. Az edzőjük a meccs utolsó negyedórájában kihordott három szívinfarktust, két bárányhimlőt és egy vesemedence-eliszaposodást, na meg a homlokáról a hétből legalább 5 réteg bőr elkopott a sok „ezt nem hiszem el”-csapkodástól.)

Szóval van ilyen. Amikor minden jónak néz ki – mint, ahogy a tavalyi hazai előtt – és szembe jön egy markolólapát. Lendületből.

Legalább most nem néz ki minden jónak.

Mert miként lehet azt agyérgörcs nélkül konstatálni, hogy a negyedik, azaz szezon very-very elején lévő fordulóra elfogyott a Real Madrid középpályás sora. Mi a lóf…elszerelés ez a helyzet?!?

Ha holnap nem 3 belső védő, 16 szélső és Benzema lesz a kezdő Kroos és Casemiro mellett, akkor senki. A 16 szélső talán túlzás, elismerem. 12 a helyes szám.

Beleborzongok, amikor elképzelem a kezdőnket és az agyam elutasítással fogadja ezen kezdő mellé odapakolni vágyott jelzőt: működőképes.

De nincs mit tenni, ennyi játékosunk van középre (2), meg ha vicces akar lenni ZZ (és szokása a komisznak, szokása), akkor James, vadabb helyzetben Lucas is belekóstol a belső középpályások Real Madridban való rémálmába. Ami a mi rémálmunk is.

Ramos-Militao-Varane.

Carvajal (Odriozola miért maradt vajon ki a meccskeretből? Nem hiszem, hogy Rodrygo szerepet kapna, így helyette Odri szerepelhetne a listában.)  – Marcelo (óh, Mendy).

Casemiro (24 óra utazás, 20 000 km a háta mögött… Jet lag?) und Kroos.

Vinicius Jr-Lucas

Benzema

Absztrakt művészet. De ha egy szolid 433-ban pakolja fel a srácokat Zidane, azzal sem vagyunk előrébb, maximum még egy cserénk sem lesz Kroos/Casemiro helyére szükség esetén.

Ám legyünk őszinték: a telefonszámnál sokkal fontosabb, hogy milyen játékstílus köszön vissza a srácoktól. Vállalom, hogy HP leszek, de nem akarok egy szenvedő-recsegő játékot, nem akarok nagyon sok beadást egy kis íveléssel megfűszerezve. Néha lehet, de nem ezt kellene a kirakatba helyezni. Milyen hosszú lesz a csapat? Mennyire lesz kompakt? Milyen lesz az átrendeződés sebessége? Akarunk mi dominálni? Miért nem? Pedig ezek a srácok képesek rá. Megnyomjuk-e az elején a meccset, vagy a 75. percben ZZ megnyomja a PÁNIK GOMBOT? Akkor egy részetek már elkapcsol, vagy csak a kommentmezőt fogja olvasni. Lesz-e sebességünk? Frissességünk?

Úristen, tudom, hogy már kitértem rá, de gyerekek, ez hihetetlen. Negyedik fordulóra elfogyott minden olyan játékosunk, akiket a pálya közepén lehet használni. Hogyan jutottunk idáig? Milyen tervezés ez? Nyilván a sérülések mindig jöhetnek, de ha nem jöttek volna, akkor is hajszálvékony ez a rész a csapatban. Ha Luka nem sérül meg, akkor hogy teljesített volna, mikor a két selejtezőn játszott?

Ráadásul ez a hónap, vagyis az előttünk álló 7 meccs borzasztó kemény és fontos időszak lesz. Lehet hibázni, csak nem érdemes. A bajnokságban főleg nem, 4 pontról mondtunk le felelőtlen könnyedséggel.

Hazard… Nagyon várom. De holnap csak 20-25 percet kapjon. Nem szabad elsietni a visszatérést. Senki nem járna jól, ha rásérülne, ha túl korán kapna nagy terhelést.

Fogalmam sincs, hogy kik lesznek Benzema társai. Mindegyiket meg tudom indokolni és cáfolni. Bale jól teljesített eddig nálunk, de az a felesleges piros lap. Vinicius játszott a válogatottban, viszont nem sokat, ám az egyéni teljesítménye inkább hátrányunkra van most. Lucas beletenné a munkát a mezőnyjátékban és kivenné a kreativitást a támadásból. James nem szélső és ha szélső posztról kellene játszania nem szélső szerepet, akkor ahhoz a csapat többi része egyszerűen nincs megszervezve – ha pedig a középpályán fog játszani, akkor nincs is miről értekezni róla ebben a csapatrészben. Jovic helye sincs meg, ha Benzema is a pályán van.

Pedig ezt a keretet lehetne kicsit bevállalósabban is használni. Kell egy új „gerinc”. Egy Militao/Varane-Kroos-Hazard-Jovic/Benzema tengely. Vagy máshogy: kell egy vezér. Akiről nem azt mondjuk el, hogy „azért jó és hasznos, mert…”, hanem akiről látjuk, hogy minden pillanatban azt sugallja a többieknek: „Utánam, vezetlek titeket.”

Rosszul érzem magam, hogy nem tudok magabiztosan készülni a csapat meccsére, mert tudom, hogy a csapat nem magabiztos. Mindegy, mit nyilatkoznak. Az púder. Ki kell menni és megmutatni. A knowhow ott van a stábban (ugye?) és a srácokban. Hozza ki magából mindenki a maximumot és szórakoztassanak.

A tragikomédiákból túl sokat kaptunk az utóbbi időben.


Ellenfélnézőben!

Előttünk vannak a tabellán. 6 ponttal, két győzelemmel, 4 rúgott és két kapott góllal. Ők bezzeg meg tudják verni a Villarrealt.

Aki csak infomorzsákat szed fel a spanyol bajnokságból, azok is tudnak két nevet mondani a csapatból: Mayoral és a korábban az Újpestben focizó Bardhi. Hadrendjük változó. Legutóbb két mélyen helyezkedő középső középpályással megoldott 442 volt a hadrend, előtte 433-ban, az első fordulóban pedig 442 gyémántban játszottak. Ez utóbbit gyorsan kukázta Paco Lopez edző, hiszen ezzel kikaptak az Alavestől.

23 játékosból áll a keretük, az idei legkomolyabb fogásuk az 5 millió euróért igazolt Ruben Vezo, aki a Valenciát hagyta ott 25 évesen új csapatáért. (Apropó, ha Zidane nem tudja hozni a pontokat, akkor a pár napja munkanélkülivé vált Marcelinót örömmel várom a kispadunkra! Nem, ezzel nem azt mondom, hogy ZZTakarodj, hanem azt, hogy ha úgy alakul, akkor éljünk a lehetőséggel.)

Mayoral eddig 168 percet játszott a szezonba, gólt még nem szerzett. Vajon ellenünk betalál?


TIPPELDE – 11:45-ig lehet tippelni ezen a linken, vagy a lenti űrlapon.

(Ha nem mondtam még: a következő  egy hónapban átlagosan 3 naponta játszunk meccset, 3 egészséges középpályással. Ebből az egyik James.)

 

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!