Merengues Raulitás  

Új edző a Real Madridnál?

A szomorkásabb hangulatú meccsek után jöjjön egy könnyedebb poszt. Ebben az egyszeri blogger Zidane-nak képzeli magát, és megpróbál valamit változtatni azon, ami nem tetszett. Egyúttal igényt felmér egy esetleges sorozatra az új szezonra. De kezdjünk is bele!

Az unatkozó és fociszerető (már ex-)egyetemista jó barátja a Football Manager sorozat. A széria minden tagját már évek óta a Real Madriddal indítom, ami valljuk be nem nagy kihívás. Tanulókörnek, a játékmotorral való barátkozásnak azonban kiváló, hiszen a klub anyagi helyzete és játékoskerete enged teret a kísérletezésnek. Egy madridi kalandra invitálom a kedves olvasót:

2017-18 szezon
Igazolások

Az első nyáron egy komolyabb távozó volt Lucas személyében (20m + 3m bónuszok, minden ár euróban értendő), aki a Monacóhoz került. Helyette érkezett Justin Kluivert az Ajaxból (14m, 35 meccs minden sorozatban kezdőként vagy csereként/10 gól/9 assziszt). A csatársorba jött Kasper Dolberg szintén Amszterdamból (33m+1m bónusz, 39/39/6). Valamint jött még Sergej Milinkovic-Savic (továbbiakban SMS, 30m és még egy szezont maradt a Lazióban kölcsönben). Télen néhány fiatal érkezett, akik vagy a Castillába kerültek, vagy kölcsönbe valahova. Jött még Guaita a Getaféből fél évre Casilla 3 hónapos sérülése miatt (600k). Valamint Federico Chiesa Firenzéből (50m+5m+szezon végéig kölcsönben) jövendőbeli Bale-pótléknak, és a szezon végén lejáró szerződésű Goretzka (25m 17/2/3) a távozó Casemiro helyére, akit 84+10 millió ajróért nem tudtam nem elengedni.

Football Manager 2018 Real Madrid
1. szezon átigazolások
Taktika

A legtöbbet használt felállás a 4-3-3 volt az egész játék alatt, különböző módosításokkal az ellenfél függvényében. A szélsőhátvédek hasonló szerepben voltak, mint Zidane Madridjában, ahogy a középhátvédek is (complete wing back, illetve ball playing defender), Casemiro labdaszerzőként, Kroos mélységi irányítóként játszott előttük, de határozottan ez utóbbi működött jobban. Előttük a két középpályás Modric valódi szerepéhez hasonlóan játszottak (roaming playmaker). A két szélső befelé törő, passzjátékban résztvevő (inside forward) feladatot kaptak, a csatár pedig complete forwardként játszott (jobb felépítésű, passzolni és gólt szerezni egyaránt tudó csatár). Isco inkább a középpályán kapott helyet, Asensio pedig a széleken az igazán hely nélküli játékosok közül. Casemiro nem igazán illett a rendszerbe, a helyére érkező Goretzka lényegében megkapta a perceit. A játék során végig elég sokat rotáltam, ezért nincsenek 40+ meccses játékosok a csapatban, és a sérülésekkel is egész jól álltam egy-egy nagyobb sérüléshullámot kivéve. A gyémánt  a nem túl acélos középpályákkal szemben került használatra, illetve a meccsek közben gyakran nyúltam hozzá, ha nem ment a csapatnak. A 4-2-3-1 főleg szoros meccseken, a vezetés birtokában került elő.

La Liga

A gyengélkedő Barca-Atleti páros előtt utcahosszal nyertük a bajnokságot, a legtöbb rúgott és legkevesebb kapott gólt hozva. A Zamora-díjas Keylor lett, a szezon legjobb játékosa Bale 21 bajnokin 12 góllal és 9 gólpasszal (bár nem értem, hogy miért ő a szezon legjobbja ezek alapján), míg a legeredményesebb Dolberg lett 14 meccsen 19(!) góllal. A szezon csapatába befért Modric, Bale, Ceballos, Navas és Nacho.

Football Manager 2018 Real Madrid
2017/18 La Liga
BL

A nem túl nehéz (Tottenham, Porto, APOEL) csoportból 6 győzelemmel jutott tovább a csapat. Majd az első körben a Monaco következett. Az idegenbeli 1:1 után hazai pályán 7:4-re nyert a királyi gárda, úgy, hogy félidőben még 1-4-re a Monaco vezetett (visszamenőleg sajnos a meccs jegyzőkönyvét nem mentette el a játék, de durva menet volt :D). A legjobb 8 között a Liverpool jött szembe, és az idegenbeli 2-1-es vereség után 4-0-val léptünk az elődöntőbe, ahol az Atleti jött szembe. Hazai 1:1 után, 1:2-es idegenbeli győzelem jelentette a döntőbeli szereplést, amit aztán Kovacic góljával húztunk be a Juve ellenében.

Football Manager 2018 Real Madrid
2017/18. BL
CdR

Az első körben a Fuenlabrada jött szembe (8-1 ide összesítettben), majd a következő körben a korábban Barcelonát kiejtő Logrones jött szembe (10-0), a negyeddöntőben a Granada (2-0), az elődöntőben a Las Palmas (4-1), a döntőben pedig a Bilbao (4-2) nem jelentett akadályt a csapatnak.

Szuperkupák

Az európait 1-0-ra hosszabbításban hoztuk a MU ellen. A spanyolt pedig 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal a Barca ellen, és a Klub VB trófeája is Madridba került.

2018-19 szezon
Iagzolások

A nyáron távozott a csapattól a kevés játékidő miatt panaszkodó Isco (a távozási szándék miatt csak 29m-t kaptam érte az Arsenaltól). Valamint távozott Karim is (Monaco, 30m), aki a játékban sem tudott konstansan jó lenni. Rajtuk kívül lépett még a kölcsönből visszatérő Lucas Silva (Stuttgart 3,7m) és Coentrao (Galata, 3,5m). Kölcsönbe került Achraf, Kluivert, Ödegaard, Valverde és Borja a nagyobb nevek közül. A szezon elején ingyé jött Alexis Sanchez (ez még a szezon eleji verzió, ahol lejáró a szerződése, de a José nem vette meg; 46/23/12), mert bele kell szimulálni Perez megalomániáját is. Rajta kívül kölcsönből visszatért, és maradt SMS (47 meccs) és Vinícius Jr. (29/7/10), Chiesa pedig visszatért ugyan, de végül augusztusban a Milanba került kölcsönbe. Jött még több fiatal, köztük a Flamengo csatára, Lincoln (19/10/2). Illetve több ifista, aki az előző szezonban generálódott a játékba. A nyár nagy igazolása a Leverkusen jobbhátvédje, Henrichs volt (75m+8m; 38 meccs), mert ő tűnt a legjobb elérhető opciónak a csapatba. Télen fiatalok jöttek és mentek, és kifizettem Donnarumma 55 milliós kivásárlási árát, de szezon végéig a Milannál maradt kölcsönben.

Football Manager 2018 Real Madrid
2018/19 igazolások 1.
Football Manager 2018 Real Madrid
2018/19. igazolások 2.
Taktika

A taktikákon nem sok változtatás történt. A játékot inkább a rövidpasszos irányba mozdítottam el, és Benzema távozása, és Alexis illetve Vinicius érkezése után Cristiano lényegében csak középcsatárt játszott a szezonban. A mélységi irányító szerepében Kroos mellett Goretzka kapta a legtöbb percet.

Bajnokság

Újabb viszonylag sima győzelem, de szerencsére jóval szorosabb lett, mint az előző szezonban. A szezon legjobbja Asensio (20/9/9), a legeredményesebb a csapatból pedig Cé (23) lett.

Football Manager 2018 Real Madrid
2018/19 La Liga
BL

A csoportkörben másodikként mentünk tovább (a PSG mögött, Sparta Praha és Stuttgart előtt). A következő körben a Chelsea-t vertük ki 3-1-es összesítéssel. A legjobb 8 között a Dortmund jött szembe, akik ellen a hazai pályás kiütés (6-0) után sikerült majdnem megfázni (4-1). Az elődöntőben szoros párharcban az Arsenal (4-3) testén jutottunk a döntőbe, ahol a Manchester Cityvel kerültünk össze. 1-1 volt a 90 perc végén, majd a hosszabbításban CR mesterhármasával nyertünk. A BL legeredményesebbje is Cristiano volt, 12 meccsen 12 góllal.

2018/19 BL
CdR, Szuperkupák

Ellenfelek a Cordoba (10-3), Sociedad (5-4), Granada (4-3), és a Rayo (3-0) voltak a döntőbe vezető úton, ahol a Barcát vertük 2-0-ra.

Az európait a Dortmund (2-3) ellen buktuk el, a spanyolt a Bilbao ellen nyertük meg (3-0), és a klub VB-n is diadalmaskodtunk.

2019-20. szezon
Igazolások

A legfontosabb távozó Nacho volt, akit 29 évesen vett meg a PSG (51+25m). Helyette Laporte érkezett Bilbaóból a 36,5 milliós kivásárlási árért. Jamest végleg megvette a Bayern (38m), Bélus pedig a Juvéhoz került (66m). Az eddig kölcsönben lévő Llorente 16,5 millióért került a Bornemouth-hoz (visszavásárlási opció 25 m-ra), Borja 6+1.25-ért Marseillebe (15m visszavásárási), a Donnarumma érkezésével fölöslegessé váló Casilla pedig 7,5-ért a Milanba. Érkezett Wendel a Fluminense csapatától (15,25m kivásárlási ár), kölcsönből visszatért Chiesa (39/14/19), kölcsönbe ment Lincoln (gólkirály lett a Leverkusenben) illetve jött egy rakat fiatal, és távoztak is kölcsönbe még többen.

Taktika

Chiesa átvette Bélus szerepét, és váltva játszanak Asensióval a jobbon, míg Lincoln a csatárrotációban kapott helyet, részben kényszerből, hiszen Dolberg hosszabb sérülése miatt maradt a csapatnál.

Bajnokság

Újabb szoros bajnoki cím, csak az Atleti utolsó két fordulós botladozása miatt lett ekkora a különbség. A gólkirály Cé lett 25 góllal.

2019/20 La Liga
BL

Elsőként jutottunk tovább a csoportból a Sporting, Chelsea, Feyenoord négyes előtt. A kieséses szakaszban a Napoli (6-1), a City (5-4) és a Leverkusen (6-3) és végezetül a PSG jött szembe, akik ellen a döntőben 2-1-re nyertünk Alexis és Ronaldo góljaival. A portugál lett a sorozat legjobbja is.

Football Manager 2018 Real Madrid
2019/20 La Liga
CdR, Szuperkupák

A döntőig az út a Pontevedra (5-0), a Malaga (7-3), a Las Palmas (4-0), és az Atleti (7-7, idgenben lőtt több góllal) testén át vezetett, ahol 3-0-ra legyőztük a Zaragozát.

Az európait hosszabbításban nyertük az MU ellen (3-2), míg a spanyolt a közben másodosztályúvá avanzsáló Zaragoza ellen simázta a csapat (7-0), ahogy a klub VB-t is hozták.

Kiemelkedő volt a sorozat alatt Varane, Kovacic és Asensio, akik a posztjaik legjobbjaivá fejlődtek 3 év alatt. Ronaldo még mindig klasszis, de érződik hogy nem fiatal, ahogy Modric, Marci és Ramos teljesítménye is fokozatosan romlott.

És 3 szezonnál ráuntam a dologra, szóval egy új mentésben inkább elvittem a Fradit az első évben az EL-elődöntőig. Viszont a kedves olvasó számára lenne egy kérésem. A lentebb lévő szavazóboxban segítsen nekünk dönteni egy kérdésben. A kérdés, az lenne, hogy jelenjenek-é meg ilyen, vagy hasonló formátumú posztok a jövőben? Akár mint hosszabb/rövidebb madridi karrier. Esetleg valamilyen nehezítéssel együtt (pl.: csak ifistákra /spanyolokra/döglött kecskékre támaszkodni). Vagy szemléltetőnek használjuk a játékban egyre részletesebb taktikai és analitikai eszközök miatt?

 

Használjuk-é a Football Manager 2019-es játékot a jövőben?

Igen, taktikai szemléltetésre
Igen, egy hosszabb Real Madrid karrierre (extra dolgot a kommentek közé kérjük)
Igen, jó lesz öreganyám billegő konyhaasztala alá
Nem, Raulitás inkább menjen kecskét fejni albániába
Egyéb, megírom kommentben
Created with Poll Maker

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!