La Liga Összefoglaló Sultan  

Vezér nélküli csapat

Ismét vereséget szenvedett a Real Madrid. Sajnos a szerzett pontok szempontjából mindegy, hogy nagy különbség tud lenni vereség és vereség között. Például Sevillában közünk nem volt a meccshez, addig a Levante ellen nem erről volt szó. Amikor ennyi helyzet kimarad, és a hatalmas nyomás ellenére nem sikerül a meccset megfordítani, gyakran szóba kerül a balszerencse. Az ilyen teljesítménynek is van jó pár olyan vonatkozása, aminek semmi köze Murphyhez, sem Fortunához. De a legtöbbünket az a kérdés foglalkoztat, hogy mi lesz most? Hogyan lehet kilábalni ebből a helyzetből?

A beharangozó után két madridista cimbora is úgy reagált, hogy kissé borúlátó vagyok. A meccs után még nem beszéltünk, de szerintem egyre több szurkoló számára lesz világos, hogy most nem egy hullámvölgyről van szó, hanem strukturális és nagyon komoly mentális problémáink vannak. Ha megengeditek, most kihagynám a meccs kulcsjeleneteinek videós elemzését, mert meggyőződésem, hogy ez most nem vinne előrébb, a gondok a kiragadható példáknál lényegesen mélyebben gyökereznek.

Sajnos teljesítményünket több olyan tényező húzza le, mely önmagában még nem biztos, hogy végzetes lenne, de összességében egy gyilkos elegyet alkot. A „túlnyert” mentalitás az alap, de ezt lehetne friss játékosokkal, Lopetegui alatt több lehetőséget kapó, ZZ alatt mellőzött játékosok előtérbe tolásával, okos csapat forgatással tompítani. (És lehetett volna elejét venni a keret komolyabb felfrissítésével.) De erre jön a vb miatt szinte semmit sem pihent keret jól tetten érhető fáradsága. Ez az idősödő játékosok tekintetében komoly gond. Modric még most sem 90 perces játékos, és amit bír, azt sem tudja olyan intenzitással megoldani, mint korábban. Kroos mérnöki jelzőjét szeretjük, de védekezés-beli hiányosságait most gyakrabban szenvedjük meg. De a vb messze legrosszabb hozadéka Varane formájának hihetetlen ingadozása. José kolléga éles szemmel jegyezte meg Cannavaróval a párhuzamot, aki a vb megnyerése után szintén egy csapnivaló évet produkált. Ez megint egy mentális történet. És hiába érzi ezt esetleg Julen, Carvajal kiesése után nem hagyhatta Varane-t a padon. Kroos mellőzése is jogos volt, nagy szükség lesz rá Barcelonában, a két válogatott meccs után szinte biztos voltam benne, hogy kihagyja ezt a találkozót. Ő járt a legjobban egyébként a keretből. A hetedik nyeretlen meccse lett volna zsinórban.

Ami a sok kis koporsószög mellett a kalapács, mely be is veri ezeket a szögeket, véleményem szerint az a tény, hogy CR után vezér nélkül maradt a keret. Nem olyan vezérről beszélek, aki az öltözőben lelkesítő beszédet tart, vagy aki képes a csapat nevében szépeket nyilatkozni. Egy olyan vezérre gondolok, aki a pályán képes új lendületet hozni, és átlendíteni egy-egy kiemelkedő megmozdulással, esetleg meglepetés góllal a csapatot a nehezén. Modric lehetne az, de ő sajnos egyszerűen nem ilyen típusú ember. A szerénysége sok helyzetben példamutató, de egy ilyen szerepre nem ez a legfontosabb tulajdonság. Ramos áll a legközelebb hozzá, de ő meg gyakorlatban nem tudja ezt a szerepkört betölteni idén. Talán arra van esély, hogy Ramos az öltözőben megfordítja a dolgokat, nagyon fontos, hogy a bizonytalanság eluralkodása helyett a tenni akaró dac legyen a fejekben. Egy ilyen rossz sorozatban a csapatjáték sajátja, hogy az egyének kényes kérdéseket tesznek fel, ki játszik, ki nem, elindulhat nagyon könnyen egy olyan romlás az öltözői hangulatban, mely tovább mélyítheti a gödröt. Ezt meg kell fogni.

Nagyon fontos epizód, ha nincs olyan ember a keretben, aki igazi vezér lehetne, akkor kellene egy olyan karizmatikus, erős edző, aki a szerep lehetséges részeit átveszi, viszi elől azt a bizonyos zászlót. Sajnos teljesen egyértelmű, hogy Lopetegui nem ilyen. Azt gondolom, hogy ha hamarabb nem, a Levante elleni meccs után ez ő maga számára is egyértelművé vált. Ez a feladat most sok volt neki. Nem bírt vele. Ha még emlékeztek, ZZ távozása után többször leírtuk, hogy bárki jön, a Real történetének egyik legnehezebb feladata vár rá. És nagy valószínűséggel bárki jön, belebukik. Meggyőződésem, hogy kizárólag technikai kérdés, hogy hány meccsen ülhet még le a kispadra. Ezzel állást is foglalok megint (ha a beharangozóban nem lett volna egyértelmű), Julen Lopetegui ideje lejárt a Madridban. Viszont, hogy ki fog jönni helyette, az nem lehet kapkodás eredménye. Részben erre gondolok, amikor a váltás technikájáról beszélek. Szerintem Perez és a vezetőség számára szombaton kora délután vált biztossá, hogy edzőt kell szerződtetni megint, szóval kíváncsi leszek, mennyi idő kell a bejelentésig.

Konkrétan a meccsre rátérve, azt gondolom, ha valamikor le lehet írni presztízsveszteség nélkül, hogy balszerencsések voltunk, akkor ez az! 4 feletti xG elől, és egy dekoncentrált Varane hátul.  Ezért a meccsért nem tudom, hogy mennyire lehet elővenni JLo-t, valószínűleg sokkal kevésbé, mint ahogy a main stream média teszi. A cseréket lehet vitatni, de azt biztos nem mondta, hogy a kapufát forgácsoljuk, és csesszen el a csapat minden ziccert. Vazquez kihagyott 100%-os helyzetét egyszerűen nem hittem el! Akkor mondtam azt, hogy na, ma tuti ki fogunk kapni! Ilyen nincs!

Az viszont Julen hibája, hogy a védekezés október közepén a folyamatos hibák ellenére nincs összerakva. Nem a hátsó sor, hanem a csapatvédekezés. Mióta is szenvedünk a csapatvédekezés hiányosságaival? Ha nagyon jóindulatú vagyok, akkor is minimum 3-4 éve! Ebben semmit sem sikerül a baszk trénernek előre lépnie. Ez ügyben gyakran előveszem Kroost – aki most pályán sem volt.

Csoda elől sem történt. Sőt. Ez a gólínség a Real vírusa, ami egyre gyakrabban teríti le a gárdát. Ez koncentráció kérdése is, hogy hova és hogyan rúgjuk, de számos taktikai elemet is hiányolhatunk, mint a mélységből való beindulás, és az én vesszőparipám, hogy a labda hányszor nem indul el, ha valaki mégis beindulna ütemben. Kiszakadt belőlem egy „na, végre!”, amikor Ceballos alapvonalról nem beívelt az ötösre, hanem visszakészített a második hullámba. Ebből született Marcelo gólja! Vajon miért nincs ilyenből több?

Átlövés. Mintha elfelejtettük volna, hogy kívülről is lehet próbálkozni! Ezt is koncepció. Ha Lopetegui kéri ezt kifejezetten, akkor értetlenül állok, ha meg nem szól azért, hogy miért nem lövünk, az meg súlyos hiba. Van nem kevés, ami felróható számára, s újra meg kell említenem azt is, hogy a cseréit általában nem értettem.

Szóval, akinek eddig nem lett volna világos, a Real Madrid életében végképp véget ért egy időszak. Ha a Betis meccs nem lesz döntetlen, és 3+ góllal nyer a Sociedad is, akkor egészen a 8. helyig esünk vissza. Ez azért arcpirító!  Mindig pokolian nehéz úgy átalakítani egy csapatot, hogy az a teljesítményen ne látszódjon meg. Azzal együtt, hogy minden kétséget kizáróan ki lehet többet is hozni a Real jelenlegi keretéből, mindenképp szükség lesz komoly keret átalakításra. Erre viszont majd csak szezon végén kerülhet sor. Itt kell felvetni a kérdést, hogy ki lesz az a valamirevaló edző, aki jelen körülmények között átvenné a csapatot? Ugye…

A jelenlegi feladat, hogy sajtoljuk ki a gárdából azt a teljesítményt, amire képes. Hogy a felvezetőben felvetett kérdésre válaszoljak, miszerint hogyan lehet kilábalni ebből a kellemetlen helyzetből, pl. úgy, hogy megütjük a legjobbját elvesztő Barcelonát. Remélem, az összes játékosunk fejében ez jár! Semmi mást nem tudok elfogadni. A sebek nyalogatása helyett ez valódi gyógyírt hozhatna. Remélem, kedden pihen a gála kezdő nagy része!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!